Skocz do zawartości

Witamy na Internetowym Forum Farmaceutycznym

Witaj na Internetowym Forum Farmaceutycznym, prawdopodobnie największym forum dyskusyjnym dla obecnych i przyszłych farmaceutów i techników farmaceutycznych.

Ale to nie wszystko ... jest tutaj też miejsce dla każdej osoby chcącej uzyskać fachową poradę naszych specjalistów.

Aby włączyć się do dyskusji musisz się ZALOGOWAĆ lub jeżeli jeszcze nie masz konta użytkownika ZAREJESTROWAĆ.

To zajmie tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł/mogła:
  • brać udział w dyskusjach we wszystkich działach forum,
  • czytać zawartość niedostępną dla niezarejestrowanych użytkowników.
  • przeglądać dostępne u nas oferty pracy
  • rozmawiać na shoutboxie
  • korzystać z Prywatnych Wiadomości do komunikacji z innymi użytkownikami
  • i wiele więcej ...
Dołącz do naszej społeczności już TERAZ.

Zapraszamy Administratorzy: Nysander i Anusia wraz z ekipą Moderatorów: Hasal, Olga RaQ, lunaak
Guest Message by DevFuse

Rozporządzenie w sprawie recept dopuszcza sytuacje, w których NIKT nie odpowiada za nienależną refundację!

22 odpowiedzi w tym temacie

#1 mordimer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 704 postów

Napisano 05 styczeń 2012 - 01:02

Opiszę to na przykładzie torasemidu. Pacjent z NYHA II otrzymuje od lekarza receptę na Trifas 10mg. Lek ten jest na liście refundacyjnej w JEDNYM poziomie odpłatności (30%- w przypadku NYHA III-NYHA IV po udokumentowanym niepowodzeniu leczenia furosemidem). Na recepcie lekarz nie oznaczył poziomu refundacji i przystawił pieczątkę RLDDNFZ. Pacjent trafia z receptą do apteki, która uwierzyła w zapewnienia MZ i NFZ, że recepty z pieczątką będą refundowane przez NFZ.

W rozporządzeniu w sprawie recept jest napisane, że jeżeli na recepcie lekarz nie wpisał, wpisał w sposób nieczytelny lub niezgodny z rozporządzeniem odpłatności określonej w wykazie leków refundowanych, to w przypadku, gdy lek występuje na liście w jednej odpłatności, farmaceuta zaznacza na recepcie właściwą odpłatność.

Farmaceuta zaznacza więc JEDYNĄ możliwą na liście odpłatność 30% i realizuje receptę.

Jest rzeczą oczywistą, że refundacja pacjentowi w tym przypadku nie przysługuje, ale skąd farmaceuta ma o tym wiedzieć? On tylko zaznaczył JEDYNĄ możliwą odpłatność, zgodnie z zapisem w rozporządzeniu.

Pytanie: czy aptekarze zdają sobie sprawę z tego, że kuriozalny zapis rozporządzenia pozwala im w legalny sposób orzekać o nienależnej refundacji? I zawsze w tym przypadku będzie to orzekanie na korzyść pacjenta! I nie musi to się dziać w czasie protestu i stawiania pieczątek! Wystarczy, że lekarz nie zaznaczy odpłatności!

Takich leków jest więcej, np. clopidogrele, gabapentyny, tizanidyna, carvedilole, solifenacyna.

MZ wyprodukowało gniota! Możemy bezkarnie nie zaznaczać odpłatności, aptekarz to uzupełni, pacjent skorzysta z nienależnej refundacji i nikt za to nie odpowie!

#2 hasal

Zasłużony

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2663 postów
  • Miejscowość:
    WarSzafka

Napisano 05 styczeń 2012 - 01:07

My o tym wiemy od kiedy się ten akt prawny pojawił.
A co do braku odpowiedzialności to raczej bym w to nie wierzył. Tyle że apteka jest chroniona prawem - a lekarz który nie wpisał 100% nie

#3 amanis

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 648 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    CM Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie

Napisano 05 styczeń 2012 - 01:09

@mortimerze jest o tym na forum wiele tematów już.
sam pisałem o raju refundacyjnym jaki teraz sie odbywa.
Niestety w tym momencie wg prawa za taka refundacje odpowie lekarz poniewaz powinien wpisać 100%.
W sumie dotyczy to wszystkich praktycznie starych "P".

