Proszę o odpowiedź adminów i moderatorów
Witamy na Internetowym Forum Farmaceutycznym
![]() |
Witaj na Internetowym Forum Farmaceutycznym, prawdopodobnie największym forum dyskusyjnym dla obecnych i przyszłych farmaceutów i techników farmaceutycznych. Ale to nie wszystko ... jest tutaj też miejsce dla każdej osoby chcącej uzyskać fachową poradę naszych specjalistów. Aby włączyć się do dyskusji musisz się ZALOGOWAĆ lub jeżeli jeszcze nie masz konta użytkownika ZAREJESTROWAĆ. To zajmie tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł/mogła:
Zapraszamy Administratorzy: Nysander i Anusia wraz z ekipą Moderatorów: Hasal, Olga RaQ, lunaak |
Szkolenie dot ustawy refundacyjnej
Napisano 08 listopad 2011 - 13:31
Proszę o odpowiedź adminów i moderatorów
Napisano 08 listopad 2011 - 14:01
Napisano 08 listopad 2011 - 15:13
Napisano 08 listopad 2011 - 17:29
* mówili o nowelizacji "Rozporządzenia w sprawie recept lekarskich", zniknie obecny wzór recepty, nie będzie już "P", wskazania terepeutyczne będą determinować odpłatność (do tej pory jedynym takim wyjątkiem było P i P-EB, teraz takich wyjątków o różnej odpłatności będzie więcej)...nie wiem czy zrozumiale piszę?
*nastąpi nowelizacja rozporządzenia w spr. danych przekazywanych z aptek od NFZ..do tej pory wysyłakliśmy już gotowy "rachunek refundacyjny", a teraz wyślemy sprawozdanie, NFZ odpowie jakie są błędy i dopiero po poprawieniu bedziemy wysyłać rachunek. Zmieni sie także rozporządzenie o w sprawie zestawienia zbiorczego...będzie połączone w jedno z rozp. w sprawie przekazywania danych.....jakoś tak.
Do tej pory korekta rachunków ref. wiązała sie ze zmianami w raportach fiskalnych...teraz już bedzie to rozdzielone.
*numery recept będą ni 20 ale 22 cyfrowe i ujednolicone w skali kraju...zapewne bedzie okres przejściowy
*zmieni sie taksacja recept, dojdą dodatkowe dane...prawdopodobnie będzie problem w aptekach, które robia nadruki na receptach z wykorzystaniem kas fiskalnych (u nas tak jest!), ponieważ trzeba dokonać zmian w kasach fiskalnych...niestety to nie jest takie proste, bo wiąże sie zjakimiś tam formalnościami homologacyjnymi itp.....krótko mówiąc producenci kas fiskalnych NIE ZDAŻĄ dokonać zmian na czas, szczególnie,że do ostatniej chwili zapewne wszystko sie będzie zmieniać jak w kalejdoskopie....
*było coś o problemach z uprawnieniemi obcokrajowców i z obsługą Karty Polaka..ale jakoś tak nie zanotowałam...
*zastanawiano sie, jak rozumieć art. 81 ustawy, ze rp.wystawione w grudniu mają być realizowane na starych zasadach...brzmi to absurdalnie w tym ujęciu, bo oznacza, że ma byc całkiem na starych zasadach czyli stare limityitd.
*ma byc jakis nowy słownik uprawnień, wuydzielenie z uprawnień IN szczegółowych uprawnień IN-C, IN-K, IN-G, IN-F...nie wiem co to znaczy, może ktoś wie...
*ma byc inna zasada obliczania opłty ryczałtowej np. jak dzielimy opakowanie leku np. parenteralnego, który jest na ryczałt to liczymy np. 1/3 razy 3,20....a nie tak jak do tej pory 3,20.
*bedzie zmiana pliku xml...ma to byc regulowane rozporządzeniem, a nie zarządzeniem prezesa NFZ
*EAN lub kod równoważny będzi teraz niezbędny do refundacji...nie ma EAN-u= BRAK REFUNDACJI
ma to być podobno ustawowo zapisane...czy też już jest
*umowy miedzy aptekami a NFZ też oczywiście wpłyną na zmiany w systemach informatycznych...chociażby konieczność indentyfikowania osób wydających leki
*stwierdzono ,że nie ma co sie łudzić ,że ustawa nie wejdzie w życie, bo żadna z osób decyzyjnych o tym nie mówi
*problem z obwieszczeniami zawierającymi wykazy leków refundowanych....mają sie ukazywać co 2 miesiące, czyli 6x w roku...i teraz to dopiero będzie jazda!!! Moga sie ukazać np. na godzinę przed wejściem w życie...z rozporządzeniami był już problem tego typu, ale rozporządzenia maja jakąs droge legislacyjną....mają "strażników legislacji"
*budżet na refundację jest ograniczony do 17%, a prowadzacy sprawdził,że w 2009 pochłonął 18,9% budżetu...nie należy się wiec spodziewać,że będzie łatwiej, ale raczej restrykcje z NFZ sie nasilą
*DDD wpynie na kategorię odpłatności leków...reguły kwalifikacji leków do poszczególnych grup odpłatności uzależnion będą od kosztów terepii; w aptece informacja o DDD będzie w BLOZIE, w kartotece centralnej leku i lokalnej karcie leku w aptece
*być może ,że ten sam lek może mieć inny limit w zależności od wskazania terapeutycznego (?): potencjalna możliwosć różnicowania odpłatności zależnie od stanu klinicznego pacjenta...
