Skocz do zawartości

Witamy na Internetowym Forum Farmaceutycznym

Witaj na Internetowym Forum Farmaceutycznym, prawdopodobnie największym forum dyskusyjnym dla obecnych i przyszłych farmaceutów i techników farmaceutycznych.

Ale to nie wszystko ... jest tutaj też miejsce dla każdej osoby chcącej uzyskać fachową poradę naszych specjalistów.

Aby włączyć się do dyskusji musisz się ZALOGOWAĆ lub jeżeli jeszcze nie masz konta użytkownika ZAREJESTROWAĆ.

To zajmie tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł/mogła:
  • brać udział w dyskusjach we wszystkich działach forum,
  • czytać zawartość niedostępną dla niezarejestrowanych użytkowników.
  • przeglądać dostępne u nas oferty pracy
  • rozmawiać na shoutboxie
  • korzystać z Prywatnych Wiadomości do komunikacji z innymi użytkownikami
  • i wiele więcej ...
Dołącz do naszej społeczności już TERAZ.

Zapraszamy Administratorzy: Nysander i Anusia wraz z ekipą Moderatorów: Hasal, Olga RaQ, lunaak
Guest Message by DevFuse

- - - - -

Omegamed pregna w czasie karmienia

suplement diety czy stosować suplement epa dha karmienie piersią ciąża

2 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gość [bezimienna]

• Gość

Napisano 19 sierpień 2011 - 12:47

Dzień dobry,
Niedawno urodziłam swoje pierwsze dziecko. Położna zalieciła mi, abym stosowała Omegamed Pregna 500. Zastanawia mnie jednak czy ten preparat jest dobry i czy jego cena jest adekwatna do jakości.

Po 1.
Słyszałam gdzieś taką opinię, że "większa zawartość EPA jest ważniejsza (EPA może być przekształcany w DHA, EPA chroni też przed uwalnianiem DHA z błon komórek nerwowych mózgu). Stosunek EPA/DHA jest skuteczny gdy wynosi ok 3/1"
W Omegamed wygląda że jest tylko DHA, tak więc czy to w ogóle jest skuteczne? Bo co z tego, że jest tego bardzo dużo (500mg przy stosowaniu 2 kapsułek dziennie) skoro wg teorii powyżej kompletnie nie jest zachowany odpowiedni stosunek kwasów. Czy to prawda?

Po 2.
Z opisu produktu Omegamed:
"Life’s DHA jest wolny od ryzyka zanieczyszczenia metalami szkodliwymi dla zdrowia (takimi jak rtęć, kadm, ołów, arsen czy miedź), które są szczególnie niebezpieczne dla niemowląt, dzieci oraz kobiet w ciąży (ryzyko dla rozwijającego się płodu)".
Tzn że w innych preparatach zawierających m.in. DHA jest możliwość zanieczyszczenia metalami szkodliwymi tychże preparatów w związku z pochodzeniem kwasów od ryb??? Wydaje się nieprawdopodobne...

Po 3.
Polecono mi Galomega Formula IQ. Z tego co widzę stosunek kwasów jest (mniej więcej) zachowany "1 kapsułka zawiera: 500 mg biooleju o zawartości 20,9% kwasu EPA, 6,5% kwasu DHA i 2,25% kwasu GLA". Tylko ilość DHA w stosunku do Omegamed jest raczej słaba (dawkowanie 3 razy dziennie 2 kapsułki, czyli 32,5mg x 6 kapsułek = 195mg DHA dziennie). No i czy ten specyfik w ogóle byłby dobry dla kobiety karmiącej, bo z ulotki przeznaczenie jest inne.

Bardzo proszę o pomoc i opinię oraz o wskazanie, czy zamiast Omegamed można by stosować jakiś inny (tańszy) specyfik.

#2 Gość [kamila]

• Gość

Napisano 12 październik 2011 - 20:05

Hej!!!
Kwas DHA jest najważniejszym z gupy omega 3. To jemu przypisuje się bardzo szeroki wachlarz zastosowań. Karmiąc piersią kwas wraz z mlekiem przechodzi dla dziecka, wpływa zarówno na rozwój oka jako narządu jak również na ostrość widzenia i ogólnie pojęty rozwój centralnego układu nerwowego. Informacje o wymaganym stosunku kwasu EPA do DHA to jakaś bzdura. ze spożytego kwasu EPA tylko 0,1% może powstać kwasu DHA w efekcie reakcji zach. w organizmie. Z takich ciekawostek: kwasu epa NIE MOŻNA PODAWAĆ DZIECIOM DO UKOŃCZENIA ROKU, BO MOŻE SPOWODOWAĆ ZABURZENIA WZROSTU. Nie ma innego równie dobrego preparatu, jak cie nie stać, to kup preparat dla dziecka omegamed 150 i podawaj mu bezpośrednio 1 kaps dziennie. kuracja wtedy kosztuje max 24zł miesięcznie.

#3 Kasia101

• Użytkownik
  • 1 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    CM Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie
  • Miejscowość:
    Kraków
  • Stanowisko:
    Lekarz medycyny
  • Miejsce pracy:
    szpital

Napisano 08 marzec 2012 - 08:49

Kamila - z całym szacunkiem, ale jakieś piramidalne bzdury piszesz na temat "zahamowania wzrostu przez EPA".
Nie tylko że nie ma na to żadnych dowodów, ale jest wręcz przeciwnie.
Ten cały post brzmi jednak bardzo znajomo - albo zostałaś bezkrytycznie zindoktrynowana, albo po prostu pracujesz w tej firmie :)

Pamiętam moją rozmowę z przedstawicielem, któy nawet próbował się powoływać na jakąś publikację, ale kiedy mu udowodniłam, że kłamie, bo wyciąga z artykułu nieprawdziwe wnioski, rozkleił się i przyznał, że "tak mu kazali mówić na szkoleniu".
Nieładnie.

Ale wracając do tematu:
kwas tłuszczowy DHA jest bardzo istotny w całym okresie budowania układu nerwowego - okres ciąży i pierwsze dwa lata życia. Równie istotny jest kwas Arachidonowy. POWINNO SIĘ również przyjmować kwas EPA, gdyż ułatwia transport łożyskowy DHA.

W mleku matki są obecne wszystkie trzy, a nie sądzę, żeby mleko matki powodowało zahamowanie wzrostu dziecka :)

Wmawianie, że tylko ten jeden jest "czysty", a inne preparaty zatrute ołowiem czy rtęcią (słyszałam to od przedstawiciela) pominę miłosiernym milczeniem.

pozdrawiam i zdrowia życzę!
Kasia

Logowanie

• Potrzebujesz konta? Zarejestruj się!