Skocz do zawartości

Witamy na Internetowym Forum Farmaceutycznym

Witaj na Internetowym Forum Farmaceutycznym, prawdopodobnie największym forum dyskusyjnym dla obecnych i przyszłych farmaceutów i techników farmaceutycznych.

Ale to nie wszystko ... jest tutaj też miejsce dla każdej osoby chcącej uzyskać fachową poradę naszych specjalistów.

Aby włączyć się do dyskusji musisz się ZALOGOWAĆ lub jeżeli jeszcze nie masz konta użytkownika ZAREJESTROWAĆ.

To zajmie tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł/mogła:
  • brać udział w dyskusjach we wszystkich działach forum,
  • czytać zawartość niedostępną dla niezarejestrowanych użytkowników.
  • przeglądać dostępne u nas oferty pracy
  • rozmawiać na shoutboxie
  • korzystać z Prywatnych Wiadomości do komunikacji z innymi użytkownikami
  • i wiele więcej ...
Dołącz do naszej społeczności już TERAZ.

Zapraszamy Administratorzy: Nysander i Anusia wraz z ekipą Moderatorów: Hasal, Olga RaQ, lunaak
Guest Message by DevFuse

Karty stałego klienta apteki

49 odpowiedzi w tym temacie

#41 mycofenolan

• Farmaceuta
  • PipPip
  • 41 postów

Napisano 20 grudzień 2011 - 23:42

Wyświetl postUżytkownik Wiech13 dnia 19 grudzień 2011 - 13:10 napisał

będą zakazane, bo ustawa zakazuje nawet to co będzie wymyślone

Muszę Cię zmartwić,,,Właśnie był u mnie przedstawiciel hurtowni , która prowadzi w aptekach lojalki dla pacjentów.Wszystko zostaje niemal po staremu... Nawet jeśli karta (tam apteka ma dowolność co do umieszczanych danych) zawiera dane legalne wg nowej ustawy to moze zostać.Warunek - apteka powinna (bo nie musi, ale potem sama się będzie tłumaczyć) wyzerować karty do końca roku, bo w styczniu naliczane tylko pkt za otc (albo też pełnopłatne - nie zarejestrowałam- nie mój program).Pacjent podpisuje dokument (zawarty w nowym katalogu nagród:patelnie garnki itd) w którym nijako prosi aptekę o sprawowanie opieki farmaceutycznej i w zw. z tym rejestrowanie zakupów - czytaj "punktów". Pacjent prosi nas więc to nie my wyszliśmy z inicjatywą- nie było reklamy.
My możemy budynek okleić i oplakatować - dodając małe literki STOWARZYSZENIE - bo podpisujemy umowe z hurt że do takowego przystępujemy (jeszcze dopiski że "mgr XX należy do stowarzyszenia ..."-które dba o ochronę zdrowia itd.
Wszystko w pełni "legalne" bronione przez sztab prawników.Nadal rozsyłają ulotki-jedna w kolorze apteki z lekami i promocjami, druga z listą aptek tej sieci.koleportowane oczywiście równocześnie.
Całą ta ustawa psu na budę.Porządku nie zaprowadzi żadnego.

#42 hasal

Zasłużony

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2664 postów
  • Miejscowość:
    WarSzafka

Napisano 21 grudzień 2011 - 10:30

Zabawne, zabawne - a kto będzie te karty wydawał? I kto poniesie ew. koszt 50000 PLN za stwierdzenie ze takie karty jednak reklamą jest? Czyżby były to apteki???
Bardzo, bardzo ostrożnie podchodziłbym do tego co mówią hurtownie i bardzo, bardzo, bardzo dokładnie czytałbym regulaminy umów jakie apteki mają z nimi podpisać - jakoś nie chce mi się wierzyć że jakakolwiek odpowiedzialność będzie na hurt/stowarzyszenie nałożona.
Intencja MZ jest jasna ale oczywiście jak ktoś chce sprawdzić jak ona jest to ma do tego prawo.

#43 celtic

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 164 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    Warszawski Uniwersytet Medyczny

Napisano 21 grudzień 2011 - 10:56

Z tego co mówi ustawa WIF musi najpierw nakazać zakończyć taką działalność a dopiero potem jeśli się nie posłucha to jest kara...

#44 hasal

Zasłużony

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2664 postów
  • Miejscowość:
    WarSzafka

Napisano 21 grudzień 2011 - 12:50

Nie - WIF zakazuje prowadzenia reklamy (art. 94a znowelizowanej ustawy PF) i nakłada karę do 50000 (art 129b).
Tu nie masz opcji najpierw zakaz a potem kara - jeśli jest reklama - jest zakaz i kara (obligatoryjnie).

