Witamy na Internetowym Forum Farmaceutycznym
![]() |
Witaj na Internetowym Forum Farmaceutycznym, prawdopodobnie największym forum dyskusyjnym dla obecnych i przyszłych farmaceutów i techników farmaceutycznych. Ale to nie wszystko ... jest tutaj też miejsce dla każdej osoby chcącej uzyskać fachową poradę naszych specjalistów. Aby włączyć się do dyskusji musisz się ZALOGOWAĆ lub jeżeli jeszcze nie masz konta użytkownika ZAREJESTROWAĆ. To zajmie tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł/mogła:
Zapraszamy Administratorzy: Nysander i Anusia wraz z ekipą Moderatorów: Hasal, Olga RaQ, lunaak |
co teraz ze stażystami?:O
Napisano 28 styczeń 2012 - 14:57
Ze względu na wprowadzone zmiany straciłam pracę od 1 stycznia. Do końca stażu 16 m-cy.
Są w ogóle teraz jakiekolwiek szanse na znalezienie pracy dla stażysty?
Proszę na przyszłość nie pisać kapitalikami całych postów.
Napisano 28 styczeń 2012 - 14:59
Użytkownik gohamm dnia 28 styczeń 2012 - 14:57 napisał
ZE WZGLĘDU NA WPROWADZONE ZMIANY STRACIŁAM PRACĘ OD 1 STYCZNIA. DO KOŃCA STAŻU 16 M-CY.
SĄ W OGÓLE TERAZ JAKIEKOLWIEK SZANSE NA ZNALEZIENIE PRACY DLA STAŻYSTY?????????????
w innej branży pewnie są. A tak trzeba na 16mcy jako pomoc się zatrudnić.
Napisano 28 styczeń 2012 - 17:46
żadne przepisy dot. techników na stażu się nie zmieniły.
Napisano 28 styczeń 2012 - 21:56
Użytkownik kfiaciarka dnia 28 styczeń 2012 - 14:59 napisał
Jako pomoc apteczna stażu nie odbębni.
Jaki był powód rozwiązania umowy? Proszę w razie wątpliwości porozumieć się z lokalnym oddziałem Inspekcji Pracy, która na miejscu udzieli darmowej porady prawnej.
Napisano 29 styczeń 2012 - 04:15
mnie czeka wyprowadzenie się z synkiem od męża na 2 lata bo w naszej dziurze nie mam szans na odbycie stażu
Napisano 29 styczeń 2012 - 17:40
mam jeszcze pytanie dotyczące stazu wlasnie. Jezeli pracowalam za pierwszym stolem 14 m-cy ale na umowe-zlecenie to czy jest jakakolwiek mozliwosc zaliczenia tego okresu jako stazowego???????? w umowie w zakresie obowiazkow mam wpisane: metkowanie, ukladanie lekow na polkach itp... w rzeczywistosci pracowalam za 1 stolem w weekendy po 12-13godz/dzien.
Pozdrawiam
Napisano 29 styczeń 2012 - 17:45
Użytkownik gohamm dnia 29 styczeń 2012 - 17:40 napisał
mam jeszcze pytanie dotyczące stazu wlasnie. Jezeli pracowalam za pierwszym stolem 14 m-cy ale na umowe-zlecenie to czy jest jakakolwiek mozliwosc zaliczenia tego okresu jako stazowego???????? w umowie w zakresie obowiazkow mam wpisane: metkowanie, ukladanie lekow na polkach itp... w rzeczywistosci pracowalam za 1 stolem w weekendy po 12-13godz/dzien.
Pozdrawiam
Ludzie to teraz takie rzeczy wymyślają, że głowa boli, niestety ze szkodą dla Ciebie,bo nie zaliczysz tych miesięcy do stażu - Twoje zatrudnienie nie było pełnowymiarowe.
Napisano 29 styczeń 2012 - 18:05
szkoda bo nie mam kompletnie pomyslu jak dokonczyc staz:((( a tak lubilam te prace:(
Napisano 29 styczeń 2012 - 18:06
Użytkownik gohamm dnia 29 styczeń 2012 - 17:40 napisał
Pozdrawiam
Staż żeby się liczył musi być w oparciu o umowę o pracę. Także 14mcy przepadło.
Napisano 29 styczeń 2012 - 19:31
Użytkownik kfiaciarka dnia 29 styczeń 2012 - 18:06 napisał
no, chyba że spróbujesz w sądzie pracy wykazać, że w rzeczywistości była to umowa o pracę, a nie zlecenie.
Tzn. stosowanie umów zlecenia lub o dzieło w celu obejścia przepisów o ubezpieczeniu społecznym (czyli zamiast umowy o pracę) jest wykroczeniem przeciwko prawom pracownika i przeciwko przepisom o ubezpieczeniu społecznym. Sąd pewnie uzna, że praca wykonywana w stałych godzinach, z ustalonym zakresem obowiązków, pod nadzorem pracodawcy za wykonywaną w ramach umowy o pracę. A to jest niezbędne, zeby te miesiace zaliczyć do stażu.
http://www.pip.gov.p...dy/07061000.htm
Użytkownik Justy edytował ten post 29 styczeń 2012 - 19:31
Napisano 29 styczeń 2012 - 20:58
Szczyt kombinatorstwa.
1. zatrudnić stażyste do samodzielnej pracy z pierwszym stołem.
2. zatrudnić go na umowę - zlecenie.
Myślę, że mozesz grzecznie napomknąć pracowawcy o PIP i o WiF...ja zakładam, że zmięknie.
Napisano 30 styczeń 2012 - 09:38
Użytkownik Justy dnia 29 styczeń 2012 - 19:31 napisał
no, chyba że spróbujesz w sądzie pracy wykazać, że w rzeczywistości była to umowa o pracę, a nie zlecenie.
Tzn. stosowanie umów zlecenia lub o dzieło w celu obejścia przepisów o ubezpieczeniu społecznym (czyli zamiast umowy o pracę) jest wykroczeniem przeciwko prawom pracownika i przeciwko przepisom o ubezpieczeniu społecznym. Sąd pewnie uzna, że praca wykonywana w stałych godzinach, z ustalonym zakresem obowiązków, pod nadzorem pracodawcy za wykonywaną w ramach umowy o pracę. A to jest niezbędne, zeby te miesiace zaliczyć do stażu.
http://www.pip.gov.p...dy/07061000.htm
jak to było jedyne źródło dochodu to i ubezpieczenie zdrowotne i zus pewnie były odprowadzane.
Napisano 30 styczeń 2012 - 15:56