Skocz do zawartości

Witamy na Internetowym Forum Farmaceutycznym

Witaj na Internetowym Forum Farmaceutycznym, prawdopodobnie największym forum dyskusyjnym dla obecnych i przyszłych farmaceutów i techników farmaceutycznych.

Ale to nie wszystko ... jest tutaj też miejsce dla każdej osoby chcącej uzyskać fachową poradę naszych specjalistów.

Aby włączyć się do dyskusji musisz się ZALOGOWAĆ lub jeżeli jeszcze nie masz konta użytkownika ZAREJESTROWAĆ.

To zajmie tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł/mogła:
  • brać udział w dyskusjach we wszystkich działach forum,
  • czytać zawartość niedostępną dla niezarejestrowanych użytkowników.
  • przeglądać dostępne u nas oferty pracy
  • rozmawiać na shoutboxie
  • korzystać z Prywatnych Wiadomości do komunikacji z innymi użytkownikami
  • i wiele więcej ...
Dołącz do naszej społeczności już TERAZ.

Zapraszamy Administratorzy: Nysander i Anusia wraz z ekipą Moderatorów: Hasal, Olga RaQ, lunaak
Guest Message by DevFuse

Zanim wybierzesz farmację - pytania i odpowiedzi

96 odpowiedzi w tym temacie

#41 Gość [Guest]

• Gość

Napisano 27 marzec 2005 - 11:17

Użytkownik moradrin dnia 18/03/2005, 02:29 napisał

No dobra a jak wyglada rekrutacja?
Z chemia raczej nie mialbym problemow ale gorzej z biologia bo nie zdaje z niej maturki. Mozna zastapic ja matematyka????

Pozdrawiam

Wyświetl post

Musisz dobrze umieć dział poświęcony roślinom.Najlepiej uczyć sie z 'Repetytorium dla kandydatów na akademie medyczne' chyba Danowskiego.Kilka tomów w żółtej oprawie.
Matematyki sie nie zdaje na farmację. B)

#42 Gość [Guest]

• Gość

Napisano 27 marzec 2005 - 11:20

Użytkownik Guest dnia 27/03/2005, 11:17 napisał

Z chemia raczej nie mialbym problemow ale gorzej z biologia bo nie zdaje z niej maturki. Mozna zastapic ja matematyka????

Pozdrawiam

Wyświetl post

Musisz dobrze umieć dział poświęcony roślinom.Najlepiej uczyć sie z 'Repetytorium dla kandydatów na akademie medyczne' chyba Danowskiego.Kilka tomów w żółtej oprawie.
Matematyki sie nie zdaje na farmację. B)No i biologie Villego wypada mieć, niektóre rzeczy poczytać.

Wyświetl post

#43 Gość [Guest]

• Gość

Napisano 27 marzec 2005 - 11:22

Użytkownik Antrios dnia 19/03/2005, 13:59 napisał

Użytkownik Andzia dnia 12/03/2005, 13:09 napisał

cześć chciałabym sie dowiedzieć jakie są przedmioty na I roku farmacji i czy jest trudno.Ponieważ obecnie studjuje biologie i nie wiem czy ma sens  zdawać na farmacje.

Wyświetl post

Jeśli uważasz, że nie ma sensu zdawać na farmacje to conajmniej nie masz powołania do tego zawodu więc po co się przez 5 lat męczyć ??????

Wyświetl post

Może nie odkryła jeszcze powołania :) .Jakie są przedmioty to zależy od uczelni, różne uczelnie moga mieć co innego na 1 roku. :rolleyes:

#44 Gość [Guest]

• Gość

Napisano 27 marzec 2005 - 11:24

Użytkownik Guest dnia 27/03/2005, 11:20 napisał

Użytkownik Guest dnia 27/03/2005, 11:17 napisał

Pozdrawiam

Wyświetl post

Matematyki sie nie zdaje na farmację. B)No i biologie Villego wypada mieć, niektóre rzeczy poczytać.Oczywiście mówiąc o roślinkach miałem na myślli to że trzeba mieć w 1 paluszku, a reszte materiału też dobrze w miarę znać.

