Witamy na Internetowym Forum Farmaceutycznym
![]() |
Witaj na Internetowym Forum Farmaceutycznym, prawdopodobnie największym forum dyskusyjnym dla obecnych i przyszłych farmaceutów i techników farmaceutycznych. Ale to nie wszystko ... jest tutaj też miejsce dla każdej osoby chcącej uzyskać fachową poradę naszych specjalistów. Aby włączyć się do dyskusji musisz się ZALOGOWAĆ lub jeżeli jeszcze nie masz konta użytkownika ZAREJESTROWAĆ. To zajmie tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł/mogła:
Zapraszamy Administratorzy: Nysander i Anusia wraz z ekipą Moderatorów: Hasal, Olga RaQ, lunaak |
Szkolenie dot ustawy refundacyjnej
Napisano 28 listopad 2011 - 18:22
Mamy teoretycznie miesiąc do wejścia nowych przepisów a lekarzom nikt tej tajemnej wiedzy nie przekazuje - chyba bedą walczyć...
Tyle że rozporządzenie musi wejść (bo obecne nie koresponduje z zapisamy u.refundacyjnej chociażby brakiem "P").
A nic nie mówili o potencjalnej ofercie firmy K. dla lekarzy - w końcu chyba nikt nie spamięta wszystkich odpłatności - skoro nawet my - farmaceuci - ich nie znamy na pamięć. Nowe rozporządzenie ma chyba za zadanie potajemne "zmuszenie" lakarzy do zastosowania komputerów do wypisywania recept.
Napisano 28 listopad 2011 - 18:45
Użytkownik ewx dnia 28 listopad 2011 - 18:22 napisał
Mamy teoretycznie miesiąc do wejścia nowych przepisów a lekarzom nikt tej tajemnej wiedzy nie przekazuje - chyba bedą walczyć...
Tyle że rozporządzenie musi wejść (bo obecne nie koresponduje z zapisamy u.refundacyjnej chociażby brakiem "P").
A nic nie mówili o potencjalnej ofercie firmy K. dla lekarzy - w końcu chyba nikt nie spamięta wszystkich odpłatności - skoro nawet my - farmaceuci - ich nie znamy na pamięć. Nowe rozporządzenie ma chyba za zadanie potajemne "zmuszenie" lakarzy do zastosowania komputerów do wypisywania recept.
Nikt nic nie mówi bo jeszcze nie ma nowych list pod nowe prawo.
Napisano 28 listopad 2011 - 23:56
Użytkownik hasal dnia 24 listopad 2011 - 23:44 napisał
Ja to zrozumiałem to tak, że podstawą limitu dla daje grupy terapeutycznej (limitowej) będzie lek którego obrót/sprzedaż w miesiącu referencyjnym (3 miesiące wstecz wobec danego obwieszczenia dla nowej listy ( a maja być co 2 miesiące) będzie stanowiła 15% obrotu wszystkich leków z danej grup.
dla rozjaśnienia mojego mrocznego zrumienia
Wszystko będzie przeliczane na DDD dla przykładu na atrovastatynie z tego serwisu http://bil.aptek.pl/...e&sort=KDDD_ANY mądre programy w MZ policzą sobie cenę jednej DDD (definiowana dawka dobowa) i uszeregują je od najtańszej do najdroższej.
Szczegółowe zestawienia wykażą nam obrót danymi preparatami i tak np
preparatu A o najniższej cenie za DDD 0,2zl)wydano 4% ogółu
preparatu B o o cenie za DDD 0,4 zl wydano 5% ogółu
preparatu C o cenie za DDD 0,7zł wydano 8% ogółu
czyli sprzedaż prepatu
A to 4%
B to 4%+5%= 9%
C to 9%+8%= 17%
wyznacznikiem dla tej grupy będzie preparat C którego sprzedaż/wydawanie mieści się w punkcie wyznaczającym 15% ogólnego obrotu w danej grupie po uszeregowaniu najmniejszy -->największy.
Tu nie jestem do końca pewny, ale LIMIT dla danej grupy to limit właśnie tego preparatu C.
Dlatego Regulatorowi ( tak na szkoleniu określano MZ
poprawcie mnie jeśli coś przekręciłem
Napisano 29 listopad 2011 - 08:07
Napisano 29 listopad 2011 - 09:19
Ja wiem,że odpłatność ma zależec od jakichś tam algorytmów, ale nasz mecenas twiedził, że, przynajmniej teoretycznie te algorytmy także moga się zmieniać....no może nie co 2 miesiace, ale to jest możliwe.
Dokładnie to samo sobie pomyślałam, co ewx ....chcą zmusić lekarzy do używania komputerów....
Napisano 29 listopad 2011 - 12:23
A co do komputerów u lekarzy to chyba juz powinni wiedzieć, że od pierwszego mają chociaż komputer i oprogramowanie zakupić a tu nic...... Albo dopiero się zacznie...
Chyba, że tylko u nas nie wiedzą?
Napisano 29 listopad 2011 - 13:03
Czasami jedna pani doktor, pediatra , wychyli sie...ale tylko czasami...
Napisano 29 listopad 2011 - 13:11
jakieś teraz mają, trzeba by to pewnie dostosować do nowych przepisów, może przeszkolić odnośnie używania... kto to będzie robił?
Napisano 29 listopad 2011 - 14:38
Chyba już "offtopic" się robi....
Napisano 29 listopad 2011 - 15:09
Użytkownik ewx dnia 29 listopad 2011 - 14:38 napisał
Chyba już "offtopic" się robi....
Taka formuła gdzies podobno jest...chyba w ustawie i podobno tak jest to ujęte,że recepty z datą grudniową mają być realizowane na starych zasadach...i nie chodzi tylko o stare druki recept, tylko wogóle o stare zasady...absurd.
Napisano 30 listopad 2011 - 14:43
Użytkownik olaM dnia 29 listopad 2011 - 15:09 napisał
Art. 81. Recepty wystawione przed dniem wejścia
w życie niniejszej ustawy są realizowane na dotychczasowych
zasadach.
Czyli w styczniu recepty grudniowe będą pełnopłatne, bo wykazy refundowanych stracą ważność, a nie będą mogły zostać zrealizowane na nowych zasadach.