Skocz do zawartości

Witamy na Internetowym Forum Farmaceutycznym

Witaj na Internetowym Forum Farmaceutycznym, prawdopodobnie największym forum dyskusyjnym dla obecnych i przyszłych farmaceutów i techników farmaceutycznych.

Ale to nie wszystko ... jest tutaj też miejsce dla każdej osoby chcącej uzyskać fachową poradę naszych specjalistów.

Aby włączyć się do dyskusji musisz się ZALOGOWAĆ lub jeżeli jeszcze nie masz konta użytkownika ZAREJESTROWAĆ.

To zajmie tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł/mogła:
  • brać udział w dyskusjach we wszystkich działach forum,
  • czytać zawartość niedostępną dla niezarejestrowanych użytkowników.
  • przeglądać dostępne u nas oferty pracy
  • rozmawiać na shoutboxie
  • korzystać z Prywatnych Wiadomości do komunikacji z innymi użytkownikami
  • i wiele więcej ...
Dołącz do naszej społeczności już TERAZ.

Zapraszamy Administratorzy: Nysander i Anusia wraz z ekipą Moderatorów: Hasal, Olga RaQ, lunaak
Guest Message by DevFuse

Do naszych forumowych lekarzy

• Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 hasal

Zasłużony

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2660 postów
  • Miejscowość:
    WarSzafka

Napisano 27 październik 2011 - 11:35

Mordimerze, Morphiuszu, lekarzu nie obraźcie się (bo uważam was za bardzo rozsądne osoby) ale kurna czy jako grupa zawodowa nie czujecie, że gdzieś powoli przeginacie z oczekiwaniami:
- sprawdzanie ubezpieczenia be
- odpowiadanie za błędy be
- podawanie telefonu pacjentowi be
Najlepiej żeby nikt ani pacjent, ani aptekarz ani co gorsza płatnik nie mógł nic od was chcieć.

A szczepioneczki i inne leki sprzedawać to bardzo chętnie - najlepiej w każdym gabineciku z lodówczeką razem z kanapeczkami trzymane. Oczywiście dla bezpieczeństwa pacjenta.

#2 mordimer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 700 postów

Napisano 27 październik 2011 - 12:04

Wyświetl postUżytkownik hasal dnia 27 październik 2011 - 11:35 napisał

Mordimerze, Morphiuszu, lekarzu nie obraźcie się (bo uważam was za bardzo rozsądne osoby) ale kurna czy jako grupa zawodowa nie czujecie, że gdzieś powoli przeginacie z oczekiwaniami:
- sprawdzanie ubezpieczenia be
- odpowiadanie za błędy be
- podawanie telefonu pacjentowi be
Najlepiej żeby nikt ani pacjent, ani aptekarz ani co gorsza płatnik nie mógł nic od was chcieć.

A szczepioneczki i inne leki sprzedawać to bardzo chętnie - najlepiej w każdym gabineciku z lodówczeką razem z kanapeczkami trzymane. Oczywiście dla bezpieczeństwa pacjenta.

- odpowiadanie za błędy be??

Skądś ty to wziął hasalu?? Naczytałeś się "wybiórczej" czy innego "opiniotwórczego" badziewia??

Nigdy bym nie wpadł na pomysł by nie odpowiadać za własne błędy.

KAŻDY odpowiada za swoja prace a lekarz w szczególności.

Pacjent ma numer poradni. Jest w internecie i na każdej pieczątce nagłówkowej. A Ty dajesz swoja prywatna komórkę klientom poradni?

Jeśli chodzi o refundacje to naprawdę nie jest problem lekarzy. Lekarz leczy a nie refunduje. Refunduje NFZ.

Pacjent płaci składki NFZ i w zamian dostaje "usługę" pod tytułem refundacja.

Mamy tu wiec zależność usługobiorca-pacjent oraz usługodawca-NFZ. Lekarz nie jest strona w tej transakcji handlowej więc dlaczego ma ponosić za nią odpowiedzialność.

Nie jestem też policjantem by kontrolować pacjentowi dokumenty. Nie mam z reszta nawet takich uprawnień.

