Czy ktoś wie czy dla psów stosuje się probiotyki przy antybiotykach?
Witamy na Internetowym Forum Farmaceutycznym
![]() |
Witaj na Internetowym Forum Farmaceutycznym, prawdopodobnie największym forum dyskusyjnym dla obecnych i przyszłych farmaceutów i techników farmaceutycznych. Ale to nie wszystko ... jest tutaj też miejsce dla każdej osoby chcącej uzyskać fachową poradę naszych specjalistów. Aby włączyć się do dyskusji musisz się ZALOGOWAĆ lub jeżeli jeszcze nie masz konta użytkownika ZAREJESTROWAĆ. To zajmie tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł/mogła:
Zapraszamy Administratorzy: Nysander i Anusia wraz z ekipą Moderatorów: Hasal, Olga RaQ, lunaak |
Guest Message by DevFuse
Probiotyki dla psa? Antybiotykoterapia
Rozpoczęty przez Gość [asdf], 02.09.2011 18:16
6 odpowiedzi w tym temacie
#1 Gość [asdf]
Napisano 02 wrzesień 2011 - 18:16
Napisano 02 wrzesień 2011 - 21:57
Ostatnio pan kupował probiotyk dla psa i zaczęłam się zastanawiać czy taki "ludzki" probiotyk spełni zadanie w psim przewodzie pokarmowym. Myślałam, że są duże różnice we florach bakteryjnych ludzi i psów, ale znalazłam taką oto informację -> Potrzeby pokarmowe psa zimą
Także wychodzi na to, że przy antybiotykoterapii probiotyk jak najbardziej wskazany.
Także wychodzi na to, że przy antybiotykoterapii probiotyk jak najbardziej wskazany.
#3 Gość [sa]
Napisano 03 wrzesień 2011 - 10:21
Tzn lepiej kupić taki zwierzęcy probiotyk czy jakiś lakcid też spełni swoją funkcję
Może z tym pytaniem pójdę do weterynarza
Napisano 03 wrzesień 2011 - 13:09
Można Lakcid, Trilac, Lacidofil. Dwa ostatnie preparaty są w kapsułkach - jeśli pies połknie to spoko, jeśli nie, można kapsułkę otworzyć, rozpuścić zawartość w niewielkiej ilości wody i tak podać psu.
Użytkownik sal edytował ten post 03 wrzesień 2011 - 13:14
#5 Gość [Sybilla]
Napisano 24 styczeń 2012 - 10:33
Użytkownik sal dnia 03 wrzesień 2011 - 13:09 napisał
Można Lakcid, Trilac, Lacidofil. Dwa ostatnie preparaty są w kapsułkach - jeśli pies połknie to spoko, jeśli nie, można kapsułkę otworzyć, rozpuścić zawartość w niewielkiej ilości wody i tak podać psu.
Psy maja zupełnie inny profil flory jelitowej, do tego 100x uboższą
Co do probiotyków ludzkich, ich skuteczność nie przekracza 7 dni, a ilość żywyczh szczepów jest często zbyt mała aby wogóle działac na florę jelitową psa czy kota.,
Pozdrawiam
dr n.wet. wykładowca dietetyki weterynaryjnej
Napisano 24 styczeń 2012 - 11:06
Użytkownik Sybilla dnia 24 styczeń 2012 - 10:33 napisał
Co do probiotyków ludzkich, ich skuteczność nie przekracza 7 dni, a ilość żywyczh szczepów jest często zbyt mała aby wogóle działac na florę jelitową psa czy kota.,
Pozdrawiam
A ja zapytam o co innego....kiedyś pacjentka przyszła do apteki z poleceniem od weta, żeby kupić kotu coś na grzybicę skóry....zupełnie nie wiedziałam co dać i do tego bez recepty....
Napisano 24 styczeń 2012 - 21:43
Użytkownik Sybilla dnia 24 styczeń 2012 - 10:33 napisał
Pozdrawiam
Dzięki za info. Za płytko kopałam w necie (: