Skocz do zawartości

Witamy na Internetowym Forum Farmaceutycznym

Witaj na Internetowym Forum Farmaceutycznym, prawdopodobnie największym forum dyskusyjnym dla obecnych i przyszłych farmaceutów i techników farmaceutycznych.

Ale to nie wszystko ... jest tutaj też miejsce dla każdej osoby chcącej uzyskać fachową poradę naszych specjalistów.

Aby włączyć się do dyskusji musisz się ZALOGOWAĆ lub jeżeli jeszcze nie masz konta użytkownika ZAREJESTROWAĆ.

To zajmie tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł/mogła:
  • brać udział w dyskusjach we wszystkich działach forum,
  • czytać zawartość niedostępną dla niezarejestrowanych użytkowników.
  • przeglądać dostępne u nas oferty pracy
  • rozmawiać na shoutboxie
  • korzystać z Prywatnych Wiadomości do komunikacji z innymi użytkownikami
  • i wiele więcej ...
Dołącz do naszej społeczności już TERAZ.

Zapraszamy Administratorzy: Nysander i Anusia wraz z ekipą Moderatorów: Hasal, Olga RaQ, lunaak
Guest Message by DevFuse

Arłukowicz o sieciach i małych aptekach

• Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć
1 odpowiedź w tym temacie

#1 samosia

• Użytkownik
  • PipPip
  • 43 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    CM Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie

Napisano 20 styczeń 2012 - 00:46

Cytat ze stenogramu z dzisiejszego posiedzenia senatu. Polecam przeczytać sobie dyskusję o ustawie refindacyjnej - link na śląskiej OIA

"Pytał pan także o apteki rodzinne. W ustawie chodzi też o to, żeby apteki rodzinne, małe, w niewielkich miastach miały na rynku takie same szanse, jakie mają wielkie sieci aptek. Nie wiem, czy te szanse były takie same wtedy, gdy dochodziło do sytuacji, w których sieci aptek proponowały lek za grosz, a apteka mała, rodzinna, w niewielkiej miejscowości nie miała żadnych możliwości, absolutnie żadnych możliwości, żeby konkurować w tym w mojej ocenie niezdrowym systemie promocji. My stawiamy na jakość, na to, żeby mała apteka nie musiała konkurować ceną, żeby ceny leków były jednakowe. To jest szansa dla aptekarza, ale przede wszystkim dla pacjenta, i tego z niewielkiej miejscowości, i tego z wielkiego miasta. Chodzi o to, żeby ceny leków w Polsce były regulowane przez państwo i – jak się wydaje – podjęliśmy się takiego wyzwania".

I co Wy na to? Mnie się podoba, bo prowadzę taką właśnie niewielką aptekę na terenie wiejskim. Jak wyjdzie - okaże się w praniu..ciąglę myślę o tych prognozach IMS, że 30% aptek padnie - tych małych, rodzinnych...

#2 mycofenolan

• Farmaceuta
  • PipPip
  • 41 postów

Napisano 22 styczeń 2012 - 12:31

Wyświetl postUżytkownik samosia dnia 20 styczeń 2012 - 00:46 napisał

Cytat ze stenogramu z dzisiejszego posiedzenia senatu. Polecam przeczytać sobie dyskusję o ustawie refindacyjnej - link na śląskiej OIA

"Pytał pan także o apteki rodzinne. W ustawie chodzi też o to, żeby apteki rodzinne, małe, w niewielkich miastach miały na rynku takie same szanse, jakie mają wielkie sieci aptek. Nie wiem, czy te szanse były takie same wtedy, gdy dochodziło do sytuacji, w których sieci aptek proponowały lek za grosz, a apteka mała, rodzinna, w niewielkiej miejscowości nie miała żadnych możliwości, absolutnie żadnych możliwości, żeby konkurować w tym w mojej ocenie niezdrowym systemie promocji. My stawiamy na jakość, na to, żeby mała apteka nie musiała konkurować ceną, żeby ceny leków były jednakowe. To jest szansa dla aptekarza, ale przede wszystkim dla pacjenta, i tego z niewielkiej miejscowości, i tego z wielkiego miasta. Chodzi o to, żeby ceny leków w Polsce były regulowane przez państwo i – jak się wydaje – podjęliśmy się takiego wyzwania".

I co Wy na to? Mnie się podoba, bo prowadzę taką właśnie niewielką aptekę na terenie wiejskim. Jak wyjdzie - okaże się w praniu..ciąglę myślę o tych prognozach IMS, że 30% aptek padnie - tych małych, rodzinnych...

Dla mnie to mydlenie oczu.Co z tego że Twoja konkurencja nie będzie miała insuliny za 1zł.Teraz Beto ZK , albo Ebivol rzuci za 2zł.ty na insulinie bedziesz miał może wiekszy obrót ale zysk mizerny.Wtedy jeszcze mielismy szansę trochę nadobić jeśli pilnowało sie promocji w hurcie.W tej chwili na ref marża spadłą tak drastycznie,ze na niej nie wyżyjesz i jak dla mnie to apteki przy przychodniach gdzie dodatkowe otc to mały procent utargu bedą miały b. ciężko.A sieciówki może i na ref nie zarobią tyle ale juz widzę jak producenci obchodzą i jak sieć zrobi obrót na ref to dostaną maks.rabat na pełnoplatnych czy OTC.