Skocz do zawartości

Witamy na Internetowym Forum Farmaceutycznym

Witaj na Internetowym Forum Farmaceutycznym, prawdopodobnie największym forum dyskusyjnym dla obecnych i przyszłych farmaceutów i techników farmaceutycznych.

Ale to nie wszystko ... jest tutaj też miejsce dla każdej osoby chcącej uzyskać fachową poradę naszych specjalistów.

Aby włączyć się do dyskusji musisz się ZALOGOWAĆ lub jeżeli jeszcze nie masz konta użytkownika ZAREJESTROWAĆ.

To zajmie tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł/mogła:
  • brać udział w dyskusjach we wszystkich działach forum,
  • czytać zawartość niedostępną dla niezarejestrowanych użytkowników.
  • przeglądać dostępne u nas oferty pracy
  • rozmawiać na shoutboxie
  • korzystać z Prywatnych Wiadomości do komunikacji z innymi użytkownikami
  • i wiele więcej ...
Dołącz do naszej społeczności już TERAZ.

Zapraszamy Administratorzy: Nysander i Anusia wraz z ekipą Moderatorów: Hasal, Olga RaQ, lunaak
Guest Message by DevFuse

Leki za grosz w 2012.

13 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gość [Solidarny Farmaceuta]

• Gość

Napisano 06 luty 2012 - 19:07

Witam,

U nas w miescie jest taka apteka. Nie dosc, ze wydaja leki typu: Zalasta, Pulmicort, Paski (generalnie wszystko na ryczałt, co wychodzi 3,20) za symboliczny grosz, to jeszcze nabija za to punkty i nawrzucaja pelno upominkow w postaci gazetek, kremikow, czy batonow. Z tego, co sie orientuje, to zadna z tych praktyk nie jest dozwolona w swietle obowiazujacej ustawy. I mowie tu oczywiscie o sytuacji z okresu styczen / luty 2012.

Jakies praktyczne wskazowki, co zrobic z taka apteka?

#2 olcia

• Użytkownik
  • Pip
  • 34 postów

Napisano 06 luty 2012 - 21:59

Wyświetl postUżytkownik Solidarny Farmaceuta dnia 06 luty 2012 - 19:07 napisał

Witam,

U nas w miescie jest taka apteka. Nie dosc, ze wydaja leki typu: Zalasta, Pulmicort, Paski (generalnie wszystko na ryczałt, co wychodzi 3,20) za symboliczny grosz, to jeszcze nabija za to punkty i nawrzucaja pelno upominkow w postaci gazetek, kremikow, czy batonow. Z tego, co sie orientuje, to zadna z tych praktyk nie jest dozwolona w swietle obowiazujacej ustawy. I mowie tu oczywiscie o sytuacji z okresu styczen / luty 2012.

Jakies praktyczne wskazowki, co zrobic z taka apteka?

doniesc do funduszu????

#3 bohunn

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 80 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Miejscowość:
    Paskudne miasto w centrum Polski
  • Stanowisko:
    Magister farmacji

Napisano 06 luty 2012 - 22:07

Co zrobić to założę się, że sam dobrze wiesz. Z drugiej strony (chyba) każdy ma opory przed złożeniem donosu czy to do WIF, OIA, NFZ czy też innego CBA. Szczerze mówiąc łatwo powiedzieć/napisać "zgłoś to-to przecież obywatelski obowiązek". Z trzeciej strony jak poinformujesz odpowiednie służby to masz, przynajmniej moje, pełne poparcie.

#4 olaM

Zasłużona

• Farmaceuta
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1351 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Miejscowość:
    okolice Kalisza
  • Stanowisko:
    Kierownik apteki
  • Miejsce pracy:
    apteka otwarta

Napisano 07 luty 2012 - 08:58

Zgłoś do WIF I NFZ.

#5 Etna

• Użytkownik
  • 14 postów

Napisano 09 luty 2012 - 17:19

Zgłosić i tyle, bo to nieuczciwe co oni robią :/

#6 Gość [Solidarny Farmaceuta]

• Gość

Napisano 09 luty 2012 - 18:57

Dziekuje wszystkim za wsparcie.

Do calego zamieszania chcialbym dodac jeszcze jedna rzecz. Wpadla w moje rece z tej apteki karta, ktora mozna chyba spokojnie nazwac lojalnosciowa. Prosta karta, bez loga (prywatna, niepowiazana z zadnym programem) z: nazwa (apteki), adresem i kodem kreskowym. Nabijane sa na nia punkty, nie wiem za co, ale nie zdziwilbym sie gdyby rowniez za refundowane, bo podobno "przenosili" punkty z zeszlego roku. Wiem, ze PGF wszedl od nowego roku z kartami na "plusy", ale byly jakies kary i szybko sie z tego wycofali. Slawex tez mial miec jakies karty na punkty, ale wydaje mi sie, ze tez zrezygnowali. Wychodzi na to, ze to jedyna apteka w polsce, gdzie mozna nabijac punkty na leki...

Taka karta bedzie chyba dowodem rzeczowym, jezeli chodzi o lamanie obowiazujacego prawa - niech mnie ktos poprawi.

