Skocz do zawartości

Witamy na Internetowym Forum Farmaceutycznym

Witaj na Internetowym Forum Farmaceutycznym, prawdopodobnie największym forum dyskusyjnym dla obecnych i przyszłych farmaceutów i techników farmaceutycznych.

Ale to nie wszystko ... jest tutaj też miejsce dla każdej osoby chcącej uzyskać fachową poradę naszych specjalistów.

Aby włączyć się do dyskusji musisz się ZALOGOWAĆ lub jeżeli jeszcze nie masz konta użytkownika ZAREJESTROWAĆ.

To zajmie tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł/mogła:
  • brać udział w dyskusjach we wszystkich działach forum,
  • czytać zawartość niedostępną dla niezarejestrowanych użytkowników.
  • przeglądać dostępne u nas oferty pracy
  • rozmawiać na shoutboxie
  • korzystać z Prywatnych Wiadomości do komunikacji z innymi użytkownikami
  • i wiele więcej ...
Dołącz do naszej społeczności już TERAZ.

Zapraszamy Administratorzy: Nysander i Anusia wraz z ekipą Moderatorów: Hasal, Olga RaQ, lunaak
Guest Message by DevFuse

Zanim wybierzesz farmację - pytania i odpowiedzi 2

28 odpowiedzi w tym temacie

#1 Akila

• Nieaktywny
  • 4 postów

Napisano 26 marzec 2008 - 20:25

Cześć!

W tym roku konczę LO, niestety nie zdaję ani biologii, ani chemii na maturze (obawiałąm się, że .... nie zdam Dołączona grafika , no i teraz żałuję .....) . Chcialabym studiować farmację zaocznie , ale nie bardzo wiem czy jest to możliwe. Czym się różnią studia stacjonarne od niestecjonarnych ?? Ja zawsze myslałam, że niestacjonarne to zaoczne, ale na UMK w Toruniu napisane jest , że liczy się matura z chemii i biologii , czy tak jest na innych uczelniach ?? Czy są take studia farmaceutyczne, na które mogę się dostać bez tej biologii i chemii na maturze (zdaje geografię ) ??? Dość mocno się pogubiłam w tym wszystkim, więc jeśli ktoś zrozumiał co napisałam i o co pytam , to proszę o pomoc . Zależy mi na farmacji ( interesuje mnie to) .

Biorę jeszcze pod uwagę studium farmaceutyczne, ale wolałabym studia ( tytuł magistra ), bo po studium mam tylko zawód i nic więcej Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika . A ewentualnie czy może ktoś z was poradzić mi gdzie jest jakieś dobre studium Dołączona grafika (jak nie znajde studiów magisterskich)

Pozdrawiam wszystkich.

#2 Justy

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 490 postów
  • Miejscowość:
    Warszawa

Napisano 27 marzec 2008 - 08:29

o ile mi wiadomo, nie ma możliwości studiowania farmacji zaocznie.

#3 Gość [Gość [Akila]]

• Gość

Napisano 27 marzec 2008 - 20:49

szkoda........... ale bardzo dziękuję za informacje

#4 vert

• Nieaktywny
  • PipPipPipPipPip
  • 412 postów
  • Miejscowość:
    Łódź

Napisano 28 marzec 2008 - 22:49

chemia i biologia to raczej mus tak jak historia na prawo albo matma na polibude.

#5 Brian_SWDN

• Student
  • PipPipPipPipPip
  • 471 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    CM Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Bydgoszczy
  • Miejscowość:
    Praga

Napisano 29 marzec 2008 - 10:21

1. Nie da sie studiowac farmacji zaocznie. Studia niestacjonarne na CM UMK polegają na tym ze płacisz za studia gruba kasę, a na zajecia chodzisz normalnie, tak jak stacjonarni. Opłata miesięczna to ok. 1600zł.
2. Mature z chemii i bioli musisz mieć, to jest wyznacznik tego, za choc troche masz pojecie o tym co bedziecie robic. Na niestacjonarne jest jednak niższy próg niz na stacjonarne.
3. Nie ma studiów farmaceutycznych/medycznych/chemicznych gdzie bez chemii lub biologii sie dostaniesz...
4. Ewentualnie popytaj, czasem uczelnie robią egzaminy wstepne także dla ludzi z nowymi maturami, którzy nie zdawali matury z chemii lub bioli. Ale uprzedzam ze odsetek dostających sie z takich uczelnianych egzaminów wstepnych jest znikomy. Za duzy przesiew.
5. Zawsze mozesz pójść do najbliższego Tobie technikum farmaceutycznego, bo one nie odbiegają znacznie poziomem od siebie. Jak bedziesz chciała sie uczyc to i w kiepskim technikum sie bedziesz uczyc. A bedąc w technikum zawsze mozesz pdejsc do matury jeszcze raz. Wielu ludzi na farmacji ma juz tytuły technika farmacji.

