Skocz do zawartości

Witamy na Internetowym Forum Farmaceutycznym

Witaj na Internetowym Forum Farmaceutycznym, prawdopodobnie największym forum dyskusyjnym dla obecnych i przyszłych farmaceutów i techników farmaceutycznych.

Ale to nie wszystko ... jest tutaj też miejsce dla każdej osoby chcącej uzyskać fachową poradę naszych specjalistów.

Aby włączyć się do dyskusji musisz się ZALOGOWAĆ lub jeżeli jeszcze nie masz konta użytkownika ZAREJESTROWAĆ.

To zajmie tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł/mogła:
  • brać udział w dyskusjach we wszystkich działach forum,
  • czytać zawartość niedostępną dla niezarejestrowanych użytkowników.
  • przeglądać dostępne u nas oferty pracy
  • rozmawiać na shoutboxie
  • korzystać z Prywatnych Wiadomości do komunikacji z innymi użytkownikami
  • i wiele więcej ...
Dołącz do naszej społeczności już TERAZ.

Zapraszamy Administratorzy: Nysander i Anusia wraz z ekipą Moderatorów: Hasal, Olga RaQ, lunaak
Guest Message by DevFuse

Zanim wybierzesz farmację - pytania i odpowiedzi

96 odpowiedzi w tym temacie

#61 zena

mosci uparciuch

• Nieaktywny
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1332 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Miejscowość:
    boat city

Napisano 25 czerwiec 2005 - 20:08

na twoim miejscu probowalalabym na lekarski.
pozdr.
z

#62 Gość [lukas]

• Gość

Napisano 26 czerwiec 2005 - 10:55

[quote name='Edek' date='25/06/2005, 23:33']
musisz sobie zadać jedno zajebi***, ale to zajebi*** ważne pytanie:
co chcesz w życiu robić?
i zacznij to robić! (tylko nie zaczynaj od objęcia ambasady na Jamajce)

no tak, to to juz wiem chce byc reumatologiem dzieciecym i co z tego. Jak nie zdam fizyki na rozszerzonym to nawet nie moge zlozyc papierow na lekarski. (szczerze mowiac to nie wiem po co lekarzowi np. znajomosc budowy amperomierza :/) a farmacja dlatego bo lubie chemie a ten kierunek ma chyba z nia chociaz troche wspolnego. B) Jednym slowem staram sie po prostu zejsc na ziemie i jak to sie mowi mierzyc sily na zamiary... I to nie jest tak ze wybieram studia tylko ze wzgledu na przedmioty na maturze ale wg nowej rekrutacji to jest jednak dosc wazne kryterium. :ph34r:

#63 zena

mosci uparciuch

• Nieaktywny
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1332 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Miejscowość:
    boat city

Napisano 26 czerwiec 2005 - 13:07

nowa matura i nowa matura.
jesli wiesz czego chcesz, a warunki jak sam twierdzisz masz, to nic nie powinno cie od realizacji twojego marzenia powstrzymac. moja znajoma chciala byc lekarzem, z fizyki byla noga, ale miala podejscie takie: jak w tym roku sie nie dostane, to kuje przez rok fizyke i startuje nastepnym razem. nawet papierow na inny kierunek nie skladala, bo po co? ona chciala bym lekarzem i juz.

#64 Edek

• Nieaktywny
  • PipPipPipPipPipPip
  • 719 postów
  • Miejscowość:
    Lodz

Napisano 26 czerwiec 2005 - 16:24

:)

Użytkownik lukas dnia 26/06/2005, 11:55 napisał

a farmacja dlatego bo lubie chemie a ten kierunek ma chyba z nia chociaz troche wspolnego. B)

Wyświetl post

no dobra, chesz to usłyszeć, proszę bardzo:
Jeśli interesuje cię budowa, funkcjonowanie ludzkiego ciała, procesy w nim zachodzące i wszystko co się w jakiś sposób z tym wiąże, a do tego jesteś pasjonatem chemii i ta dziedzina nie sprawia Ci trudności, no i chcesz uniknąć fizyki na maturze - farmacja to idealny wybór!
Przedmiotem tych studiów są na równi: nauki medyczne (a więc człowiek) jak i cały przepastny ogrom chemii oraz wiele dodatkowych niespodzianek. to bardzo ciekawe, ale trudne studia.
mam nadzieję, że podejmiesz trafną decyzję. pozdrawiam i życzę powodzenia.

