Skocz do zawartości

Witamy na Internetowym Forum Farmaceutycznym

Witaj na Internetowym Forum Farmaceutycznym, prawdopodobnie największym forum dyskusyjnym dla obecnych i przyszłych farmaceutów i techników farmaceutycznych.

Ale to nie wszystko ... jest tutaj też miejsce dla każdej osoby chcącej uzyskać fachową poradę naszych specjalistów.

Aby włączyć się do dyskusji musisz się ZALOGOWAĆ lub jeżeli jeszcze nie masz konta użytkownika ZAREJESTROWAĆ.

To zajmie tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł/mogła:
  • brać udział w dyskusjach we wszystkich działach forum,
  • czytać zawartość niedostępną dla niezarejestrowanych użytkowników.
  • przeglądać dostępne u nas oferty pracy
  • rozmawiać na shoutboxie
  • korzystać z Prywatnych Wiadomości do komunikacji z innymi użytkownikami
  • i wiele więcej ...
Dołącz do naszej społeczności już TERAZ.

Zapraszamy Administratorzy: Nysander i Anusia wraz z ekipą Moderatorów: Hasal, Olga RaQ, lunaak
Guest Message by DevFuse

- - - - -

Piloxidil na łysienie?

• Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gość [Gość]

• Gość

Napisano 23 styczeń 2012 - 21:07

Czy Piloxidil pomoże wszystkim na łysienie? I który jest lepszy 2% czy 5%?

#2 kfiaciarka

• Farmaceuta
  • PipPipPipPipPipPip
  • 780 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    Gdański Uniwersytet Medyczny
  • Miejscowość:
    Dobre Miasto
  • Stanowisko:
    Magister farmacji
  • Miejsce pracy:
    apteka otwarta

Napisano 23 styczeń 2012 - 21:10

Wyświetl postUżytkownik Gość dnia 23 styczeń 2012 - 21:07 napisał

Czy Piloxidil pomoże wszystkim na łysienie? I który jest lepszy 2% czy 5%?

5% na receptę - jak stosujesz to działa, jak odstawiasz to wypadają. natury się nie oszuka niestety :(

#3 mordimer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 705 postów

Napisano 23 styczeń 2012 - 21:24

Wyświetl postUżytkownik kfiaciarka dnia 23 styczeń 2012 - 21:10 napisał

5% na receptę - jak stosujesz to działa, jak odstawiasz to wypadają. natury się nie oszuka niestety :(

Nie mówiąc juz o efektach ubocznych typu zaczerwienienie skóry, łojotok, krosty itp

#4 lunaak

Alchemik Receptury

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 799 postów
  • Miejscowość:
    Warszawa
  • Miejsce pracy:
    apteka otwarta

Napisano 23 styczeń 2012 - 23:06

Wyświetl postUżytkownik mordimer dnia 23 styczeń 2012 - 21:24 napisał

Nie mówiąc juz o efektach ubocznych typu zaczerwienienie skóry, łojotok, krosty itp

Nie u wszystkich niestety sprawdza się pilo i minoksydyl.

Aczkolwiek opracowałem pewne postępowanie przeciw łysieniu we współpracy ze znajomym Lekarzem.

Pacjent lat 26, szczupły, włosy rozrzedzone, glębokie zakola. Ciemny blond.
Lekarz postawił diagnozę - łysienie androgenowe na podstawie badań krwi i włosów.
Pacjent zaczął przyjmować finasteryd 1mg codziennie.
Po ok miesiącu został włączony loxon 5%. Dwa razy dziennie.
Pojawił się łojotok i wypadanie włosów, które ustały po ok. 2 tygodniach stosowania.
Po ok. miesiącu Pacjent nadal używał loxonu - nie stwierdzono żadnych działań ubocznych.
Zakola zaczęły zarastać meszkiem, z którego podnosiły się coraz dłuższe pełnowymiarowe włoski.
Tempo rośnięcia nowych włosków ustabilizowało się w stałym rytmie.
Nie stwierdzono nienormalnego wypadania włosów a porastanie nowych.

Po ok 9 miesiącach terapii bez zmian, w celu zwiększenia efektywności spróbowano zabiegów dermarollerem po powierzchni skóry głowy, zakól, linii przed włosami (1cm),
Dermaroller model 0,5mm (a nie zalecony do tego 0,25mm). Skóra głowy odkażana skinseptem pur, urządzenie także.
Zabieg prowadzi się do powstania rumienia, po zabiegu od razu nakłada się loxon 5%.
Zabiegi wykonywano dwa razy w tygodniu od ok 5 miesięcy czasami z przerwami nawet miesięcznymi.
Okazało się, że tempo porastania włosów zwiększyło się. Włosy bardzo się zagęściły i przybrały ciemniejszy kolor.
Obecnie trwa przerwa w zabiegach dermarollerem i pacjent normalnie stosuje loxon i cały czas raz dziennie finasteryd 1mg.
Tempo porastania włosów nie zahamowało się. Nie stwierdza się nienormalnego wypadania włosów.

