Skocz do zawartości

Witamy na Internetowym Forum Farmaceutycznym

Witaj na Internetowym Forum Farmaceutycznym, prawdopodobnie największym forum dyskusyjnym dla obecnych i przyszłych farmaceutów i techników farmaceutycznych.

Ale to nie wszystko ... jest tutaj też miejsce dla każdej osoby chcącej uzyskać fachową poradę naszych specjalistów.

Aby włączyć się do dyskusji musisz się ZALOGOWAĆ lub jeżeli jeszcze nie masz konta użytkownika ZAREJESTROWAĆ.

To zajmie tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł/mogła:
  • brać udział w dyskusjach we wszystkich działach forum,
  • czytać zawartość niedostępną dla niezarejestrowanych użytkowników.
  • przeglądać dostępne u nas oferty pracy
  • rozmawiać na shoutboxie
  • korzystać z Prywatnych Wiadomości do komunikacji z innymi użytkownikami
  • i wiele więcej ...
Dołącz do naszej społeczności już TERAZ.

Zapraszamy Administratorzy: Nysander i Anusia wraz z ekipą Moderatorów: Hasal, Olga RaQ, lunaak
Guest Message by DevFuse

Lista leków które powinny być wyrejestrowane w Polsce. Dlaczego?

23 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gość [Gość]

• Gość

Napisano 12 listopad 2011 - 20:51

Znalazłam listę przykładów leków na OIA warszawa których wg Towarzystwa Farmaceutyczno Ekonomicznego nie powinno być w Polsce. Chciałabym się dowiedzieć dlaczego.
Link do artykułu i listy: http://www.warszawa.OIA.org.pl/attachments/2670_TFE_Mediator_benfluorex_2011-01-10.pdf
Prosiłabym o informacje poszczególnych leków z listy co z nimi jest nie w porządku, chciałabym wiedzieć tylko :) Bo niektóre z tych leków są bez recepty, nie chcę polecać pacjentowi leku który jest gówniany. Może dla Was wszystko jest oczywiste ale ja dopiero co zaczęłam pracować i nie orientuję się tak dobrze w lekach.
Interesowałyby mnie:
1. Orofar (benzoxonium) - antyseptyk
2. Smecta - w artykule jako A02AD Nadkwasota. Ale stosowany jest przy biegunkach, powleka błone żołądka. Mnie i znajomym pomagał (chyba)
3. Gasprid (Cisaprid)
4. Cholamid
5. Heparegen - podobno występuje tylko w Polsce? Dlaczego? Są jakieś inne leki na wątrobę? I czemu ten lek się nie podoba?
6. Nifuroksazyd. Występuje w nielicznych krajach. Nie działa?
7. Thiogamma (acidum lipoicum)
8. DHEA
9. Sulodexid (Vessel Due F)
10. Trimetazidina
11. Koenzym Q10
12. Halidor
13. Macmiror
14. Vratizolin - tylko w Polsce występuje. Nie działa?
15. Dexiuprofen - napisali że ma mniejszą biodostępność, czyli jest mniej skuteczny niż ibuprofen? Dlaczego dawka 400mg jest na recepte?
16. Dexketoprofen - napisali że równie dobry jak ketoprofen tylko droższy. Jedynie z powodów finansowych nie podoba się?
17. Spasmalgon - w bułgarii jest i w polsce. Przyjmowałam ten lek jak byłam w szpitalu z powodu gorączki o nieustalonej przyczynie. Miałam wysokie leukocyty, dostałam antybiotyk (jakąś cefalosporyne, nie pamiętam jaką), po kilku dniach brzuch mnie zaczął boleć, do tego biegunka itp No-spa nie pomagała. W badaniach potem okazało się też że mam Clostridum difficle. Jedynie po kroplówce ze spasmalgonem skurcze były mniejsze i dało się wytrzymać. Kilka dni brałam lacidofil i zwykle raz dziennie Spasmalgon, tylko dzięki niemu dało się wytrzymać bóle brzucha.
18. Saridon - tutaj o jakieś działania niepożądane chodzi? Bo z opisu tak wnioskuję ("nasze mz nie zwraca uwagi na takie drobiazgi, czasem śmiertelnie niebezpieczne")
19. Glicyna (Asprocol) - nie wiadomo czy działa? Napisali że inne firmy nie dodają glicyny do aspiryny, ale tylko z tego powodu glicyna się nie podoba?
20. Perazin?
21. Melatonina? Jak jest z melatoniną? Jedna melatonina jest nawet na receptę.
22. Coaxil
23. Vinpocetyna
24. Tabex (Cytyzyna)
25. Amazon (Faringosept)
26. Chlorpheniramina (Tabcin)?
27. Pheniramina (Fervex) - chodzi tylko o to że powoduje senność i nie powinno wsiadać się za kółko? Z jednej strony to dobrze, jak kogoś głowa boli i spać nie może to wydaje się być przydatna
28. Bamipina (Soventol) - nie podoba sie tylko dlatego że jest stary?
A Fenistil? Dla wielu jest też nieskuteczny, mi po ugryzieniach komarów w ogóle nie pomógł. Nie wiem czy w innych dolegliwościach działa np. w przypadku jakichś uczuleń np. na słońce przy poparzeniach pokrzywą
29. Triprolidina (Actitrin, Actifed)
30. Nicethamid (Cardiamid)
31. Quinax (Azapentacen)
32. Catalin (Pirenoxina)
33. Exoderil (Naftifina) - akurat dermatolog przepisał Exoderil komuś u mnie w rodzinie. Nieskuteczny?
34. Mycosolon (Miconazol/Mazipredon)
35 Diprobase
36. Monobenzon
37. Micetal
38. Etofenamat (Traumon)
39. Saldiam

