Witamy na Internetowym Forum Farmaceutycznym
![]() |
Witaj na Internetowym Forum Farmaceutycznym, prawdopodobnie największym forum dyskusyjnym dla obecnych i przyszłych farmaceutów i techników farmaceutycznych. Ale to nie wszystko ... jest tutaj też miejsce dla każdej osoby chcącej uzyskać fachową poradę naszych specjalistów. Aby włączyć się do dyskusji musisz się ZALOGOWAĆ lub jeżeli jeszcze nie masz konta użytkownika ZAREJESTROWAĆ. To zajmie tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł/mogła:
Zapraszamy Administratorzy: Nysander i Anusia wraz z ekipą Moderatorów: Hasal, Olga RaQ, lunaak |
Guest Message by DevFuse
Lek - data ważności nie zgadza się
Rozpoczęty przez Gość [Aneta], 26.01.2012 18:01
10 odpowiedzi w tym temacie
#1 Gość [Aneta]
Napisano 26 styczeń 2012 - 18:01
Witam.
Zakupiłam lek ziołowy w tabletkach.
Zwróciło moją uwagę to, że na opakowaniu papierowym jest inna data ważności niż na listkach. Obie daty nie wskazują na przeterminowanie. Dodatkowo również na listkach nie ma numeru serii, jest tylko na opakowaniu papierowym, nie wiem czy wszystkie leki na listkach muszą mieć nadrukowany nr serii?
Nie wiem czy bezpiecznie brać ten lek?
Zakupiłam lek ziołowy w tabletkach.
Zwróciło moją uwagę to, że na opakowaniu papierowym jest inna data ważności niż na listkach. Obie daty nie wskazują na przeterminowanie. Dodatkowo również na listkach nie ma numeru serii, jest tylko na opakowaniu papierowym, nie wiem czy wszystkie leki na listkach muszą mieć nadrukowany nr serii?
Nie wiem czy bezpiecznie brać ten lek?
Napisano 26 styczeń 2012 - 18:03
zanieś do apteki.
#3 Gość [Aneta]
Napisano 26 styczeń 2012 - 18:06
Lek był niestety kupowany w aptece internetowej.
Napisano 26 styczeń 2012 - 18:06
do inspekcji z paragonem. będzie zabawa
#6 Gość [Aneta]
Napisano 26 styczeń 2012 - 19:03
Są to raczej tabletki ziołowe. Kupiłam je przez internet, więc zwrot byłby utrudniony.
A czy możliwe jest że na tych tabletkach nie ma numeru serii, tylko na opakowaniu papierowym?
A czy możliwe jest że na tych tabletkach nie ma numeru serii, tylko na opakowaniu papierowym?
Napisano 26 styczeń 2012 - 19:10
Użytkownik Aneta dnia 26 styczeń 2012 - 19:03 napisał
Są to raczej tabletki ziołowe. Kupiłam je przez internet, więc zwrot byłby utrudniony.
10 dni na rezygnację z zakupu ... jak bardzo się różni data. Może od tego zacznijmy.
#8 Gość [Aneta]
Napisano 26 styczeń 2012 - 19:24
Data się różni o 2 miesiące i ta na tabletkach jest nawet dłuższa, 2013 rok.
Bo ogólnie to mi to nie przeszkadza, tylko pierwszy raz się spotykam z czymś takim i nie wiem czy bezpiecznie jest brać ten lek.
Bo ogólnie to mi to nie przeszkadza, tylko pierwszy raz się spotykam z czymś takim i nie wiem czy bezpiecznie jest brać ten lek.
Napisano 26 styczeń 2012 - 19:29
Użytkownik Aneta dnia 26 styczeń 2012 - 19:24 napisał
nie robiłbym sobie zachodu
Napisano 26 styczeń 2012 - 19:35
Użytkownik Aneta dnia 26 styczeń 2012 - 19:24 napisał
1. jeśli jest różnica, to kiepsko świadczy o jakości.
2. jeśli jakość jest podejrzana, to lepiej wyrzucić niż zjeść (a jeszcze lepiej oddać i odzyskac kasę).
3. napisz co to jest, bo mam wrażenie, że to nie jest lek.
4. upewnij się, że kupione w aptece, bo mam wątpliwości.
#11 Gość [Aneta]
Napisano 26 styczeń 2012 - 19:44
Więc jest to Arktyczny korzeń w tabletkach. I faktycznie to chyba nie apteka, raczej taki sklep z ziołami.