Witam. Jestem w 19 tygodniu ciazy jakies dwa tygodnie temu trafilam do szpitala z silnymi bolami brzucha i okazało sie ze w woreczku zółciowym mam kamienie lekarze dawali mi kapsulki do dzis nie wiedzialam co to dokladnie jest dopoki nie wykupilam recepty i okazalo sie ze jest to ursofalk ktorego nie nalezy stosowac w ciazy...strasznie boje sie o bobasa czy nie zaszkodza jej te tabletki ?? nie wiem czy nie zaprzestac brania tych tabletek. Prosze o pomoc.
Witamy na Internetowym Forum Farmaceutycznym
![]() |
Witaj na Internetowym Forum Farmaceutycznym, prawdopodobnie największym forum dyskusyjnym dla obecnych i przyszłych farmaceutów i techników farmaceutycznych. Ale to nie wszystko ... jest tutaj też miejsce dla każdej osoby chcącej uzyskać fachową poradę naszych specjalistów. Aby włączyć się do dyskusji musisz się ZALOGOWAĆ lub jeżeli jeszcze nie masz konta użytkownika ZAREJESTROWAĆ. To zajmie tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł/mogła:
Zapraszamy Administratorzy: Nysander i Anusia wraz z ekipą Moderatorów: Hasal, Olga RaQ, lunaak |
Guest Message by DevFuse
Obawa o bobasa
Rozpoczęty przez Gość [Marta], 08.02.2012 18:12
2 odpowiedzi w tym temacie
#1 Gość [Marta]
Napisano 08 luty 2012 - 18:12
Napisano 08 luty 2012 - 20:02
Ursofalk nie jest lekiem pierwszego rzutu u cięzarnych ani w ogóle w ataku kolki żółciowej.
W razie ataków podaje sie NoSpę, jak stan zapalny to dodaje się antybiotyk a jak nie pomaga to sie operuje. Tak
Kobiete w ciazy mozna bezpiecznie dla niej i dla dziecka operować.
Poza tym 19 tydzien więc juz organogeneza jest zakończona i nie trzeba obawiac sie szkodliwości leków tak jak w pierwszym trymestrze.
Leku nie łykaj, zgłoś sie do chirurga.
W razie ataków podaje sie NoSpę, jak stan zapalny to dodaje się antybiotyk a jak nie pomaga to sie operuje. Tak
Poza tym 19 tydzien więc juz organogeneza jest zakończona i nie trzeba obawiac sie szkodliwości leków tak jak w pierwszym trymestrze.
Leku nie łykaj, zgłoś sie do chirurga.
Napisano 09 luty 2012 - 11:05
Aha!!
Jest jeden wyjatek. Objawowa cholestaza - wtedy podaje sie ursofalk w ciazy bo to jedyne wyjście.
Jest jeden wyjatek. Objawowa cholestaza - wtedy podaje sie ursofalk w ciazy bo to jedyne wyjście.