Skocz do zawartości

Witamy na Internetowym Forum Farmaceutycznym

Witaj na Internetowym Forum Farmaceutycznym, prawdopodobnie największym forum dyskusyjnym dla obecnych i przyszłych farmaceutów i techników farmaceutycznych.

Ale to nie wszystko ... jest tutaj też miejsce dla każdej osoby chcącej uzyskać fachową poradę naszych specjalistów.

Aby włączyć się do dyskusji musisz się ZALOGOWAĆ lub jeżeli jeszcze nie masz konta użytkownika ZAREJESTROWAĆ.

To zajmie tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł/mogła:
  • brać udział w dyskusjach we wszystkich działach forum,
  • czytać zawartość niedostępną dla niezarejestrowanych użytkowników.
  • przeglądać dostępne u nas oferty pracy
  • rozmawiać na shoutboxie
  • korzystać z Prywatnych Wiadomości do komunikacji z innymi użytkownikami
  • i wiele więcej ...
Dołącz do naszej społeczności już TERAZ.

Zapraszamy Administratorzy: Nysander i Anusia wraz z ekipą Moderatorów: Hasal, Olga RaQ, lunaak
Guest Message by DevFuse

- - - - -

farmacja apteczna 01.2012

92 odpowiedzi w tym temacie

#1 AnitaW

• Użytkownik
  • Pip
  • 28 postów

Napisano 26 listopad 2011 - 18:33

witam.
czy na forum są jakieś osoby przygotowujące się do egzaminu w styczniu?
jak idzie nauka?

#2 MAGDA78

• Użytkownik
  • 17 postów

Napisano 30 listopad 2011 - 20:11

Wyświetl postUżytkownik AnitaW dnia 26 listopad 2011 - 18:33 napisał

witam.
czy na forum są jakieś osoby przygotowujące się do egzaminu w styczniu?
jak idzie nauka?

Witam,

Ja też zdaję w styczniu i juz przeżywam dramat psychologiczny ucząc się. Chyba mam totalna miażdzycę,bo niczego nie mogę zapamietac.

#3 AnitaW

• Użytkownik
  • Pip
  • 28 postów

Napisano 30 listopad 2011 - 21:56

Ja również mam wrażenie, że nic nie pamiętam.Mam tylko nadzieję, że na egzaminie mnie olśni ;) Zawsze też można trochę postrzelać.
Jestem w tej dobrej sytuacji, że praktyczny już za mną więc został tylko test :)

#4 MAGDA78

• Użytkownik
  • 17 postów

Napisano 01 grudzień 2011 - 19:10

No to zazdroszcze,ja 09,01 mam praktyczny, a dodam,ze receptury nie robilam od końca studiów...I dopiero jak się uda go zdac to 23,01 Lódz.Wiecie moze jakie pytania byly w czerwcu na teście?

#5 eM82

• Użytkownik
  • 1 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    Akademia Medyczna we Wrocławiu
  • Miejscowość:
    Rychtal

Napisano 02 grudzień 2011 - 16:27

Witam,

Też zdaję w styczniu. Praktyczny we Wrocławiu 9, a później Łódź. Niestety nie wiem jakie były pytania w czerwcu. Na razie wiem, że nic nie wiem. Mam kompletny mętlik w głowie, czasu mało a ja sama nie wiem za co się brać -recepturę, testy, wykłady czy książki. Bardziej obawiam się praktycznego niż testu.

#6 AnitaW

• Użytkownik
  • Pip
  • 28 postów

Napisano 02 grudzień 2011 - 16:35

pytań nie znam.Co do receptury,to nie jest tak źle na tym egzaminie.Ja u siebie w aptece też nie robię receptury, a jakoś poszło.Najważniejsza jest znajomość książki Jachowiczowej.Trzeba ją mieć opanowaną bo recepty żywcem wzięte:)

#7 AnitaW

• Użytkownik
  • Pip
  • 28 postów

Napisano 03 grudzień 2011 - 10:47

We Wrocławiu komisja na praktycznym jest bardzo miła, a Panie techniczki rewelacyjne (przynoszą co potrzeba,pomagają przy ungwatorze). Egzamin był trochę wydłużony, więc czasu było w sam raz. Opieka to już pikuś,są książki-wszystko można sprawdzić,zapisać na kartkach, z których można później przed komisją korzystać. W czerwcu było bardzo dużo przypadków z euthyroxem.