#2 Gość [Gość]

• Gość

Napisano 12 listopad 2011 - 20:53

Link skróciłam bo wyżej coś nie działa: http://tiny.pl/h12kq

#3 Gość [Gość]

• Gość

Napisano 12 listopad 2011 - 20:59

Możecie też dopisywać inne leki które są niezbyt dobre. Chętnie się dowiem nowych informacji.
Kiedyś też natknęłam się w internecie na to że Essentiale forte działa jak placebo. No ale jest w końcu lekiem czyli chyba powinien mieć udokumentowane działanie. Jak jest z Essentiale?

#4 mordimer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 700 postów

Napisano 12 listopad 2011 - 22:49

dodałbym:

-fusafungina (Biopoarox)
-fenspiryd (Eurespal)
-trimetazydyna (Preductal)

Vessel due działa w mojej opinii ale wskazania ma znacznie węższe - świetna jest w zespole pozakrzepowym i starych zakrzepicach z obrzekiem konczyn dolnych (obwód łydki zmniejsza sie o 4-5 cm)

Thiogamma działa w neuropatiach obwodowych ale trzeba zaczynac od wlewów dożylnych w szpitalu. Leczenie tabletkami ma charakter kontynuacji terapii i służy do utrzymania efektów kroplówek

#5 kfiaciarka

• Farmaceuta
  • PipPipPipPipPipPip
  • 772 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    Gdański Uniwersytet Medyczny
  • Miejscowość:
    Dobre Miasto
  • Stanowisko:
    Magister farmacji
  • Miejsce pracy:
    apteka otwarta

Napisano 13 listopad 2011 - 14:34

Wyświetl postUżytkownik mordimer dnia 12 listopad 2011 - 22:49 napisał

dodałbym:

-fusafungina (Biopoarox)
-fenspiryd (Eurespal)
-trimetazydyna (Preductal)

Vessel due działa w mojej opinii ale wskazania ma znacznie węższe - świetna jest w zespole pozakrzepowym i starych zakrzepicach z obrzekiem konczyn dolnych (obwód łydki zmniejsza sie o 4-5 cm)

Thiogamma działa w neuropatiach obwodowych ale trzeba zaczynac od wlewów dożylnych w szpitalu. Leczenie tabletkami ma charakter kontynuacji terapii i służy do utrzymania efektów kroplówek

Akurat dr. Szuba ma swoje podejście do niektórych spraw;-) Część zapewne ma swoje tańsze odpowiedniki, albo pewne leki są sprzedawane w Polsce po zawyżonej cenie, zarówno w stosunku do cen za granicą jak i rodzimych produkcji.

