Skocz do zawartości

Witamy na Internetowym Forum Farmaceutycznym

Witaj na Internetowym Forum Farmaceutycznym, prawdopodobnie największym forum dyskusyjnym dla obecnych i przyszłych farmaceutów i techników farmaceutycznych.

Ale to nie wszystko ... jest tutaj też miejsce dla każdej osoby chcącej uzyskać fachową poradę naszych specjalistów.

Aby włączyć się do dyskusji musisz się ZALOGOWAĆ lub jeżeli jeszcze nie masz konta użytkownika ZAREJESTROWAĆ.

To zajmie tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł/mogła:
  • brać udział w dyskusjach we wszystkich działach forum,
  • czytać zawartość niedostępną dla niezarejestrowanych użytkowników.
  • przeglądać dostępne u nas oferty pracy
  • rozmawiać na shoutboxie
  • korzystać z Prywatnych Wiadomości do komunikacji z innymi użytkownikami
  • i wiele więcej ...
Dołącz do naszej społeczności już TERAZ.

Zapraszamy Administratorzy: Nysander i Anusia wraz z ekipą Moderatorów: Hasal, Olga RaQ, lunaak
Guest Message by DevFuse

Czy warto kupić aptekę przed 01.01.2012

kupno apteki nowe zasady

7 odpowiedzi w tym temacie

#1 Dale1

• Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 20 grudzień 2011 - 23:11

Zastanawiam się nad kupnem apteki przed 01.01.2012, czy warto ? Jestem mgr farm., pytam czy w odczuciu kolegów po fachu może dojść do takiej sytuacji, że w przypadku braku refundacji w styczniu obroty mogą drastycznie spaść do granicy opłacalności interesu.

#2 mycofenolan

• Farmaceuta
  • PipPip
  • 41 postów

Napisano 20 grudzień 2011 - 23:22

Wyświetl postUżytkownik Dale1 dnia 20 grudzień 2011 - 23:11 napisał

Zastanawiam się nad kupnem apteki przed 01.01.2012, czy warto ? Jestem mgr farm., pytam czy w odczuciu kolegów po fachu może dojść do takiej sytuacji, że w przypadku braku refundacji w styczniu obroty mogą drastycznie spaść do granicy opłacalności interesu.

Wszystkie znaki na ziemi i niebie przewidują upadek ok 1500 aptek. Głoszą to naprawdę odległe i niezależne źródła.Na przedzie listy są apteki w lokalu czynszowym i muszące zatrudnić kierownika (to najpoważniejsze koszty) Trzeba uwzględnić jaką mamy konkurencje - sieci i lojalki już wprowadzają obejście ustawy. Hurtownie zapowiadają rzadsze dostawy. A podpisanie umowy z nfz grozi zamknęciem nawet wieloletniej i dobrze prosperującej aptece ("te kary zabijają") To nie czarnowidztwo - raczej realia radzę sie zastanowić...

#3 mordimer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 704 postów

Napisano 21 grudzień 2011 - 00:04

Poza tym nie ma sensu czekać do stycznia bo burdel i chaos nie skończa się w styczniu ale podejżewam ze cały rok 2012 bedzie taki.

Kupno apteki to teraz ryzykowny biznes. Nie zniechęcam ale radze dobrze zbadac sprawe i poprosic jakiegoś łebskiego farmaceute o pomoc w ocenie ryzyka zakupu.

#4 hasal

Zasłużony

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2663 postów
  • Miejscowość:
    WarSzafka

Napisano 21 grudzień 2011 - 10:22

Policz koszty - to jest dość proste - jeśli będziesz miał niedrogi albo swój lokal w przyzwoitej lokalizacji i będziesz kierowniczył, stał za stołem, sprzątał i w inny sposób zbijał koszty to jest duża szansa że biznes pójdzie do przodu. Jeśli będziesz kupował aptekę funkcjonującą przy powyższych warunkach ta szansa rośnie.
Ja nie patrzę aż tak pesymistycznie jak koledzy - jeśli na maksa zbijesz koszty, wystartujesz nie od 0 tylko będziesz miał juz zasób pacjentów - to raczej powinno się udać. Bo jeśli przy takich założeniach się ma nie udać to upadnie zapewne nie 1500 a 10000 aptek.
Oczywiście każda sytuacja jest bardzo indywidulana, wiele będzie zależeć od tego ile masz zapasu finansowego i ile możesz zainwestować w magazyn i jaki profil apteki wybierzesz albo będziesz zmuszony wybrać.
Pomysłu nie wyrzucaj do kosza tylko bardzo dobrze go przemyśl i jak to zrobisz skontaktuj się z kilkoma osobami które sprzedają apteki, zrób prosty audyt tych aptek i zobacz czy da się na pierwszy rzut oka coś z nich wycisnąć - obejrzyj strukturę własnościową, strukturę zatrudnienia, zatowarowanie i strukturę magazynu, wielkość zadłużenia, strukturę sprzedaży (Rx ref. vs Rx 100% vs OTC szerokopojęte) i przedewszystkim koszty - zobacz gdzie się da coś obciąć i czy po tych cięciach apteka przy obecnym obrocie wyjdzie na swoje. Jeśli nie zobacz czy da się prosto zwiększyć obrót - czy da się to zrobić doinwestowując, zmieniając strukturę magazynu, itd. Jak nie to odrzucaj.
I pamiętaj że nikt nie sprzedaje czegoś co funkcjonuje dobrze lub mogłoby być w prosty sposób poprawione. Ja szukałbym przez izby - czasami zdarza się że ktoś chce sprzedać aptekę bo idzie na emeryturę i nie ma spadkobierców - i takich okazji warto poszukać bo takie apteki dają się łatwo zrestrukturyzować.
A teraz okazja jest dobra aby zbić parę $$ bo wizja 2012 raczej nie jest argumentem do zapłacenia więcej.