#8 AnitaW

• Użytkownik
  • Pip
  • 28 postów

Napisano 04 grudzień 2011 - 21:14

chyba wszyscy się uczą. a ja sobie zrobiłam wolny weekend :wacko:

#9 agnieszkask2012

• Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 10 grudzień 2011 - 13:39

Witam!
Przejrzałam poprzednie wątki i załączam ton co wydaje mi się ważne

Załączone pliki

#10 mikhail

• Użytkownik
  • Pip
  • 28 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    Warszawski Uniwersytet Medyczny
  • Miejscowość:
    Warszawa
  • Stanowisko:
    Magister farmacji
  • Miejsce pracy:
    apteka otwarta

Napisano 13 grudzień 2011 - 01:13

Wyświetl postUżytkownik agnieszkask2012 dnia 10 grudzień 2011 - 13:39 napisał

Witam!
Przejrzałam poprzednie...

Dzięki, że zebrałaś pytania z forum i załączyłaś wszystko w pigułce, jutro zerknę w nocy na to..
Chciałem, wszystkich powitać - Ja równieź jak AnitaW mam do zdania test, ale teraz nie może mnie olśnić, to chyba trudniej będzie na egzaminie.
Zrobiłem sobie dwa kursiki na e-dukacji, ale nie powiem, czy poza punktami to mi coś zostało w głowie..;). Jestem otoczyny gromadą książek - które gryzą i mnie odpychają. Stwierdziłem nawet, by zdąrzyć przeczytać pytania na następnym tescie to zapisałem się na kurs szybkiego czytania hehehehe, ale kilka zajęć opuściłem. Chodziłem do grupy z gimnazjalistami i licealistami i może obciążenie dwoma pracami (albo wiek;)) sprawiło, że niestety byłem najgorszy z grupy.
Tak to zaczęłem tzw. przygotowanie do egzaminu, acha i jeszcze jedno obecnie zaczęłem przyjmować memotropil by się jakoś wspomóc do nauki.., ale na razie to chyba jak MAGDA78 miażdżyca mnie ogarnia.
Pozdrawiam

#11 agnieszkask2012

• Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 16 grudzień 2011 - 12:15

Witam!
Zdaję praktyczny w Warszawie 10.01 i test w Łodzi 23.01. Ktoś jeszcze jedzie do stolicy?

#12 sorbus

• Nieaktywny
  • 9 postów

Napisano 17 grudzień 2011 - 18:23

Witajcie.
Ja zdaje praktyka we Wrocku 9tego, potem Łódź 23 jesli przebrnę przez Wrocław.
Piszą, że Jachowiczka to podstawa bo recepty żywcem wzięte stamtąd i że atmosfera we Wrocławiu bardzo przyjazna:) to dodaje mi otuchy:) studiowałam w Krakowie a egzamin zTPL zdawałam przed samą Jachowiczką:) więc moja receptura jest pobazgrana jej wytycznymi z wykładów. Z tego, co się orientuje dobrze mieć też prospekt z receptury Dr Partyki, która swojego czasu rządziła w Poznaniu:)
Wciąż próbuje się uczyć ale przy dwojce maluchów same wiecie/sami jak to jest:P
mamo, mamo... ech...musimy liczyć także na łud szczęścia chyba...gorzej z testem.
No nic trzymajmy za siebie kciuki i do ROBOTY:):):)Pozdrawiam wszystkich

a Własnie ma Ktoś opracowane odpowiedzi do pytań do egzaminu testowego??? sporo pytań się podobno to powtarza, to prawda??? a jak recepty? jak się czujecie z recepturą jałowa?? tej boję się najbardziej, zwłaszcza kropli do oczu:(

