Skocz do zawartości

Witamy na Internetowym Forum Farmaceutycznym

Witaj na Internetowym Forum Farmaceutycznym, prawdopodobnie największym forum dyskusyjnym dla obecnych i przyszłych farmaceutów i techników farmaceutycznych.

Ale to nie wszystko ... jest tutaj też miejsce dla każdej osoby chcącej uzyskać fachową poradę naszych specjalistów.

Aby włączyć się do dyskusji musisz się ZALOGOWAĆ lub jeżeli jeszcze nie masz konta użytkownika ZAREJESTROWAĆ.

To zajmie tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł/mogła:
  • brać udział w dyskusjach we wszystkich działach forum,
  • czytać zawartość niedostępną dla niezarejestrowanych użytkowników.
  • przeglądać dostępne u nas oferty pracy
  • rozmawiać na shoutboxie
  • korzystać z Prywatnych Wiadomości do komunikacji z innymi użytkownikami
  • i wiele więcej ...
Dołącz do naszej społeczności już TERAZ.

Zapraszamy Administratorzy: Nysander i Anusia wraz z ekipą Moderatorów: Hasal, Olga RaQ, lunaak
Guest Message by DevFuse

- - - - -

recepta na leki antykoncepcyjne

7 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gość [Anna]

• Gość

Napisano 03 luty 2012 - 13:21

Witam.
Od ginekologa dostaje kilka recept na tabletki antykoncepcyjne na których wpisuje sobie datę i wykupuje. Te recepty są wydrukowane i znajduje się na nich mój wiek. W między czasie miałam urodziny i wiek się zmienił. Zostało mi kilka recept z tym nieprawidłowym wiekiem. Czy mogę jeszcze zrealizować te recepty?
Z góry dziękuję za odpowiedz
Pozdrawiam

#2 Wiech13

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 683 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
  • Miejscowość:
    Warmia und Masuren
  • Stanowisko:
    Kierownik apteki
  • Miejsce pracy:
    apteka otwarta

Napisano 03 luty 2012 - 13:40

Kobieta ma zawsze 18 lat ;). Apteka może skorygowac wiek na podstawie dokumentu. A SAMODZIELNE wpisywanie dat jest nielegalne.

#3 Gość [Anna]

• Gość

Napisano 03 luty 2012 - 13:50

Pytanie było oczywiście czysto teoretyczne, nic takiego nie ma miejsca :) Dziękuję

#4 efulayo

• Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 07 luty 2012 - 14:11

Witam. Czy lekarz rodzinny może wypisywać recepty na tabletki antykoncepcyjne? Biorę je ze względu na zespół PCO więc jeśli wezmę kartę leczenie szpitalnego i historię choroby będzie problem z wystawieniem recepty? Chodzi mi tylko i wyłącznie oto, że do rodzinnego łatwiej się dostać...a nie będę co miesiąc, dwa płaciła 100 zł za wizyte tylko po to żeby dostac recepte...Bo na NFZ to różnie bywa.. Pozdrawiam

#5 mordimer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 705 postów

Napisano 07 luty 2012 - 14:54

Wyświetl postUżytkownik efulayo dnia 07 luty 2012 - 14:11 napisał

Witam. Czy lekarz rodzinny może wypisywać recepty na tabletki antykoncepcyjne? Biorę je ze względu na zespół PCO więc jeśli wezmę kartę leczenie szpitalnego i historię choroby będzie problem z wystawieniem recepty? Chodzi mi tylko i wyłącznie oto, że do rodzinnego łatwiej się dostać...a nie będę co miesiąc, dwa płaciła 100 zł za wizyte tylko po to żeby dostac recepte...Bo na NFZ to różnie bywa.. Pozdrawiam

A czy w tych dokumentach jest wyraźnie napisane przez jaki czas masz brać te leki i jak długo w danej dawce?
Co napisali o badaniach kontrolnych u ginekologa? Jak czesto?

Każdy lekarz moze wypisać dowolna receptę. Nawet dentysta moze Ci wypisać te leki. Pytanie - czy powinien?

Lekarz zlecajac leki na których sie nie zna naraza pacjenta na szkodę a siebie na nieliche kłopoty. Ja bym nie wypisał (chyba ze w informacji od specjalisty jest wyrażnie napisane dawkowanie, okres stosowania od do oraz kiedy kontrola u ginekologa)

#6 efulayo

• Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 07 luty 2012 - 18:58

Co do wizyt kontrolnych sama ustalam z ginekologiem kiedy sie widzimy, a brać mam je dopóki nie zdecyduje się zajść w ciąże...czyli nawet kilka lat...

oj bo kiedyś dostawałam recepte na 6 opakowań , pół roku z głowy, odpis się brało...to powymyślali....

#7 cyklista

• Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 01 marzec 2012 - 14:40

Co powymyślali? Jeśli antykoncepcyjne to 100% więc mogą być zapisane na 6 miesięcy i może je zapisać każdy lekarz,

#8 mordimer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 705 postów

Napisano 01 marzec 2012 - 19:03

Wyświetl postUżytkownik cyklista dnia 01 marzec 2012 - 14:40 napisał

Co powymyślali? Jeśli antykoncepcyjne to 100% więc mogą być zapisane na 6 miesięcy i może je zapisać każdy lekarz,

a co ma refundacja do leczenia?? To są dwie odrebne rzeczy ktore nie maja ze soba nic wspólnego.

Lekarz powinien wypisywać te leki na których sie zna.

Chciałbys aby Twoje dziecko leczył geriatra, Twój nowotwór dentysta a chore serce ortopeda?

Myśle że nie wiec po "antki" do ginekologa i tyle. Moze wypisać na pół roku a kazda kobieta która bierze hormony cho najmniej raz na 6 miesięcy powinna pokazać "podwozie" ginekologowi.

a potem Polska ma najwieksza umieralnośc na raka szyjki macicy..

Logowanie

• Potrzebujesz konta? Zarejestruj się!