Skocz do zawartości

Witamy na Internetowym Forum Farmaceutycznym

Witaj na Internetowym Forum Farmaceutycznym, prawdopodobnie największym forum dyskusyjnym dla obecnych i przyszłych farmaceutów i techników farmaceutycznych.

Ale to nie wszystko ... jest tutaj też miejsce dla każdej osoby chcącej uzyskać fachową poradę naszych specjalistów.

Aby włączyć się do dyskusji musisz się ZALOGOWAĆ lub jeżeli jeszcze nie masz konta użytkownika ZAREJESTROWAĆ.

To zajmie tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł/mogła:
  • brać udział w dyskusjach we wszystkich działach forum,
  • czytać zawartość niedostępną dla niezarejestrowanych użytkowników.
  • przeglądać dostępne u nas oferty pracy
  • rozmawiać na shoutboxie
  • korzystać z Prywatnych Wiadomości do komunikacji z innymi użytkownikami
  • i wiele więcej ...
Dołącz do naszej społeczności już TERAZ.

Zapraszamy Administratorzy: Nysander i Anusia wraz z ekipą Moderatorów: Hasal, Olga RaQ, lunaak
Guest Message by DevFuse

Szkolenie dot ustawy refundacyjnej

30 odpowiedzi w tym temacie

#21 ewx

• Farmaceuta
  • PipPipPipPip
  • 162 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    Uniwersytet Medyczny w Lublinie
  • Miejscowość:
    Słupsk
  • Stanowisko:
    Magister farmacji
  • Miejsce pracy:
    apteka otwarta

Napisano 28 listopad 2011 - 18:22

"Odpłatność wpisuje lekarz na podstawie algorytmów i wytycznych"
Mamy teoretycznie miesiąc do wejścia nowych przepisów a lekarzom nikt tej tajemnej wiedzy nie przekazuje - chyba bedą walczyć...
Tyle że rozporządzenie musi wejść (bo obecne nie koresponduje z zapisamy u.refundacyjnej chociażby brakiem "P").
A nic nie mówili o potencjalnej ofercie firmy K. dla lekarzy - w końcu chyba nikt nie spamięta wszystkich odpłatności - skoro nawet my - farmaceuci - ich nie znamy na pamięć. Nowe rozporządzenie ma chyba za zadanie potajemne "zmuszenie" lakarzy do zastosowania komputerów do wypisywania recept.

#22 kfiaciarka

• Farmaceuta
  • PipPipPipPipPipPip
  • 772 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    Gdański Uniwersytet Medyczny
  • Miejscowość:
    Dobre Miasto
  • Stanowisko:
    Magister farmacji
  • Miejsce pracy:
    apteka otwarta

Napisano 28 listopad 2011 - 18:45

Wyświetl postUżytkownik ewx dnia 28 listopad 2011 - 18:22 napisał

"Odpłatność wpisuje lekarz na podstawie algorytmów i wytycznych"
Mamy teoretycznie miesiąc do wejścia nowych przepisów a lekarzom nikt tej tajemnej wiedzy nie przekazuje - chyba bedą walczyć...
Tyle że rozporządzenie musi wejść (bo obecne nie koresponduje z zapisamy u.refundacyjnej chociażby brakiem "P").
A nic nie mówili o potencjalnej ofercie firmy K. dla lekarzy - w końcu chyba nikt nie spamięta wszystkich odpłatności - skoro nawet my - farmaceuci - ich nie znamy na pamięć. Nowe rozporządzenie ma chyba za zadanie potajemne "zmuszenie" lakarzy do zastosowania komputerów do wypisywania recept.

Nikt nic nie mówi bo jeszcze nie ma nowych list pod nowe prawo.