#4 freak

• Użytkownik
  • Pip
  • 22 postów
  • Miejscowość:
    Łorsoł

Napisano 05 styczeń 2012 - 01:10

Wyświetl postUżytkownik mordimer dnia 05 styczeń 2012 - 01:02 napisał

Opiszę to na przykładzie torasemidu. Pacjent z NYHA II otrzymuje od lekarza receptę na Trifas 10mg. Lek ten jest na liście refundacyjnej w JEDNYM poziomie odpłatności (30%- w przypadku NYHA III-NYHA IV po udokumentowanym niepowodzeniu leczenia furosemidem). Na recepcie lekarz nie oznaczył poziomu refundacji i przystawił pieczątkę RLDDNFZ. Pacjent trafia z receptą do apteki, która uwierzyła w zapewnienia MZ i NFZ, że recepty z pieczątką będą refundowane przez NFZ.

W rozporządzeniu w sprawie recept jest napisane, że jeżeli na recepcie lekarz nie wpisał, wpisał w sposób nieczytelny lub niezgodny z rozporządzeniem odpłatności określonej w wykazie leków refundowanych, to w przypadku, gdy lek występuje na liście w jednej odpłatności, farmaceuta zaznacza na recepcie właściwą odpłatność.

Farmaceuta zaznacza więc JEDYNĄ możliwą na liście odpłatność 30% i realizuje receptę.

Jest rzeczą oczywistą, że refundacja pacjentowi w tym przypadku nie przysługuje, ale skąd farmaceuta ma o tym wiedzieć? On tylko zaznaczył JEDYNĄ możliwą odpłatność, zgodnie z zapisem w rozporządzeniu.

Pytanie: czy aptekarze zdają sobie sprawę z tego, że kuriozalny zapis rozporządzenia pozwala im w legalny sposób orzekać o nienależnej refundacji? I zawsze w tym przypadku będzie to orzekanie na korzyść pacjenta! I nie musi to się dziać w czasie protestu i stawiania pieczątek! Wystarczy, że lekarz nie zaznaczy odpłatności!

Takich leków jest więcej, np. clopidogrele, gabapentyny, tizanidyna, carvedilole, solifenacyna.

MZ wyprodukowało gniota! Możemy bezkarnie nie zaznaczać odpłatności, aptekarz to uzupełni, pacjent skorzysta z nienależnej refundacji i nikt za to nie odpowie!

dokładnie, a miała być oszczędność na lekach .....

#5 mordimer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 704 postów

Napisano 05 styczeń 2012 - 01:12

Wyświetl postUżytkownik hasal dnia 05 styczeń 2012 - 01:07 napisał

A co do braku odpowiedzialności to raczej bym w to nie wierzył. Tyle że apteka jest chroniona prawem - a lekarz który nie wpisał 100% nie

A dlaczego lekarz może być karany??

wytłumacz to tak by nawet taki mechanik jak ja zrozumiał :P

#6 freak

• Użytkownik
  • Pip
  • 22 postów
  • Miejscowość:
    Łorsoł

Napisano 05 styczeń 2012 - 01:14

Wyświetl postUżytkownik hasal dnia 05 styczeń 2012 - 01:07 napisał

ale chodzi chyba o sytuację z pieczątką gdzie farmaceuta okresla odpłatność

#7 amanis

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 648 postów
  • Uczelnia Wyższa:

Napisano 05 styczeń 2012 - 01:16

Wyświetl postUżytkownik mordimer dnia 05 styczeń 2012 - 01:12 napisał

Ponieważ, chyba już ci to pisałem, jeśli lekarz nie wpisze odpłatności to farmaceuta (lub technik) ma wydać lek z najwyższą odpłatnoscią z wykazu leków refundowanych. W aptece na dzień dzisiejszy nie wnikamy we wskazania, ba nawet nam nie wolno. Toteż taki klopidogrel idzie na 30% bo tak na recepcie napisał lekarz, nie piszac odpłatnosci. Powtarzam po raz kolejny wg rozporzadzenia brak informacji to też informacja. 1/3 tego rozporzadzenia to przeciez mowa o tym co zrobić gdy lekarz nie wpisze .......

