Skocz do zawartości

Witamy na Internetowym Forum Farmaceutycznym

Witaj na Internetowym Forum Farmaceutycznym, prawdopodobnie największym forum dyskusyjnym dla obecnych i przyszłych farmaceutów i techników farmaceutycznych.

Ale to nie wszystko ... jest tutaj też miejsce dla każdej osoby chcącej uzyskać fachową poradę naszych specjalistów.

Aby włączyć się do dyskusji musisz się ZALOGOWAĆ lub jeżeli jeszcze nie masz konta użytkownika ZAREJESTROWAĆ.

To zajmie tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł/mogła:
  • brać udział w dyskusjach we wszystkich działach forum,
  • czytać zawartość niedostępną dla niezarejestrowanych użytkowników.
  • przeglądać dostępne u nas oferty pracy
  • rozmawiać na shoutboxie
  • korzystać z Prywatnych Wiadomości do komunikacji z innymi użytkownikami
  • i wiele więcej ...
Dołącz do naszej społeczności już TERAZ.

Zapraszamy Administratorzy: Nysander i Anusia wraz z ekipą Moderatorów: Hasal, Olga RaQ, lunaak
Guest Message by DevFuse

- - - - -

Czy mozna od razu po stażu pracowac jako mgr farmacji?

pwz izba praca po stażu staż magistra prezydium natarcie na izby

• Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gość [pap]

• Gość

Napisano 18 luty 2012 - 17:14

Mam pytanie czy moge pracowac jako mgr farmacji ukonczylam staz mam dyplom wydany przez uczelnie i zaswiadczenie o odbytm stazu ale nie mam prawa wykonywania zawodu bo posiedznie Izby Aptekarskiej jest w marcu stad nie wiem czy moge pracowac na stanowisku mgr farmacji i podpisac umowe z pracodawca. Dziekuje slicznie za odp i pozdrawiam

#2 prostacyklina

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 121 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach
  • Miejscowość:
    S-C
  • Stanowisko:
    Magister farmacji

Napisano 19 luty 2012 - 08:11

jako magister dopiero gdy otrzymasz PWZ

#3 Detrytus

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 135 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    Akademia Medyczna we Wrocławiu
  • Miejscowość:
    O!
  • Stanowisko:
    Magister farmacji
  • Miejsce pracy:
    apteka otwarta

Napisano 19 luty 2012 - 12:00

Na dzisiejszy stan prawny i novum jakim są umowy aptek z NFZ, nikt(?) nie zatrudni farmaceuty bez PWZ. Właściciel/kierownik ma przymus zgłoszenia każdej zmiany kadry fachowej w aptece w ciągu 5! dni roboczych do NFZ pod groźbą solidnej kary finansowej.
Nie wiem jak w innych województwach, ale w dolnośląskim student kończąc staż 31 marca (sobota no ale nie wiem czy ktoś wyda papierek w piątek...) leci do dziekanatu 2go kwietnia i załatwia papierek o odbyciu w/w, a następnie biegnie na Matejki do Izby i składa tam papiery o przyznanie PWZ. Z tego co wiem Prezydium zbiera się 3-4 kwietnia i będzie przyznawać prawa. Więc przy dobrych wiatrach zaraz po Świętach można zacząć prace.

PS. Jakby ktoś miał jakieś pytania dzwońcie do Izb. Wyjaśnią Wam.

#4 sequence

• Użytkownik
  • PipPip
  • 50 postów
  • Miejscowość:
    Gdańsk

Napisano 19 luty 2012 - 12:23

dopóki nie otrzymasz prawa wykonywania zawodu, nie możesz wydawać leków na własną odpowiedzialność - możesz ewentualnie pracować na konto kierownika apteki, jak technicy na stażu, chociaż jest to na granicy prawa. nie możesz też mieć podpisanej umowy o pracę na stanowisku farmaceuty. nie powinnaś też zostawać w aptece pod nieobecność magistra z PWZ. wszystko musi odbywać się jak na stażu, chociaż stażystką już nie jesteś, a kiedy wpadnie inspekcja - musisz udawać, że jesteś pomocą apteczną. :) wydaje mi się, że nawet gdybyś miała PWZ wydane od razu 30 marca, to przez kilka pierwszych tygodni pracy w aptece i tak nie pozwolono by tobie na pełną samodzielność, więc to nic nie zmienia. powodzenia.