Dla mnie ideałem jest system brytyjski. Pacjent na odwrocie recepty deklaruje to czy jest ubezpieczony i czy ma prawo do innych zniżek. Jak nakłamał i wyłudził refundacje to oddaje kasę

A w Polsce kupujacy (czyli pacjent) oszukał NFZ (czyli sprzedawce) i ten sprzedawca zamiast dochodzić racji i rządać zwrotu pieniedzy od pacjenta zabiera je lekarzowi.

A ma do tego swietne narzedzie jaka jest nowa ustawa która z góry traktuje lekarza jak złodzieja.

NFZ może żądać zwrotu refundacji, nałożyć karę ustawowa do 80 000 zł oraz rozwiazać umowę. A najgosze jest to ze nie ma praktycznie zadnej mozliwości odwołania sie od decyzji.

#3 olaM

Zasłużona

• Farmaceuta
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1349 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Miejscowość:
    okolice Kalisza
  • Stanowisko:
    Kierownik apteki
  • Miejsce pracy:
    apteka otwarta

Napisano 27 październik 2011 - 16:22

NFZ może żądać zwrotu refundacji, nałożyć karę ustawowa do 80 000 zł oraz rozwiazać umowę. A najgosze jest to ze nie ma praktycznie zadnej mozliwości odwołania sie od decyzji.
[/quote]

Tak samo jak aptekarz wg.nowego rozporządzenia.

Co do sprawdzania ubezpieczenia, to zgadzam się, że może lekarz nie powinien tego robić....ale może niech robi to rejestratorka w przychodni i niech przychodnia ma komputer z programem umożliwiającym dostep do tego całego centralnego wykazu ubezpieczonych (czy jakoś tak)...wiem ,że są takie Zoz-y, które mają coś takiego.

Jasne,że ideałem byłby całkiem inny system...ale nie wiem czy i kiedy tego doczekamy.

#4 Praptaki

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 528 postów

Napisano 27 październik 2011 - 18:05

Wyświetl postUżytkownik mordimer dnia 27 październik 2011 - 12:04 napisał

Naczytałeś się "wybiórczej" czy innego "opiniotwórczego" badziewia??

protestuje, w Gazecie Koszernej są neutralne artykuły i do tego wspaniale rozwijajace, 5 minut czytania-całe życie leczenia, ale co tam, to o czym napisałem to .... jest.

Wiadomo że rząd lekarzy nie ruszy tak samo jak rolniczego KRUSu bo to wsadzenie kija w mrowisko. Co do opini Hasala to sporo w tym racji , ale nie powinniśmy obwiniać za to lekarzy bo są niewinni lecz tych którzy spłodzili taką wspaniałą ustawę lub tych którzy jej nie zmienili a mogli mając zupełną władzę w naszej Ojczyźnie.
To tak jakby winić gapowicza który nie mógł skasować biletu bo kasownik był wadliwy.

#5 Brian_SWDN

• Student
  • PipPipPipPipPip
  • 471 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    CM Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Bydgoszczy
  • Miejscowość:
    Praga

Napisano 27 październik 2011 - 18:43

Mnie bardziej boli, że farmaceuci nie potrafią podobnie skonsolidować sił i stworzyć równie sprawnego lobby.

#6 mordimer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 700 postów

Napisano 27 październik 2011 - 19:03

Wyświetl postUżytkownik Brian_SWDN dnia 27 październik 2011 - 18:43 napisał

Mnie bardziej boli, że farmaceuci nie potrafią podobnie skonsolidować sił i stworzyć równie sprawnego lobby.

To czy nasze lobby jest sprawne okaże sie w nowym roku.

Plan OZZL jest taki. Nie podpisywać nowych umów z NFZ >> nie ma umowy wiec leki piszemy pacjentom na 100% (oczywiście informując pacjentów ze to NFZ odpowiada za to gdyż przygotował kontrakty niemożliwe do podpisania) >> pacjent w aptece leki kupuje za 100% >> z rachuneczkiem z apteki drepta do NFZ bo ubezpieczony jest i mu się refundacja należy wkur.. pacjenci w 3 dni roznoszą NFZ w strzępy a ten w trybie super pilnym znajduje rozwiazanie.

Z reszta nie musi w cale szukać. Model brytyjski jest gotowy, konkretny i możliwy do wprowadzenia od zaraz.

no ale znajac nasze srodowisko nowych umów nie podpisze moze z 15% i nic z tego nie wychodzi..