Opisałem to dość chaotycznie tylko i wyłącznie jako ciekawostkę i może pomysł dla Lekarzy walczących z problemem łysienia u swoich Pacjentów.
Postępowanie to będące kombinacją trzech terapii jest dość unikalne i jedyne w swoim rodzaju. Jak dotąd nie wystąpiło u tego Pacjenta żadne działanie uboczne, jedynie okazjonalnie wyprysk łojotokowy na klatce piersiowej i plecach (pojedyncze zmiany samoistnie ustępujące).
Aktywność seksualna bez zmian, nie wystąpiło powiększenie ani pomniejszenie czy wrażliwość jąder. Pacjent nie zgłasza również zaburzeń erekcji.
Wady - zabieg dermarollerem jest bolesny, skóra głowy, szczególnie zakól jest dość wrażliwa. Jednakowoż nie występuje szczypanie po podrażnieniu dermarollerem i zastosowaniu loxonu.

Jedyne moje obawy (Lekarz nie zgłasza) to możliwość wystąpienia bezpłodności i w przyszłości zmian nowotworowych prostaty.
Po ok. dwóch latach przyjmowania finasterydu 1mg planujemy z Lekarzem zmienić przyjmowanie leku przez Pacjenta na 1mg co dwa dni, bez zmian w stosowaniu loxonu i zabiegów dermarollerem.

Proszę o opinie.

#5 kfiaciarka

• Farmaceuta
  • PipPipPipPipPipPip
  • 780 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    Gdański Uniwersytet Medyczny
  • Miejscowość:
    Dobre Miasto
  • Stanowisko:
    Magister farmacji
  • Miejsce pracy:
    apteka otwarta

Napisano 24 styczeń 2012 - 00:06

Wyświetl postUżytkownik lunaak dnia 23 styczeń 2012 - 23:06 napisał

Aczkolwiek opracowałem pewne postępowanie przeciw łysieniu we współpracy ze znajomym Lekarzem.

Lekarz postawił diagnozę - łysienie androgenowe na podstawie badań krwi i włosów.
Pojawił się łojotok i wypadanie włosów, które ustały po ok. 2 tygodniach stosowania.
Po ok. miesiącu Pacjent nadal używał loxonu - nie stwierdzono żadnych działań ubocznych.
Zakola zaczęły zarastać meszkiem, z którego podnosiły się coraz dłuższe pełnowymiarowe włoski.

Po ok 9 miesiącach terapii bez zmian, w celu zwiększenia efektywności spróbowano zabiegów dermarollerem po powierzchni skóry głowy, zakól, linii przed włosami (1cm),
Dermaroller model 0,5mm (a nie zalecony do tego 0,25mm). Skóra głowy odkażana skinseptem pur, urządzenie także.
Zabieg prowadzi się do powstania rumienia, po zabiegu od razu nakłada się loxon 5%.
Zabiegi wykonywano dwa razy w tygodniu od ok 5 miesięcy czasami z przerwami nawet miesięcznymi.
Okazało się, że tempo porastania włosów zwiększyło się. Włosy bardzo się zagęściły i przybrały ciemniejszy kolor.
Obecnie trwa przerwa w zabiegach dermarollerem i pacjent normalnie stosuje loxon i cały czas raz dziennie finasteryd 1mg.
Tempo porastania włosów nie zahamowało się. Nie stwierdza się nienormalnego wypadania włosów.

Opisałem to dość chaotycznie tylko i wyłącznie jako ciekawostkę i może pomysł dla Lekarzy walczących z problemem łysienia u swoich Pacjentów.
Postępowanie to będące kombinacją trzech terapii jest dość unikalne i jedyne w swoim rodzaju. Jak dotąd nie wystąpiło u tego Pacjenta żadne działanie uboczne, jedynie okazjonalnie wyprysk łojotokowy na klatce piersiowej i plecach (pojedyncze zmiany samoistnie ustępujące).
Aktywność seksualna bez zmian, nie wystąpiło powiększenie ani pomniejszenie czy wrażliwość jąder. Pacjent nie zgłasza również zaburzeń erekcji.
Wady - zabieg dermarollerem jest bolesny, skóra głowy, szczególnie zakól jest dość wrażliwa. Jednakowoż nie występuje szczypanie po podrażnieniu dermarollerem i zastosowaniu loxonu.

