Skocz do zawartości

Witamy na Internetowym Forum Farmaceutycznym

Witaj na Internetowym Forum Farmaceutycznym, prawdopodobnie największym forum dyskusyjnym dla obecnych i przyszłych farmaceutów i techników farmaceutycznych.

Ale to nie wszystko ... jest tutaj też miejsce dla każdej osoby chcącej uzyskać fachową poradę naszych specjalistów.

Aby włączyć się do dyskusji musisz się ZALOGOWAĆ lub jeżeli jeszcze nie masz konta użytkownika ZAREJESTROWAĆ.

To zajmie tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł/mogła:
  • brać udział w dyskusjach we wszystkich działach forum,
  • czytać zawartość niedostępną dla niezarejestrowanych użytkowników.
  • przeglądać dostępne u nas oferty pracy
  • rozmawiać na shoutboxie
  • korzystać z Prywatnych Wiadomości do komunikacji z innymi użytkownikami
  • i wiele więcej ...
Dołącz do naszej społeczności już TERAZ.

Zapraszamy Administratorzy: Nysander i Anusia wraz z ekipą Moderatorów: Hasal, Olga RaQ, lunaak
Guest Message by DevFuse

- - - - -

Długie stosowanie benzodiazepin?

• Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gość [Gość]

• Gość

Napisano 22 styczeń 2012 - 00:02

Benzodiazepiny można długo stosować?
Wielu pacjentów wykupuje te leki regularnie (m.in. starsze osoby), często też psychiatrzy u nas dodają benzo do leków p/depresyjnych.
Jeden pacjent przychodzi zawsze z receptami na 18 opakowań pernazyny i do tego kilka opakowań lorafenu i pridinolu. Lorafen bierze od 15 lat (tak mówił), że leczenie zostało mu tak ustalone i tak jest właśnie dobrze.
Takich osób którzy od kilku lat biorą lorafen czy estazolam czy coś innego miałam już kilka (sam zaczęli mówić opowiadać).
Pytam bo chciałabym po prostu wiedzieć jak to jest z tymi benzodiazepinami, jestem na stażu, nie mam doświadczenia i po prostu nie wiem za wiele na temat leczenia :)

#2 prostacyklina

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 121 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach
  • Miejscowość:
    S-C
  • Stanowisko:
    Magister farmacji

Napisano 22 styczeń 2012 - 07:32

powinno się sotować nie dłużej niż 4 tygodnie
lekarze przepisując latami te "cudowne tabletki" pomagają robić z potencjalnie chorych na bezsennośc po prostu ćpunów
do nas przychodzi pacjent który potrafi zjeść Nasen w jeden dzień a reguła jest że opakowanie starcza mu na góra 3 dni i tak jakoś żyje

#3 mordimer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 705 postów

Napisano 22 styczeń 2012 - 14:02

Wyświetl postUżytkownik prostacyklina dnia 22 styczeń 2012 - 07:32 napisał

powinno się sotować nie dłużej niż 4 tygodnie
lekarze przepisując latami te "cudowne tabletki" pomagają robić z potencjalnie chorych na bezsennośc po prostu ćpunów
do nas przychodzi pacjent który potrafi zjeść Nasen w jeden dzień a reguła jest że opakowanie starcza mu na góra 3 dni i tak jakoś żyje

Zazwyczaj 4 tygodnie choc są przypadki gdzie trzeba dłużej, czasami do konca życia. Jak ktoś juz zaczął zażywać i łyka od lat to bez leczenia odwykowego w w szpitalu psychiatrycznym nie uda sie mu wyjśc z nałogu.

Logowanie

• Potrzebujesz konta? Zarejestruj się!