#23 Biczek

• Użytkownik
  • 11 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    Akademia Medyczna we Wrocławiu
  • Miejscowość:
    Kępno
  • Stanowisko:
    Magister farmacji
  • Miejsce pracy:
    apteka otwarta

Napisano 28 listopad 2011 - 23:56

Wyświetl postUżytkownik hasal dnia 24 listopad 2011 - 23:44 napisał

Najdroższy z najtańszych dopełniających do 15% obrotu w danej grupie limitowej liczonego w okresie...

Ja to zrozumiałem to tak, że podstawą limitu dla daje grupy terapeutycznej (limitowej) będzie lek którego obrót/sprzedaż w miesiącu referencyjnym (3 miesiące wstecz wobec danego obwieszczenia dla nowej listy ( a maja być co 2 miesiące) będzie stanowiła 15% obrotu wszystkich leków z danej grup.

dla rozjaśnienia mojego mrocznego zrumienia :D
Wszystko będzie przeliczane na DDD dla przykładu na atrovastatynie z tego serwisu http://bil.aptek.pl/...e&sort=KDDD_ANY mądre programy w MZ policzą sobie cenę jednej DDD (definiowana dawka dobowa) i uszeregują je od najtańszej do najdroższej.

Szczegółowe zestawienia wykażą nam obrót danymi preparatami i tak np
preparatu A o najniższej cenie za DDD 0,2zl)wydano 4% ogółu
preparatu B o o cenie za DDD 0,4 zl wydano 5% ogółu
preparatu C o cenie za DDD 0,7zł wydano 8% ogółu

czyli sprzedaż prepatu
A to 4%
B to 4%+5%= 9%
C to 9%+8%= 17%

wyznacznikiem dla tej grupy będzie preparat C którego sprzedaż/wydawanie mieści się w punkcie wyznaczającym 15% ogólnego obrotu w danej grupie po uszeregowaniu najmniejszy -->największy.

Tu nie jestem do końca pewny, ale LIMIT dla danej grupy to limit właśnie tego preparatu C.

Dlatego Regulatorowi ( tak na szkoleniu określano MZ :D) chodzi o to aby zmniejszyć refundacje do drogich preparatów w danych grupach lub odwrotnie patrząc zmusić do substytucji tańszymi zamiennikami... wedle teorii lepiej coś łyknąć niż nic...

poprawcie mnie jeśli coś przekręciłem :)

#24 hasal

Zasłużony

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2660 postów
  • Miejscowość:
    WarSzafka

Napisano 29 listopad 2011 - 08:07

Twoje rozumienie jest słuszne.

#25 olaM

Zasłużona

• Farmaceuta
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1349 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Miejscowość:
    okolice Kalisza
  • Stanowisko:
    Kierownik apteki
  • Miejsce pracy:
    apteka otwarta

Napisano 29 listopad 2011 - 09:19

W podobny sposób tłumaczył nam to mecenas na Izbowym szkoleniu....ale to jakieś takie pogmatwane...jak dla mnie

Ja wiem,że odpłatność ma zależec od jakichś tam algorytmów, ale nasz mecenas twiedził, że, przynajmniej teoretycznie te algorytmy także moga się zmieniać....no może nie co 2 miesiace, ale to jest możliwe.

Dokładnie to samo sobie pomyślałam, co ewx ....chcą zmusić lekarzy do używania komputerów....

#26 ewx

• Farmaceuta
  • PipPipPipPip
  • 162 postów
  • Uczelnia Wyższa:
  • Miejscowość:
    Słupsk
  • Stanowisko:
    Magister farmacji
  • Miejsce pracy:
    apteka otwarta

Napisano 29 listopad 2011 - 12:23

Czy czy dobrze rozumiem jako limit nie wejdzie nigdy nowy lek (w sensie spoza list)? I w jaki sposób ustalą limit dla nowo wprowadzanych na listy substacji czy też grup terapeutycznych? Ale w sumie to nie nasza broszka...... niech się w MZ martwią...
A co do komputerów u lekarzy to chyba juz powinni wiedzieć, że od pierwszego mają chociaż komputer i oprogramowanie zakupić a tu nic...... Albo dopiero się zacznie...
Chyba, że tylko u nas nie wiedzą?