Jedyne moje obawy (Lekarz nie zgłasza) to możliwość wystąpienia bezpłodności i w przyszłości zmian nowotworowych prostaty.
Po ok. dwóch latach przyjmowania finasterydu 1mg planujemy z Lekarzem zmienić przyjmowanie leku przez Pacjenta na 1mg co dwa dni, bez zmian w stosowaniu loxonu i zabiegów dermarollerem.

Proszę o opinie.

a 5mg będzie za duża dawką? (wersja ekonomiczna)

#6 lunaak

Alchemik Receptury

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 799 postów
  • Miejscowość:
    Warszawa
  • Miejsce pracy:
    apteka otwarta

Napisano 24 styczeń 2012 - 20:03

Wyświetl postUżytkownik kfiaciarka dnia 24 styczeń 2012 - 00:06 napisał

a 5mg będzie za duża dawką? (wersja ekonomiczna)

Taka dawka zwiększa ryzyko wystąpienia nowotworów prostaty.
Sporządzam proszki dzielone z finasteru na laktozie.

#7 mordimer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 705 postów

Napisano 30 styczeń 2012 - 21:42

Finasteryd ma jeden niefajny efekt uboczny - zaburzenia wzwodu :P

No ale od czego sa 5-PDE inhibitory :P

#8 Gość [rosomak]

• Gość

Napisano 31 styczeń 2012 - 14:11

Witam. Stosował ktoś Follixin ? Chodzi mi o obiektywne opinie o nim.

#9 Gość [rosomak]

• Gość

Napisano 31 styczeń 2012 - 14:14

Wyświetl postUżytkownik rosomak dnia 31 styczeń 2012 - 14:11 napisał

Do tego mam jeszcze pytanie, czy od loxonu mogę mieć jakieś problemy z ciśnieniem, sercem oraz czy można follixin stosować jednocześnie z Loxonem 5%. Za odpowiedzi pięknie dziękuję.

#10 lunaak

Alchemik Receptury

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 799 postów
  • Miejscowość:
    Warszawa
  • Miejsce pracy:
    apteka otwarta

Napisano 31 styczeń 2012 - 14:16

Wyświetl postUżytkownik mordimer dnia 30 styczeń 2012 - 21:42 napisał

Finasteryd ma jeden niefajny efekt uboczny - zaburzenia wzwodu :P

No ale od czego sa 5-PDE inhibitory :P

No właśnie u tego wspomnianego Pacjenta wystąpił wzrost libido. Zgłosiliśmy jako działanie uboczne do firmy S.

To jest suplement diety, to nie ma działać.

#11 kornik

• Użytkownik
  • Pip
  • 26 postów

Napisano 02 luty 2012 - 11:32

Cytat

To jest suplement diety, to nie ma działać.

Albo ma ominąć kosztowny proces rejestracji produktu jako lek i obniżyć jego cene dla klienta albo pozwolić na przeznaczenie większych kosztów na reklamę, bo niestety Polacy uwielbiają leczyć się sami. Niekoniecznie słuchają rad i nawet najlepszy preparat bez reklamy w telewizji ma ciężko się przebić.

Nie stosowałem. Nie mam żadnej obiektywnej opinii, ale mimo to wcisnę swoje trzy groszę z opinią subiektywną. Zwróć uwage na:
1. Nie ma na stronie produktu żadnego adresu podmiotu odpowiedzialnego
2. Nigdzie nie podano składu a jedynie "naukowe" podstawy działania udokumentowane "badaniami klinicznymi"
3. W stopce strony znajdziesz odnoścniki. Cytuję: "Follixin to tabletki na włosy, które przyspieszają porost włosów. Aby również twoja twarz ładnie wyglądała użyj tabletek na pryszcze. Sprawdź także nasze produkty w sex shopie." Innymi słowy (wciąż subiektywna opinia): "Sprzedamy Ci dowolny preparat za kwote wystarczająco wysoką, abyś uwierzył w jego działanie. Wiara czyni cuda"

last but not least:

4. Fora, fora, fora. Nie ma nigdzie ani jednej krytycznej wypowiedzi na temat preparatu. Nie istnieje cud preparat, który dobrze działa i nie ma żadnych skutków ubocznych (obiektywnie). Zwykle pisze o nim osoba z niewielką ilością postów, ale wystarczająco dużą abyś nie podejrzewał, że to nowy użytkownik, który reklamuje produkt (subiektywnie). Stylistyka postów moim zdaniem jest podobna i wskazuje na kobiete (bardzo subiektywnie).

