Skocz do zawartości

Witamy na Internetowym Forum Farmaceutycznym

Witaj na Internetowym Forum Farmaceutycznym, prawdopodobnie największym forum dyskusyjnym dla obecnych i przyszłych farmaceutów i techników farmaceutycznych.

Ale to nie wszystko ... jest tutaj też miejsce dla każdej osoby chcącej uzyskać fachową poradę naszych specjalistów.

Aby włączyć się do dyskusji musisz się ZALOGOWAĆ lub jeżeli jeszcze nie masz konta użytkownika ZAREJESTROWAĆ.

To zajmie tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł/mogła:
  • brać udział w dyskusjach we wszystkich działach forum,
  • czytać zawartość niedostępną dla niezarejestrowanych użytkowników.
  • przeglądać dostępne u nas oferty pracy
  • rozmawiać na shoutboxie
  • korzystać z Prywatnych Wiadomości do komunikacji z innymi użytkownikami
  • i wiele więcej ...
Dołącz do naszej społeczności już TERAZ.

Zapraszamy Administratorzy: Nysander i Anusia wraz z ekipą Moderatorów: Hasal, Olga RaQ, lunaak
Guest Message by DevFuse

Diane 35

• Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gość [cherry]

• Gość

Napisano 29 lipiec 2006 - 21:42

Zastanawiam się od dłużeszgo czasu co mam myśleć o tym niby cudownym środku antykoncepcyjnym. Działa on w końcu antykoncepcyjnie czu nie?Może jego główna rolą jests wspomaganie leczenie trądziku itp.? Słyszałam również,że lek ten został wycofany w innych krajach,ale nie wiem z jakiego powodu.Boję się,bo od dłuższego już czasu zażywam Diane i niby widzę poprawę,ale jeśli ma mi to zaszkodzić,to ja dziękuję.Będę bardzo wdzięczna za wszelkie info dotyczące Diane 35. :(

#2 Sappho

• Użytkownik
  • Pip
  • 39 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    CM Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Bydgoszczy
  • Miejscowość:
    Bydgoszcz
  • Stanowisko:
    Magister farmacji
  • Miejsce pracy:
    apteka otwarta

Napisano 30 lipiec 2006 - 22:03

Diane 35 nie mozna brac dluzej niz 6 miesiecy ze wzgledu na jej hepatotoksycznosc. Tak wiec jesli bierzesz ten lek od dluzszego czasu, radze poradzic sie swojego ginekologa i zmienic na inny srodek antykoncepcyjny.

#3 philly

• Nieaktywny
  • Pip
  • 33 postów

Napisano 01 sierpień 2006 - 10:19

Witam!
Co do tych 6 miesięcy - w tzw. charakterystyce produktu leczniczego Diane 35 nie ma wzmianki o tych 6 miesiącach.

Jest to oczywiście preparat działający antykoncepcyjnie (ale np. lecząc trądzik dodatkowo tetracyklinami lepiej jest stosować dodatkowe zabezpieczenie), a oprócz tego antyandrogenowo. O wycofaniu nie słyszałem. Ale skoro jest w obrocie, to możesz być spokojna. W końcu są instytucje, takie jak Główny Inspektorat Farmaceutyczny, które trzymają rękę na pulsie i gdy tylko pojawią się jakieś wątpliwości co do bezpieczeństwa stosowania leku podejmą decyzję o jego wstrzymaniu/wycofaniu z obrotu.

Możliwych działań niepożądanych jest cała masa, a ryzyko wystąpienia niektórych z nich zwiększają pewne zdarzenia zdrowotne z przeszłości, o które powinien zapytać Cię lekarz zbierając wywiad. Mam tu na myśli np. przebyty incydent zakrzepowo-zatorowy albo skłonność do migreny czy palenie tytoniu.
To jest zbyt skomplikowane, aby np. przy okienku aptecznym o to pytać. Jestem ciekawy, czy lekarz szczegółowo wypytał Cię o te wszystkie czynniki ryzyka i wziął je pod uwagę przepisując Ci ten lek.

#4 Gość [cherry]

• Gość

Napisano 03 sierpień 2006 - 20:27

Dzięki serdeczne za odpowiedź!Ja słyszałam od koleżaknki o tym,że nie powinno się brać Diane dłużej niż 6 miesięcy.Dowiedziałam się jednak już po ponad dwóch latach brania.Tak w ogóle to słyszałam także o tym,że po pół roku spożywania jakichkolwiek środków antykoncepcyjnych powinno się zrobić miesięczną przerwę,aby organizm się oczyścił i aby poziom hormonów się uregulował.

Jak się słyszy tyle "rewelacji" to nie wie się za bardzo komu i czemu wierzyć...

Dzięki Philly pocieszyłeś mnie trochę

PS.Lekarka pytała mnie o wszelkie przebyte choroby,ale potem miałam jeszcze innych dwóch ginekologów i oni ograniczali sie tylko do kontynuowania przepisywania Diane...