#65 Gość [redfly]

• Gość

Napisano 30 czerwiec 2005 - 12:24

Czesc!!!!!! Ja własnie skonczylem tydzien temu farmacje w Krakowie gdybym wybieral jeszcze raz to zdecydowałbym sie na to samo!!!!!!
Najtrudniejsze lata to 2 i 3 rok głownie dzieki fiziologii Sławnych 5 Konturków potem chemia leków i 1000 wzorów do wkucia i dalszy ciag fizio tylko ze pod nazwa Patofiziologia. Roslinek jest mało semestr botaniki na pierwszym i ziołolecznictwo na 3 duzo przedmiotów wspólnych z lekarskim dlatego mógłbyś sie spróbowac przeniesc po zdaniu wstepniaka a wtedy wszystko wyzej 3,5 Ci przepisza!!!!!!!!!!!!!! a laborki spox tylko musizs czasami posiedziec 6 -7 7 godzin pozdr. rudy :P

#66 salwa

• Nieaktywny
  • PipPipPipPipPip
  • 491 postów
  • Miejscowość:
    Z AFRYKI

Napisano 30 czerwiec 2005 - 21:15

Użytkownik redfly dnia 30/06/2005, 12:24 napisał

Czesc!!!!!! Ja własnie skonczylem tydzien temu farmacje w Krakowie gdybym wybieral jeszcze raz to zdecydowałbym sie na to samo!!!!!!
Najtrudniejsze lata to 2 i 3 rok głownie dzieki fiziologii Sławnych 5 Konturków potem chemia leków i 1000 wzorów do wkucia i dalszy ciag fizio tylko ze pod nazwa Patofiziologia. Roslinek jest mało semestr botaniki na pierwszym i ziołolecznictwo na 3 duzo przedmiotów wspólnych z lekarskim dlatego mógłbyś sie spróbowac przeniesc po zdaniu wstepniaka a wtedy wszystko wyzej 3,5 Ci przepisza!!!!!!!!!!!!!! a laborki spox tylko musizs czasami posiedziec 6 -7 7 godzin pozdr. rudy :P

Wyświetl post

oj chcialabym tez tak pisac..
hoop shoop i wszystko na ta farmacji byl tak łatwy?oj zdecydowatac to napewno farmacji ale ciezkie studia są....
ale ja wiem..po 5 roku wszystko sie wydaje:przeciez było tak łatwo..ja tez tak będę miala wyrażenia napewno.
P.S.gratulacji pan mgr.

#67 Gość [Vendor]

• Gość

Napisano 04 lipiec 2005 - 13:00

Użytkownik lukas dnia 25/06/2005, 16:40 napisał

czesc wszystkim mam pyt., zawsze chcialem byc lekarzem i isc na medycyne ale w liceum moje plany sie nieco skomplikowaly ze wzgledu na fiz. Jestem w kl z rozszezona fizyka i mam zniej 5 co nie zmienia faktu ze nie mam o tym przedmiocie zielonego pojecia... oprostu taki nauczyciel. A na korki mnie nie stac wiec pomyslalem ze moze warto sprubowac na farmacje(niestety na stomatologie tez jest potrzebna maturka na rozszezonym z fiz :( )  Z biologia sobie radze raczej nie zle no powiem na 4 (tak obiektywnie) problem w tym ze duzo bardziej
wole anatomie i fizjologie czlowieka niz jakies rosinki :/  (bo to nudne jest okrooopnie), no a z chemnia idzie mi calkiem calkiem, ostatnio mi nawet profesorka powiedziala ze jakbym sie pouczyl to moge sprobowac swoich sil na olimpiadzie (ale z tym to chyba przesadzila troche, bo az tak dobrze to ja tych moich sil nie oceniam) no w kazdym razie z materialem profilu rozszezonego nie mam problemow.
Ja juz nie wiem co mam robic, prosze pomozcie mi. Jeszcze mi chodzi po glowie medycyna w poznaniu (tam mozna sie dostac bez zdawania fizyki), ale co z tego ze sie nawet dostane (swoje szanse oceniam na jakies 2% bo jest 17 kandydatow na miejsce) jak po pierwszej sesji bede musial zabrac papiery (podobno najwyzszy poziom jest w poznaniu i bardzo duzo osob odpada juz na poczatku.
Mam taki metlik w glowie ze juz sam nie wiem czego chce. Wiem ze decyzji nikt za mnie nie podejmie ale powiedzcie chociaz jak to z ta farmacja jest i czy bardzo ciezko sie utrzymac (optymistycznie zakladam ze sie dostane bo napisanie rozszezonej maturki to nie taki wielki problem  :P )  i z jakich przedmiotow jest najciezej. Cos mi sie o uszy obilo ze najgorszy 3 rok ale dlaczego to juz nie wiem :/ . a i jeszcze czy bardzo trudno jest w labolatorium bo slyszalem ze tak ale nie rozumie dlaczego:/ jak dla mnie to wystarczy poprostu byc dokladnym i uwazac co sie robi. nie wiem moze sie myle. ..