Zdaje sobie sprawę, że do nie rozwiązuje problemu. Będziesz musiał zatem zdecydować czy oczekujesz "łagodnego wzrostu" za 139 zł czy "całkowitej odnowy" za 249 zł ;)

Użytkownik kornik edytował ten post 02 luty 2012 - 11:35

#12 Gość [rosomak]

• Gość

Napisano 02 luty 2012 - 19:36

Wyświetl postUżytkownik kornik dnia 02 luty 2012 - 11:32 napisał

Albo ma ominąć kosztowny proces rejestracji produktu jako lek i obniżyć jego cene dla klienta albo pozwolić na przeznaczenie większych kosztów na reklamę, bo niestety Polacy uwielbiają leczyć się sami. Niekoniecznie słuchają rad i nawet najlepszy preparat bez reklamy w telewizji ma ciężko się przebić.

Nie stosowałem. Nie mam żadnej obiektywnej opinii, ale mimo to wcisnę swoje trzy groszę z opinią subiektywną. Zwróć uwage na:
2. Nigdzie nie podano składu a jedynie "naukowe" podstawy działania udokumentowane "badaniami klinicznymi"
3. W stopce strony znajdziesz odnoścniki. Cytuję: "Follixin to tabletki na włosy, które przyspieszają porost włosów. Aby również twoja twarz ładnie wyglądała użyj tabletek na pryszcze. Sprawdź także nasze produkty w sex shopie." Innymi słowy (wciąż subiektywna opinia): "Sprzedamy Ci dowolny preparat za kwote wystarczająco wysoką, abyś uwierzył w jego działanie. Wiara czyni cuda"

last but not least:

4. Fora, fora, fora. Nie ma nigdzie ani jednej krytycznej wypowiedzi na temat preparatu. Nie istnieje cud preparat, który dobrze działa i nie ma żadnych skutków ubocznych (obiektywnie). Zwykle pisze o nim osoba z niewielką ilością postów, ale wystarczająco dużą abyś nie podejrzewał, że to nowy użytkownik, który reklamuje produkt (subiektywnie). Stylistyka postów moim zdaniem jest podobna i wskazuje na kobiete (bardzo subiektywnie).

Zdaje sobie sprawę, że do nie rozwiązuje problemu. Będziesz musiał zatem zdecydować czy oczekujesz "łagodnego wzrostu" za 139 zł czy "całkowitej odnowy" za 249 zł ;)

Wyświetl postUżytkownik kornik dnia 02 luty 2012 - 11:32 napisał

last but not least:

Hahaha ta ironia na końcu totalnie mnie zniszczyła, lubię taki humor ;))) Drogi korniku, wydałem 249 zł za "całkowitą odnowę" i po przeczytaniu składu już byłem pewien, że okazałem się frajerem. Skład jest niemal identyczny jak w zwykłej krzypowicie itd. oprócz lcystyny i hydrolizatu białek kolagenowych i paru witamin. Żeby nie było, iż jestem totalnym hamem i wypisuje jakieś opinie po 3 dniach zażywania, ale warto sobie odpowiedzieć - czy po zażywaniu wyciągu ze skrzypu i pokrzywy zarośnie łysina, tak jak jest to napisane na bardzo wielu forach ? ;) Najlepiej samemu sobie odpowiedzieć. Chcesz mogę wysłać Ci zdjęcie składu na maila.

#13 Gość [Gość]

• Gość

Napisano 02 luty 2012 - 20:13

Wyświetl postUżytkownik lunaak dnia 23 styczeń 2012 - 23:06 napisał

Proszę o opinie.

Finasterydu bym za żadne skarby nie brał, bałbym się obniżenia libido, w przyszłości może impotencji i co najstraszniejsze a prawdopodobne - nowotworu. Bo w końcu łykanie takiego specyfiku mimo zdrowej prostaty nie może być zdrowe. Poza tym po 2 latach działanie fina się zmniejsza. To jest najzwyklejszy steryd androgenowy, wystarczy poczytać opinie na pewnych forach jak koksiarze wymieniają się swoimi doświadczeniami.

Nie zmienia to faktu, że finasteryd i minoxydyl faktycznie dają określone efekty. Jako, że zdrowie to dla mnie priorytet interesują mnie takie rzeczy:

1.Czym bezpiecznym można zastąpić finasteryd ? Słyszałem o jakichś herbatkach.
2. Co mogę wrzucić do loxonu 5% by zminimalizował linienie ?
3. Czy mocne bicie serca/arytmia/duszności/ucisk w klatce faktycznie mija podczas wcierania minoxa(loxon) ?

Logowanie

• Potrzebujesz konta? Zarejestruj się!