Witamy na Internetowym Forum Farmaceutycznym
![]() |
Witaj na Internetowym Forum Farmaceutycznym, prawdopodobnie największym forum dyskusyjnym dla obecnych i przyszłych farmaceutów i techników farmaceutycznych. Ale to nie wszystko ... jest tutaj też miejsce dla każdej osoby chcącej uzyskać fachową poradę naszych specjalistów. Aby włączyć się do dyskusji musisz się ZALOGOWAĆ lub jeżeli jeszcze nie masz konta użytkownika ZAREJESTROWAĆ. To zajmie tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł/mogła:
Zapraszamy Administratorzy: Nysander i Anusia wraz z ekipą Moderatorów: Hasal, Olga RaQ, lunaak |
Guest Message by DevFuse
Vermox - dawkowanie?
Rozpoczęty przez Gość [Gość], 27.01.2012 08:26
15 odpowiedzi w tym temacie
#3 Gość [Gość]
Napisano 27 styczeń 2012 - 11:46
Wiem że tak się dawkuje.
Bez dawkowania byłoby w porządku.
A z dawkowaniem można przepisać lek maksymalnie na 90dni, w tej recepcie jest określone dawkowanie czyli lek powinien być na max 90 dni, a tutaj w tych 90 dniach zostanie zużyta 1 tabletka.
A z dawkowaniem można przepisać lek maksymalnie na 90dni, w tej recepcie jest określone dawkowanie czyli lek powinien być na max 90 dni, a tutaj w tych 90 dniach zostanie zużyta 1 tabletka.
Napisano 28 styczeń 2012 - 09:15
Użytkownik Gość dnia 27 styczeń 2012 - 11:46 napisał
Wiem że tak się dawkuje.
a masz inne opakowania?
pacjent ma prawo do refundowanej kuracji. Nie ma możliwości wydać inaczej, nie ma mniejszych opakowań, nawet teoretycznie.
gdyby były opakowania po 1 tbl, to byś dał/a takie, ale nie ma. Jakie by to dawkowanie nie było, musisz wydać zniżkowo 1 najmniejsze opakowanie.
Napisano 28 styczeń 2012 - 12:59
Użytkownik Gość dnia 28 styczeń 2012 - 12:08 napisał
A Apo-Napro 250
S. 2x1tabl (przez 2-3 dni)
Możemy wydać refundowane? Nie ma innego opakowania.
Ale są naprokseny OTC.
S. 2x1tabl (przez 2-3 dni)
Możemy wydać refundowane? Nie ma innego opakowania.
Ale są naprokseny OTC.
za starych czasów jak moja kierowniczka dzwoniła do znajomej z NFZ to uzyskała odpowiedź, że ona by wydała 10 tabl na 100%.
Ja bym dał 1op na zniżkę.
Napisano 28 styczeń 2012 - 22:16
Ja bym dała 1 op na 100%. Normalnie, byłabym za wersją tej znajomej z NFZ, że 10 tabl. na 100%, ale co potem z tą resztą opakowania? Albo czekać na następne dwie takie recepty, albo samemu przełykać w ramach recepty farmaceutycznej przy własnym potwornym bólu głowy, będącym efektem przemyśleń nad dziwolągami ustawowymi.
Napisano 30 styczeń 2012 - 13:40
Użytkownik bazylia1976 dnia 28 styczeń 2012 - 22:16 napisał
Ja bym dała 1 op na 100%. Normalnie, byłabym za wersją tej znajomej z NFZ, że 10 tabl. na 100%, ale co potem z tą resztą opakowania? Albo czekać na następne dwie takie recepty, albo samemu przełykać w ramach recepty farmaceutycznej przy własnym potwornym bólu głowy, będącym efektem przemyśleń nad dziwolągami ustawowymi. 
Napisano 30 styczeń 2012 - 20:16
$17 3 "Jeżeli na recepcie podano sposób dawkowania, a ilość leku wydanego zgodnie z ust.1i2 przekraczałaby ilość leku przeznaczoną do 90-dniowego stosowania,lek należy wydać w ilości zbliżonej, jednak mniejszej,od określonej przez osobę uprawnioną,chyba że należy wydać jedno najmniejsze opakowanie leku określone w wykazach..."
Więc na zniżkę raczej ;-)
Więc na zniżkę raczej ;-)
Użytkownik AgusS edytował ten post 30 styczeń 2012 - 20:17
Dodaj odpowiedź

Dodaj odpowiedź