Skocz do zawartości

Witamy na Internetowym Forum Farmaceutycznym

Witaj na Internetowym Forum Farmaceutycznym, prawdopodobnie największym forum dyskusyjnym dla obecnych i przyszłych farmaceutów i techników farmaceutycznych.

Ale to nie wszystko ... jest tutaj też miejsce dla każdej osoby chcącej uzyskać fachową poradę naszych specjalistów.

Aby włączyć się do dyskusji musisz się ZALOGOWAĆ lub jeżeli jeszcze nie masz konta użytkownika ZAREJESTROWAĆ.

To zajmie tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł/mogła:
  • brać udział w dyskusjach we wszystkich działach forum,
  • czytać zawartość niedostępną dla niezarejestrowanych użytkowników.
  • przeglądać dostępne u nas oferty pracy
  • rozmawiać na shoutboxie
  • korzystać z Prywatnych Wiadomości do komunikacji z innymi użytkownikami
  • i wiele więcej ...
Dołącz do naszej społeczności już TERAZ.

Zapraszamy Administratorzy: Nysander i Anusia wraz z ekipą Moderatorów: Hasal, Olga RaQ, lunaak
Guest Message by DevFuse

Propozycja wsparcia IFF od "sal"

40 odpowiedzi w tym temacie

#1 sal

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 300 postów
  • Miejscowość:
    Trójmiasto

Napisano 27 listopad 2011 - 19:42

Wyświetl postUżytkownik Nysander dnia 03 kwiecień 2008 - 22:21 napisał

Jakiś czas temu pojawiła się akcja wsparcia rozwoju forum, które ze względów finansowych uległo pewnej stagnacji i zaniedbaniu.

Właśnie ostatnio mnie trochę naszło - czy forum nie potrzebuje jakiegoś wsparcia finansowego? Czy nie dokładasz z własnej kieszeni na to, żeby wszystko funkcjonowało jak należy? Bo może jest potrzebna jakaś kasa? Może teraz odzew byłby trochę większy niż trzy lata temu?

PS. Oczywiście nie chodzi mi tu o czas, który poświęcasz Ty + Ania + moderatorzy, bo z własnej nieprzymuszonej woli się wpakowaliście w ten system ;)

#2 Nysander

Administrator

• Administrator
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 6038 postów
  • Potwierdzone wykształcenie:
    Magister Farmacji
  • Uczelnia Wyższa:
    Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Miejscowość:
    Kielce
  • Stanowisko:
    Magister farmacji
  • Miejsce pracy:
    apteka otwarta

Napisano 27 listopad 2011 - 20:54

Dziękujemy za zainteresowanie,

sytuacja wygląda tak, że od samego początku forum jest finansowane z mojej prywatnej kieszeni, wszelkie opłaty związane z domeną, utrzymaniem comiesięcznym serwera, czy też aktualizacje oprogramowania forum i dodatków. Reklamy które są na forum pokrywają te koszty w pewnym stopniu i pozwalają mi utrzymać forum od ponad 7 lat.

Czas prywatny jaki poświęcamy na co dzień utrzymanie na forum jest niepoliczalny. Ja ostatnio z braku możliwości zajmuję się głównie stroną techniczną, Anusia z Hasalem ogarniali wpisy użytkowników. Teraz będziemy mieć do pomocy Olgę i lunaak'a za co im dziękujemy.

Oczywiście dało by się na forum, czy dla forum, zrobić o wiele więcej gdyby przypływ środków był większy niż jest obecnie. Mamy wiele pomysłów na rozwój, część z nich w miarę możliwości wprowadzamy (co mam nadzieję widać ostatnio), jednak część musi czekać na lepsze czasy.

Z drugiej strony jest nam niezmiernie miło, że ktoś zauważa naszą pracę dla Was wszystkich Użytkowników i ma ochotę w jakiś sposób to docenić. Dostęp do forum zawsze był i będzie bezpłatny, bo zależy nam na otwartości.

W 2006 roku była akcja wsparcia forum przez użytkowników mająca na celu wykupienie nowego oprogramowania. Odzew okazał się mniejszy niż oczekiwałem, ale do dziś jestem wdzięczny osobom które wtedy odpowiedziały na mój apel i wsparły mnie w rozwoju <acronym title='Internetowe Forum Farmaceutyczne'><acronym title='Internetowe Forum Farmaceutyczne'>IFF</acronym></acronym>. Mam nadzieję, że dziś mogą powiedzieć, że się opłaciło.