#7 rozalia

• Użytkownik
  • Pip
  • 33 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    Warszawski Uniwersytet Medyczny

Napisano 09 luty 2012 - 19:08

pgf ma karty na punkty ;)

#8 sal

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 302 postów
  • Miejscowość:
    Trójmiasto

Napisano 09 luty 2012 - 21:54

Wyświetl postUżytkownik rozalia dnia 09 luty 2012 - 19:08 napisał

pgf ma karty na punkty ;)

Nie punkty, a plusy! ;)

#9 Blasterr

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 90 postów
  • Miejscowość:
    Białystok

Napisano 10 luty 2012 - 08:23

Wyświetl postUżytkownik Solidarny Farmaceuta dnia 09 luty 2012 - 18:57 napisał

Dziekuje wszystkim za wsparcie.

Do calego zamieszania chcialbym dodac jeszcze jedna rzecz. Wpadla w moje rece z tej apteki karta, ktora mozna chyba spokojnie nazwac lojalnosciowa. Prosta karta, bez loga (prywatna, niepowiazana z zadnym programem) z: nazwa (apteki), adresem i kodem kreskowym. Nabijane sa na nia punkty, nie wiem za co, ale nie zdziwilbym sie gdyby rowniez za refundowane, bo podobno "przenosili" punkty z zeszlego roku. Wiem, ze PGF wszedl od nowego roku z kartami na "plusy", ale byly jakies kary i szybko sie z tego wycofali. Slawex tez mial miec jakies karty na punkty, ale wydaje mi sie, ze tez zrezygnowali. Wychodzi na to, ze to jedyna apteka w polsce, gdzie mozna nabijac punkty na leki...

Taka karta bedzie chyba dowodem rzeczowym, jezeli chodzi o lamanie obowiazujacego prawa - niech mnie ktos poprawi.

nie PGF tylko DOZ, bo od jakiegoś czasu PGF to tylko hurtownie. karty są nadal, nie na punkty tylko na plusy. Podobno były jakieś kontrole które nic nie wykazały - także z donosami na te apteki można dać sobie siana.

#10 mav007

• Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 12 luty 2012 - 12:38

Wyświetl postUżytkownik Blasterr dnia 10 luty 2012 - 08:23 napisał

nie PGF tylko DOZ, bo od jakiegoś czasu PGF to tylko hurtownie. karty są nadal, nie na punkty tylko na plusy. Podobno były jakieś kontrole które nic nie wykazały - także z donosami na te apteki można dać sobie siana.

Prawdopodobnie wezmą ich za tyłek, podobno zostało skierowane odpowiednie pismo do MZ... Chodzi o ich śmiszny Program Opieki Farmaceutycznej, który nijak ma się do opieki nad pacjentem, natomiast ukryte jest pod nazwą zbieranie kochanych punkcików, o przepraszam...u nich są to teraz plusiki.... PARANOJA! Może ktoś wreszcie zrobi z tym porządek...

#11 Blasterr

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 90 postów
  • Miejscowość:
    Białystok

Napisano 13 luty 2012 - 15:12

Wyświetl postUżytkownik mav007 dnia 12 luty 2012 - 12:38 napisał

Prawdopodobnie wezmą ich za tyłek, podobno zostało skierowane odpowiednie pismo do MZ... Chodzi o ich śmiszny Program Opieki Farmaceutycznej, który nijak ma się do opieki nad pacjentem, natomiast ukryte jest pod nazwą zbieranie kochanych punkcików, o przepraszam...u nich są to teraz plusiki.... PARANOJA! Może ktoś wreszcie zrobi z tym porządek...

O jakim piśmie podobno skierowanym do MZ piszesz? Bo chętnie bym się zapoznał.

#12 Wiech13

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 683 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
  • Miejscowość:
    Warmia und Masuren
  • Stanowisko:
    Kierownik apteki
  • Miejsce pracy:
    apteka otwarta

Napisano 13 luty 2012 - 15:16

Wyświetl postUżytkownik Blasterr dnia 13 luty 2012 - 15:12 napisał

O jakim piśmie podobno skierowanym do MZ piszesz? Bo chętnie bym się zapoznał.

www.olsztyn.oia.org .pl
tam w aktualnościach

#13 Detrytus

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 135 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    Akademia Medyczna we Wrocławiu
  • Miejscowość:
    O!
  • Stanowisko:
    Magister farmacji
  • Miejsce pracy:
    apteka otwarta

Napisano 13 luty 2012 - 17:13

To stanowisko NIA prawdopodobnie też można podciągnac pod walkę z DOZ'em:

http://nia.org.pl/ne...spolki-doz.html

#14 zofja

• Użytkownik
  • 11 postów
  • Miejscowość:
    lublin

Napisano 13 luty 2012 - 18:34

Wyświetl postUżytkownik Detrytus dnia 13 luty 2012 - 17:13 napisał

To stanowisko NIA prawdopodobnie też można podciągnac pod walkę z DOZ'em:

http://nia.org.pl/ne...spolki-doz.html

I po co wymyślać jakąś literkę prawa jak to i tak wszystko można potłuc.... i nikt nic w tym kraju nie może b, bo wszystko jest oki,,to się zbiera na wymioty