witam mam takie pytania niebawem koncze staz i sie zastanawiam od kiedy moge rozpoczac prace jako mgr farmacji kiedy zdobede dyplom mgr i prawo wykonywania zawodu bo chcialabym zaczac prace juz od 1 lutego bo staz koncze pod koniec stycznia ale nie wiem czy czasami nie musze czekac do posiedzenia izby aptekarskiej... gubie sie troche w tym boje sie ze bede mogla pracowac moze dopiero od marca a teraz bede w zawieszeniu i nic teraz nie bede robic prosze bardzo o wyjasnienie
Witamy na Internetowym Forum Farmaceutycznym
![]() |
Witaj na Internetowym Forum Farmaceutycznym, prawdopodobnie największym forum dyskusyjnym dla obecnych i przyszłych farmaceutów i techników farmaceutycznych. Ale to nie wszystko ... jest tutaj też miejsce dla każdej osoby chcącej uzyskać fachową poradę naszych specjalistów. Aby włączyć się do dyskusji musisz się ZALOGOWAĆ lub jeżeli jeszcze nie masz konta użytkownika ZAREJESTROWAĆ. To zajmie tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł/mogła:
Zapraszamy Administratorzy: Nysander i Anusia wraz z ekipą Moderatorów: Hasal, Olga RaQ, lunaak |
Guest Message by DevFuse
Kiedy po stażu można rozpocząc pracę jako mgr farmacji
Rozpoczęty przez Gość [malwa], 08.01.2012 21:58
praca zaczynanie pracy staż prawo wykonywania zawodu
8 odpowiedzi w tym temacie
#1 Gość [malwa]
Napisano 08 styczeń 2012 - 21:58
Napisano 08 styczeń 2012 - 22:49
Musisz zostac zaprzysięzona i dostac prawo wykonywania zawodu w izbie aptekarskiej, wiec trzeba sie z nimi kontaktowac kiedy taki papier dostaniesz. Ja byłam zatrudniona wczesniej o 2 tygodnie ale za mniejsza stawke za ten okres i generalnie zajmowalam sie biurowymi rzeczami i oczywscie nie moglam zostac sama w aptece.
Użytkownik martus:) edytował ten post 08 styczeń 2012 - 22:52
Napisano 09 styczeń 2012 - 06:30
jako mgr farmacji możesz zacząć pracę w momencie otrzymania prawa do wykonywania zawodu
były sytuacje gdzie po skończeniu stażu ktoś sie załapał na np 2 tygodnie pracy bez prawa ale wątpliwe żeby ktokolwiek Cię zatrudnił na tak długi okres (przeważnie papierek dostaje sie w połowie kwietnia)
były sytuacje gdzie po skończeniu stażu ktoś sie załapał na np 2 tygodnie pracy bez prawa ale wątpliwe żeby ktokolwiek Cię zatrudnił na tak długi okres (przeważnie papierek dostaje sie w połowie kwietnia)
Napisano 09 styczeń 2012 - 22:00
Hmm.. ja zaczęłam pracować na umowę o pracę jako mgr dzień po zakończeniu stażu, podobno w oparciu o fakt że mam już dyplom ukończenia uczelni i to się przede wszystkim liczy. PWZ jako formalność było mniej istotne, chociaż nie wiem na ile zgodnie z prawem
. Było to kilka lat temu.
Ludzie z mojego roku kończący staż planowo w marcu też w większości szli od razu do pracy i z tego co mi było wiadomo pracowali od razu na stanowisku mgr farm.
Inna sprawa teraz, kiedy trzeba przekazywać do NFZtu nr PWZ którego w kwietniu jeszcze nikt nie będzie miał.
Ludzie z mojego roku kończący staż planowo w marcu też w większości szli od razu do pracy i z tego co mi było wiadomo pracowali od razu na stanowisku mgr farm.
Inna sprawa teraz, kiedy trzeba przekazywać do NFZtu nr PWZ którego w kwietniu jeszcze nikt nie będzie miał.
