Jako technik muszę wyrobić 2 lata stażu w pełnym wymiarze czasowym. Mam takie pytanie, czy etaty łączą się ze sobą, np jak pracuję w dwóch innych aptekach po pół etatu, to liczy mi się jako 1 etat odbytego stażu, czy liczy mi tylko pół? Czy na przykład jeśli pracuję w 1 aptece na pół etatu i w drugiej aptece na cały etat, czyli w sumie na 1,5 etatu, to czy staż skończy mi się wcześniej czy to nie ma znaczenia? i Swoje 2 lata muszę wypracować?
Witamy na Internetowym Forum Farmaceutycznym
![]() |
Witaj na Internetowym Forum Farmaceutycznym, prawdopodobnie największym forum dyskusyjnym dla obecnych i przyszłych farmaceutów i techników farmaceutycznych. Ale to nie wszystko ... jest tutaj też miejsce dla każdej osoby chcącej uzyskać fachową poradę naszych specjalistów. Aby włączyć się do dyskusji musisz się ZALOGOWAĆ lub jeżeli jeszcze nie masz konta użytkownika ZAREJESTROWAĆ. To zajmie tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł/mogła:
Zapraszamy Administratorzy: Nysander i Anusia wraz z ekipą Moderatorów: Hasal, Olga RaQ, lunaak |
Guest Message by DevFuse
Czy etaty podczas stażu się łączą?
Rozpoczęty przez Kredek, 05.02.2012 19:46
przyspieszanie stażu technika łączenie etatów staż technik farmaceutyczny praktyka
4 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 05 luty 2012 - 19:46
Napisano 05 luty 2012 - 21:20
Użytkownik Kredek dnia 05 luty 2012 - 19:46 napisał
Jako technik muszę wyrobić 2 lata stażu w pełnym wymiarze czasowym. Mam takie pytanie, czy etaty łączą się ze sobą, np jak pracuję w dwóch innych aptekach po pół etatu, to liczy mi się jako 1 etat odbytego stażu, czy liczy mi tylko pół? Czy na przykład jeśli pracuję w 1 aptece na pół etatu i w drugiej aptece na cały etat, czyli w sumie na 1,5 etatu, to czy staż skończy mi się wcześniej czy to nie ma znaczenia? i Swoje 2 lata muszę wypracować?
Wszystko zależy od tego czy Ci kierownik wypisujący zaświadczenie uzna tamte pół czy całe czy 3/4 etc. A dziennik stażu będzie krążył po tych aptekach? Bo na jego podstawie wypisuje się zaświadczenie...
A co będzie jeśli Ci ktoś to zaświadczenie ewentualnie uzyskane potem podważy?
Powiedziane jest, że praktyka zawodowa trwa dwa lata jako etat pełnowymiarowy. Ewentualnie cztery jeśli na pół etatu i proporcjonalnie inaczej przy innym wymiarze tegoż.
Nie ma słowa na temat przyspieszania tego procesu. Prawdopodobnie słusznie uznano, iż taka praktyka będzie miała niższą wartość dydaktyczną.
Dlatego lepiej nie kombinować tylko swoje odpracować aby uniknąć potem bardzo przykrych niespodzianek.
Napisano 06 luty 2012 - 08:49
staż można robić tylko w jednej aptece
fachowa praca w drugiej w tym samym czasie jest nielegalna
fachowa praca w drugiej w tym samym czasie jest nielegalna
Napisano 06 luty 2012 - 12:26
Bo sytuacja wygląda tak że pracuję na pół etatu teraz, i chcę wiedzieć czy mogę odrabiać drugie pół etatu stażu w kolejnej aptece, czy jest to możliwe. Bo nie chce żeby wyszło tak, jak wyżej wspominano, że ktoś mi podważy odbyty staż i bedę miał z tego problemy. Też tak myślałem że staż nie ulega skróceniu jesli pracuję więcej niż na 1 etat.
Dziennik stażu pewnie by krażył po aptekach, raz jedna, raz druga, ewentualnie 2 dzienniki, ale to chyba odpada.
Dziennik stażu pewnie by krażył po aptekach, raz jedna, raz druga, ewentualnie 2 dzienniki, ale to chyba odpada.
Napisano 06 luty 2012 - 22:08
Użytkownik Kredek dnia 06 luty 2012 - 12:26 napisał
Bo sytuacja wygląda tak że pracuję na pół etatu teraz, i chcę wiedzieć czy mogę odrabiać drugie pół etatu stażu w kolejnej aptece, czy jest to możliwe. Bo nie chce żeby wyszło tak, jak wyżej wspominano, że ktoś mi podważy odbyty staż i bedę miał z tego problemy. Też tak myślałem że staż nie ulega skróceniu jesli pracuję więcej niż na 1 etat.
Tak - to odpada i jest bez sensu.
Za to możesz szukać cały czas apteki, która przyjmie Cię na cały etat i tam dokończyć staż, bo kolejnych aptek do odrabiania stażu możesz mieć kilka.
Tutaj pamiętaj, że musisz zrealizować cały program praktyki opisany w rozporządzeniu. Chodzi mi o to, że musisz odrobić w aptece z recepturą odpowiednią ilość godzin (poczytaj ile), a pozostałe mogą być w aptece typu B. Możesz w razie zatrudnienia się w aptece B zostać oddelegowany przez nią do apteki z recepturą - łatwiej będzie Ci znaleźć cały etat biorąc wszystkie opcje pod uwagę.
Tak więc nie masz przymusu odrabiania całego stażu w aptece A, ale określoną ilość godzin.
Możesz też robić staż w aptece szpitalnej, ale wtedy musisz mieć odrobioną określoną ilość godzin w aptece ogólnodostępnej.
Tak więc szukaj WSZĘDZIE.