Skocz do zawartości

Witamy na Internetowym Forum Farmaceutycznym

Witaj na Internetowym Forum Farmaceutycznym, prawdopodobnie największym forum dyskusyjnym dla obecnych i przyszłych farmaceutów i techników farmaceutycznych.

Ale to nie wszystko ... jest tutaj też miejsce dla każdej osoby chcącej uzyskać fachową poradę naszych specjalistów.

Aby włączyć się do dyskusji musisz się ZALOGOWAĆ lub jeżeli jeszcze nie masz konta użytkownika ZAREJESTROWAĆ.

To zajmie tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł/mogła:
  • brać udział w dyskusjach we wszystkich działach forum,
  • czytać zawartość niedostępną dla niezarejestrowanych użytkowników.
  • przeglądać dostępne u nas oferty pracy
  • rozmawiać na shoutboxie
  • korzystać z Prywatnych Wiadomości do komunikacji z innymi użytkownikami
  • i wiele więcej ...
Dołącz do naszej społeczności już TERAZ.

Zapraszamy Administratorzy: Nysander i Anusia wraz z ekipą Moderatorów: Hasal, Olga RaQ, lunaak
Guest Message by DevFuse

- - - - -

Jakie silne leki Przeciwbólowe ?

lek przeciwbólowy

21 odpowiedzi w tym temacie

#21 sal

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 300 postów
  • Miejscowość:
    Trójmiasto

Napisano 15 styczeń 2012 - 12:51

Wyświetl postUżytkownik lekarz dnia 15 styczeń 2012 - 10:40 napisał

połaczenie ibuprofen + paracetamol (0,4 + 1,0 dla dorosłego max. 3x dziennie).

Można podać jednocześnie? Mnie uczono, żeby nie łączyć, że raczej podawać na zmianę co 4h. Jest to jedna z tych rzeczy, którą ktoś mi powiedział, a ja tego nie zweryfikowałam. Czy w przypadku wysokiej gorączki też można podać taki miks?

#22 lekarz

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 147 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    Warszawski Uniwersytet Medyczny
  • Miejscowość:
    Warszawa

Napisano 15 styczeń 2012 - 13:53

jak najbardziej można - sam tak się leczę i swoją rodzinę też i są bardzo szybkie efekty poprawy w tzw. rpzeziębieniu czy bólach głowy. Paracetamol działa ośrodkowo - zmniejsza odczuwanie bólu, ibuprofen jako typowy NLPZ działa obwodowo p/bólowo i p/zapalnie, dodatkowo działa w rdzeniu kregowym - synergizm hiperaddycyjny. Trzeba uważać tylko z dawką. Na pewno lepsze rozwiązanie niż połaczenia z pyralginą, pochodnymi pirazolonu czy opioidami.

Logowanie

• Potrzebujesz konta? Zarejestruj się!