Napisano 10 styczeń 2012 - 22:04
Użytkownik Magdalena dnia 09 styczeń 2012 - 22:00 napisał
Hmm.. ja zaczęłam pracować na umowę o pracę jako mgr dzień po zakończeniu stażu, podobno w oparciu o fakt że mam już dyplom ukończenia uczelni i to się przede wszystkim liczy. PWZ jako formalność było mniej istotne, chociaż nie wiem na ile zgodnie z prawem
. Było to kilka lat temu.
Zle mówisz. Legalnie musisz miec PWz. Jeżeli w momencie zatrudnienia bez PWZ by się coś stało to masz prokuratora na głowie i juz na początku kariery spore kłopoty. Uczulam na to. Jak masz PWz w ręce możesz zaczynać pracę jako magister i wykonywać czynności fachowe. Do tego czasu możesz pracowac jako pomoc apteczna np.
Napisano 11 styczeń 2012 - 00:35
No dobra. Skończyłam uczelnię, skończyłam staż. Na tym etapie już żadne dokształcanie chwilowo nie jest mi potrzebne żeby chociażby stanąć za pierwszym stołem. A zaprzysiężenie i nadanie nr PWZ jest czystą formalnością. Tak jak pisałam - zaczynałam karierę kilka lat temu, nie wiem czy do końca było to legalne na początku bez PWZ, ale jeżeli prawnie jest tak ja piszesz to chyba wtedy wolałabym nie pracować przez miesiąc niż jako pomoc apteczna (bez urazy), czekając na papierek. Tym bardziej w kontekście faktu, że technik na stażu staje za pierwszym stołem i pracuje na własne konto, a kontrola magistra-opiekuna jest raczej niewielka (co tym bardziej nie jest legalne).
Napisano 13 styczeń 2012 - 20:29
Użytkownik Magdalena dnia 11 styczeń 2012 - 00:35 napisał
No dobra. Skończyłam uczelnię, skończyłam staż. Na tym etapie już żadne dokształcanie chwilowo nie jest mi potrzebne żeby chociażby stanąć za pierwszym stołem. A zaprzysiężenie i nadanie nr PWZ jest czystą formalnością. Tak jak pisałam - zaczynałam karierę kilka lat temu, nie wiem czy do końca było to legalne na początku bez PWZ, ale jeżeli prawnie jest tak ja piszesz to chyba wtedy wolałabym nie pracować przez miesiąc niż jako pomoc apteczna (bez urazy), czekając na papierek. Tym bardziej w kontekście faktu, że technik na stażu staje za pierwszym stołem i pracuje na własne konto, a kontrola magistra-opiekuna jest raczej niewielka (co tym bardziej nie jest legalne).
Tez bym wolał nie pracować.
Co do techników to nie moga stać na własnym koncie. Teraz dopieor NFZ będzie za to karał. WIF przymykał oko ale zapis taki jest, że na stażu brak uprawnień do wykonywania czynności fachowych. Jedynie pod opieka magistra.
Napisano 13 styczeń 2012 - 22:37
Ja np. te dwa tygodnie na pewno nie pracowalam jako pomoc apteczna - nie wiem czy 3 panie zatrudnione na tym stanowisku bylyby zadowolone z konkurencji.
Ja byłam w komfortowej sytuacji bo bo po stazu zostalam zatrudniona w aptece, wiec przez dwa tygodnie wdrazalam sie do pracy magistra i do tego zeby samej zostac w aptece. Głownie sprawdzanie recept-pozniej ktos po mnie sprawdzal, wprwadzanie faktur i glownie nauka robienia zamowienia.. bo pracuje w duzej aptece i zamowienia sa spore i trzeba bylo uwazac zeby jakis kwiatkow nie zamowic, ktore pozniej zalegna w aptece.
. Generalnie dwa tygodnie szybko zleciały i od razu dyzury, wiec nie balam sie sama zostac:)