Link do artykułu i listy: http://www.warszawa.OIA.org.pl/attachments/2670_TFE_Mediator_benfluorex_2011-01-10.pdf
Prosiłabym o informacje poszczególnych leków z listy co z nimi jest nie w porządku, chciałabym wiedzieć tylko
Interesowałyby mnie:
1. Orofar (benzoxonium) - antyseptyk
2. Smecta - w artykule jako A02AD Nadkwasota. Ale stosowany jest przy biegunkach, powleka błone żołądka. Mnie i znajomym pomagał (chyba)
3. Gasprid (Cisaprid)
4. Cholamid
5. Heparegen - podobno występuje tylko w Polsce? Dlaczego? Są jakieś inne leki na wątrobę? I czemu ten lek się nie podoba?
6. Nifuroksazyd. Występuje w nielicznych krajach. Nie działa?
7. Thiogamma (acidum lipoicum)
8. DHEA
9. Sulodexid (Vessel Due F)
10. Trimetazidina
11. Koenzym Q10
12. Halidor
13. Macmiror
14. Vratizolin - tylko w Polsce występuje. Nie działa?
15. Dexiuprofen - napisali że ma mniejszą biodostępność, czyli jest mniej skuteczny niż ibuprofen? Dlaczego dawka 400mg jest na recepte?
16. Dexketoprofen - napisali że równie dobry jak ketoprofen tylko droższy. Jedynie z powodów finansowych nie podoba się?
17. Spasmalgon - w bułgarii jest i w polsce. Przyjmowałam ten lek jak byłam w szpitalu z powodu gorączki o nieustalonej przyczynie. Miałam wysokie leukocyty, dostałam antybiotyk (jakąś cefalosporyne, nie pamiętam jaką), po kilku dniach brzuch mnie zaczął boleć, do tego biegunka itp No-spa nie pomagała. W badaniach potem okazało się też że mam Clostridum difficle. Jedynie po kroplówce ze spasmalgonem skurcze były mniejsze i dało się wytrzymać. Kilka dni brałam lacidofil i zwykle raz dziennie Spasmalgon, tylko dzięki niemu dało się wytrzymać bóle brzucha.
18. Saridon - tutaj o jakieś działania niepożądane chodzi? Bo z opisu tak wnioskuję ("nasze mz nie zwraca uwagi na takie drobiazgi, czasem śmiertelnie niebezpieczne")
19. Glicyna (Asprocol) - nie wiadomo czy działa? Napisali że inne firmy nie dodają glicyny do aspiryny, ale tylko z tego powodu glicyna się nie podoba?
20. Perazin?
21. Melatonina? Jak jest z melatoniną? Jedna melatonina jest nawet na receptę.
22. Coaxil
23. Vinpocetyna
24. Tabex (Cytyzyna)
25. Amazon (Faringosept)
26. Chlorpheniramina (Tabcin)?
27. Pheniramina (Fervex) - chodzi tylko o to że powoduje senność i nie powinno wsiadać się za kółko? Z jednej strony to dobrze, jak kogoś głowa boli i spać nie może to wydaje się być przydatna
28. Bamipina (Soventol) - nie podoba sie tylko dlatego że jest stary?
A Fenistil? Dla wielu jest też nieskuteczny, mi po ugryzieniach komarów w ogóle nie pomógł. Nie wiem czy w innych dolegliwościach działa np. w przypadku jakichś uczuleń np. na słońce przy poparzeniach pokrzywą
29. Triprolidina (Actitrin, Actifed)
30. Nicethamid (Cardiamid)
31. Quinax (Azapentacen)
32. Catalin (Pirenoxina)
33. Exoderil (Naftifina) - akurat dermatolog przepisał Exoderil komuś u mnie w rodzinie. Nieskuteczny?
34. Mycosolon (Miconazol/Mazipredon)
35 Diprobase
36. Monobenzon
37. Micetal
38. Etofenamat (Traumon)
39. Saldiam