Wyświetl post

Noo to żebyś się nie zdziwił z tą chemią rozszerzoną na maturze,ale ja bym nie powiedział,że taka prosta:]I na pewno nie ma mowy o "bez problemu":/A na farmację jest się cięzko dostać:/.........Bo prawie wszyscy,którzy już podziękowali medycynie wpadli na ten sam pomysł co Ty i idą na farmację:] Więc najpierw sprawdź czy jesteś na liście przyjętych,a później martw się o to czy się utrzymasz na roku:>

#68 Gość [Rey]

• Gość

Napisano 30 sierpień 2005 - 15:31

Piszę tu ponieważ nie chce narazie zaśmiecać wam forum głównego oraz większość ludzi którzy wchodzą na forum i nie do końca wiedzą gdzie szukać patrzą właśnie do tego działu więc może też coś z tego wyniosą.

Tak więc chcę zostać studentem farmacjii B) (zaczynam III kl. LO) i chciałem się dowiedzieć kilku rzeczy co by później nie być niemile zaskoczonym. Z góry dzięki za odpowiedzi :)

Jeżeli pozwolicie teraz pytanka :P

1. Z tego co tu już czytałem widzę, że ludzie zadają pytania o specjalizacje... jeżeli ktoś mógł by mi napisać jakie specjalizacje są dostępne podczas/po farmacji był bym wdzięczny.

2. Jaką pracę związaną z farmacją mogę podjąć po studiach... ? (to pytanie mnie najbardziej nurtuje) gdyż niezbyt kręci mnie praca w aptece i wydawanie leków itp. czy mogę pracować w jakiejś firmie farmaceutycznej bądź innej ? jakieś laboratorim albo coś ? tworzenie/badanie leków ?

3. Czytałem kilka rankingów szkół w gazetach/necie ale to były zwykle zwarte artykuły pisane przez dziennikarzy. Widzę, że forum to odwiedzają studenci z różnych uczeli więc jeśli macie chwilę napiszcie w paru zdaniach coś o swojej szkole.
(Jak czytałem nie widziałem nikogo z sosnowca :P a ta uczelnia mnie ineteresuje... może jakaś opinia?)

4. Przeczytałem u was też, że farmacja to nie najłatwiesze studia więc o to się nie pytam ale z czym macie największe problemy ?

5. I ostatnie pytanie (jak narazie ;P) Biotechnologi Vs. Farmacja ? (btw czym zajmuje się biotechnolog po studiach (jeśli wiecie :P))

Mam nadzieje, że was zabardzo nie zamęczam :D
Jeżeli ktoś zna jakieś linki gdzie mogę poczytać o tym o co pytam są mile widziane :P

#69 kris

• Nieaktywny
  • PipPipPipPipPip
  • 471 postów

Napisano 30 sierpień 2005 - 18:16

1. co do specjalności, którą się wybiera na studiach to zalezy od uczelni i one są zdaje sie od IV roku. Najczęsciej to jest farmacja apteczna, przemysłowa i analityka farmaceutyczna i troche się różni siatka godzin dla każdej specjalizacji. W aptece można pracować bez wzgędu na to czy jestes po specjalności apteczenj czy npo. przemysłowej. A co do tego jakie są po studiach to długoby wymieniać.

2.Po farmacji jest w sumie sporo możliwości pracy. Kolega, który kończył niedawno pracuje np w laboratorium kryminalistycznym. Można pracować w aptece, w hurtowni leków, w firmie farmaceutycznej, jako reprezentant firmy farmaceutycznej (rep), p[rzy produkcji leków przy ich badaniu i m isie skończyły pomysły moze ktoś coś dorzuci

3. Ja jestem z Białegostoku i choć profesorowie ciągle mówią, że wszystkie akademie trzymają równy poziom to w praktyce nie ejst tak kolorowo. W sumie to farmacja jest troche jakby w cieniu medycyny i stomatologii (ja mam przynajmniej takie wrazenie). Ogólnie uczelnia jest spoko, fajni ludzie i nauczyciele też znośni.