#6 Gość [xXx]

• Gość

Napisano 13 listopad 2011 - 20:01

Cytyzyna też be? A jeszcze jakiś miesiąc czy dwa temu w Wiadomościach w telewizji publicznej pojawiło się info, że w Centrum Onkologii zrobiono badania i wyszło, że to wspaniały "lek ziołowy" (cytat z tychże Wiadomości) i szkoda, że tak mało popularny. Pamiętam to dobrze bo przez następny tydzień przychodziły babcie pytając o taki lek na palenie cytyzyna i bardzo się dziwiły, że recepta potrzebna bo w telewizji mówili, że to ziołowe i bezpieczne. Może głupi jestem ale chyba alkaloid pochodzenia roślinnego to nie to samo co lek ziołowy.

Zdaje się, że to o te badania chodziło:
http://www.rynekapte...alenia,634.html

A co do listy... Jakby w aptece miały być tylko leki, które działają to zostałby pewnie sam hydrokortyzon i ramipril więc niech się tam Pan Prezes z Panem Wiceprezesem i Panem Sekretarzem tak nie napinają :)

#7 Gość [xXx]

• Gość

Napisano 13 listopad 2011 - 20:09

O ale już przynajmniej wiem kogo wskazać jak pacjent spyta "Co za debile wycofują takie świetne leki jak Ginjal i Bioparox?!!! Ten Rząd to wszystkich chce wykończyć!!!" :)

#8 makota

• Użytkownik
  • 3 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    Warszawski Uniwersytet Medyczny
  • Miejscowość:
    Warszawa

Napisano 13 listopad 2011 - 22:10

myśle, że wystarczy przeczytać kto przygotował listę leków.
liste wywalić do kosza a nie leki.
pozdrawiam

#9 hasal

Zasłużony

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2660 postów
  • Miejscowość:
    WarSzafka

Napisano 13 listopad 2011 - 22:43

Można by się zastanawiać nad sensownością gdyby nie to że część leków z tej listy już straciło rejestr - często z powodów podanych przez TFE.
Patrząc też na nowoczesność większości pozycji można się spodziewać, że w ten (w związku z zastrzeżeniami co do skuteczności czy bezpieczeństwa) czy w inny sposób (wycofanie się z powodów ekonomicznych) część z nich podzieli los bioparoxu, soventolu, detralexu i innych jakże wspaniałych pozycji.

#10 Wiech13

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 672 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
  • Miejscowość:
    Warmia und Masuren
  • Stanowisko:
    Kierownik apteki
  • Miejsce pracy:
    apteka otwarta