*podczas sprzedaży detalicznej będzie kontrola marży
*Dla IB będzie ściśle określona marża, naliczana w ten sam sposób jak dla leków z cenami urzędowymi...dla leków 100% generalnie sami ustalimy ceny, ale jak wejdziemy na IB, to system sam obliczy cene detaliczną, ustawiając odp. marżę...bedą określone maksymalne marże dla IB (cena leku zależy od pacjenta...)
*Podobnie jak dla IB będzie wyglądała sytuacja dla importu docelowego, tylko,że tu już cena ustawi się na etapie przyjęcia dostawy
*marża hurtowa ...podobno będziemy mogli w aptece ją skontrolować...
*jeżeli lek nie ma EAN, to będzie ostrzegało podczas sprzedaży
*opłata ryczałtowa na leki podobno jest zapisana ustawowo, ale ryczałt recepturowy to %od minimalnego wynagrodzenia i będzie sie częściej zmieniać
*koniec zamienników czyli leków warunkowo refundowanych...będą odpowiedniki, a odpowiednik to lek wyłącznie z wykazu
*nie bedzie juz papierowych Dzienników ustaw
*Mówiono też o ochronie danych osobowych...troche nastraszyli...apteka jest placówką, gdzie obowiązuje ochrona danych na poziomie wysokim (bo jesteśmy podłączeni do sieci publicznej)...niestety usługa taka jest dość kosztowna...podobno kontrola zapowiada sie tydzień wczesniej i nie jesteśmy w stanie odp. sami przez ten czas uporządkować dokumenty i wdrożyc zabezpieczenia. A kary są wysokie...
Mam nadzieję, że da sie zrozumieć te moje "skróty".
Napisano 09 listopad 2011 - 09:58
Najgorsze jest to, że nic tak naprawdę nie wiadomo.
Przypomina mi się skecz kabaretu Tej - jedziemy z górki, hamulce nie działają, zakręt i jak my go wyrobimy?
Napisano 09 listopad 2011 - 16:51
Użytkownik olaM dnia 08 listopad 2011 - 17:29 napisał
*Mówiono też o ochronie danych osobowych...troche nastraszyli...apteka jest placówką, gdzie obowiązuje ochrona danych na poziomie wysokim (bo jesteśmy podłączeni do sieci publicznej)...niestety usługa taka jest dość kosztowna...podobno kontrola zapowiada sie tydzień wczesniej i nie jesteśmy w stanie odp. sami przez ten czas uporządkować dokumenty i wdrożyc zabezpieczenia. A kary są wysokie...
Rozwiń ostatni punkt
Napisano 10 listopad 2011 - 10:36
Większość osób na sali, zarówno farmaceutów jak i lekarzy, stwierdziła, że to droga usługa.
Cena jest orientacyjna....zależy od wielkosci placówki i posiadanej dokumentacji.
Napisano 10 listopad 2011 - 11:24
Zanim zdecydujecie się na jakąkolwiek współpracę z firmą chroniącą dane, zapoznajcie się z ustawą o GIODO i informacjami zawartymi na stronie www.giodo.gov.pl.
W razie wątpliwości należy się z nimi skontaktować.
Napisano 10 listopad 2011 - 11:47
Użytkownik hasal dnia 10 listopad 2011 - 11:24 napisał
Zanim zdecydujecie się na jakąkolwiek współpracę z firmą chroniącą dane, zapoznajcie się z ustawą o GIODO i informacjami zawartymi na stronie www.giodo.gov.pl.
W razie wątpliwości należy się z nimi skontaktować.
Też mi się tak wydaje.
Napisano 10 listopad 2011 - 20:59
Napisano 14 listopad 2011 - 11:25
Użytkownik tiopental dnia 10 listopad 2011 - 20:59 napisał
Raczej tak, bo ma być w końcu "sztywna cena"...wiem,że marża bedzie kontrolowana już na etapie wprowadzania faktury, zrozumiałam ,że zarówno w góre jaki w dół nic nie mozna ruszać...
Napisano 24 listopad 2011 - 19:13
Zmiana w stosunku do postu olaM była taka, że mówili jeszcze o zmianie odpłatności - recepty lekarskie.
I okresie w jakim zapłaci nfz to w najczarniejszych scenariuszach do 34 dni za półokres
Napisano 24 listopad 2011 - 22:49
Użytkownik Wiech13 dnia 24 listopad 2011 - 19:13 napisał
Zmiana w stosunku do postu olaM była taka, że mówili jeszcze o zmianie odpłatności - recepty lekarskie.