#5 mycofenolan

• Farmaceuta
  • PipPip
  • 41 postów

Napisano 21 grudzień 2011 - 21:55

Wyświetl postUżytkownik hasal dnia 21 grudzień 2011 - 10:22 napisał

Policz koszty - to jest dość proste - jeśli będziesz miał niedrogi albo swój lokal w przyzwoitej lokalizacji i będziesz kierowniczył, stał za stołem, sprzątał i w inny sposób zbijał koszty to jest duża szansa że biznes pójdzie do przodu. Jeśli będziesz kupował aptekę funkcjonującą przy powyższych warunkach ta szansa rośnie.
Ja nie patrzę aż tak pesymistycznie jak koledzy - jeśli na maksa zbijesz koszty, wystartujesz nie od 0 tylko będziesz miał juz zasób pacjentów - to raczej powinno się udać. Bo jeśli przy takich założeniach się ma nie udać to upadnie zapewne nie 1500 a 10000 aptek.
Oczywiście każda sytuacja jest bardzo indywidulana, wiele będzie zależeć od tego ile masz zapasu finansowego i ile możesz zainwestować w magazyn i jaki profil apteki wybierzesz albo będziesz zmuszony wybrać.
Pomysłu nie wyrzucaj do kosza tylko bardzo dobrze go przemyśl i jak to zrobisz skontaktuj się z kilkoma osobami które sprzedają apteki, zrób prosty audyt tych aptek i zobacz czy da się na pierwszy rzut oka coś z nich wycisnąć - obejrzyj strukturę własnościową, strukturę zatrudnienia, zatowarowanie i strukturę magazynu, wielkość zadłużenia, strukturę sprzedaży (Rx ref. vs Rx 100% vs OTC szerokopojęte) i przedewszystkim koszty - zobacz gdzie się da coś obciąć i czy po tych cięciach apteka przy obecnym obrocie wyjdzie na swoje. Jeśli nie zobacz czy da się prosto zwiększyć obrót - czy da się to zrobić doinwestowując, zmieniając strukturę magazynu, itd. Jak nie to odrzucaj.
I pamiętaj że nikt nie sprzedaje czegoś co funkcjonuje dobrze lub mogłoby być w prosty sposób poprawione. Ja szukałbym przez izby - czasami zdarza się że ktoś chce sprzedać aptekę bo idzie na emeryturę i nie ma spadkobierców - i takich okazji warto poszukać bo takie apteki dają się łatwo zrestrukturyzować.
A teraz okazja jest dobra aby zbić parę $$ bo wizja 2012 raczej nie jest argumentem do zapłacenia więcej.

Ja generalnie nie zniechcam tylko radzę sprawę dobrze przemyśleć.W moim miasteczku (6tyś.mieszkańców) 2 lata temu otwarła aptekę wielka bohaterka .Market , czyli obsada na 12 godz., czynsz 6 tyś. plus caaała caaała reszta.Proponowano to miejsce mnie nie wziełam - podstawa to troche obliczeń (zaznaczę ,że miałam w tym miejscu sklep ziel.-med. który nieźle prosperował). W tej chwili ma towar tylko za gotówkę - a ja zastanawiam się czy nie pójść do niej na zakupy i trochę nie podbić obrotów bo jak pomyślę o tym że podkupią ją stylowe czy inne kwiaty to aż mi się słabo robi

#6 Tomek

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 81 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    Uniwersytet Medyczny w Lublinie

Napisano 07 styczeń 2012 - 14:27

kolega Dale ma na koncie az 1 post, wiec moja rada - jesli nie jest farmaceuta to nie warto aby kupowal apteke, z tego nigdy nic dobrego nie wynika, nie lepiej zajac sie praca w swoim wlasnym zawodzie? Zrszta to teraz zaden interes.

#7 mycofenolan

• Farmaceuta
  • PipPip
  • 41 postów

Napisano 07 styczeń 2012 - 17:37

Wyświetl postUżytkownik Tomek dnia 07 styczeń 2012 - 14:27 napisał

kolega Dale ma na koncie az 1 post, wiec moja rada - jesli nie jest farmaceuta to nie warto aby kupowal apteke, z tego nigdy nic dobrego nie wynika, nie lepiej zajac sie praca w swoim wlasnym zawodzie? Zrszta to teraz zaden interes.

ano własnie - na waciki...

#8 jkwiecinski

• Użytkownik
  • 3 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    nie dotyczy
  • Miejscowość:
    Kraków
  • Stanowisko:
    nie dotyczy
  • Miejsce pracy:
    nie dotyczy

Napisano 17 luty 2012 - 17:36

Z moich dwoświadczeń wynika, że żeby apteka była rentowna powinna mieć ok. 160 tys. zł obrotu miesięcznie.
Przy czym koszty nie przekraczają 20 tys. zł na miesiąc.

Dobrze oczywiście, jeśli właściciel jest farmaceutą, wtedy odpada mu koszt zatrudnienia kierownika. Jeśli ten będzie na rękę dostawał ok. 4 tys. miesięcznie, przyszły właściciel musi "wydać" na niego ok. 7 tys. zł.

Warto też pomyśleć o przystąpieniu do sieci. To wiąże się oczywiście z pewnym ryzykiem, uwarunkowaniami, ale umowę można indywidualnie negocjować (wśród sieci też jest konkurencja). Sieć też zoptymalizuje ryzyko inwestycji, a w grupie będzie o wiele łatwiej.

Istnieje też szereg sposobów na redukcję stałych kosztów.