#6 Gość [Gość [Akila]]

• Gość

Napisano 07 kwiecień 2008 - 17:12

Dziękuje za to że poczytaliście mój post i postanowiliście dać mi odpowiedź. No cóż... jeśli nie ma dla mnie miejsca na studiach farmaceutycznych to poszukam sobie innych studiów , bo techniukum to nie to samo........ wolę skończyć jakieś studia. Pozdrawiam Was serdecznie.

#7 Gość [Gość]

• Gość

Napisano 07 kwiecień 2008 - 20:38

hej mam pytanie czy jeżęli bede zdawać na maturze billogie rozszertzona ale podstawową chemie..to czy moge dostać się na farmacje??

#8 sylwiaaa

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 149 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    Uniwersytet Medyczny w Łodzi

Napisano 07 kwiecień 2008 - 22:59

Wyświetl postUżytkownik Gość dnia 7/04/2008, 21:38 napisał

hej mam pytanie czy jeżęli bede zdawać na maturze billogie rozszertzona ale podstawową chemie..to czy moge dostać się na farmacje??

na wiczorowa moze i tak, na dzienna nie sadze, na wiekszosci uczelni brany jest pod uwage tylko poziom rozszerzony z chemii i biologii ,a progi punktowe na farmacje sa zawsze wysokie

#9 Brian_SWDN

• Student
  • PipPipPipPipPip
  • 471 postów
  • Uczelnia Wyższa:
  • Miejscowość:
    Praga

Napisano 07 kwiecień 2008 - 23:03

A czy wiedząc jedynie ze samochód ma 4 koła i kierownicę możesz pełnoprawnie jeździć autem po drodze?

Krótka piłka z mojej strony: NIE! Myśląc o tych studiach (dziennych) musisz mieć oba przedmioty rozszerzone i zdane bardzo dobrze.

#10 Gość [Kaśka]

• Gość

Napisano 20 kwiecień 2008 - 18:07

Czytając posty, wnioskuję, że nawet mając technika farmacji po dwuletnim studium, nie można zrobić magistraJak tak to wogole w jakich miastach i na jakich uczelniach?Bo na wszystkich stronach uczelni nawet nie można nic znaleźć. Jakbyście mi pomogli byłabym wdzięczna:)

#11 Justy

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 490 postów
  • Miejscowość:
    Warszawa

Napisano 20 kwiecień 2008 - 19:08

Wyświetl postUżytkownik Kaśka dnia 20/04/2008, 19:07 napisał

Czytając posty, wnioskuję, że nawet mając technika farmacji po dwuletnim studium, nie można zrobić magistra

można zrobić.

z tym, że fakt bycia technikiem farm. niczego nie przyspiesza- najpierw przechodzisz normalną rekrutację (na Akademię Medyczną lub Uniwersytet Medyczny), potem studiujesz 5 lat, odbyważ półroczny staż- tak samo, jak osoby, które nie są technikami.

Użytkownik Justy edytował ten post 20 kwiecień 2008 - 19:09

#12 Brian_SWDN

• Student
  • PipPipPipPipPip
  • 471 postów
  • Uczelnia Wyższa:
  • Miejscowość:
    Praga

Napisano 20 kwiecień 2008 - 21:12

No i oczywiście mając technika ze stażem, masz cztery lata w plecy, bo jak wspomniała przedmówczyni - nie przyspiesza to ani nie zwalnia z przedmiotów zawodowych jak TPL, farmakologia.

#13 Gość [Arclight]

• Gość

Napisano 24 kwiecień 2008 - 07:21

Hej, jestem tuż przed maturą (zdaje oczywiście biologię rozszerzoną, z chemii jestem zwolniony) i nie wiem na którą uczelnię się wybrać. Na farmację jestem zdecydowany, prawdopodobnie do Wrocławia, ale chciałbym się upewnić czy to dobry wybór. Napiszcie proszę czego mogę się spodziewać i w co uzbroić się idąc na te studia/do tego miasta:) z góry thx

#14 heroes

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 142 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    Warszawski Uniwersytet Medyczny
  • Miejscowość:
    Bialystok

Napisano 24 kwiecień 2008 - 19:22

W Warszawie zmienił się dziekan, który ma wprowadzić nową ścieżkę edukacyjną, postawić na naukę, nowoczesność, ogólnie wprowadzić wydział na lepszą drogę.

