http://www.am.edu.pl/wydzialy/wf/pliki/lis..._praktyk_01.pdf
Zobaczcie sami powyższy link z listą z listą aptek w Wawie , gdzie można odbywac 6 miesięczny staż (a teraz praktyke). Czyżby zmienili już coś w ustawie???
Witamy na Internetowym Forum Farmaceutycznym
![]() |
Witaj na Internetowym Forum Farmaceutycznym, prawdopodobnie największym forum dyskusyjnym dla obecnych i przyszłych farmaceutów i techników farmaceutycznych. Ale to nie wszystko ... jest tutaj też miejsce dla każdej osoby chcącej uzyskać fachową poradę naszych specjalistów. Aby włączyć się do dyskusji musisz się ZALOGOWAĆ lub jeżeli jeszcze nie masz konta użytkownika ZAREJESTROWAĆ. To zajmie tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł/mogła:
Zapraszamy Administratorzy: Nysander i Anusia wraz z ekipą Moderatorów: Hasal, Olga RaQ, lunaak |
Guest Message by DevFuse
Już Praktyka Zamiast Stażu
Rozpoczęty przez heroes, 25.08.2006 14:38
4 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 25 sierpień 2006 - 14:38
Napisano 25 sierpień 2006 - 16:54
Użytkownik heroes dnia 25/08/2006, 16:38 napisał
Zobaczcie sami powyższy link z listą z listą aptek w Wawie , gdzie można odbywac 6 miesięczny staż (a teraz praktyke). Czyżby zmienili już coś w ustawie???
O co chodzi ze zmianą ustawy ?? Masz może listę takich apetek na Śląsku- Sosnowiec, Katowice i okolice??
Napisano 25 sierpień 2006 - 20:31
Alicja to co pisze Tomek dotyczy tylko magistrów farmacji. Po 5 latach studiów trzeba 6 miesiecy odbębnic w aptece - za darmo. Miało to umozliwic naszym magistrom mozliwosc wyjazdu do pracy zaraz po skonczeniu tego stazu (wczesniej wymagany byl staz pracy najczesciej 3 letni). Ponieważ na początku nazywalo sie to stazem pojawiły sie kontrowersje (bo student nie ma prawa do urlopu, bo pracuje za darmo itd) dlatego miano zmienic straz na praktyke.
Byłem dzisiaj w Izbie w tej sprawie i sprawa jest dość ciekawa:
w ustawie jest taki zapis:
na stronie OIA w Olsztynie słowo staż jest używany zamiennie z praktyką:
a w OIA w Białymstoku powiedzieli mi ze to jest praktyka a nie staż (staż maja technicy a my mamy praktyki).
Byłem dzisiaj w Izbie w tej sprawie i sprawa jest dość ciekawa:
w ustawie jest taki zapis:
Cytat
"Art. 2b.
1. Farmaceutą jest osoba, która spełnia jeden z następujących warunków:
1) ukończyła w Rzeczypospolitej Polskiej co najmniej pięcioletnie studia na kierunku farmacja w szkole wyższej obejmujące co najmniej sześciomiesięczny staż w aptece i uzyskała tytuł zawodowy magistra;
1. Farmaceutą jest osoba, która spełnia jeden z następujących warunków:
1) ukończyła w Rzeczypospolitej Polskiej co najmniej pięcioletnie studia na kierunku farmacja w szkole wyższej obejmujące co najmniej sześciomiesięczny staż w aptece i uzyskała tytuł zawodowy magistra;
na stronie OIA w Olsztynie słowo staż jest używany zamiennie z praktyką:
Cytat
W związku z powyższym Wydziały Farmaceutyczne Wyższych Uczelni w Polsce stanęły przed koniecznością bezzwłocznego wprowadzenia do programu kształcenia na kierunku studiów farmacja 6-miesięcznego stażu (praktyki) w aptece tak, aby z dniem przystąpienia Rzeczypospolitej Polskiej do Unii Europejskiej, kształcenie studentów na kierunku farmacja było dostosowane do wymogów prawa wspólnotowego
a w OIA w Białymstoku powiedzieli mi ze to jest praktyka a nie staż (staż maja technicy a my mamy praktyki).
Napisano 25 sierpień 2006 - 22:23
Użytkownik Alicja dnia 25/08/2006, 17:54 napisał
Użytkownik heroes dnia 25/08/2006, 16:38 napisał
O co chodzi ze zmianą ustawy ?? Masz może listę takich apetek na Śląsku- Sosnowiec, Katowice i okolice??
narobiłem troche namieszania
Napisano 25 sierpień 2006 - 22:48
Cytat
narobiłem troche namieszania
mały sabotaz