Witamy na Internetowym Forum Farmaceutycznym
![]() |
Witaj na Internetowym Forum Farmaceutycznym, prawdopodobnie największym forum dyskusyjnym dla obecnych i przyszłych farmaceutów i techników farmaceutycznych. Ale to nie wszystko ... jest tutaj też miejsce dla każdej osoby chcącej uzyskać fachową poradę naszych specjalistów. Aby włączyć się do dyskusji musisz się ZALOGOWAĆ lub jeżeli jeszcze nie masz konta użytkownika ZAREJESTROWAĆ. To zajmie tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł/mogła:
Zapraszamy Administratorzy: Nysander i Anusia wraz z ekipą Moderatorów: Hasal, Olga RaQ, lunaak |
Leki za grosz w 2012.
#1 Gość [Solidarny Farmaceuta]
Napisano 06 luty 2012 - 19:07
U nas w miescie jest taka apteka. Nie dosc, ze wydaja leki typu: Zalasta, Pulmicort, Paski (generalnie wszystko na ryczałt, co wychodzi 3,20) za symboliczny grosz, to jeszcze nabija za to punkty i nawrzucaja pelno upominkow w postaci gazetek, kremikow, czy batonow. Z tego, co sie orientuje, to zadna z tych praktyk nie jest dozwolona w swietle obowiazujacej ustawy. I mowie tu oczywiscie o sytuacji z okresu styczen / luty 2012.
Jakies praktyczne wskazowki, co zrobic z taka apteka?
Napisano 06 luty 2012 - 21:59
Użytkownik Solidarny Farmaceuta dnia 06 luty 2012 - 19:07 napisał
U nas w miescie jest taka apteka. Nie dosc, ze wydaja leki typu: Zalasta, Pulmicort, Paski (generalnie wszystko na ryczałt, co wychodzi 3,20) za symboliczny grosz, to jeszcze nabija za to punkty i nawrzucaja pelno upominkow w postaci gazetek, kremikow, czy batonow. Z tego, co sie orientuje, to zadna z tych praktyk nie jest dozwolona w swietle obowiazujacej ustawy. I mowie tu oczywiscie o sytuacji z okresu styczen / luty 2012.
Jakies praktyczne wskazowki, co zrobic z taka apteka?
doniesc do funduszu????
Napisano 06 luty 2012 - 22:07
Napisano 07 luty 2012 - 08:58
Napisano 09 luty 2012 - 17:19
#6 Gość [Solidarny Farmaceuta]
Napisano 09 luty 2012 - 18:57
Do calego zamieszania chcialbym dodac jeszcze jedna rzecz. Wpadla w moje rece z tej apteki karta, ktora mozna chyba spokojnie nazwac lojalnosciowa. Prosta karta, bez loga (prywatna, niepowiazana z zadnym programem) z: nazwa (apteki), adresem i kodem kreskowym. Nabijane sa na nia punkty, nie wiem za co, ale nie zdziwilbym sie gdyby rowniez za refundowane, bo podobno "przenosili" punkty z zeszlego roku. Wiem, ze PGF wszedl od nowego roku z kartami na "plusy", ale byly jakies kary i szybko sie z tego wycofali. Slawex tez mial miec jakies karty na punkty, ale wydaje mi sie, ze tez zrezygnowali. Wychodzi na to, ze to jedyna apteka w polsce, gdzie mozna nabijac punkty na leki...
Taka karta bedzie chyba dowodem rzeczowym, jezeli chodzi o lamanie obowiazujacego prawa - niech mnie ktos poprawi.
Napisano 09 luty 2012 - 19:08
Napisano 10 luty 2012 - 08:23
Użytkownik Solidarny Farmaceuta dnia 09 luty 2012 - 18:57 napisał
Do calego zamieszania chcialbym dodac jeszcze jedna rzecz. Wpadla w moje rece z tej apteki karta, ktora mozna chyba spokojnie nazwac lojalnosciowa. Prosta karta, bez loga (prywatna, niepowiazana z zadnym programem) z: nazwa (apteki), adresem i kodem kreskowym. Nabijane sa na nia punkty, nie wiem za co, ale nie zdziwilbym sie gdyby rowniez za refundowane, bo podobno "przenosili" punkty z zeszlego roku. Wiem, ze PGF wszedl od nowego roku z kartami na "plusy", ale byly jakies kary i szybko sie z tego wycofali. Slawex tez mial miec jakies karty na punkty, ale wydaje mi sie, ze tez zrezygnowali. Wychodzi na to, ze to jedyna apteka w polsce, gdzie mozna nabijac punkty na leki...
Taka karta bedzie chyba dowodem rzeczowym, jezeli chodzi o lamanie obowiazujacego prawa - niech mnie ktos poprawi.
nie PGF tylko DOZ, bo od jakiegoś czasu PGF to tylko hurtownie. karty są nadal, nie na punkty tylko na plusy. Podobno były jakieś kontrole które nic nie wykazały - także z donosami na te apteki można dać sobie siana.
Napisano 12 luty 2012 - 12:38
Użytkownik Blasterr dnia 10 luty 2012 - 08:23 napisał
Prawdopodobnie wezmą ich za tyłek, podobno zostało skierowane odpowiednie pismo do MZ... Chodzi o ich śmiszny Program Opieki Farmaceutycznej, który nijak ma się do opieki nad pacjentem, natomiast ukryte jest pod nazwą zbieranie kochanych punkcików, o przepraszam...u nich są to teraz plusiki.... PARANOJA! Może ktoś wreszcie zrobi z tym porządek...
Napisano 13 luty 2012 - 15:12
Użytkownik mav007 dnia 12 luty 2012 - 12:38 napisał
Prawdopodobnie wezmą ich za tyłek, podobno zostało skierowane odpowiednie pismo do MZ... Chodzi o ich śmiszny Program Opieki Farmaceutycznej, który nijak ma się do opieki nad pacjentem, natomiast ukryte jest pod nazwą zbieranie kochanych punkcików, o przepraszam...u nich są to teraz plusiki.... PARANOJA! Może ktoś wreszcie zrobi z tym porządek...
O jakim piśmie podobno skierowanym do MZ piszesz? Bo chętnie bym się zapoznał.
Napisano 13 luty 2012 - 17:13
http://nia.org.pl/ne...spolki-doz.html
Napisano 13 luty 2012 - 18:34
Użytkownik Detrytus dnia 13 luty 2012 - 17:13 napisał
http://nia.org.pl/ne...spolki-doz.html
I po co wymyślać jakąś literkę prawa jak to i tak wszystko można potłuc.... i nikt nic w tym kraju nie może b, bo wszystko jest oki,,to się zbiera na wymioty