#15 vert

• Nieaktywny
  • PipPipPipPipPip
  • 412 postów
  • Miejscowość:
    Łódź

Napisano 27 kwiecień 2008 - 12:02

a co to ma wspolnego z tematem ?

#16 heroes

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 142 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    Warszawski Uniwersytet Medyczny
  • Miejscowość:
    Bialystok

Napisano 29 kwiecień 2008 - 14:08

Wyświetl postUżytkownik vert dnia 27/04/2008, 13:02 napisał

Kolega z góry nie wie jaką uczelnie wybrać. W sumie to i tak mu nie doradzam tylko informuję. Nie rozumiem po co się tak prz......lać i tak mało osób pisze na tym forum a takie posty tylko odstraszają ludzi do jakiegokolwiek dyskusji na temat farmacji.

#17 OsiouPotfur

Zasłużony

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1283 postów
  • Miejscowość:
    Ponure Miejsce Osua

Napisano 29 kwiecień 2008 - 21:34

Wyświetl postUżytkownik vert dnia 27/04/2008, 13:02 napisał

Pozwolę sobie spróbować odpowiedzieć na to pytanie (które również jakoś tak ...hmmm... nawet z grubsza... z tematem na pozór związane nie jest.... choć może tylko mi się zdaje... ;) )
Otóż dysponując danymi (że przypomnę) :
temat = "Farmacja - Studia. Czy KtoŚ Moze Mi Pomoc ?"
post = "W Warszawie zmienił się dziekan, który ma wprowadzić nową ścieżkę edukacyjną, postawić na naukę, nowoczesność, ogólnie wprowadzić wydział na lepszą drogę. "
można zaryzykować hipotezę, że kto, jak kto, ale ZmienionyWarszawskiDziekan jest z pewnością osobą kompetentną do pomocy w studiach farmacji i ponad wszelką wątpliwość dałby sobie radę z wprowadzeniem ew. zainteresowanych na krętą i niebezpieczną ścieżkę farmacji, skoro, jak wynika z danych, caluśki wydział sam jeden. gołymi ręcami, bez lęku wprowadza na lepszą, najeżoną nowoczesnością, ścieżką edukacyjną i postawioną nauką drogę ...
P.S.
Może pozwólmy Administratorom i Moderatorom czynić swą powinność ? Według mnie post heroesa jak najbardziej pozostaje w obszarze pytania Arclight, którego zgodności z wątkiem nikt jakoś nie kwestionował... Ale gdzież mnie tam, osuupotforuu, fanatycznemu wyznawcy offtopa, zgodność z tematem oceniać ;) Co ja tu w ogóle robię...

#18 Brian_SWDN

• Student
  • PipPipPipPipPip
  • 471 postów
  • Uczelnia Wyższa:
  • Miejscowość:
    Praga

Napisano 30 kwiecień 2008 - 10:10

"Kto to? To ptak? To samolot? Nie! To SUPER-DZIEKAN".

Ja bym raczej informacje na temat dziekana nowo wybranego uznał jako zakamuflowaną reklamę Uczelni więc zarazem i doradzenie, jaką uczelnię wybrać.
Czyż nie?

A ze reklama (bądż telewizja, Gazeta Wyborcza, Platforma Obywatelska) kłamie, to już inna sprawa ;P

#19 Gość [Gość [Stella]]

• Gość

Napisano 05 kwiecień 2010 - 14:25

Hej;)

Mam pytanie. Może ktoś z was wie jaki przedmiot trzeba zdawać na maturze, aby dostać się na studium farmaceutyczne. I może ktos z was był na takim studium. Jakieś porady?

Dziękuje;)

#20 Gość [agnieszka]

• Gość

Napisano 26 lipiec 2010 - 17:25

Także mam w planie Farmację, jeszcze długa droga (bo 2 lata) i obawiam się,czy wytrwam w tym kierunku... staram się , kuję i jest w miarę ok, biologię na 5 i chemię na 4 ale czy tak nadal będzie... już rok temu słyszałam o konieczności tych przedmiotów. Najprawdopodobniej wybiorę Olsztyn i tam są zaoczne- jeśli to Cię intetesuje... ale trudno się dostać, mało miejsc :( trzeba wcześnie składać dokumenty. pozdrawiam wszystkich lubiących farmację ^^