Napisano 14 listopad 2011 - 11:32

Wyświetl postUżytkownik Gość dnia 12 listopad 2011 - 20:51 napisał

Znalazłam listę przykładów leków na OIA warszawa których wg Towarzystwa Farmaceutyczno Ekonomicznego nie powinno być w Polsce. Chciałabym się dowiedzieć dlaczego.
Link do artykułu i listy: http://www.warszawa.OIA.org.pl/attachments/2670_TFE_Mediator_benfluorex_2011-01-10.pdf
Prosiłabym o informacje poszczególnych leków z listy co z nimi jest nie w porządku, chciałabym wiedzieć tylko :) Bo niektóre z tych leków są bez recepty, nie chcę polecać pacjentowi leku który jest gówniany. Może dla Was wszystko jest oczywiste ale ja dopiero co zaczęłam pracować i nie orientuję się tak dobrze w lekach.
Interesowałyby mnie:
1. Orofar (benzoxonium) - antyseptyk
2. Smecta - w artykule jako A02AD Nadkwasota. Ale stosowany jest przy biegunkach, powleka błone żołądka. Mnie i znajomym pomagał (chyba)
3. Gasprid (Cisaprid)
4. Cholamid
5. Heparegen - podobno występuje tylko w Polsce? Dlaczego? Są jakieś inne leki na wątrobę? I czemu ten lek się nie podoba?
6. Nifuroksazyd. Występuje w nielicznych krajach. Nie działa?
7. Thiogamma (acidum lipoicum)
8. DHEA
9. Sulodexid (Vessel Due F)
10. Trimetazidina
11. Koenzym Q10
12. Halidor
13. Macmiror
14. Vratizolin - tylko w Polsce występuje. Nie działa?
15. Dexiuprofen - napisali że ma mniejszą biodostępność, czyli jest mniej skuteczny niż ibuprofen? Dlaczego dawka 400mg jest na recepte?
16. Dexketoprofen - napisali że równie dobry jak ketoprofen tylko droższy. Jedynie z powodów finansowych nie podoba się?
17. Spasmalgon - w bułgarii jest i w polsce. Przyjmowałam ten lek jak byłam w szpitalu z powodu gorączki o nieustalonej przyczynie. Miałam wysokie leukocyty, dostałam antybiotyk (jakąś cefalosporyne, nie pamiętam jaką), po kilku dniach brzuch mnie zaczął boleć, do tego biegunka itp No-spa nie pomagała. W badaniach potem okazało się też że mam Clostridum difficle. Jedynie po kroplówce ze spasmalgonem skurcze były mniejsze i dało się wytrzymać. Kilka dni brałam lacidofil i zwykle raz dziennie Spasmalgon, tylko dzięki niemu dało się wytrzymać bóle brzucha.
18. Saridon - tutaj o jakieś działania niepożądane chodzi? Bo z opisu tak wnioskuję ("nasze mz nie zwraca uwagi na takie drobiazgi, czasem śmiertelnie niebezpieczne")
19. Glicyna (Asprocol) - nie wiadomo czy działa? Napisali że inne firmy nie dodają glicyny do aspiryny, ale tylko z tego powodu glicyna się nie podoba?
20. Perazin?
21. Melatonina? Jak jest z melatoniną? Jedna melatonina jest nawet na receptę.
22. Coaxil
23. Vinpocetyna
24. Tabex (Cytyzyna)
25. Amazon (Faringosept)
26. Chlorpheniramina (Tabcin)?
27. Pheniramina (Fervex) - chodzi tylko o to że powoduje senność i nie powinno wsiadać się za kółko? Z jednej strony to dobrze, jak kogoś głowa boli i spać nie może to wydaje się być przydatna
28. Bamipina (Soventol) - nie podoba sie tylko dlatego że jest stary?
A Fenistil? Dla wielu jest też nieskuteczny, mi po ugryzieniach komarów w ogóle nie pomógł. Nie wiem czy w innych dolegliwościach działa np. w przypadku jakichś uczuleń np. na słońce przy poparzeniach pokrzywą
29. Triprolidina (Actitrin, Actifed)
30. Nicethamid (Cardiamid)
31. Quinax (Azapentacen)
32. Catalin (Pirenoxina)
33. Exoderil (Naftifina) - akurat dermatolog przepisał Exoderil komuś u mnie w rodzinie. Nieskuteczny?
34. Mycosolon (Miconazol/Mazipredon)
35 Diprobase
36. Monobenzon
37. Micetal
38. Etofenamat (Traumon)
39. Saldiam

No tak prawie wszystkie preparaty są pełnopłatne. Pytanie komu one szkodzą? Należałoby sie zastanowić nad 20 montelukastami , około 150 atorvastatynami, 80 bisoprololami i wielu innymi dublami.Zrobić jeden refundowany, a reszta wek do lasu dziki straszyć, bo nie długo miejsca w szufladach zabraknie

#11 hasal

Zasłużony

• Moderator
  • 2660 postów
  • Miejscowość:
    WarSzafka

Napisano 14 listopad 2011 - 11:40

I wygląda na to, że ustawa refundacyjna do tego doprowadzi - ja przynajmniej tak przewiduję.