#27 olaM

Zasłużona

• Farmaceuta
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1349 postów
  • Uczelnia Wyższa:
  • Miejscowość:
    okolice Kalisza
  • Stanowisko:
    Kierownik apteki
  • Miejsce pracy:
    apteka otwarta

Napisano 29 listopad 2011 - 13:03

Doktorzy w przychodni naprzeciw apteki, w której pracuję mają komputery...ale nie używają :o ...bo po co? :D

Czasami jedna pani doktor, pediatra , wychyli sie...ale tylko czasami...

#28 Olga RaQ

• Moderator
  • PipPipPipPipPip
  • 357 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach
  • Miejscowość:
    Bielsko-Biała

Napisano 29 listopad 2011 - 13:11

a czy jest przygotowane oprogramowanie dla tych lekarskich komputerów?

jakieś teraz mają, trzeba by to pewnie dostosować do nowych przepisów, może przeszkolić odnośnie używania... kto to będzie robił?

#29 ewx

• Farmaceuta
  • PipPipPipPip
  • 162 postów
  • Uczelnia Wyższa:
  • Miejscowość:
    Słupsk
  • Stanowisko:
    Magister farmacji
  • Miejsce pracy:
    apteka otwarta

Napisano 29 listopad 2011 - 14:38

U nas w "przychodniani" lekarze mają akurat komputery i oprogramowanie chyba firmy K. Jak było to wszystko wprowadzane byli szkoleni przez informatyka. Ale chodzi mi o "całą resztę". Chyba wszyscy czekają na wejście w życie rozporządzenia.... Tylko jedno mnie martwi w projekcie zabrakło formułki: "recepty wypisane przed wejściem w życie rozporządzenia realizowane sa na dotychczasowych zasadach" - czyli chyba 2. stycznia wszyscy z receptami zapłacą 100% albo wrócą do lekarza......
Chyba już "offtopic" się robi....

#30 olaM

Zasłużona

• Farmaceuta
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1349 postów
  • Uczelnia Wyższa:
  • Miejscowość:
    okolice Kalisza
  • Stanowisko:
    Kierownik apteki
  • Miejsce pracy:
    apteka otwarta

Napisano 29 listopad 2011 - 15:09

Wyświetl postUżytkownik ewx dnia 29 listopad 2011 - 14:38 napisał

U nas w "przychodniani" lekarze mają akurat komputery i oprogramowanie chyba firmy K. Jak było to wszystko wprowadzane byli szkoleni przez informatyka. Ale chodzi mi o "całą resztę". Chyba wszyscy czekają na wejście w życie rozporządzenia.... Tylko jedno mnie martwi w projekcie zabrakło formułki: "recepty wypisane przed wejściem w życie rozporządzenia realizowane sa na dotychczasowych zasadach" - czyli chyba 2. stycznia wszyscy z receptami zapłacą 100% albo wrócą do lekarza......
Chyba już "offtopic" się robi....

Taka formuła gdzies podobno jest...chyba w ustawie i podobno tak jest to ujęte,że recepty z datą grudniową mają być realizowane na starych zasadach...i nie chodzi tylko o stare druki recept, tylko wogóle o stare zasady...absurd.

#31 Oksydniak

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1068 postów

Napisano 30 listopad 2011 - 14:43

Wyświetl postUżytkownik olaM dnia 29 listopad 2011 - 15:09 napisał

... że recepty z datą grudniową mają być realizowane na starych zasadach...i nie chodzi tylko o stare druki recept, tylko wogóle o stare zasady...absurd.

Art. 81. Recepty wystawione przed dniem wejścia
w życie niniejszej ustawy są realizowane na dotychczasowych
zasadach.

Czyli w styczniu recepty grudniowe będą pełnopłatne, bo wykazy refundowanych stracą ważność, a nie będą mogły zostać zrealizowane na nowych zasadach.