Użytkownik AnaP dnia 12 marzec 2012 - 17:17 napisał
Hej,
A ja mam pytanko o zaświadczenie o znajomości j.niemieckiego?? Jestem w trakcie załatwiania papierów do pracy w Niemczech i powiem szczerze że mój niem. jest dopiero na poziomie B1 i nie mam jeszcze żadnych certyfikatów.Wyjazd planowałam dopiero na lipiec więc do tego czasu myśle douczyc się do poziomu B2 jaki wymagają.Papiery zaczełam załatwiać wcześniej bo wiem że to troche trwa.Zastanawiają mnie propozycje pracy w Niemczech bez znajomości niemieckiego.jak oni to przeskakują...tzn. Urząd który tego wymaga. I co ja moge z tym zrobić.
Z góry dziękuje za odp.
Hej, widze ze skonczylismy ta sama uczelnie:) jak milo
Tak jak napisal Rosso, wyjazd bez znajomosci jezyka minimum na poziomie B2 mija sie z celem. Nawet jesli pod wzgledem prawnym, nie wiadomo jakim sposobem bez certyfikatu B2 udaloby Ci sie znalezc prace, to jeszcze zanim sie sama troche poduczysz jezyka juz po rozpoczeciu pracy, prawdopodobnie bedziesz po kilku dniach miala wszystkiego dosyc, calych tych Niemiec. Poziom B2 to absolutne minimum, i nie wyobrazam sobie poprzestac na tym poziomie na dluzsza mete. Ciezko jest zrozumiec pacjenta i cos powiedziec od siebie jak ciagle brakuje slow.
Jako ciekawostke powiem Ci ze w landzie Niedersachsen wymagaja poziomu C1.
Ucz sie intensywnie i podchodz do egzaminu na B2. Najlepiej w jednej z placowek Goethe Institut. W Lublinie na pewno jest takowa. Certyfikaty jezykowe Goethe Institut sa najbardziej bezproblemowo honorowane w Niemczech. Dobrze ze juz zabralas sie za formalnosci, bo jest ich naprawde sporo, niektore czasochlonne. Zamierzajac wyjechac w lipcu tylko pozornie jest jeszcze sporo czasu. Na dodatek trzeba sobie dobrze przemyslec kolejnosc i strategie dzialania bo niektore potrzebne dokumenty maja dosyc krotki termin waznosci i nie nalezy ich wyrabiac za wczesnie, kiedy do wyjazdu jeszcze daleko, aby sie nie przeterminowaly. Najlepiej by bylo tez juz zaczac szukac pracodawcy albowiem kolejnosc jest taka, ze najpierw trzeba miec pracodawce, potem mozna sie ubiegac o Approbation. Nie odwrotnie. Wniosek o przyznanie Approbation bedziesz skladac w odpowiednim urzedzie wlasciwym dla planowanego miejsca podjecia pracy. W roznych landach moga byc troszke inne wymagania. W Hessen np. przy ubieganiu sie o Approbation wymagane jest okazanie podpisanej umowy o prace jako dowod ze naprawde zamierzamy pracowac i ktos chce nas faktycznie zatrudnic. Nie wiem czy w innych landach jest tak samo. W kazdym badz razie musisz miec pracodawce chcacego Ciebie zatrudnic, chocby rowniez z tego wzgledu, ze wtedy wiesz w ktorym landzie i w ktorym urzedzie masz ubiegac sie o Approbation i dopiero wtedy wiesz calkowicie jakie dokumenty beda potrzebne. Niezaleznie od miejsca, wszedzie beda potrzebne: dyplom ukonczenia studiow wraz z suplementem, zaswiadczenie o zgodnosci odbytych studiow z dyrektywa 2005/36/EG parlamentu europejskiego, jezeli nalezysz do ktorejs izby aptekarskiej to takze zaswiadczenie o niekaralnosci przez organy samorzadu aptekarskiego, prawo wykonywania zawodu, dowod osobisty, akt urodzenia, certyfikat jezykowy minimum B2, zaswiadczenie lekarskie o braku przeciwwskazan zdrowotnych do wykonywania zawodu (tu moze byc wesolo, bo moze byc tak, ze na badania bedziesz musiala jechac do Niemiec tak jak ja, albowiem w Hessen wymogiem jest badanie u lekarza niemieckiego), zyciorys, zaswiadczenie o niekaralnosci z Krajowego Rejestru Karnego. Do tego dochodza kopie, tlumaczenia, uwierzytelnienia zgodnosci kopii z oryginalami i inne specyficzne dla danego landu dokumenty.