Wyświetl post

Wyświetl post

#45 Gość [Guest]

• Gość

Napisano 27 marzec 2005 - 11:36

Użytkownik Guest dnia 21/03/2005, 19:53 napisał

Antrios ,zle sie zrozumieliśmy mi nie chodzi o to czy mam powołanie czy nie .Chdzi mi o to czy też jest 10 kolosów tygodniowo kazdy conajmniej po 300 stron jakiś chorych rzeczy .po czym ledwo to zaliczasz i nastepnego dnia to samo i tak przez cały rok .A pózniej jak chcesz z czegoś komisa to robią ci problemy .Tak jak to niestety jest u mnie na uczelni .A męczyc to ja sie wole na farmacji niz na biologi dalej . Ale widze że bedzie spoko bo mikrobiologie , fizjologie, chemie organiczną ,nieorganiczna, jakościową ,ilosciową , anatomie .matematyka , łacine , botanike itp . miałam

Wyświetl post

Na farmacji też masz dużo kolokwiów, a na dodatek żyjesz w stresie że nie zdążysz z analizami i będziesz mieć warunek.Horror :)

#46 Gość [iwaart]

• Gość

Napisano 30 marzec 2005 - 11:22

chłopaki wyluzujcie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :D........................................!!! tola6.......ja uważam że poniżasz ludzi z innych uczelni........(min. mojej)ok. znalazłam sie tam bo było bliżej i tak wyszło, ale wierz mi równie dobrze mogłabym rywalizować z tobą na twoim wielkim UJcie:)i myślę że niejedna osoba u nas byłaby w stanie cię zaskoczyć. Ale to nie to jest przykre, a fakt jak niektórzy maja coś do powiedzenia nie mając realnego pojecia jak faktycznie jest na innych uczelniach(losy kumpli to nie wszystko, mogli trafić na luuzackich asystentów!)........

Ps. też mam znajomych na UJ-cie i.......i lepiej nie będę sie wypowiadać bo nie chce obrażać różnego rodzaju systemów........
A jeszcze jedno- Guest jeśli masz jakies poczucie godności to zmagaj sie z przyszłymi mgr-ami majac własny profil(czytaj:osobowość)........ :D

#47 tola6

• Nieaktywny
  • Pip
  • 21 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    CM Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie

Napisano 30 marzec 2005 - 13:05

Użytkownik iwaart dnia 30/03/2005, 11:22 napisał

chłopaki wyluzujcie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :D........................................!!!  tola6.......ja uważam że poniżasz ludzi z innych uczelni........(min. mojej)ok. znalazłam sie tam bo było bliżej i tak wyszło, ale wierz mi równie dobrze mogłabym rywalizować z tobą na twoim wielkim UJcie:)i myślę że niejedna osoba u nas byłaby w stanie cię zaskoczyć. Ale to nie to jest przykre, a fakt jak niektórzy maja coś do powiedzenia nie mając realnego pojecia jak faktycznie jest na innych uczelniach(losy kumpli to nie wszystko, mogli trafić na luuzackich asystentów!)........

Ps. też mam znajomych na UJ-cie i.......i lepiej nie będę sie wypowiadać bo nie chce obrażać różnego rodzaju systemów........
A jeszcze jedno- Guest jeśli masz jakies poczucie godności to zmagaj sie z przyszłymi mgr-ami majac własny profil(czytaj:osobowość)........  :D

Wyświetl post

Apsolutnie zle mnie zrozumiales!! mi chodzilo o to ze wcale nie jest latwo na farmacji bo ktos tu caly czas mowi ze jest spoko . wiec mowie ze moze w lublinie jest spoks bo napewno nie na UJ. Ja juz koncze ta cala impreze i uwazam ze bylo warto ale to byly calkowicie stracone lata bo albo chcialo sie zdac cos w pierwszych terminach (byle kolos) albo sie mozna bylo zabawic tyle ze pozniej i tak trzeba bylo to zaliczyc a tu rownoczesnie kolejne kolosy . Codziennie na kazdych zajeciach albo kolos albo pytanie , praktycznie nie zdazlo sie zeby przyjsc normalnie i siedziec i sluchac albo cos robic zawsze trzeba bylo zaliczac a jak juz sie cos nie zaliczylo to sie ciaglo i ciaglo i wtedy coraz gozej . Wiec niech mi nikt nie mowi ze jest luzik na farmacji . w poprzedniej wypowiedzi bylo o lublinie wiec sie do tego odnioslam ale absolutnie nie znam zadnej osoby ktora by powiedziala ze to nie bylo 5 lat ciezkiej charówki na UJ . A wogole jak to ponizam??? przeciez ja im zazdroszcze a nie ponizam!! uwazam ze moja uczelnia ma beznadziejny plan i kompletnie wszystko nie uporzadkowane!!! i przez to nam nic w glowach nie zostaje!!! nie da sie byc naprawde madrym gdy non stop trzeba sie uczyc kolejnych tematow bez powtarzania . przeciez ja nie pamietam co zdawalam w zeszlym tyg ! co bylo ponizajacego w tym ze powiedzialam ze jest bardzo ale to bardzo ciezko na UJ a w Lublinie jest luzniej??? czy ja powiedzialam ze jest sie glupszym po studiach w lublinie ??? NIE!! wrecz prawdopodobnie sie wiecej pamieta jak jest mniej stresowo , wiecej wypoczynku i wogole jak sie jest traktowanym tolerancyjnie a nie jak przedmioty bez uczuc i zycia osobistego bo tak sie chyba wydaje Profesorom na Uj ze my nie mamy wlasnego zycia tylko uczelnia jest naszym zyciem.
pozdr