#7 mordimer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 700 postów

Napisano 27 październik 2011 - 19:12

[quote name='olaM' date='27 październik 2011 - 17:22' timestamp='1319728927' post='38844']
[/quote]

Tak samo jak aptekarz wg.nowego rozporządzenia.

Co do sprawdzania ubezpieczenia, to zgadzam się, że może lekarz nie powinien tego robić....ale może niech robi to rejestratorka w przychodni i niech przychodnia ma komputer z programem umożliwiającym dostep do tego całego centralnego wykazu ubezpieczonych (czy jakoś tak)...wiem ,że są takie Zoz-y, które mają coś takiego.

Jasne,że ideałem byłby całkiem inny system...ale nie wiem czy i kiedy tego doczekamy.
[/quote]

Przerabialiśmy to..

Pańcie w rejestracjach maja to w d.., nie potrafią, przegapiają itp. Z reszta to nie ich sprawa bo odpowiada lekarz.

Poza tym JAKI dokument droga Olu?? RMUA to każdy możne sobie na drukarce druknąć, ksiażeczki ubezpieczeniowe - to że jest tam pieczątka nie znaczy ze pacjent ubezpieczony.

Nie raz zdarzało nam się że pacjent miał ze sobą dowód ubezpieczenia a NFZ nie płacił bo pacjenta w rejestrze nie było.

Macie dostęp do centralnego rejestru ubezpieczonych???

Żaden z moich kolegów poza pracownikami NFZ nie ma takowego.

Jedyne wyjście to karty chipowe i terminal w kazdym ZOZie - dopóki pacjent karty chip w czytnik nie wsadzi nie ma wyzyty.

No ale czy lekarze lub farmaceuci musza sie w to bawić??
Klientem NFZ jest pacjent wiec NFZ powinien klienta prześwietlić - nie my.

#8 Wiech13

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 672 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
  • Miejscowość:
    Warmia und Masuren
  • Stanowisko:
    Kierownik apteki
  • Miejsce pracy:
    apteka otwarta

Napisano 28 październik 2011 - 10:05

Z porozumienia miedzy MZ, NFZ, a lekarzami wyszło, że jeżeli lekarz zostanie oszukany przez pacjenta odnośnie ubezpieczenia to nie będzie karany. To w takim razie kogo ukarzą?
Tak sobie rozmyślałem, że najlepiej byłoby gdyby pacjenci mieli papierek z NFZ że są ubezpieczeni aktualizowany co miesiąc. Dla NFZ to nie kłopot.
Albo w każdej przychodni będzie miał biurko "politruk " z NFZ i będzie decydował kto ma ulgę a kto nie.

#9 sequence

• Użytkownik
  • PipPip
  • 50 postów
  • Miejscowość:
    Gdańsk

Napisano 28 październik 2011 - 10:21

Rejestratorka powinna mieć dostęp do danych na temat ubezpieczenia pacjenta. Wystarczyłby do tego komputer i Internet. Po sprawdzeniu ubezpieczenia rejestratorka poświadczałaby własnym podpisem fakt ubezpieczenia i w ten sposób brałaby na siebie odpowiedzialność za ewentualne niedopatrzenia. Oczywiście jeśli lekarz nie posiadałby komputera i Internetu oraz nie chciałby zatrudnić takiej rejestratorki, to cała odpowiedzialność za ewentualny brak ubezpieczenia pacjenta mimo jego deklaracji powinien ponosić on sam.

Podobnie apteki powinny mieć dostęp do informacji o tym, czy pacjent jest ubezpieczony. Baza ubezpieczonych mogłaby być aktualizowana co miesiąc i np. po wpisaniu PESEL-u w Kamsofcie przy realizacji recepty pojawiałaby się automatycznie taka informacja.

Myślę, że całkowite zrzucanie odpowiedzialności na pacjenta za nieopłacenie składki byłoby nieskuteczne- część społeczeństwa i tak nie zapłaciłaby rachunku za wizytę, nawet gdyby odezwał się do nich komornik. A nieopłacanie składek dotyczy głównie tej części społeczeństwa (bezrobotni, którym nawet nie chce się iść zarejestrować do urzędu pracy).