Jeżeli uważacie więc, że warto dołożyć cegiełkę dla dalszego istnienia i ulepszania forum, możemy obiecać, że przekazane środki spożytkujemy najlepiej jak będziemy potrafili aby Internetowe Forum Farmaceutyczne spełniało oczekiwania obecnych i przyszłych jego użytkowników.

Otrzymane dotacje:

28.11.2011 - 20,00 - anonim

Serdecznie dziękujemy

#3 hasal

Zasłużony

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2660 postów
  • Miejscowość:
    WarSzafka

Napisano 27 listopad 2011 - 21:09

Paweł - jeśli jest taka możliwość to zawieś gdzieś na wierzchu banerek - "Wsparcie forum" z nr konta - tak jest to rozwiązane na wielu stronach.
Myślę, że można też pomyśleć nad stworzeniem gadżetów - typu brelok, koszulka czy wpinka w klapę do ceny których doliczysz cegiełkę na rzecz forum i będzie przyjemne z pożytecznym.

#4 Nysander

Administrator

• Administrator
  • 6038 postów
    Magister Farmacji
  • Uczelnia Wyższa:
  • Miejscowość:
    Kielce
  • Stanowisko:
    Magister farmacji
  • Miejsce pracy:
    apteka otwarta

Napisano 27 listopad 2011 - 21:21

Pomysł z gadżetami nie jest zły bo moglibyśmy ich zrobić więcej i będą jednorodne. Wpinka, breloczek, smycz myślę, że mogłyby się sprawdzić. I kiedyś była rozmowa wstępna na ten temat. Jeżeli dorzucenie cegiełki do gadżetu zostałoby pozytywnie przyjęte przez społeczność to oczywiście takie rozwiązanie dla obu stron przyniesie korzyści.

Z koszulkami sam pamiętasz jak było ... skompletowanie 50 się nie udało, a załatwienie niecałych 30 zajeło 3 miesiące ;/

Jeśli chodzi o miejsce na stronie z nr konta to oczywiście mogę zrobić to np w sidebarze na stronie głównej. Opcja konto? paypal?

#5 Brian_SWDN

• Student
  • PipPipPipPipPip
  • 471 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    CM Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Bydgoszczy
  • Miejscowość:
    Praga

Napisano 27 listopad 2011 - 21:32

Paypal chyba najłatwiejsza i najbezpieczniejsza.
I dość powszechna.

#6 sal

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 300 postów
  • Miejscowość:
    Trójmiasto

Napisano 28 listopad 2011 - 01:25

Z mojej strony, czyli osoby mega leniwej, mogę powiedzieć, że paypal wymaga najmniejszego zaangażowania - szybko i bezboleśnie. Aczkolwiek myślę, że warto też podać zwyczajnie numer konta, ponieważ mogą się znaleźć osoby, które nie wiedzą na jakiej zasadzie działa paypal, a co za tym idzie mogą nie mieć zaufania, że to bezpieczne i zdrowe ;). Jeżeli jest możliwość, to warto podawać na co konkretnie w danym momencie są zbierane pieniądze, żeby forumowicze wiedzieli, że kasa nie idzie w próżnię. Można też umieścić gdzieś jakieś "odliczanie" kwoty, które, mam nadzieję, będzie nas mobilizowało.
Szczerze mówię, że nawet nie pomyślałam o gadżetach/upominkach, ale to kolejna rzecz, którą trzeba by się zająć, poświęcić czas (a przede wszystkim pieniądze!), dlatego może na początek daj tego banerka, zobaczysz jaki będzie odzew. Myślę, że wielu forumowiczów (przynajmniej tych "stałych") byłoby chętnych do takiej finansowej pomocy, tylko nie są świadomi tego, że prowadzenie forum generuje koszty. Podejrzewam, że jak dasz znać, że potrzebne Ci wsparcie (i to bardziej namacalne niż wsparcie duchowe), doczekasz się odzewu.

PS1. A jeśli już dojdzie do gadżetów, to ja głosuję za smyczami - bardzo ułatwiają życie w damskich torbach :).
PS2. Aha! Tak sobie jeszcze pomyślałam, że skoro miałoby to być tak oficjalnie, to może warto się dowiedzieć jak takie wspieranie forum wygląda od strony prawnej, żebyś nie miał potem jakiś kłopotów. (Próbowałam coś wygooglać w temacie, ale mi się nie udało, jednakże przyznaję bez bicia, że przejrzałam neta po łebkach.)

