Witamy na Internetowym Forum Farmaceutycznym
![]() |
Witaj na Internetowym Forum Farmaceutycznym, prawdopodobnie największym forum dyskusyjnym dla obecnych i przyszłych farmaceutów i techników farmaceutycznych. Ale to nie wszystko ... jest tutaj też miejsce dla każdej osoby chcącej uzyskać fachową poradę naszych specjalistów. Aby włączyć się do dyskusji musisz się ZALOGOWAĆ lub jeżeli jeszcze nie masz konta użytkownika ZAREJESTROWAĆ. To zajmie tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł/mogła:
Zapraszamy Administratorzy: Nysander i Anusia wraz z ekipą Moderatorów: Hasal, Olga RaQ, lunaak |
Niskie ciśnienie
#1 Gość [Gość]
Napisano 07 październik 2011 - 19:28
W młodości miałem normalne 120/80 itp
Wydaje mi się że z tego powodu szybciej się męczę, jestem mniej żywy, bardziej ospały
Da się jakoś podnieść ciśnienie?
Napisano 07 październik 2011 - 20:04
Jeśli chodzi o preparaty bez recepty to można stosować cardiamid w kroplach i glucardiamid w tabletkach do ssania. Trzeba pić dużo wody (większa objętość krwi=wyższe ciśnienie), stosować dietę bogatą w sól (nie, nie pomyliło mi się
Polecam jednak udać się do lekarza. Przydałoby się chociaż ekg i echo serca. Dobrze by było, gdybyś zbadał poziom hormonów tarczycy i nadnerczy, ich niedobór może powodować niskie ciśnienie.
#3 Gość [Gość]
Napisano 08 październik 2011 - 11:38
Niskie ciśnienie może powodować że gdy temp. jest troche chłodniejsza to jest mi zimniej niż innym?
A niskie cisnienie może być spowodowane lekkim wysiłkiem fizycznym? Np. codziennie 1,5 h jazdy rowerem.
Napisano 08 październik 2011 - 12:49
1/ jakie sa wartości ciśnienia? co to znaczy niskie - też mam niskie, co mnie bardzo cieszy, ale je b. dobrze toleruje.
2/ czy są jakiekowliek objawy złego samopoczucia, omdlenia, zasłabnięcia z utratą przytomności np. przy nagłym wstawaniu z łożka itp.?
3/ jakie pani bierze leki?
4/ czy są wreszcie zwyżki ciśnienia?
Niskie ciśnienie po wysiłku jest niefizjolgoiczne i wymaga hospitalizacji i diagnostyki.
uczucie zim na opisane -> niedczynnosc tarczycy mozna by wykluczyć
Cardiamid jest już dawno wycofany i nie widzę celowości go poelcać komuś o kim nie wie się nic.
Midodryna itp. też nie są najlepszym rozwiązaniem. Ogólnie leków podnoszących ciśnienie bo ktoś ma niby za niskie się praktycznie nie stosuje, pomijając leczenie hipotonii o znanej rpzycyznie (np. w chorobie Addisona).
Napisano 08 październik 2011 - 13:44
Użytkownik lekarz dnia 08 październik 2011 - 12:49 napisał
Czy przy chorej tarczycy zawsze jest nadciśnienie? Bo mi się wydawało, że niedociśnienie też czasem może być objawem chorej tarczycy...
Cardiamid z kofeiną jest niedostępny. Cardiamid dostaniesz bez problemu.
Napisano 08 październik 2011 - 13:51
Użytkownik lekarz edytował ten post 08 październik 2011 - 13:51
Napisano 08 październik 2011 - 14:28
Cytat
U wyczynowców długo już trenujących można spotkać wyjściowo bradykardię i niskie RR. Wysiłek powoduje wtedy przyspieszenie rytmu i wzrost RR.
Cytat
Niedoczynni mogą mieć niedociśnienie (i je mają, wcale nie tak rzadko).
Użytkownik Morphiusz edytował ten post 08 październik 2011 - 14:28
Napisano 08 październik 2011 - 15:21
Czy aby na pewno?
Życzę Panu lekarzowi żeby spotkała Pana przyjemność podjęcia próby funkcjonowania z ciśnieniem oscylującym wokół wartości 70/40. A dopiero wtedy wypowiadać się na temat sensu lub jego braku używania leków podwyższających ciśnienie.
Czasem nie można ustalić przyczyny niedociśnienia. Niektóre osoby fizjologicznie mają takie ciśnienie, zmienność osobnicza w tym zakresie jest spora. Najczęściej dobrze je tolerują, ale nie zawsze. W ich przypadku nie można leczyć przyczyny, jedynie objawy. Nie widzę najmniejszego sensu żeby taka osoba miała się męczyć, skoro medycyna znalazła sposób by jej pomóc.