#5 stokrotka:)

• Użytkownik
  • 5 postów
  • Miejscowość:
    Bydgoszcz

Napisano 15 marzec 2012 - 00:23

Kończę staż 30 .03. Dzwoniłam do Wlkp. OIA, pani powiedziała że Izba zbiera się na posiedzenie w celu wydania PWZ na początku maja!!! bo oni mają w grafiku co 2 miesiące posiedzenia, a ostatnie było na początku marca... To nic że studenci kończą staż 30. marca (bynajmniej zdecydowana większość...) A może gdyby studenci z Wielkopolski tak szturmem albo w porozumieniu z uczelnią "natarli" na OIA i moze udałoby się coś przyspieszyć... Nie kończyłam uczelni w Poznaniu więc środowisko akademickie tam jest mi mało znane...

#6 pirogronian

• Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 28 marzec 2012 - 18:33

Wyświetl postUżytkownik stokrotka:) dnia 15 marzec 2012 - 00:23 napisał

Kończę staż 30 .03. Dzwoniłam do Wlkp. OIA, pani powiedziała że Izba zbiera się na posiedzenie w celu wydania PWZ na początku maja!!! bo oni mają w grafiku co 2 miesiące posiedzenia, a ostatnie było na początku marca... To nic że studenci kończą staż 30. marca (bynajmniej zdecydowana większość...) A może gdyby studenci z Wielkopolski tak szturmem albo w porozumieniu z uczelnią "natarli" na OIA i moze udałoby się coś przyspieszyć... Nie kończyłam uczelni w Poznaniu więc środowisko akademickie tam jest mi mało znane...

przepraszam, że nie na temat, ale chyba chciałaś napisać "przynajmniej" zamiast "bynajmniej". Dobrze jest poznać subtelną różnicę między tymi wyrażeniami. Pozdrawiam :)

#7 olaM

Zasłużona

• Farmaceuta
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1351 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Miejscowość:
    okolice Kalisza
  • Stanowisko:
    Kierownik apteki
  • Miejsce pracy:
    apteka otwarta

Napisano 29 marzec 2012 - 10:49

A ja sie podepnę pod temat z takim pytaniem. Mam dwie stażystki, już kończą. Są to córki- bliźniaczki mojej szefowej-techniczki. Dziewczyny mają isć do pracy gdzie indziej, a w aptece mamy pomagać...no i tu mam pytanie.

Czy muszą mieć chośby umowe zlecenie czy mogą sobie tak "luzem" pracowac? Wiadomo, że muszę je zgłosić do NFZ, do Izby
i do WIF...ale szefowa chciałaby uniknąć koniecznośći placenia za nie jakiegokolwiek ZUS-u i innych tego typu.

Da sie to zrobić? Zgodnie z prawem oczywiście...

(Ale dziwnie napisałam...stażystki są magistrami, a szefowa jest technikiem)

#8 lunaak

Alchemik Receptury

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 799 postów
  • Miejscowość:
    Warszawa
  • Miejsce pracy:
    apteka otwarta

Napisano 29 marzec 2012 - 11:02

Wyświetl postUżytkownik olaM dnia 29 marzec 2012 - 10:49 napisał

A ja sie podepnę pod temat z takim pytaniem. Mam dwie stażystki, już kończą. Są to córki- bliźniaczki mojej szefowej-techniczki. Dziewczyny mają isć do pracy gdzie indziej, a w aptece mamy pomagać...no i tu mam pytanie.

Czy muszą mieć chośby umowe zlecenie czy mogą sobie tak "luzem" pracowac? Wiadomo, że muszę je zgłosić do NFZ, do Izby
i do WIF...ale szefowa chciałaby uniknąć koniecznośći placenia za nie jakiegokolwiek ZUS-u i innych tego typu.

Da sie to zrobić? Zgodnie z prawem oczywiście...

(Ale dziwnie napisałam...stażystki są magistrami, a szefowa jest technikiem)
Chyba nie da rady. Nawet umowa wolontariat przewiduje składki zdrowotne.

#9 olaM

Zasłużona

• Farmaceuta
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1351 postów
  • Uczelnia Wyższa:
  • Miejscowość:
    okolice Kalisza
  • Stanowisko:
    Kierownik apteki
  • Miejsce pracy:
    apteka otwarta

Napisano 29 marzec 2012 - 11:38

No własnie tez się tego obawiam. Czyli co tu zrobic najlepiej? Umowę-zlecenie?
Umowę na 1/8 etatu (ile moze być najmniej) ?