#12 Gość [xXx]

• Gość

Napisano 14 listopad 2011 - 12:00

Mnie zastanawia sens refundacji preparatów łączonych typu Co-Prestarium. Czy innowacja polegająca na tym, że łyka się 1 drogą tabletkę zamiast 2 tańszych warta jest dopłaty z budżetu?

#13 hasal

Zasłużony

• Moderator
  • 2660 postów
  • Miejscowość:
    WarSzafka

Napisano 14 listopad 2011 - 14:00

A czy przypadkiem limit na Co-Prestarium nie jest niższy niż suma limitów na perindopril i amlodypinę w odpowiednich dawkach?

#14 kfiaciarka

• Farmaceuta
  • PipPipPipPipPipPip
  • 772 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    Gdański Uniwersytet Medyczny
  • Miejscowość:
    Dobre Miasto
  • Stanowisko:
    Magister farmacji
  • Miejsce pracy:
    apteka otwarta

Napisano 14 listopad 2011 - 14:46

Wyświetl postUżytkownik hasal dnia 14 listopad 2011 - 14:00 napisał

A czy przypadkiem limit na Co-Prestarium nie jest niższy niż suma limitów na perindopril i amlodypinę w odpowiednich dawkach?

Ma limit zwykłego prestarium odpowiednio 5 lub 10 mg bez uwzględniania amlodypiny. Co się dziwić jak u nas limity są wzięte z sufitu.

#15 Lovegood

• Nieaktywny
  • 6 postów

Napisano 14 listopad 2011 - 16:05

A co i komu się nie podoba w Nifuroksazydzie? Wiem, że biegunki u ludzi często są wirusowe, i że biorą to wg. własnej fantazji, ale żeby zaraz wycofywać?

#16 olaM

Zasłużona

• Farmaceuta
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1349 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Miejscowość:
    okolice Kalisza
  • Stanowisko:
    Kierownik apteki
  • Miejsce pracy:
    apteka otwarta

Napisano 15 listopad 2011 - 11:52

Wyświetl postUżytkownik Lovegood dnia 14 listopad 2011 - 16:05 napisał

A co i komu się nie podoba w Nifuroksazydzie? Wiem, że biegunki u ludzi często są wirusowe, i że biorą to wg. własnej fantazji, ale żeby zaraz wycofywać?

Nie wiem czemu sie smecty czepiają...ja mam jak najlepsze zdanie o tym leku.

#17 Gość [xXx]

• Gość

Napisano 15 listopad 2011 - 15:24

Wyświetl postUżytkownik olaM dnia 15 listopad 2011 - 11:52 napisał

Nie wiem czemu sie smecty czepiają...ja mam jak najlepsze zdanie o tym leku.

Dobra, szkoda gadać. Usiadł jeden z drugim teoretyk co pewnie nosa znad książki nie podnosi, jak to często na uczelniach bywa i napisał. Pewnie myślał, że poklask w środowisku zdobędzie i podziw dla niebywałej wiedzy.

#18 trucicielka

• Nieaktywny
  • PipPip
  • 44 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    CM Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie

Napisano 17 listopad 2011 - 14:10

Prostamol Uno, Sterko, wiem że OTC, ale na receptach też się pojawia.

http://www.medscape....warticle/750489
http://www.medscape....warticle/752902
http://www.medscape....warticle/751170
http://www.medscape....warticle/524941

#19 mabam

• Użytkownik
  • PipPip
  • 60 postów
  • Miejscowość:
    Warszawa

Napisano 17 listopad 2011 - 23:05

Wyświetl postUżytkownik trucicielka dnia 17 listopad 2011 - 14:10 napisał

Świetna strona. Bardzo fajne artykuły, zwłaszcza ten trzeci :). Szkoda, że kolejny lek, suplement okazuje się picem na wodę.

#20 trucicielka

• Nieaktywny
  • PipPip
  • 44 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    CM Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie

Napisano 18 listopad 2011 - 17:31

@mabam

O tak, kocham medscape :) mogę swobodnie powiedzieć, że jestem uzależniona. Mają też swoją wersję dla pacjentów- medicinenet.com. Jest o tyle fajna, że napisana językiem dla laików, czego czasem nam fachowcom brakuje :P