#8 ewx

• Farmaceuta
  • PipPipPipPip
  • 162 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    Uniwersytet Medyczny w Lublinie
  • Miejscowość:
    Słupsk
  • Stanowisko:
    Magister farmacji
  • Miejsce pracy:
    apteka otwarta

Napisano 05 styczeń 2012 - 02:46

Wyświetl postUżytkownik mordimer dnia 05 styczeń 2012 - 01:12 napisał

Lekarz ma obowiązek znać rozporządzenie w sprawie recept - również par. 15 - więc ma świadomość, że jeżeli nie wpisze odpłatności to osoba wydająca ma prawo wydać lek ze zniżką...nawet jeśli lekarzowi chodziło o 100% odpłatność

#9 olaM

Zasłużona

• Farmaceuta
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1349 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Miejscowość:
    okolice Kalisza
  • Stanowisko:
    Kierownik apteki
  • Miejsce pracy:
    apteka otwarta

Napisano 05 styczeń 2012 - 10:58

Lekarze z przychodni obok apteki, w której pracuję chyba sie zorientowali o tym "haczyku"....i w przypadkach tego typu j.w. piszą odpłatności....w pozostałych nie pisza

#10 kfiaciarka

• Farmaceuta
  • PipPipPipPipPipPip
  • 780 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    Gdański Uniwersytet Medyczny
  • Miejscowość:
    Dobre Miasto
  • Stanowisko:
    Magister farmacji
  • Miejsce pracy:
    apteka otwarta

Napisano 05 styczeń 2012 - 11:01

Wyświetl postUżytkownik freak dnia 05 styczeń 2012 - 01:14 napisał

ale chodzi chyba o sytuację z pieczątką gdzie farmaceuta okresla odpłatność

bez pieczątki też określa .... jeśli nie wpisano lub wpisano błędnie.

#11 Xenia.Sz

• Użytkownik
  • PipPip
  • 45 postów
  • Uczelnia Wyższa:
  • Miejscowość:
    k.Kalisza

Napisano 05 styczeń 2012 - 11:04

Jeśli wmomencie okienka z odpłatnościami wcisnąć enter to pokaże sie "główna "odpłatność na niebiesko i jeśli lek. nie wpisał to tą główną wpisujemy, np. przy clopidogrelu jest to 100%

#12 olaM

Zasłużona

• Farmaceuta
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1349 postów
  • Uczelnia Wyższa:
  • Miejscowość:
    okolice Kalisza
  • Stanowisko:
    Kierownik apteki
  • Miejsce pracy:
    apteka otwarta

Napisano 05 styczeń 2012 - 11:25

Nie wiem co to głowna odpłatność ...wiem natomiast, co mówi nt. rozporządzenie....poprawcie mnie jeśli się mylę....

#13 amanis

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 648 postów
  • Uczelnia Wyższa:

Napisano 05 styczeń 2012 - 11:27

@Xenia - źle! Przynajmniej do nowelizacji ustawy, a właściwie rozporzadzenia. W ustawie nie ma czegoś takiego jak odpłatność "główna".

#14 anna1271

• Farmaceuta
  • PipPipPip
  • 157 postów
  • Miejscowość:
    Mazowiecka Okręgowa Izba Aptekarska

Napisano 05 styczeń 2012 - 11:29

Wyświetl postUżytkownik Xenia.Sz dnia 05 styczeń 2012 - 11:04 napisał

Jeśli wmomencie okienka z odpłatnościami wcisnąć enter to pokaże sie "główna "odpłatność na niebiesko i jeśli lek. nie wpisał to tą główną wpisujemy, np. przy clopidogrelu jest to 100%

To programista podświetlił (kamsoft?) a póki co- jest to niezgodne z ustawą. Jeśli lekarz nie napisze 100%- mamy obowiązek wydać ze zniżką, bo tak mówi ustawa. Kropka. Telefon do NFZ-u to potwierdził (np pernazyna wszystkim jak leci) , muszę tylko postarać się o pisemną wersję tej interpretacji. Wydaje mi się, że NFZ kopie sobie studzienkę do czerpania kasy od lekarzy, za brak określenia 100 %
A w deklaracji o zawieszeniu protestu jest mowa o nie karaniu W okresie, a nie ZA okres.

