Witamy na Internetowym Forum Farmaceutycznym
![]() |
Witaj na Internetowym Forum Farmaceutycznym, prawdopodobnie największym forum dyskusyjnym dla obecnych i przyszłych farmaceutów i techników farmaceutycznych. Ale to nie wszystko ... jest tutaj też miejsce dla każdej osoby chcącej uzyskać fachową poradę naszych specjalistów. Aby włączyć się do dyskusji musisz się ZALOGOWAĆ lub jeżeli jeszcze nie masz konta użytkownika ZAREJESTROWAĆ. To zajmie tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł/mogła:
Zapraszamy Administratorzy: Nysander i Anusia wraz z ekipą Moderatorów: Hasal, Olga RaQ, lunaak |
Wydawanie glukometrów za darmo w nowym roku
#1 Gość [Gość]
Napisano 23 styczeń 2012 - 20:31
Znalazłem jedynie coś takiego http://chomikuj.pl/S...,1362096592.pdf
ale chciałem się upewnić
Napisano 23 styczeń 2012 - 21:00
Użytkownik Gość dnia 23 styczeń 2012 - 20:31 napisał
Znalazłem jedynie coś takiego http://chomikuj.pl/S...,1362096592.pdf
ale chciałem się upewnić
a nie ma bardzie poważnych hostingów? ;-) zgadza się możemy wydawać i nie będzie to podpadało pod reklamę apteki.
Napisano 23 styczeń 2012 - 21:47
Napisano 23 styczeń 2012 - 21:58
Użytkownik Wiech13 dnia 23 styczeń 2012 - 21:47 napisał
Możemy
http://www.mz.gov.pl...at_12012012.pdf
art. 49 mówi m.in. o tym, że wydawanie gratisów pacjentom jest nielegalne - a wg MZ wydawanie glukometrów pod ten art. nie podlega (czyli jest działaniem dozwolonym = nie podlega karze)
Napisano 23 styczeń 2012 - 22:36
#6 Gość [Łukasz]
Napisano 26 styczeń 2012 - 07:22
Napisano 26 styczeń 2012 - 22:11
Użytkownik Łukasz dnia 26 styczeń 2012 - 07:22 napisał
Sprawa z penami jest zupełnie inna niż z glukometrami.
Glukometry wydawane bezpłatnie to pomysły producentów chcących zwiększyć sprzedaż swoich pasków.
Peny z tego co wiem nigdy nie były dostępne w sprzedaży aptecznej - Pacjenci dostawali je albo od lekarzy diabetologów, albo w stowarzyszeniach diabetyków. I tak jest do dziś. Czasem zdarza się że apteka dostaje 1-2 peny od przedstawiciela, aby wydać potrzebującemu Pacjentowi, któremu pen zepsuł się w takim momencie, kiedy trudno byłoby mu uzyskać nowy (np. w niedzielne popołudnie). Ograniczenie dostępności urządzeń do diabetologów i stowarzyszeń jest po to aby zapobiegać robieniu penowych zapasów.
Co do wydawania glukometrów bezpłatnie - w niektórych aptekach znów (albo nadal) się to praktykuje, jako dodatek do recepty na paski (ale już nie np na wymianę za inny glukometr).
#8 Gość [Maria]
Napisano 29 styczeń 2012 - 21:20
Użytkownik Magdalena dnia 26 styczeń 2012 - 22:11 napisał
Sprawa z penami jest zupełnie inna niż z glukometrami.
Glukometry wydawane bezpłatnie to pomysły producentów chcących zwiększyć sprzedaż swoich pasków.
Peny z tego co wiem nigdy nie były dostępne w sprzedaży aptecznej - Pacjenci dostawali je albo od lekarzy diabetologów, albo w stowarzyszeniach diabetyków. I tak jest do dziś. Czasem zdarza się że apteka dostaje 1-2 peny od przedstawiciela, aby wydać potrzebującemu Pacjentowi, któremu pen zepsuł się w takim momencie, kiedy trudno byłoby mu uzyskać nowy (np. w niedzielne popołudnie). Ograniczenie dostępności urządzeń do diabetologów i stowarzyszeń jest po to aby zapobiegać robieniu penowych zapasów.
Co do wydawania glukometrów bezpłatnie - w niektórych aptekach znów (albo nadal) się to praktykuje, jako dodatek do recepty na paski (ale już nie np na wymianę za inny glukometr).
Napisano 29 styczeń 2012 - 21:33
1. pacjent ma mieć receptę zniżkową na paski pasujące do glukometru, który rozdajesz
2. pacjent podpisuje oświadczenie, że nie posiada glukometru i nie będzie w przyszłości "upominał" się o nastepny darmowy
wg bayera od ascensi i contourTS nic takiego nie potrzeba
Napisano 29 styczeń 2012 - 21:36
#11 Gość [Maria]
Napisano 29 styczeń 2012 - 22:07
Napisano 30 styczeń 2012 - 20:28