Od kilku miesięcy zmagam się z nawracającymi infekcjami układu moczowego. Tydzień temu miałam zaostrzenie objawów - mdłości, temp 37,8 st Celcjusza, ciśnienie 160/100 plus oczywiście dolegliwości bólowe(5 dni od ostatniej dawki antybiotyku). Zgłosiłam się do lekarza, który zaproponował badanie w szpitalu. Niestety do tego czasu było kilka dni, podczas których ratowałam się domowymi sposobami, m.in. witaminą C. Wyniki badań moczu ogólnego wyszły na tyle zadowalające, że nie przyjęto mnie do szpitala, nie wykazano obecności bakterii, ustąpił też objaw Goldflama, unormowała się temperatura i ciśnienie krwi.
Czy ta witamina C mogła zatuszować obecność bakterii?
Nie wiem, co mam teraz robić, bo przed lekarzem wyszłam na jakąś idiotkę-hipochondryczkę.
Dalej nie czuję się najlepiej, w szpitalu dostałam receptę na antybiotyk wg poprzedniego posiewu- czy mam go brać?
Witamy na Internetowym Forum Farmaceutycznym
![]() |
Witaj na Internetowym Forum Farmaceutycznym, prawdopodobnie największym forum dyskusyjnym dla obecnych i przyszłych farmaceutów i techników farmaceutycznych. Ale to nie wszystko ... jest tutaj też miejsce dla każdej osoby chcącej uzyskać fachową poradę naszych specjalistów. Aby włączyć się do dyskusji musisz się ZALOGOWAĆ lub jeżeli jeszcze nie masz konta użytkownika ZAREJESTROWAĆ. To zajmie tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł/mogła:
Zapraszamy Administratorzy: Nysander i Anusia wraz z ekipą Moderatorów: Hasal, Olga RaQ, lunaak |
Guest Message by DevFuse
witamina C 500 a wyniki badań moczu
Rozpoczęty przez Gość [pacjentka], 16.08.2011 01:33
3 odpowiedzi w tym temacie
#1 Gość [pacjentka]
Napisano 16 sierpień 2011 - 01:33
Napisano 16 sierpień 2011 - 14:37
jeżeli wszystko się unormowało to znaczy że odmiedniczkowe zapalenie nerek, które lekarze zapewne podejrzewali było tylko podejrzeniem. Witaminę C można w dużych dawkach stosować celem zakwaszenia moczu, bo w takim bakterie słabiej się namnażają. Sama wit. C może teoretycznie fałszować, ale wynik glukozy w moczu, nie bakterie.
Jeżeli obecnie nie masz żadnych dolegliwości to wybierz do końca antybiotyk i obserwuj czy się nic nie dzieje.
Jeżeli obecnie nie masz żadnych dolegliwości to wybierz do końca antybiotyk i obserwuj czy się nic nie dzieje.
Napisano 22 sierpień 2011 - 10:43
A zrobił ci ktoś USG układu moczowego??
Warto wykluczyc kamiće czy zastój moczu przy nawracajacych infekcjach.
Zarówno wyt C jak i żurawina zakwasza mocz co utrudnia namnażanie sie bakterii wiec warto stosować te preparaty pomocniczo przy antybiotykoterapii
Warto wykluczyc kamiće czy zastój moczu przy nawracajacych infekcjach.
Zarówno wyt C jak i żurawina zakwasza mocz co utrudnia namnażanie sie bakterii wiec warto stosować te preparaty pomocniczo przy antybiotykoterapii
#4 Gość [pacjentka]
Napisano 24 sierpień 2011 - 16:41
Wg USG mam 1 kamyk 5 mm, ale kilka miesięcy temu było ich kilkan- czyli trend tych zmian wydaje się korzystny. Najlepsze jednak jest to,że co lekarz, to co innego widzi na USG