#48 Gość [Gość_Justyna_*]

• Gość

Napisano 18 kwiecień 2005 - 14:39

cześc nazywam się Justyna i bardzo chciałabym abyś mi w wolnym czasie przybliżył treśc farmacji,tzn.jak wyglądają egzaminy,co wymagają,jakie przedmioty,itp.mam nadzieję że rozumiesz. Wiesz bardzo chciałabym aby pomiędzy nami nawiązał się kontakt,oczywiście tylko związany ze studiami, bo własnie moim marzeniem jest zostać farmaceutką, chciałabym już powoli się przygotowywać chociaż przede mną jeszcze długa droga,podaję ci mój numer gg jak będziesz w wolnym czasie się nudził to możesz mi dawać lekcję nauki tak z łaski swojej mój numer gg to 6584866,to pozdrawiam czekam na twoją odpowiedż pa

#49 Antrios

• Nieaktywny
  • PipPip
  • 50 postów
  • Uczelnia Wyższa:
  • Miejscowość:
    Kraków

Napisano 18 kwiecień 2005 - 19:39

Użytkownik Gość_Justyna_* dnia 18/04/2005, 15:39 napisał

cześc nazywam się Justyna i bardzo chciałabym abyś mi w wolnym czasie przybliżył treśc farmacji,tzn.jak wyglądają egzaminy,co wymagają,jakie przedmioty,itp.mam nadzieję że rozumiesz. Wiesz bardzo chciałabym aby pomiędzy nami nawiązał się kontakt,oczywiście tylko związany ze studiami, bo własnie moim marzeniem jest zostać farmaceutką, chciałabym już powoli się przygotowywać chociaż przede mną jeszcze długa droga,podaję ci mój numer gg jak będziesz w wolnym czasie się nudził to możesz mi dawać lekcję nauki tak z łaski swojej mój numer gg to 6584866,to pozdrawiam czekam na twoją odpowiedż pa

Wyświetl post

:unsure: :wacko: :unsure: :wacko:
.............ale o co chodzi ??? :P

#50 hasal

Zasłużony

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2664 postów
  • Miejscowość:
    WarSzafka

Napisano 19 kwiecień 2005 - 07:43

Hehehe Nysander ma wielbicielkę ot co:)

#51 Antrios

• Nieaktywny
  • PipPip
  • 50 postów
  • Uczelnia Wyższa:
  • Miejscowość:
    Kraków

Napisano 19 kwiecień 2005 - 10:59

Użytkownik hasal dnia 19/04/2005, 08:43 napisał

Hehehe Nysander ma wielbicielkę ot co:)

Wyświetl post

Romansik przez internet ?? :D :P

#52 Gość [Janusz]

• Gość

Napisano 19 kwiecień 2005 - 11:14

Kurde może do mnie też jakaś osoba napisze, że chce żebym dawał jej lekcje w wolnym czasie. :)

#53 Nysander

Administrator

• Administrator
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 6038 postów
  • Potwierdzone wykształcenie:
    Magister Farmacji
  • Uczelnia Wyższa:
    Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Miejscowość:
    Kielce
  • Stanowisko:
    Magister farmacji
  • Miejsce pracy:
    apteka otwarta

Napisano 19 kwiecień 2005 - 12:57

Jakoś tego nie odebrałem jako zwrotu do mnie :P

Prosimy więc koleżankę Justynę o uściślenie kogo prosi o prywatne konsultacje :D

#54 Gość [Janusz]

• Gość

Napisano 20 kwiecień 2005 - 18:14

No właśnie.
I jakie zagadnienia chce poruszać. :)

#55 Gość [pimpor]

• Gość

Napisano 26 kwiecień 2005 - 13:06

No właśnie co z rekrutacja ja mam ochote zdawać maturkę tylko z chemii(rozszerzona) i czy mam szanse czy musze zdawac tez z biologii??