4. Na I roku to jest napewno chemia ogólna, organiczna (chociaż w labie można nieco pokręcić, żeby wyszło na twoje), analityczna (jak nie umiesz miareczkować i ci to nie idzie to jest ciężko). Poza tym takie kobyły jak biochemia, chemia leków i gnozja.

5. Co do biotechnologii to cóż. Jest masa specjalności: biotechnologia roślin,. zwierząt, biotechnologia medyczna, biotechnologia w medycynie weterynaryjnej, biotechnologia mikroorganizmów,.biochemia itd itd poza tym programy się różnią w zależności od uczelni.
Ogólnie biotechnolog moze pracować w w technologii żywności, firmach farmaceutycznych, wytwórniach surowic i szczepionek, laboratoriach kontrolnych i diagnostycznych, zakładach higieny weterynaryjnej, stacjach sanitarno-epidemiologicznych, stacjach ochrony roślin, placówkach naukowo-badawczych.
O ile tą pracę znajdzie. Biotechnologia sie narazie u nas rozwija i większosc ludzi wyjeżdża za granicę do pracy.

Do farmacji i pracy w aptece trzeba mieć powołanie tak jak do medycyny. Musisz sie liczyć z faktem, że być może wylądujesz w aptece.

#70 Gość [Rey]

• Gość

Napisano 01 wrzesień 2005 - 10:51

Ok dzięki za wyczerpującą odpowiedź :) czkeam na więcej ;P

#71 adammaster

• Nieaktywny
  • Pip
  • 21 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    Uniwersytet Medyczny w Lublinie

Napisano 11 wrzesień 2005 - 21:57

a propos biotechnologii...
powiem nieskromnie ze dostałem sie na btc na uw i sggw, na chem na uw i farm na am
w koncu wybrałem am, dlaczego?
hmm dlugo by odpowiadac.
to sa dosc pokrewne dzidziny, pokrywają sie w pewnym obszarze poniewaz np w w syntezie farm uzywa sie rowniez metod biotechnologicznych
ok 50% związków czynnych jest pochodzenia roslinnego
trzeba to jakos wytworzyc, nie? a zeby wsz ładnie roslo to hoduje sie to wlasnie motodami btc
na farmie tez sa przedmioty a'la biotechnologia:
np w lublinie juz na pierwszym roku mielismy zajecia fakultatywne pt."biotechnologia roślin" podobne przedmiote sa tez na późniejszych latach
farmacje mozna okreslic z czym pewnie wielu sie niezgodzi jako biotechnologie medyczna
bardzo ciekawe jest porównanie tych dwóch przedmiotów dziedzin czy obszarów nauki
na btc masz tez mozliwosci wyboru od tech żywności przez jakies repelenty po synteze szczepionek i insuliny a te ostatnie to właśnie działka farmy!

jeszcze jedno znacie pewnie firme BIOTON - mowia o sobie ze jest to firma biotechnonlogiczna ale równie dobrze mozna by ja nazwac farmaceutyczna-produkuje LEKI metodami BIOTECHNOLOGICZNYMI

jak chcesz pomagać ludziom to zapraszam na farmacje!

#72 Gość [Guest]

• Gość

Napisano 24 wrzesień 2005 - 15:10

thx za tłumaczenie :> to mnie już ostatecznie przekonało do farmy :)

#73 Gość [Guest]

• Gość

Napisano 17 grudzień 2005 - 15:28

mam pytanie czy na farmacje trzeba zdawac mature z fizyki????

#74 mazan

• Nieaktywny
  • PipPipPipPip
  • 228 postów

Napisano 17 grudzień 2005 - 15:54

nie

#75 Gość [Ashia]

• Gość

Napisano 19 luty 2006 - 13:25

witam,
mam pytanie wybieram sie w tym roku na farmacje, tylko zastanawaim sie do jakiego miasta. W gre wchodzi lublin, warszawa i krakow. Chodzi mi o to zeby byl w miare wysoki pozmiom tego co jest potrzebne i jak najmniej innych pierdol ktore sie po tem do niczego nie przydadza.

