Jak potwierdzić ubezpieczenie dziecka? (na recepcie nie ma określonego numeru funduszu NFZ)
Znalazłem coś takiego:
http://chomikuj.pl/S...,1447025177.PDF
Czyli wystarczy tylko potwierdzić obywatelstwo polskie dziecka? Potrzebne są dowody osobiste obojga rodziców. Jak jeszcze można potwierdzić obywatelstwo dziecka np. gdy nie ma dowodu drugiego rodzica?
Witamy na Internetowym Forum Farmaceutycznym
![]() |
Witaj na Internetowym Forum Farmaceutycznym, prawdopodobnie największym forum dyskusyjnym dla obecnych i przyszłych farmaceutów i techników farmaceutycznych. Ale to nie wszystko ... jest tutaj też miejsce dla każdej osoby chcącej uzyskać fachową poradę naszych specjalistów. Aby włączyć się do dyskusji musisz się ZALOGOWAĆ lub jeżeli jeszcze nie masz konta użytkownika ZAREJESTROWAĆ. To zajmie tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł/mogła:
Zapraszamy Administratorzy: Nysander i Anusia wraz z ekipą Moderatorów: Hasal, Olga RaQ, lunaak |
Guest Message by DevFuse
Ubezpieczenie dzieci i młodzieży do 18 roku życia
Rozpoczęty przez Gość [Gość], 20.02.2012 14:29
ubezpieczenie dziecka zus nfz rmua zcna świadczenia zdrowotne książeczka zdrowia dziecka
5 odpowiedzi w tym temacie
#1 Gość [Gość]
Napisano 20 luty 2012 - 14:29
Napisano 21 luty 2012 - 16:53
Użytkownik Gość dnia 20 luty 2012 - 14:29 napisał
Jak potwierdzić ubezpieczenie dziecka? (na recepcie nie ma określonego numeru funduszu NFZ)
Znalazłem coś takiego:
Czyli wystarczy tylko potwierdzić obywatelstwo polskie dziecka? Potrzebne są dowody osobiste obojga rodziców. Jak jeszcze można potwierdzić obywatelstwo dziecka np. gdy nie ma dowodu drugiego rodzica?
Znalazłem coś takiego:
Nie.
Dziecko musi być zgłoszone jako członek rodziny.
dla członka rodziny osoby ubezpieczonej
- dowód opłacenia składki zdrowotnej przez osobę, która zgłosiła członków rodziny do ubezpieczenia zdrowotnego wraz z kserokopią zgłoszenia (druki: ZUS RMUA + druk ZUS ZCNA jeżeli zgłoszenie nastąpiło po 1 lipca 2008 r. (ZUS ZCZA jeżeli zgłoszenie nastąpiło przed dniem 1 lipca 2008 r.),
- aktualne zaświadczenie wydane przez pracodawcę, > zaświadczenie z KRUS o ubezpieczeniu członków rodziny, > legitymacja rodzinna z wpisanymi danymi członków rodziny wraz z aktualną datą i pieczątką zakładu pracy lub ZUS,
- legitymacja emeryta/rencisty z wpisanymi członkami rodziny podlegającymi ubezpieczeniu, potwierdzająca dokonanie zgłoszenia w dniu 1 stycznia 1999 r. lub później, wraz z aktualnym odcinkiem wypłaty świadczenia - dotyczy tylko KRUS,
- w przypadku dzieci uczących się - pomiędzy 18. a 26. rokiem życia - dodatkowo należy przedstawić dokument potwierdzający fakt
Napisano 27 luty 2012 - 14:33
Jak wygląda to zgłaszanie dziecka, pracodawca zgłasza? Jak urodziła sie moja druga córka, mąż był w ZUSIE z książeczką rodzinną. (załatwiałam ją dla mojej pierwszej córki w 2006 roku)...powiedzieli mu ,że pracodawca ma wpisac dziecko do książeczki....tak przynajmniej mąż twierdzi.
Miałam się zainteresować tym ZCNA, ale cięgle o tym zapominam. W przychodni ostatnio nie wołali ode mnie książeczki, ani innych dowodów ubezpieczeń. Jak byłam na SOR ze starszą w listopadzie tylko RMUA oglądali. Może jednak trzeba coś z tym zrobic na wszelki wypadek....
Gdzie mam wołać o ten ZCNA? W ZUSIE?
Miałam się zainteresować tym ZCNA, ale cięgle o tym zapominam. W przychodni ostatnio nie wołali ode mnie książeczki, ani innych dowodów ubezpieczeń. Jak byłam na SOR ze starszą w listopadzie tylko RMUA oglądali. Może jednak trzeba coś z tym zrobic na wszelki wypadek....
Napisano 27 luty 2012 - 14:43
Użytkownik olaM dnia 27 luty 2012 - 14:33 napisał
Jak wygląda to zgłaszanie dziecka, pracodawca zgłasza? Jak urodziła sie moja druga córka, mąż był w ZUSIE z książeczką rodzinną. (załatwiałam ją dla mojej pierwszej córki w 2006 roku)...powiedzieli mu ,że pracodawca ma wpisac dziecko do książeczki....tak przynajmniej mąż twierdzi.
Idziesz do pracodawcy (do kadr) i prosisz aby wpisalei Twoje dziecko na Twoje ubezpieczenie. Druk ZCNA o tym swiadczy i wydaje sie go jednorazowo (jest ważny tak długo jak dziecko jest na Twoim ubezpieczeniu) a u lekarza pokazujesz RMUA ( co miesiac nowe) oraz ZCNA które swiadczy o tym ze dziecko jest na Twoim ubezpieczeniu.
Napisano 27 luty 2012 - 14:54
He, he. Ja pracuję w prywatnej aptece. Nie mamy kadr...wszelkie sprawy ksiegowe prowadzi biuro rachunkowe, jednoosobowe. Pracuję ja-kierownik, właścicielka-technik i kolega magister (z doskoku) . I koniec.
Muszę zapytać szefa, czy zgłosił moje dziecko do ubezpieczenia, bo to mąż szefowej kontaktuje sie z ksiegową.
Chyba moja starsza córka powinna figurować w ubezpieczeniu, skoro w 2006 roku pracownik ZUS wpisał mi ją do książeczki ubezpieczeniowej.
To kto ten druk ZCNA wydaje? Pracodawca , Zus czy Zus daje pracodawcy, a pracodawca pracownikowi?
Muszę zapytać szefa, czy zgłosił moje dziecko do ubezpieczenia, bo to mąż szefowej kontaktuje sie z ksiegową.
Chyba moja starsza córka powinna figurować w ubezpieczeniu, skoro w 2006 roku pracownik ZUS wpisał mi ją do książeczki ubezpieczeniowej.
To kto ten druk ZCNA wydaje? Pracodawca , Zus czy Zus daje pracodawcy, a pracodawca pracownikowi?
Napisano 27 luty 2012 - 15:10
Wydaje ten kto płaci składke na ubezpieczenie zdrowotne :)
Ja jesteś na etacie to prosisz pracodawcę o zgłoszenie dziecka do ubezpieczenia.
Ja jesteś na etacie to prosisz pracodawcę o zgłoszenie dziecka do ubezpieczenia.
Użytkownik mordimer edytował ten post 27 luty 2012 - 15:11