I okresie w jakim zapłaci nfz to w najczarniejszych scenariuszach do 34 dni za półokres
Mam pytanie może trochę odbiegające od tematu ale czy na tym szkoleniu mówili w jaki sposób będzie liczona marża? Wiem jest tabela tyle czy marża ma być liczona od limitu czy też podstawą ma być cena najtańszego zamiennika?
Napisano 24 listopad 2011 - 22:57
Użytkownik tiopental dnia 24 listopad 2011 - 22:49 napisał
Mam pytanie może trochę odbiegające od tematu ale czy na tym szkoleniu mówili w jaki sposób będzie liczona marża? Wiem jest tabela tyle czy marża ma być liczona od limitu czy też podstawą ma być cena najtańszego zamiennika?
Od ceny hurtowej leku będącego podstawą limitu - a ten niekoniecznie musi być najtańszy.
Napisano 24 listopad 2011 - 23:26
Użytkownik hasal dnia 24 listopad 2011 - 22:57 napisał
Od ceny hurtowej leku będącego podstawą limitu - a ten niekoniecznie musi być najtańszy.
Tak bo podstawa limitu to 15%pokrycie w użyciu :)
Też jestem po tym nudnawym szkoleniu. Jak zwykle nikt nic nie wie dopóki nie ma Dz.U.
Podali zasłyszany sposób ominięcia zakazu reklamy poprzez publikację pochlebne od pacjentów. Co do urwania sobie marży hurtowej to była opcja z własna hurtownią.
Użytkownik kfiaciarka edytował ten post 24 listopad 2011 - 23:34
Napisano 24 listopad 2011 - 23:44
Napisano 28 listopad 2011 - 14:00
Użytkownik hasal dnia 24 listopad 2011 - 23:44 napisał
O matko....byłam na dwóch szkoleniach i kurcze jakoś nie do końca jarzę o co chodzi. najgorsze jest to,że jest to tak podobno skonstruowane,że limity i ceny będą się zmieniać co dwa miesiace...a firmom będzie się niby opłacać obniżanie cen (czyli chcą uzyskać zamiast rabatów niższe ceny "u źródła")...może być tak,że co dwa miesiace będziemy strasznie tracić na lekach, bo ceny będą niższe i przecież sztywne...
Na szkoleniu "Izbowym" mówiono,że teoretycznie może się także zmieniać odpłatniość za leki...jeżeli lekarz wypisze receptę 28 lutego z jakąś odpłatnością, to 1 marca recepta jest niejeko...niewazna, bo obowiazują inne odpłatności...czyli gdzie ta ważność recepty na 90 dni?
Farmaceuci na obu szkoleniach obwaili się, że przez te obwieszczenia moga nie nadążyć z wprowadzaniem zmian...najgorzej będzie w aptekach całodobowych, chociaż nie wykluczone,że zmiany mogą wejsć np. o 14.00...
Użytkownik olaM edytował ten post 28 listopad 2011 - 14:02
Napisano 28 listopad 2011 - 14:15
Napisano 28 listopad 2011 - 16:31
Użytkownik Nysander dnia 28 listopad 2011 - 14:15 napisał
jakie vacatio legis ... u nas jest rozporządzenie wchodzie w życie z dniem ... przy obwieszczeniach jeszcze gorzej będzie.
Użytkownik olaM dnia 28 listopad 2011 - 14:00 napisał
O matko....byłam na dwóch szkoleniach i kurcze jakoś nie do końca jarzę o co chodzi. najgorsze jest to,że jest to tak podobno skonstruowane,że limity i ceny będą się zmieniać co dwa miesiace...a firmom będzie się niby opłacać obniżanie cen (czyli chcą uzyskać zamiast rabatów niższe ceny "u źródła")...może być tak,że co dwa miesiace będziemy strasznie tracić na lekach, bo ceny będą niższe i przecież sztywne...
Na szkoleniu "Izbowym" mówiono,że teoretycznie może się także zmieniać odpłatniość za leki...jeżeli lekarz wypisze receptę 28 lutego z jakąś odpłatnością, to 1 marca recepta jest niejeko...niewazna, bo obowiazują inne odpłatności...czyli gdzie ta ważność recepty na 90 dni?
Farmaceuci na obu szkoleniach obwaili się, że przez te obwieszczenia moga nie nadążyć z wprowadzaniem zmian...najgorzej będzie w aptekach całodobowych, chociaż nie wykluczone,że zmiany mogą wejsć np. o 14.00...
heh, szkolenia to jedno, a własne przyswojenie zapisów ustawy to drugie i wcale nie mniej ważne. Bałagan będzie straszny i jak sobie pomyślę o wodzeniu za nos przez nfz ....
Napisano 28 listopad 2011 - 17:29
Użytkownik olaM dnia 28 listopad 2011 - 14:00 napisał
Odpłatność wpisuje lekarz na podstawie algorytmów i wytycznych. A zapłata pacjenta już w tej chwili zmienia się jak wchodzą nowe listy