bede wdzieczna za info o tych 3 miastach
-jak wygladaja zajecia
-ile jest nauki
-ile osob odpada
-jak jest z czasem wolnym (czy wogole takie cos jest :unsure: )
-jak jest z mozliwosciami np zalatwienia praktyk za granica
itd... ogolnie wszystko ;)

z gory thx
pozdrawiam

#76 Gość [Ashia]

• Gość

Napisano 22 luty 2006 - 16:38

na prawde nie ma tu nikogo kto by mogł co kolwiek na ten temat napisac :(

#77 lika

• Validating
  • Pip
  • 28 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    CM Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie

Napisano 23 luty 2006 - 21:48

Trudno odpowiedziec na Twoje pytanie bo chyba nikt nie studiowal na kazdej z tych uczelni i trudno porownywac:)W Krakowie do 2 roku wyglada tak:
-zajecia wygladaja roznie-sa przeciez rozne przedmioty, nie bardzo rozumiem pytanie...sa seminaria na ktorych sie siedzi i robi sie teorie, sa cwiczenia praktyczne na ktorych samodzielnie robisz to co ci kaza...
-do niektorych przedmiotow trzeba sie przylozyc niektore sie zalicza bo kolega z przodu wyraznie pisze:)1 rok jest calkiem spoko, 2 rokiem tak strasza ze wole sie nie wypowiadac bo jeszcze go nie skonczylam, zeby nie napeszyc:)
-u nas po pierwszym roku odpadli tylko ludzie z wieczorowych chyba.(4 osoby?)
-czas wolny jak sobie zorganizujesz zawsze bedziesz miala:)na kazdych studiach:)
-nie wiem

studiujac nie moge ci powiedziec co sie przyda a co nie, ale nigdzie nie ma tak dobrze ze uczysz sie tylko tego co bedzie potrzebne w zawodzie...liczenie calek i logarytmow z tablic raczej sie nie przyda, ale kto wie....:)
powodzenia

#78 Gość [Ashia]

• Gość

Napisano 24 luty 2006 - 16:41

zdaje sobie sprawe ze nikt mi nie porowna bo nie studiuje sie raczej na kilku uczelniach. Chodzi mi o to zeby sie dowiedziec jak mniej wiecej te studia wygladaja. Bo naprzyklad o krakowie slyszalam ze jest strasznie zla organizacja (zwlaszcza jezeli chodzi o rozklad zajec), o lublinie ze ogolnie jest raczej niski poziom, a o warszawie nic. A interesuje mnie jak to widza osoby tam studiujace. Ona chyba sa najbardziej kompetentne w tej dziedzinie ;)

dzieki za info o krakowie :)

#79 kris

• Nieaktywny
  • PipPipPipPipPip
  • 471 postów

Napisano 24 luty 2006 - 18:18

co do wawy poczytaj sobie: http://www.medyk.waw.pl/index.php?option=c...d=6972&catid=12 m.in. o rdzy i wykładowcach.

#80 Gość [daria]

• Gość

Napisano 25 luty 2006 - 03:06

ja jestem na 4 roku farmy w wawce i prawdę mówiąc jak miałabym wybierać raz jeszcze uczelnie, nie zmieniłabym decyzji...moze stan techiczny wydziału nie jest najlepszy, ale nie wierze, że na innych AMach jest idealnie, sprzęt nowiutki itd. jesli chodzi o wykladowcow to jest roznie, sa tacy ktorzy maja satysfakcje z "udupiania" studentów, ale wiekszość jest spoko(przynajmniej ja tak uważam no i spora grupka moich znajomych:)) warto dobrze przemyśleć decyzję wyboru AM, bo wbrew pozorom przyszli pracodawcy zwracaja uwagę na to jaką uczelnie konczylas (no chyba że fascynuje cie praca w aptece, wtedy mozesz wybrać uczelnie z tzw. "drugiej półki" czyt. bydgoszcz, bialystok). a jesli chodzi o krakow to moj kolega tam studiuje, z tego co wspominal to stan techniczny jest porownywalny z warszawa, moze w krka jest lepsza organizacja...
powodzenia na maturze/egzamie i do zobaczenia w szeregach studentów farmacji... a i jeszcze jedno nie przejmuj sie opiniami niektorych osob, ktorzy odradzaja farmacje, jezeli czaisz chemie, lubisz uczyc sie(ale nie bez przesady) dasz radę, warto, czasami jest cięzko, ale trzeba zacisnac zabki i brnac do przodu!!!

P.S. sorki za ewentualne błedy, ale to już ta pora no i koncowka ciezkiego tygodnia oczywiscie:))