Użytkownik sal edytował ten post 28 listopad 2011 - 01:34

#7 sermon

• Farmaceuta
  • PipPipPipPip
  • 253 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    Akademia Medyczna we Wrocławiu
  • Miejscowość:
    ziemie wyzyskane
  • Stanowisko:
    Magister farmacji
  • Miejsce pracy:
    apteka otwarta

Napisano 28 listopad 2011 - 10:18

Jestem jak najbardziej za, o taką kopalnie wiedzy trzeba dbać :)

#8 Anusia

• Administrator
  • PipPipPipPip
  • 284 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    Inna
  • Miejscowość:
    Kielce
  • Stanowisko:
    Inne
  • Miejsce pracy:
    Inne

Napisano 28 listopad 2011 - 16:46

W odpowiedzi na Wasz apel przygotowaliśmy stosowne miejsce w sidebarze na stronie głównej z informacjami w jaki sposób można przekazać "Darowiznę na rzecz rozwoju IFF".

Z góry dziękujemy za wszystkie "cegiełki".

Przekazane środki będziemy oznaczać jako od Anonimowych Darczyńców, chyba, że zostanie to odpowiednio oznaczone nickiem lub zostaniemy poinformowani o chęci ujawnienia się Darczyńcy.

#9 Nysander

Administrator

• Administrator
  • 6038 postów
    Magister Farmacji
  • Uczelnia Wyższa:
  • Miejscowość:
    Kielce
  • Stanowisko:
    Magister farmacji
  • Miejsce pracy:
    apteka otwarta

Napisano 29 listopad 2011 - 09:26

Jeśli chodzi o kwestie podatkowe to będzie to tak zrobione, żeby nikt nie mógł się do mnie czy do Was przyczepić. Każda dotacja zostanie ujawniona.

Postaramy się również przygotować jakąś listę na co chcemy przeznaczyć otrzymane środki i w jakiej wysokości są potrzebne.

#10 kfiaciarka

• Farmaceuta
  • PipPipPipPipPipPip
  • 772 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    Gdański Uniwersytet Medyczny
  • Miejscowość:
    Dobre Miasto
  • Stanowisko:
    Magister farmacji
  • Miejsce pracy:
    apteka otwarta

Napisano 29 listopad 2011 - 13:27

Lista może niekoniecznie, może gwiazdka przy nicku?

#11 ewx

• Farmaceuta
  • PipPipPipPip
  • 162 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    Uniwersytet Medyczny w Lublinie
  • Miejscowość:
    Słupsk
  • Stanowisko:
    Magister farmacji
  • Miejsce pracy:
    apteka otwarta

Napisano 29 listopad 2011 - 14:43

A czy można tak bez nick-ów... To nieco ...onieśmielające. :rolleyes:
Kto daje to daje i tyle ile da radę - nie musimy wiedzieć między sobą - ważne, że Administrator będzie wiedział...

#12 Nysander

Administrator

• Administrator
  • 6038 postów
    Magister Farmacji
  • Uczelnia Wyższa:
  • Miejscowość:
    Kielce
  • Stanowisko:
    Magister farmacji
  • Miejsce pracy:
    apteka otwarta

Napisano 29 listopad 2011 - 14:44

oczywiscie, w takim razie będzie tylko informacja o dacie i kwocie, dla przejrzystości

#13 Nysander

Administrator

• Administrator
  • 6038 postów
    Magister Farmacji
  • Uczelnia Wyższa:
  • Miejscowość:
    Kielce
  • Stanowisko:
    Magister farmacji
  • Miejsce pracy:
    apteka otwarta

Napisano 30 listopad 2011 - 14:26

co do gwiazdek przy nicku to odpowiadaja za ilosc postow :)

ale jezeli Donatorzy wyraza taka wole moge zrobic jakis znaczek do profilu np z napisem "Donator" albo podobnie. To juz od Was Drodzy Użytkownicy zalezy.

#14 Praptaki

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 528 postów

Napisano 01 grudzień 2011 - 22:19

a dla kogo te darowizny? Nie macie co jeść i nie macie co pić? Rozumiem gdybyście w Afryce mieszkali, jak dla mnie troche to naciągane i lekko obciachem zalatuje

#15 Nysander

Administrator

• Administrator
  • 6038 postów
    Magister Farmacji
  • Uczelnia Wyższa:
  • Miejscowość:
    Kielce
  • Stanowisko:
    Magister farmacji
  • Miejsce pracy:
    apteka otwarta

Napisano 01 grudzień 2011 - 22:25

Gdybyś zauważył to kwestia nie wyszła od nas ale od innych użytkowników forum. Więc zanim wydasz taki osąd doczytaj o co chodzi. wyjaśniałem w innych wątkach więc nie będę się tutaj powtarzał.