#13 MAGDA78

• Użytkownik
  • 17 postów

Napisano 17 grudzień 2011 - 21:52

Wyświetl postUżytkownik mikhail dnia 13 grudzień 2011 - 01:13 napisał

Dzięki, że zebrałaś pytania z forum i załączyłaś wszystko w pigułce, jutro zerknę w nocy na to..
Chciałem, wszystkich powitać - Ja równieź jak AnitaW mam do zdania test, ale teraz nie może mnie olśnić, to chyba trudniej będzie na egzaminie.
Zrobiłem sobie dwa kursiki na e-dukacji, ale nie powiem, czy poza punktami to mi coś zostało w głowie.. ;). Jestem otoczyny gromadą książek - które gryzą i mnie odpychają. Stwierdziłem nawet, by zdąrzyć przeczytać pytania na następnym tescie to zapisałem się na kurs szybkiego czytania hehehehe, ale kilka zajęć opuściłem. Chodziłem do grupy z gimnazjalistami i licealistami i może obciążenie dwoma pracami (albo wiek;)) sprawiło, że niestety byłem najgorszy z grupy.
Tak to zaczęłem tzw. przygotowanie do egzaminu, acha i jeszcze jedno obecnie zaczęłem przyjmować memotropil by się jakoś wspomóc do nauki.., ale na razie to chyba jak MAGDA78 miażdżyca mnie ogarnia.
Pozdrawiam

A mnie dzisiaj tak pogryzła Receptura Apteczna Jachowiczowej,że mimo najlepszych chęci nie dalam jej rady:)

#14 arkadiusz

• Użytkownik
  • PipPip
  • 68 postów
  • Miejscowość:
    Warszawa
  • Stanowisko:
    Magister farmacji
  • Miejsce pracy:
    apteka otwarta

Napisano 18 grudzień 2011 - 09:44

To na specjalizacji człowiek uczy się receptury? A czasem nie uczyliśmy sie tego na studiach? Ja myślałem że na aptecznej to czlowiek uczy sie o tym jakie są rodzaje cewnikow, pomp insulinowych, prawa farmaceutycznego, szeroko pojętej opieki farmaceutycznej a nie receptury, której większość aptek juz nie robi:-)

#15 sorbus

• Nieaktywny
  • 9 postów

Napisano 18 grudzień 2011 - 17:20

Magda...dobre z tym gryzieniem...u mnie jakby podobnie, maluchy szaleja, mąż probuje towarzystwo ogarnąć a ja czytam i czytam... a uczylismy się na studiach i teraz znow ryjemy... i po co... kto to wie:( w sumie to nie wiem co mi do glowys strzelilo... ale jak już sie powiedziało A trzeba powiedzieć B. sprobować trzeba chocby się miało oblac...ten pierwszy rac:P

#16 MAGDA78

• Użytkownik
  • 17 postów

Napisano 19 grudzień 2011 - 12:28

Moi Drodzy,receptura to dla mnie czysta magia,więc proszę nie śmiac sie zbyt głosno z mojego pytania: spir. vini diluti- jaką to paskudztwo ma %?
Z góry dzięki za odpowiedz,pozdr

Wyświetl postUżytkownik MAGDA78 dnia 19 grudzień 2011 - 12:27 napisał

Moi Drodzy,receptura to dla mnie czysta magia,więc proszę nie śmiac sie zbyt głosno z mojego pytania: spir. vini diluti- jaką to paskudztwo ma %?
Z góry dzięki za odpowiedz,pozdr

A raczej czarna magia,najczarniejsza:)

#17 AnitaW

• Użytkownik
  • Pip
  • 28 postów

Napisano 19 grudzień 2011 - 22:37

spir. vini diluti to 70 stopni

#18 AnitaW

• Użytkownik
  • Pip
  • 28 postów

Napisano 20 grudzień 2011 - 20:18

farmakologia do znudzenia!!a gdzie jeszcze stosowana i biofarmacja i inne.chyba nie dam rady:(
a egzamin coraz bliżej...ogarnia mnie panika!!

#19 MAGDA78

• Użytkownik
  • 17 postów

Napisano 20 grudzień 2011 - 21:25

Wyświetl postUżytkownik AnitaW dnia 19 grudzień 2011 - 22:37 napisał

spir. vini diluti to 70 stopni

Dziękuję

#20 MAGDA78

• Użytkownik
  • 17 postów

Napisano 20 grudzień 2011 - 21:39

Wyświetl postUżytkownik AnitaW dnia 20 grudzień 2011 - 20:18 napisał

farmakologia do znudzenia!!a gdzie jeszcze stosowana i biofarmacja i inne.chyba nie dam rady:(
a egzamin coraz bliżej...ogarnia mnie panika!!

Anita, nie jesteś sama, dzielę z Toba ten ból i frustracje:)