Użytkownik anna1271 edytował ten post 05 styczeń 2012 - 11:30

#15 Xenia.Sz

• Użytkownik
  • PipPip
  • 45 postów
  • Uczelnia Wyższa:
  • Miejscowość:
    k.Kalisza

Napisano 05 styczeń 2012 - 11:33

Pewnie macie rację,rozsądek mówi mi jednak aby gdy lekarz nie określi odpłatności tak stos. Nie wiem dlaczego właśnie przy niektórych lekach to 100% jest niebieskie?

#16 anna1271

• Farmaceuta
  • PipPipPip
  • 157 postów
  • Miejscowość:
    Mazowiecka Okręgowa Izba Aptekarska

Napisano 05 styczeń 2012 - 11:34

Wyświetl postUżytkownik Xenia.Sz dnia 05 styczeń 2012 - 11:33 napisał

Pewnie macie rację,rozsądek mówi mi jednak aby gdy lekarz nie określi odpłatności tak stos. Nie wiem dlaczego właśnie przy niektórych lekach to 100% jest niebieskie?

One w 2011 były TYLKO na "P", w sumie madrze podpowiada... Ustawa to gniot.

#17 Xenia.Sz

• Użytkownik
  • PipPip
  • 45 postów
  • Uczelnia Wyższa:
  • Miejscowość:
    k.Kalisza

Napisano 05 styczeń 2012 - 11:34

aha , już wiem, dzięki. W takim razie już sama nie wiem.

#18 anastazja

• Użytkownik
  • Pip
  • 36 postów

Napisano 05 styczeń 2012 - 15:08

Jeśli lekarz mnie poinformował żebym wydała clopidogrel na 100% to mam prawo wydać pełnopłatnie? Miałam dzisiaj akurat receptę na clopidogrel, zadzwoniłam do lekarza jaką odpłatność ma mieć pacjentka i że 100%. Receptę trzeba poprawić żeby lekarz wpisał te 100%?

#19 mordimer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 704 postów

Napisano 05 styczeń 2012 - 21:08

Wyświetl postUżytkownik anastazja dnia 05 styczeń 2012 - 15:08 napisał

Jeśli lekarz mnie poinformował żebym wydała clopidogrel na 100% to mam prawo wydać pełnopłatnie? Miałam dzisiaj akurat receptę na clopidogrel, zadzwoniłam do lekarza jaką odpłatność ma mieć pacjentka i że 100%. Receptę trzeba poprawić żeby lekarz wpisał te 100%?

nie ma takiego czegos jak "poinformował"

Jak udowodnisz NFZ za 3 lata w czasie kontroli że lekarz w czasie rozmowy Cie poinformował że masz zrobic tak a tak. Tylko jesli napisał 100% to wydajesz na 100% a jeśli nic nie wpisał to wydajesz refundowany

#20 sequence

• Użytkownik
  • PipPip
  • 50 postów
  • Miejscowość:
    Gdańsk

Napisano 05 styczeń 2012 - 21:31

anastazja- jeśli lekarz nie poinformował cię pisemnie na recepcie, że pacjent ma dostać lek na 100 %, a recepta spełnia wymogi formalne recepty refundowanej, masz prawo, a nawet obowiązek, wydać lek ze zniżką. jednak jeśli lekarz w jakiś inny sposób dał ci znać, że lek ma być pełnopłatny, a nie chcesz narobić mu kłopotów, wydaj lek zgodnie z tym, co mówi. ja w tej sytuacji, by chronić też siebie, wpisałbym na odwrocie recepty, że po konsultacji z osobą wystawiającą wydano lek za odpłatnością 100 %, albo po prostu sprawiłbym, że recepta nie będzie spełniała wymogów formalnych, przez osobiste dopisanie na niej czegoś niezgodnego z rozporządzeniem. :)

ale jedno jest "dobre"- poszkodowani tą całą sytuacją pacjenci otrzymują w prezencie od swoich protestujących lekarzy, na smutki i troski, refundowany clonazepam. bo nie będę przecież każdego po kolei w okienku pytał: z padaczką czy znerwicowany? :)