Witamy na Internetowym Forum Farmaceutycznym
![]() |
Witaj na Internetowym Forum Farmaceutycznym, prawdopodobnie największym forum dyskusyjnym dla obecnych i przyszłych farmaceutów i techników farmaceutycznych. Ale to nie wszystko ... jest tutaj też miejsce dla każdej osoby chcącej uzyskać fachową poradę naszych specjalistów. Aby włączyć się do dyskusji musisz się ZALOGOWAĆ lub jeżeli jeszcze nie masz konta użytkownika ZAREJESTROWAĆ. To zajmie tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł/mogła:
Zapraszamy Administratorzy: Nysander i Anusia wraz z ekipą Moderatorów: Hasal, Olga RaQ, lunaak |
Podnoszenie Kwalifikacji Techników Farmacji
Napisano 28 styczeń 2005 - 17:34
Napisano 29 styczeń 2005 - 01:48
PH
Napisano 29 styczeń 2005 - 08:16
Użytkownik hasal dnia Jan 29 2005, 01:48 AM napisał
To racja, zwlaszcza, ze teraz wchodzi ustawiczne ksztalcenie farmaceutow i roznica miedzy tymi dwoma stopniami jeszcze bardziej sie powiekszy. Ale czy to przelozy sie jakos na realia pracy w aptece? watpie... :/
#4 Gość [Progesteron]
Napisano 31 styczeń 2005 - 02:33
Zaraz po studium farmaceutycznym udało mi się dostać na studia farmaceutyczne i mam skalę porównawczą tego co umie technik a tego co mgr.Muszę przyznać,że mgr posiada znacznie szerszą wiedzę teoretyczną,ale raczej jest słabszy z praktyki.Technik jest za to lepszy praktycznie,ale słaby z teorii.Mówiąc o praktyce mam na myśli szczególnie recepturę.W studium receptura jest bite 2 lata z rzędu i po prostu technicy w porównaniu z mgr-ami są o wiele lepsi.Patrząc na moje koleżanki/kolegów na pracowniach z receptury na AM,ich bezradność,zagubienie i czasem niestety partactwo stwierdzam,że pod względem nauki receptury- studium jest o niebo lepsze.
Aż żal,że za parę lat technicy przejdą do lamusa
Napisano 31 styczeń 2005 - 16:00
Użytkownik Progesteron dnia Jan 31 2005, 02:33 AM napisał
Zaraz po studium farmaceutycznym udało mi się dostać na studia farmaceutyczne i mam skalę porównawczą tego co umie technik a tego co mgr.Muszę przyznać,że mgr posiada znacznie szerszą wiedzę teoretyczną,ale raczej jest słabszy z praktyki.Technik jest za to lepszy praktycznie,ale słaby z teorii.Mówiąc o praktyce mam na myśli szczególnie recepturę.W studium receptura jest bite 2 lata z rzędu i po prostu technicy w porównaniu z mgr-ami są o wiele lepsi.Patrząc na moje koleżanki/kolegów na pracowniach z receptury na AM,ich bezradność,zagubienie i czasem niestety partactwo stwierdzam,że pod względem nauki receptury- studium jest o niebo lepsze.
Kwestia wprawy, a kto wie czy za pare lat receptura nie przejdzie do lamusa...
#6 Gość [Progesteron]
Napisano 31 styczeń 2005 - 22:15
Użytkownik Lukka dnia Jan 31 2005, 16:00 PM napisał
Tu nie chodzi o kwestie wprawy,technicy są bardziej zaradni w aptece.
Poza tym to bardzo zle ,że odejdzie do lamusa- bo receptura to taka prawdziwa farmacja,a nie tylko sprzedawanie leków gotowych.
Napisano 31 styczeń 2005 - 22:25
Pozdrawia PH
Napisano 31 styczeń 2005 - 22:44
Użytkownik hasal dnia Jan 31 2005, 22:25 PM napisał
Pozdrawia PH
co racja to racja, ale wiadomo, ze technik bedzie wychwalal technikow, mgr - mgrow:) dyskusja nie ma sensu. Tym bardziej, ze niedlugo problem sie sam rozwiaze i zostana tylko mgr:)
Napisano 31 styczeń 2005 - 23:12
I nic sie nie rozwiaze bo poki co szkoly ksztalcace technikow sa i ciagle ich szkola
Problemem jaki jest i bedzie pomiedzy technikami a mgr jest poziom wyksztalcenia i tyle ale tak to bylo pomyslane od poczatku i nie ma co do tego dorabiac filozofii.