#10 lunaak

Alchemik Receptury

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 799 postów
  • Miejscowość:
    Warszawa
  • Miejsce pracy:
    apteka otwarta

Napisano 29 marzec 2012 - 11:57

Wyświetl postUżytkownik olaM dnia 29 marzec 2012 - 11:38 napisał

No własnie tez się tego obawiam. Czyli co tu zrobic najlepiej? Umowę-zlecenie?
Umowę na 1/8 etatu (ile moze być najmniej) ?
Najmniej to 1/40 etatu, ale składki też od tego są odprowadzane, nie wiem o ile mniejsze - trzeba zapytać w Zusie ...

#11 olaM

Zasłużona

• Farmaceuta
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1351 postów
  • Uczelnia Wyższa:
  • Miejscowość:
    okolice Kalisza
  • Stanowisko:
    Kierownik apteki
  • Miejsce pracy:
    apteka otwarta

Napisano 29 marzec 2012 - 11:58

Dzięki, zapytamy.

#12 sony87

• Użytkownik
  • Pip
  • 34 postów

Napisano 09 kwiecień 2012 - 11:34

podepnę się pod temat:
jeżeli zacznę staż najwcześniej kiedy można tzn. 1 lipca, czyli skończę go 30 grudnia, to kiedy najwcześniej mogę zacząć pracować ? też muszę czekać do kwietnia, czy mogę wcześniej uzyskać PWZ ?

#13 lunaak

Alchemik Receptury

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 799 postów
  • Miejscowość:
    Warszawa
  • Miejsce pracy:
    apteka otwarta

Napisano 09 kwiecień 2012 - 12:36

Wyświetl postUżytkownik sony87 dnia 09 kwiecień 2012 - 11:34 napisał

podepnę się pod temat:
jeżeli zacznę staż najwcześniej kiedy można tzn. 1 lipca, czyli skończę go 30 grudnia, to kiedy najwcześniej mogę zacząć pracować ? też muszę czekać do kwietnia, czy mogę wcześniej uzyskać PWZ ?
W aptece ogólnodostępnej, szpitalnej, hurtowni farm. niestety tylko po otrzymaniu PWZ. Wszędzie indziej można bez.
O rozkładzie jazdy posiedzeń Twojej izby dowiesz się od bezpośrednio od nich.

#14 prostacyklina

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 121 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach
  • Miejscowość:
    S-C
  • Stanowisko:
    Magister farmacji

Napisano 09 kwiecień 2012 - 13:05

i jeśli uczelnia wyrazi zgodę na odbywanie stażu już od lipca
Śum wyrażał zgodę w wyjątkowych sytuacjach takich jak np ciąża
co do pwz- też musisz zapytać w izbie czy istnieje szansa na otrzymanie pwz wcześniej
z tego co wiem i uczelnie i izby niezbyt chętnie przychylają się do takich próśb

Użytkownik prostacyklina edytował ten post 09 kwiecień 2012 - 13:06

#15 sony87

• Użytkownik
  • Pip
  • 34 postów

Napisano 09 kwiecień 2012 - 19:57

z ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA
z dnia 16 lutego 2009 r.
w sprawie praktyki zawodowej w aptece

"1. Praktyka rozpoczyna się po wykonaniu i obronie pracy magisterskiej, nie później niż z dniem 1 października, i kończy się po 6 miesiącach pod warunkiem zrealizowania pełnego programu praktyki w łącznej liczbie 960 godzin dydaktycznych, przy czym godzina dydaktyczna realizacji zajęć w ramach praktyki trwa 45 minut. "

nie ma tu nic o tym że nie można od 1 lipca to czemu uczelnia miałaby wyrażać/ nie wyrażać zgody ?
chodzi mi tylko o to czy jeśli wczęniej skończę staż to czy będę mógł też wcześniej zdobyć PWZ czy przydzielają je dopiero grupowo jak wszyscy skończą czyli od 30 marca?

#16 sony87

• Użytkownik
  • Pip
  • 34 postów

Napisano 09 kwiecień 2012 - 20:42

Dopiero teraz się dopatrzyłem się, że w dołączonej do wniosku o staż instrukcji napisane jest :
"staż można rozpocząć od miesiąca lipca najpóźniej od października. Data z jaką staż można rozpocząć to1-szy dzień każdego miesiąca..."

czyli wychodzi na to że od 1 lipca można najwcześniej i tak bym chciał właśnie zacząć tylko martwię się o to żeby potem nie mieć 3 miesiące przymusowych wakacji zanim dostanę PWZ ( o ile oczywiście miałbym załatwioną pracę), czyli mam się dowiadywać w OIA ? ale o co mam pytać tzn o jakieś posiedzenie na którym PWZ są przydzielane ? szkoda że takich rzeczy nie można załatwiać indywidualnie i od ręki...