Napisano 08 październik 2011 - 16:13
Cytat
Przy niedoczynności pacjenci mogą skarżyć się na to, że stopy i ręce im marzną. Mieliśmy ostatnio taką pacjentkę - niedoczynność wykryto przy okazji kwalifikacji do zabiegu operacyjnego.
Cytat
Najpierw warto rozważyć metody niefarmakologiczne. W wielu przypadkach wystarcza po prostu zwiększenie ilości wypijanych płynów, ew uprawianie sportu.
Napisano 08 październik 2011 - 18:26
Najczęściej niskie ciśnienie jeżeli wykluczymy określone przyczyny (tu rola wywiadu i badań dodatkowych) się nie leczy, bo dobrych i co ważne bezpiecznych leków nie ma. Jedyne co można zalecić do pić więcej, dosalać więcej, unikać nagłych zmian pozycji ciała i prowadzić zdrowy tryb życia /aktywny wysiłek fiz./
Morphiusz - wysiłek fizyczny może obniżać ciśnienie rozkurczowe, jednak nigdy nie powinien obniżać skurczowego. Co do niedoczynności tarczycy miałem widać innych pacjentów, bo zdecydowana większość miała RR wysokie prawidłowe lub NT I st.
Napisano 08 październik 2011 - 19:29
Panie lekarzu, polecam przeczytać jeszcze raz mój pierwszy post. Wyraźnie napisałam że jeśli nie ma omdleń ortostatycznych, picie wody, dieta bogata w sól i umiarkowany wysiłek powinny wystarczyć, oraz poleciłam udać się do lekarza na wszelki wypadek. Nigdzie nie namawiałam go do stosowania farmakoterapii, podałam mu tylko informację o sposobach podniesienia ciśnienia, bo o to prosił. A Gość już na początku podał swoje orientacyjne ciśnienie, podobnie jak symptomy, nie widzę sensu pytania go o to, co już napisał.
I bardzo dobrze wiem o czym piszę. Z takim właśnie ciśnieniem ja musiałam się mierzyć. Bardzo dobrze wiem jak człowiek się czuje z takim ciśnieniem. Wiem jak to jest spać po 16-17 godzin na dobę, a przez pozostały czas tylko myśleć o tym, żeby położyć się do łóżka. Wiem jak to jest mdleć kilkanaście razy dziennie i móc niewiele na to poradzić. Tak więc nie życzę sobie komentarzy sugerujących coś w stylu: "Przeczytałaś ulotkę i się wymądrzasz chociaż nie wiesz o co chodzi".
Na przyszłość radzę skoncentrować się na udzieleniu iformacji pytającemu, niż wyśmiewaniu rad innych użytkowników, szczególnie jeśli nic się nie wie o ich wykształceniu i doświadczeniu.
Tyle ode mnie.
PS: Jeśli stosuje Pan niekonwencjonalne metody leczenia niedociśnienia to gratuluję, skutkują. Moje podniosło się potężnie.
Użytkownik Sandstorm28 edytował ten post 08 październik 2011 - 19:31
Napisano 08 październik 2011 - 19:32
Cytat
W tej chwili mam głównie starszych pacjentów i rzeczywiście niedociśnienia raczej nie mają. Często natomiast obserwujemy niską amplitudę ciśnienia tętniczego. Wcześniej pracowałem w szpitalu dziecięcym, zajmowałem się też młodymi dorosłymi i tam niedociśnienie w przebiegu niedoczynności nie jest wcale aż tak rzadkie.
Cytat
Są pacjenci tolerujący nawet takie wartości.
Cytat
Autor podaje jeden pomiar. Z drugiej strony obaj wiemy gdzie można sobie taki jeden pomiar ciśnienia wsadzić
Napisano 08 październik 2011 - 19:50
Pacjent podał wartość RR - pewnie pomiar jednorazowy ap. elektronicznym, wątpie czy to prawidłowo zmierzone. Wpierw więc wywiad, a potem ew. porady w miarę swoich kompetencji, bo jeżeli Ty uważasz że ja tu propaguje metody niekonwencjonalne, to dobrze o nich nie świadczy niestety.
Zwracam jednocześnie honor, ze faktycznie nie wszystkiego doczytałem, ale mam w/w powód - vide: zmęczenie podyżurowe.
Napisano 08 październik 2011 - 20:23
Chciałam tylko jeszcze nieśmiało zauważyć, że to nie jest temat "Co bym zrobił gdyby przyszedł do mnie pacjent z takimi symptomami" tylko "Jak pomóc 25 letniemu chłopakowi, któremu mało przyjemna dolegliwość uprzykrza życie".
Tak więc Gościu, spróbuj lekkiej modyfikacji stylu życia. Jeśli to nie pomoże, zasięgnij porady kardiologa.
PS: I odradzam kawę
Napisano 16 maj 2012 - 21:25
Napisano 17 maj 2012 - 11:29