Pozdrawiam technikow i magistrow Hasal
Napisano 01 luty 2005 - 07:33
Użytkownik makary dnia Jan 31 2005, 23:01 PM napisał
mialem na mysli problem wyksztalcenia, jak to Hasal napisal, a nie ze mam cos do technikow. Problem sie rozwiaze, bo w dziedzinie farmacji beda ksztalceni tylko mgr.
#11 Gość [Progesteron]
Napisano 02 luty 2005 - 01:32
Użytkownik hasal dnia Jan 31 2005, 22:25 PM napisał
Pozdrawia PH
Po pierwsze - receptura w studium jest bite 2 lata non stop kolor,więc w czasie póżniejszego stażu technicy są bardziej w tym względzie zaradni.No wybaczcie,ale jak patrzę na niektóre osoby u mnie na roku jakimi są niedorajdami w recepturze,jak partolą najdrobniejsze szczegóły,to ręce mi opadają i sobie myślę "z czym do ludzi?".
Nie chodzi mi o poziom wiedzy-bo tu oczywiście sprawa jest jasna -mgr wie o WIELE więcej od tech.
Użytkownik Lukka dnia Jan 31 2005, 22:44 PM napisał
Po drugie.Wychwalam i techników i magistrów...a Ty wydaje mi się,że traktujesz techników bardzo z góry,przyszły magistrze...
Napisano 02 luty 2005 - 07:13
Cytat
rozumiem, ze mogla moja wypowiedz byc tak zrozumiana, ale wyjasnilem ja wczesniej. Sam pracowalem jako pomoc apteczna przez ponad rok, teraz stazuje i lepiej mi jest dogadac sie z technikami niz mgr.
Takze jeszcze raz zaklinam sie
pzdr
#13 Gość [edzia111]
Napisano 11 luty 2006 - 19:34
Użytkownik Progesteron dnia 31/01/2005, 03:33 napisał
Sieka1Chcialbym sie od ciebi8e troszke dowiedziec gdyz chcxialabym wybrac sie na farmacje ale mam problem gdyz nie ma uczelni prywatnych z tym kierunkiem a bardzo chce miec wyzsze wyksztalcenie.I jak skoncze studium to odrazu moze zrobic magistra jest to mozliwe?jesli tak to na jakich zasadch?nawet wieczorowo lub zaocznie i na jkich uczelniach.I chce zapytac jakie studium skonczylas i ile cie kosztowalo i czy zaocznie i czy jestes zadowolona z wyboru zawodu..Z gory dzieki czekam na odp
Napisano 12 luty 2006 - 11:16
nie ma zaocznych, wieczorowych, licencjackich itp. i nie ważne, ze jesteś już tech. farm. z iluś letnim stażem, nie ważne, ze jesteś np. mgr chemii itp- dla wszystkich są te same zasady
Napisano 17 marzec 2006 - 15:23
Napisano 21 marzec 2006 - 14:44
Cytat
Wykładowcy w naszym pięknym kraju nie są zbyt dobrze opłacani wiec sobie szukają źródła dodatkowego zarobku. Wykorzystują to róznej maści szkoły prywatne. Tylko ze nie swiadczy to zawsze o wybitnym poziomie nauczania.
Cytat
nie mozna porównywać technikum z AM i technika z magistrem. Od technika wym aga sie po prostu mniejszej wiedzy bo 2 lata to nie 5. Wiedza teoretyczna mimo tego co sie mówi czasem sie przydaje.
Cytat
ta jedyna róznica powoduje jednak ze często aptece nie opłaca sie zatrudnić technika bo ma za małe uprawnienia (pomijam sieci ale to inna historia).
Cytat
nie wszedzie jest taka instytucja jak technik farmaceutyczny to po pierwsze. Po drugie taki technik ma zwykle inne uprawnienia i inne zadania niż technik polski. Z pracą wiec tak kolorowo nie jest.
#17 Gość [emylyann]
Napisano 25 maj 2006 - 11:41
Napisano 25 maj 2006 - 20:47
#19 Gość [Lilo]
Napisano 18 czerwiec 2006 - 18:59
Napisano 18 czerwiec 2006 - 20:12