#5 anik

• Nieaktywny
  • PipPipPip
  • 148 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    Uniwersytet Medyczny w Łodzi

Napisano 03 sierpień 2006 - 23:37

Użytkownik cherry dnia 3/08/2006, 19:27 napisał

.Tak w ogóle to słyszałam także o tym,że po pół roku spożywania jakichkolwiek środków antykoncepcyjnych powinno się zrobić miesięczną przerwę,aby organizm się oczyścił i aby poziom hormonów się uregulował.

Wyświetl post

to zalezy jakiego lekarza spytasz :D
jedni zalecaja przerwe inni nie bo to nic nie da a tylko rozleguluje organizm.
trzeba tylko uwazac czy nie masz jakis objawow niepozadanych typu bole głowy,"ciężkie nogi",kurcze mięśni np.łydek ...itp
i czy palisz czy nie <choc niektorzy uwazaja ze ma to znaczenie dopiero po 35 roku życia>
pozrawiam-Anik

#6 Gość [cherry]

• Gość

Napisano 04 sierpień 2006 - 20:48

Sappho skąd masz tę wiadomość, że Diane jest po dłuższym czasie hepatotoksyczne???I w czym to się przejawia?

#7 Sappho

• Użytkownik
  • Pip
  • 39 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    CM Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Bydgoszczy
  • Miejscowość:
    Bydgoszcz
  • Stanowisko:
    Magister farmacji
  • Miejsce pracy:
    apteka otwarta

Napisano 05 sierpień 2006 - 19:49

Użytkownik cherry dnia 4/08/2006, 21:48 napisał

Sappho skąd masz tę wiadomość, że Diane jest po dłuższym czasie hepatotoksyczne???I w czym to się przejawia?

Wyświetl post

Kiedys bralam Diane 35 i pani ginekolog powiedziala mi ze moge ja brac tylko 6 miesiecy bo potem moga byc problemy z watroba. Nie wiem dokladnie na czym te problemy polegaja. Radze zapytac lekarza.

pozdrawiam

#8 Gość [cherry]

• Gość

Napisano 07 sierpień 2006 - 21:14

Użytkownik Sappho dnia 5/08/2006, 20:49 napisał

Kiedys bralam Diane 35 i pani ginekolog powiedziala mi ze moge ja brac tylko 6 miesiecy bo potem moga byc problemy z watroba.

Wyświetl post

Z tego co wiem to w zasadzie każdy środek antykoncepcyjny w pigułkach działa niekorzystnie na wątrobę.Nie jest powiedziane,że tylko Diane. Z resztą robiłam niedawno badania i było okej. Martwię się jednak innym wpływem tych tabletek.Ostatnio słyszałam od mojej koleżanki,która brała Diane,że gdyby nie zgłosiła się do lekarza to mogłaby zostać bezpłodna.Powiedziała jednak,że nie chce mnie straszyć i przestała o tym mówić.Swoje jednak powiedziała...
Reakcją jej organizmu na te tabletki była początkowo wydzielina z piersi.Może to akurat jej organizm nie tolerował Diane i mógł wpływać na taki a nie inny stan jej zdrowia(w tym na tę bezpłodność)???

#9 Justy

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 490 postów
  • Miejscowość:
    Warszawa

Napisano 07 sierpień 2006 - 23:17

octan cyproteronu zawarty w Diane jest bardziej hepatotoksyczny niż gestageny ze "zwykłych pigułek"

#10 Gość [cherry]

• Gość

Napisano 10 sierpień 2006 - 20:49

Ch... ja i tak mam spore problemy z układem pokarmowym,to tego mi jeszcze brakuje,żeby mi wątroba siadła. Mimo,że ostanie wyniki pokazały,że wszystko z nią okej.
Chyba czas pójść do mojego ginekologa i z nim o tym pogadać.Zobaczę jakie ona ma poglądy na temat Diane 35...

#11 jamaoj

• Nieaktywny
  • 1 postów

Napisano 18 marzec 2008 - 22:28

czesc dziewczyny! ja wlasnie bylam u ginekologa i przepisal mi diane... bardzo boje sie skutkow ubocznych:/ chcialam was zapytac czy ktoras z was brala je z powodu podwyzszenia poziomu ANDROSTENDIONU? mam bardzo duze owlosienie na calym ciele, nieregularne miesiaczki, dosc mocno sie poce, wypryski itp... jesli ktoras z was miala podobna sytuacje prosze o odezwanie sie!:)

#12 zaruwa89

• Nieaktywny
  • 10 postów

Napisano 05 kwiecień 2009 - 20:14

mi właśnie mój lekarz przepisał ten lek, ale jak czytam w necie o nim to dochodzę do wniosku że nie jest on taki dobry jak być powinien, chyba poproszę o jakiś inny bo kurcze nie chcę brać czegoś co ludzie w większości krytykują niż chwalą…