#10 mordimer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 700 postów

Napisano 28 październik 2011 - 10:28

Wyświetl postUżytkownik Wiech13 dnia 28 październik 2011 - 10:05 napisał

Z porozumienia miedzy MZ, NFZ, a lekarzami wyszło, że jeżeli lekarz zostanie oszukany przez pacjenta odnośnie ubezpieczenia to nie będzie karany. To w takim razie kogo ukarzą?

Tak powiedziała nasza ministerka na antenie. No ale na antenie politycy codziennie bzdury gadaja i nikt ich z tego nie rozlicza;)

To, ze lekarz nie będzie karany jeśli pacjent zawinił nijak nie wynika z nowej ustawy. Nowa ustawa pozostawaia spora dowolność interpretacyjna NFZtowi.

Kogo ukarzą??

Tak jak zawsze. albo lekarza albo farmaceutę. W systemie brak jest grubych milionów i skaś ta kasę trzeba wziąć wiec czemu nie od aptekarzy i lekarzy. Przecież bogaci sa - stać ich :P

#11 olaM

Zasłużona

• Farmaceuta
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1349 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Miejscowość:
    okolice Kalisza
  • Stanowisko:
    Kierownik apteki
  • Miejsce pracy:
    apteka otwarta

Napisano 28 październik 2011 - 11:40

Nie mamy dostepu do centralnego wykazu ubezpieczonych...ale słyszałam od mojego kolegi, że przychodnia, w której pracuje jego żona (Kalisz) podobno mają...

Pacjent podaje dowód, wpisują PESEL I JUŻ....muszę to kiedyś tam podjechać i sprawdzic Dołączona grafika

Ogólnie też uważam, że my nie powinniśmy (lekarze i farmaceuci) sie w to bawić, ale też nie wyobrażam sobie , żeby np. pacjent płacił 100% za wszystkie leki i wszystkie świadzcenia medyczne, a potem z fakturką dreptał do NFZ....ciężko wyłożyć z kieszeni kilka tysięcy, a nie wiadomo kiedy by NFZ to zwrócił.

Moze faktycznie ten model brytyjski, ale trudno mi ocenić jak by to działało na naszym gruncie.

Aha...a propos tego centralnego wykazu...jak wysyłam refundację do NFZ w systemie SZOI, to teraz po kilku dniach mi wyrzuca, którzy pacjenci tam nie figuruja. Sprawdzam czy dobrze wpisalismy PESELE w aptece i potem informuję sąsiednią przychodnię ( w sumie nie muszę nic robić, ale co mi szkodzi)...czyli mam dostęp do wykazu, ale jakby "po fakcie"...Dołączona grafika

#12 Blasterr

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 90 postów
  • Miejscowość:
    Białystok

Napisano 04 listopad 2011 - 14:48

Wyświetl postUżytkownik mordimer dnia 27 październik 2011 - 19:03 napisał

Plan OZZL jest taki. Nie podpisywać nowych umów z NFZ >> nie ma umowy wiec leki piszemy pacjentom na 100% (oczywiście informując pacjentów ze to NFZ odpowiada za to gdyż przygotował kontrakty niemożliwe do podpisania) >> pacjent w aptece leki kupuje za 100% >> z rachuneczkiem z apteki drepta do NFZ bo ubezpieczony jest i mu się refundacja należy wkur.. pacjenci w 3 dni roznoszą NFZ w strzępy a ten w trybie super pilnym znajduje rozwiazanie.

chyba raczej w 3 sekundy roznoszą aptekę...
niestety pacjenci prędzej rozładują frustrację w aptece niż u lekarza czy urzędnika w NFZ, choć przyznam że wizja przepiękna z tym upadkiem NFZ.

#13 monik

• Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 16 listopad 2011 - 20:19

Wyświetl postUżytkownik olaM dnia 28 październik 2011 - 11:40 napisał

Nie mamy dostepu do centralnego wykazu ubezpieczonych...ale słyszałam od mojego kolegi, że przychodnia, w której pracuje jego żona (Kalisz) podobno mają...
Pacjent podaje dowód, wpisują PESEL I JUŻ....muszę to kiedyś tam podjechać i sprawdzic Dołączona grafika