Nikt Cię do niczego nie zmusza przecież.

#16 Praptaki

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 528 postów

Napisano 01 grudzień 2011 - 22:38

chwileczkę, w tym temacie nie wynika że wyszło to od kogoś , zobaczyłem tez wielki baner po prawicy ekranu zachęcający do składania datków, rozumiem że czasy są ciężkie bo Polska jest pod zaborami itd, szaleje drożyzna, paliwo idzie w górę , energia zresztą też, ale na Boga nie macie chyba komputerów na węgiel czy na gaz ziemny...

#17 Anusia

• Administrator
  • PipPipPipPip
  • 284 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    Inna
  • Miejscowość:
    Kielce
  • Stanowisko:
    Inne
  • Miejsce pracy:
    Inne

Napisano 01 grudzień 2011 - 22:42

Wyświetl postUżytkownik Praptaki dnia 01 grudzień 2011 - 22:38 napisał

chwileczkę, w tym temacie nie wynika że wyszło to od kogoś , zobaczyłem tez wielki baner po prawicy ekranu zachęcający do składania datków, rozumiem że czasy są ciężkie bo Polska jest pod zaborami itd, szaleje drożyzna, paliwo idzie w górę , energia zresztą też, ale na Boga nie macie chyba komputerów na węgiel czy na gaz ziemny...

Skoro sam nie potrafisz dotrzeć do źródła, to proszę bardzo
propozycja-wsparcia-IFF-od-sal

link do tego tematu jest właśnie po Twojej prawicy, w banerze o którym piszesz..

#18 Praptaki

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 528 postów

Napisano 01 grudzień 2011 - 22:57

wiem, wiem, przeczytałem przecie. Chodzi mi o coś zupełnie innego- skoro Wasza sytuacja finansowa jest zła to nalezy to zmienić- jak? Jesli robisz to co robisz zawsze będziesz otrzymywać to co otrzymujesz- jeśli to co robisz nie działa - rób coś innego. Ot - i tyle. pierwszy raz widzę żabractwo na jakimkolwiek forum (wybaczcie , może za mało na necie siedzę) . Każdy jakoś wydusza z reklam kasę bo o to chodzi- nie wierzę w altruizm i ideę oświecania ciemnoty. Co innego gdyby reklam nie było- ale te istnieją; skoro istnieją- jest kasa. Jedyny portal jaki widziałem bez reklam to wikipedia i tam reklam faktycznie nie ma- utrzymują się z datków ale pracuje tam około 80 ludzi i kilku programistów wysokiego szczebla.
Żeby bylo jasne - nie oskarżam nikogo , skoro jest apel jest potrzeba- ale mozna to załatwić inaczej i skuteczniej. Z datków niewiele uzbieracie a smród pozostanie - oczywiście nie każdy go poczuje bo niektórzy mają polipy moralne w nosie

#19 Anusia

• Administrator
  • PipPipPipPip
  • 284 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    Inna
  • Miejscowość:
    Kielce
  • Stanowisko:
    Inne
  • Miejsce pracy:
    Inne

Napisano 01 grudzień 2011 - 23:00

Widać nie rozumiesz intencji Użytkowników..
ostatni raz powtórzę - nikt Cię do niczego nie zmusza i nie życzę sobie takich osądów na tym Forum, bo nie są one słuszne.

#20 Praptaki

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 528 postów

Napisano 01 grudzień 2011 - 23:07

My jesteśmy biedni- nie uzbieracie z nas super kasy- taką mają bogate koncerny jeśli chcecie jestem w stanie załatwić Wam bogatego sponsora- info na priv ( piszę to bez złośliwości, zamiast 100 zł ofiaruję moje znajomości - są duzo więcej warte)

osądy są potrzebne bo potrafią pokazać problem z innej perspektywy, a intencję rozmumiem i popieram bo też jestem uzytkownikiem:) Napiszę raz jeszcze- są skuteczniejsze wyjścia i o tym piszę

Logowanie

• Potrzebujesz konta? Zarejestruj się!