#45 Wiech13

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 685 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
  • Miejscowość:
    Warmia und Masuren
  • Stanowisko:
    Kierownik apteki
  • Miejsce pracy:
    apteka otwarta

Napisano 21 grudzień 2011 - 15:20

Sprytne bardzo. Pod formą opieki farmaceutycznej.
Sam wpadłem na podobny pomysł - KARTA OPIEKI FARMACEUTYCZNEJ.
Każdy pacjent otrzymuje kodowaną kartę z imieniem i nazwiskiem. Podczas każdej wizyty w aptece przed ekspedycją podaje kartę i jest wybierany. Potem widzimy kiedy był, co kupił, i kiedy będzie ponownie. A i punkty można przypiąć obligatoryjnie.

#46 celtic

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 164 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    Warszawski Uniwersytet Medyczny

Napisano 21 grudzień 2011 - 18:00

http://www.warszawa....maceutyczne.pdf

Hasal na ja podstawie tego tak napisałem....więc czegoś nie rozumiem:0
ostatni akapit

Użytkownik celtic edytował ten post 21 grudzień 2011 - 18:01

#47 mycofenolan

• Farmaceuta
  • PipPip
  • 41 postów

Napisano 21 grudzień 2011 - 21:24

Wyświetl postUżytkownik hasal dnia 21 grudzień 2011 - 10:30 napisał

Zabawne, zabawne - a kto będzie te karty wydawał? I kto poniesie ew. koszt 50000 PLN za stwierdzenie ze takie karty jednak reklamą jest? Czyżby były to apteki???
Bardzo, bardzo ostrożnie podchodziłbym do tego co mówią hurtownie i bardzo, bardzo, bardzo dokładnie czytałbym regulaminy umów jakie apteki mają z nimi podpisać - jakoś nie chce mi się wierzyć że jakakolwiek odpowiedzialność będzie na hurt/stowarzyszenie nałożona.
Intencja MZ jest jasna ale oczywiście jak ktoś chce sprawdzić jak ona jest to ma do tego prawo.

Umowy nie czytałam , nie byłam zainteresowana podpisaniem, ale podobno prawnicy się pod tym podpisują i w razie czego bronią-chociaż twierdż że nie ma "w razie czego". Katalogi z wmontowanymi kartami daje nam program potem pacjent zostawia autograf-ta kartka zostaje u nas a katalog i kartę zabiera pacjent. Mam wrazenie że dobrze wszystko przemyśleli i zakombinowali- to nie jest program na 5 aptek , tylko czołówka, nie sądzę żeby ryzykowali - w końcu jedna apteka z karą i cała reszta mówi im żegnaj.

Ja generalnie mam dość : patelni , garnków poduszek, wymiarów teflonów , śrenicy.Nawet nie próbuje policzyć ile mnie to kosztowało i nie mówię tu o wakacjach na Dominikanie bo tam pewnie zabrałabym rodzinę, ale o nerwach stresie, braku prezentów, niezadowolonych pacjentach,sokowirówkach, które robią nieklarowny sok -- koszmar!!!! Moi pracownicy też juz mają dość-i liczą dni do końca roku.

#48 zofja

• Użytkownik
  • 11 postów
  • Miejscowość:
    lublin

Napisano 05 styczeń 2012 - 10:17

Czy PGF dzoała zgodnie z ustawą ,bo porozsyłąli do pacjentów tych,którzy byli w 2011 w programie60+isenior.,nowe karty obowiązują ze zniżką jeszcze w tym roku?

#49 prostacyklina

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 121 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach
  • Miejscowość:
    S-C
  • Stanowisko:
    Magister farmacji

Napisano 05 styczeń 2012 - 16:31

karty dofinansowują leki 100% co jest legalne
ale juz samo funkcjonowanie kart może być sprzeczne z prawem zakazu reklamy

#50 Etna

• Użytkownik
  • 14 postów

Napisano 29 styczeń 2012 - 17:20

Wyświetl postUżytkownik mycofenolan dnia 21 grudzień 2011 - 21:24 napisał

Umowy nie czytałam , nie byłam zainteresowana podpisaniem, ale podobno prawnicy się pod tym podpisują i w razie czego bronią-chociaż twierdż że nie ma "w razie czego". Katalogi z wmontowanymi kartami daje nam program potem pacjent zostawia autograf-ta kartka zostaje u nas a katalog i kartę zabiera pacjent. Mam wrazenie że dobrze wszystko przemyśleli i zakombinowali- to nie jest program na 5 aptek , tylko czołówka, nie sądzę żeby ryzykowali - w końcu jedna apteka z karą i cała reszta mówi im żegnaj.

Ja generalnie mam dość : patelni , garnków poduszek, wymiarów teflonów , śrenicy.Nawet nie próbuje policzyć ile mnie to kosztowało i nie mówię tu o wakacjach  na Dominikanie bo tam pewnie zabrałabym rodzinę, ale o nerwach stresie, braku prezentów, niezadowolonych pacjentach,sokowirówkach, które robią nieklarowny sok -- koszmar!!!! Moi pracownicy też juz mają dość-i liczą dni do końca roku.

Też miałam już dość tych kart i bzdur...Albo pacjentów wściekających się o to, że patelnia miała mieć o 2cm większą średnicę. Masakra.

Użytkownik Etna edytował ten post 29 styczeń 2012 - 17:21