Ogólnie też uważam, że my nie powinniśmy (lekarze i farmaceuci) sie w to bawić, ale też nie wyobrażam sobie , żeby np. pacjent płacił 100% za wszystkie leki i wszystkie świadzcenia medyczne, a potem z fakturką dreptał do nfz....ciężko wyłożyć z kieszeni kilka tysięcy, a nie wiadomo kiedy by nfz to zwrócił.
Moze faktycznie ten model brytyjski, ale trudno mi ocenić jak by to działało na naszym gruncie.
Aha...a propos tego centralnego wykazu...jak wysyłam refundację do nfz w systemie SZOI, to teraz po kilku dniach mi wyrzuca, którzy pacjenci tam nie figuruja. Sprawdzam czy dobrze wpisalismy PESELE w aptece i potem informuję sąsiednią przychodnię (w sumie nie muszę nic robić, ale co mi szkodzi)...czyli mam dostęp do wykazu, ale jakby "po fakcie"...Dołączona grafika

Tak, ale mam wrazenie, ze dane w centralnej bazie ubezpieczonych rowniez nie sa aktualne...
Sytuacja:
Ostrzezenie po weryfikacji refundacji, "pacjent nieubezpieczony", idziemy sprawdzic pana karte szpitalna i zapytac panie, ktore weryfikuja dokumenty i jak byk stoi, ze ubezpieczony, ze swieza RMUA...
No to albo pan sobie wydrukowal albo te informacje nie sa swieze...

Poza tym, sytuacje typu:
Osoba zatrudnia sie w nowym miejscu pracy, pracodawca ma jakistam czas na zgloszenie tej osoby do wszelakich urzedow i instytucji, wiec na poczatku nie ma ona dokumentu ubezpieczenia, ani nie jest zarejestrowana w bazie ubezpieczonych (zakladajac, ze jest aktualizowana na biezaco)...i co wtedy?
Kiszka...

itd.

#14 lekarz

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 147 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    Warszawski Uniwersytet Medyczny
  • Miejscowość:
    Warszawa

Napisano 25 listopad 2011 - 16:20

w PL nie ma żadnego centralnego rejestru ubezpieczonych, stąd te problemy.Gdyby był przychodnie i apteki powinny mieć do niego dostęp i to wydający lek aptekarz powinien od razu sobie sprawdzić, czy ktoś ma kurualne ubezpieczenie - jeśli nie - dać na 100%., bo lekarz po ma tylko 15 min na pacjenta - ja z racji że zawsze byłem uczony dokładności na studiach nigdy się nie wyrabiam, a chorych ciągle przybywa w przychodni, zwłaszcza jak reszta lekarzy odwala często fuszerkę. Sprawdzać ubezpieczenia sobie nie wyobrażam jeszcze, zważywszy ze lek wykupić może chory już po tym jak mu się takowe np. skończy

#15 mordimer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 700 postów

Napisano 25 listopad 2011 - 18:05

Wyświetl postUżytkownik lekarz dnia 25 listopad 2011 - 16:20 napisał

w PL nie ma żadnego centralnego rejestru ubezpieczonych, stąd te problemy.Gdyby był przychodnie i apteki powinny mieć do niego dostęp i to wydający lek aptekarz powinien od razu sobie sprawdzić, czy ktoś ma kurualne ubezpieczenie - jeśli nie - dać na 100%., bo lekarz po ma tylko 15 min na pacjenta - ja z racji że zawsze byłem uczony dokładności na studiach nigdy się nie wyrabiam, a chorych ciągle przybywa w przychodni, zwłaszcza jak reszta lekarzy odwala często fuszerkę. Sprawdzać ubezpieczenia sobie nie wyobrażam jeszcze, zważywszy ze lek wykupić może chory już po tym jak mu się takowe np. skończy

No właśnie.

Dokument ubezpieczenia jest ważny 30 dni więc jak mam wypisywać recepte na lek refundowany na 3 miesiace?

#16 Roland

• Użytkownik
  • Pip
  • 32 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    Uniwersytet Medyczny w Poznaniu
  • Miejscowość:
    Szczecin
  • Stanowisko:
    Kierownik apteki
  • Miejsce pracy:
    apteka otwarta

Napisano 28 listopad 2011 - 23:29

Wyświetl postUżytkownik lekarz dnia 25 listopad 2011 - 16:20 napisał

Po zalogowaniu sie do SNRL jest zakładka Zestawienia i tam wpisuje sie Pesel który jest sprawdzany czy jest w Centralnej Bazie Ubezpieczonych .