#56 zena

mosci uparciuch

• Nieaktywny
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1332 postów
  • Uczelnia Wyższa:
  • Miejscowość:
    boat city

Napisano 26 kwiecień 2005 - 18:22

Użytkownik pimpor dnia 26/04/2005, 14:06 napisał

No właśnie co z rekrutacja ja mam ochote zdawać maturkę tylko z chemii(rozszerzona) i czy mam szanse czy musze zdawac tez z biologii??

Wyświetl post

pimpor, a nie przyszlo ci na mysl, zeby zapytac sie w dziekanacie? tutaj zagladaja glownie studenci/absolwenci, a jak pewnie obilo ci sie o uszy w tym roku matura i rekrutacja przeniegaja w zupelnie nowy, dla wiekszosci nieco tajemniczy sposob.

pozdr.:d

#57 Gość [luca]

• Gość

Napisano 26 kwiecień 2005 - 18:56

Dodajmy ze niezdrowy, bo promujacy debili.

#58 zena

mosci uparciuch

• Nieaktywny
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1332 postów
  • Uczelnia Wyższa:
  • Miejscowość:
    boat city

Napisano 26 kwiecień 2005 - 20:10

czy promujacy debili to bym chyba polemizowala. stary system wcale nie byl taki wspanialy, dobrze, ze idzie nowe, a zeby to nowe bylo idealne, to troche musimy poczekac.

pozdr:d

#59 Gość [luca]

• Gość

Napisano 27 kwiecień 2005 - 08:12

Użytkownik zena dnia 26/04/2005, 20:10 napisał

czy promujacy debili to bym chyba polemizowala. stary system wcale nie byl taki wspanialy, dobrze, ze idzie nowe, a zeby to nowe bylo idealne, to troche musimy poczekac.

pozdr:d

Wyświetl post

Na podstawie informacji prasowych dotyczących nowej matury jestem przekonany, że zdałbym dowolny przedmiot nie zawracając sobie gitary takim zbędnym szczegółem jakim jest nauka.

#60 Gość [lukas]

• Gość

Napisano 25 czerwiec 2005 - 15:40

czesc wszystkim mam pyt., zawsze chcialem byc lekarzem i isc na medycyne ale w liceum moje plany sie nieco skomplikowaly ze wzgledu na fiz. Jestem w kl z rozszezona fizyka i mam zniej 5 co nie zmienia faktu ze nie mam o tym przedmiocie zielonego pojecia... oprostu taki nauczyciel. A na korki mnie nie stac wiec pomyslalem ze moze warto sprubowac na farmacje(niestety na stomatologie tez jest potrzebna maturka na rozszezonym z fiz :( ) Z biologia sobie radze raczej nie zle no powiem na 4 (tak obiektywnie) problem w tym ze duzo bardziej
wole anatomie i fizjologie czlowieka niz jakies rosinki :/ (bo to nudne jest okrooopnie), no a z chemnia idzie mi calkiem calkiem, ostatnio mi nawet profesorka powiedziala ze jakbym sie pouczyl to moge sprobowac swoich sil na olimpiadzie (ale z tym to chyba przesadzila troche, bo az tak dobrze to ja tych moich sil nie oceniam) no w kazdym razie z materialem profilu rozszezonego nie mam problemow.
Ja juz nie wiem co mam robic, prosze pomozcie mi. Jeszcze mi chodzi po glowie medycyna w poznaniu (tam mozna sie dostac bez zdawania fizyki), ale co z tego ze sie nawet dostane (swoje szanse oceniam na jakies 2% bo jest 17 kandydatow na miejsce) jak po pierwszej sesji bede musial zabrac papiery (podobno najwyzszy poziom jest w poznaniu i bardzo duzo osob odpada juz na poczatku.
Mam taki metlik w glowie ze juz sam nie wiem czego chce. Wiem ze decyzji nikt za mnie nie podejmie ale powiedzcie chociaz jak to z ta farmacja jest i czy bardzo ciezko sie utrzymac (optymistycznie zakladam ze sie dostane bo napisanie rozszezonej maturki to nie taki wielki problem :P ) i z jakich przedmiotow jest najciezej. Cos mi sie o uszy obilo ze najgorszy 3 rok ale dlaczego to juz nie wiem :/ . a i jeszcze czy bardzo trudno jest w labolatorium bo slyszalem ze tak ale nie rozumie dlaczego:/ jak dla mnie to wystarczy poprostu byc dokladnym i uwazac co sie robi. nie wiem moze sie myle. ..