Skocz do zawartości

Witamy na Internetowym Forum Farmaceutycznym

Witaj na Internetowym Forum Farmaceutycznym, prawdopodobnie największym forum dyskusyjnym dla obecnych i przyszłych farmaceutów i techników farmaceutycznych.

Ale to nie wszystko ... jest tutaj też miejsce dla każdej osoby chcącej uzyskać fachową poradę naszych specjalistów.

Aby włączyć się do dyskusji musisz się ZALOGOWAĆ lub jeżeli jeszcze nie masz konta użytkownika ZAREJESTROWAĆ.

To zajmie tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł/mogła:
  • brać udział w dyskusjach we wszystkich działach forum,
  • czytać zawartość niedostępną dla niezarejestrowanych użytkowników.
  • przeglądać dostępne u nas oferty pracy
  • rozmawiać na shoutboxie
  • korzystać z Prywatnych Wiadomości do komunikacji z innymi użytkownikami
  • i wiele więcej ...
Dołącz do naszej społeczności już TERAZ.

Zapraszamy Administratorzy: Nysander i Anusia wraz z ekipą Moderatorów: Hasal, Olga RaQ, lunaak
Guest Message by DevFuse

Studium farmaceutyczne

• Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gość [magda]

• Gość

Napisano 06 listopad 2011 - 13:32

Jestem w 3 klasie LO i chciałam iść na studia farmeceutyczne we Wrocławiu, ale problemem jest dostanie się tam, ponieważ trzeba zdawać rozszerzoną biologię i chemię, a wiem że w rozszerzeniu sobie nie poradze. Czy po liceum warto iść na studium farmaceutyczne? Czy technikowi farmacji ciężej znaleźdź pracę np. w aptece i czy zarobki są dużo mniejsze?

#2 prostacyklina

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 121 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach
  • Miejscowość:
    S-C
  • Stanowisko:
    Magister farmacji

Napisano 06 listopad 2011 - 13:51

Zarobki są o wiele mniejsze

pracę znaleźc nie jest trudno ale znaleźć aptekę stażową jest baaardzo trudno juz w chwili obecnej a podejrzewam że rosnąca ilośc otwieranych szkół policealnych kształcących techników sprawi że za 2-3 lata sporą częśc osób nie będzie miała gdzie odbyć stażu tak wynika z moich obserwacji ale nie jestem technikiem więc aż tak nie angażuje sie w temat pozycji na rynku acy

btw skoro nie poradzisz sobie z rozszerzoną biologia czy chemią to skąd przekonanie że poradzisz sobie z farmakologia chociażby

Użytkownik prostacyklina edytował ten post 06 listopad 2011 - 13:52

#3 Gość [gość]

• Gość

Napisano 06 listopad 2011 - 15:47

farmacja wydaję mi się interesującym zawodem i wiem, że oddałabym się nauce w 100%. nie mam pewności, że sobie poradze, ale jak to mówią chcieć znaczy móc. w mojej szkole niechętnie dopuszczają i nie przygotowują do rozszerzenia, uważają że nie jesteśmy na to gotowi pod względem edukacji. Dlatego pewność nie dostania się na studia farmaceutyczne dała mi do myślenia o studium. Napotkałam się na różne opinie, ale wciąż szukam i pytam, bo chcem nie żałować za kilka lat swojej decyzji. Nie wiem czy zaryzykować ze studium farmaceutycznym, czy pójść na studia fizjoterapeutyczne, albo iść w zupełnie innym kierunku jakim jest dziennikarstwo, o którym marzyłam będąc dzieckiem. Chociaż nie ukrywam, że mimo wszystko farmacja jakoś mnie przyciąga i ciekawi najbardziej. I tu powstaje ten życiowy dylemat, którego na dzień dzisiejszy nie umiem podjąć, boję się tego "nietrafienia".

#4 prostacyklina

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 121 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach
  • Miejscowość:
    S-C
  • Stanowisko:
    Magister farmacji

Napisano 07 listopad 2011 - 16:51

jeśli

Cytat

dziennikarstwo, o którym marzyłam będąc dzieckiem

to nie

Cytat

bo chcem

poza tym

Cytat

niechętnie dopuszczają i(...) do rozszerzenia

maturę możesz zdawać rozszerzoną z wielu przedmiotów i szkoła nie ma wpływu na decyzję a skoro chcieć to móc to w czym problem przygotować się samej do matury ?

#5 Gość [gość]

• Gość

Napisano 14 listopad 2011 - 20:01

skoro nie potrafisz nauczyć sie biologi czy chemii, które w tym zawodzie są najważniejsze to moze warto zmienić iść w tym kierunku...

#6 Gość [Gość]

• Gość

Napisano 21 listopad 2011 - 10:27

Czy ktoś z Was wie które studium w Łodzi jest najlepsze? To znaczy w której szkole tzw. zdawalność jest najwyższa ?

#7 cama

• Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 01 grudzień 2011 - 18:25

Ja bym Ci radził zapisz się do studium farmaceutycznego i jednocześnie złóż papiery na tę fizjoterapię bądź dziennikarstwo a po miesiącu zdecyduj co cię bardziej interesuje i czy w ogóle interesuje cię farmacja a jeśli tak to zawsze możesz się sama przygotować do rozszerzonej matury z chemii i biologii. Masz w końcu 5 lat czasu od zdanej matury, aby się zapisać na dodatkowe przedmioty.