Skocz do zawartości

Witamy na Internetowym Forum Farmaceutycznym

Witaj na Internetowym Forum Farmaceutycznym, prawdopodobnie największym forum dyskusyjnym dla obecnych i przyszłych farmaceutów i techników farmaceutycznych.

Ale to nie wszystko ... jest tutaj też miejsce dla każdej osoby chcącej uzyskać fachową poradę naszych specjalistów.

Aby włączyć się do dyskusji musisz się ZALOGOWAĆ lub jeżeli jeszcze nie masz konta użytkownika ZAREJESTROWAĆ.

To zajmie tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł/mogła:
  • brać udział w dyskusjach we wszystkich działach forum,
  • czytać zawartość niedostępną dla niezarejestrowanych użytkowników.
  • przeglądać dostępne u nas oferty pracy
  • rozmawiać na shoutboxie
  • korzystać z Prywatnych Wiadomości do komunikacji z innymi użytkownikami
  • i wiele więcej ...
Dołącz do naszej społeczności już TERAZ.

Zapraszamy Administratorzy: Nysander i Anusia wraz z ekipą Moderatorów: Hasal, Olga RaQ, lunaak
Guest Message by DevFuse

Praca w Niemczech

praca zagranicą praca w niemczech niemcy praca

47 odpowiedzi w tym temacie

#21 Mruf

• Nieaktywny
  • 1 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    Akademia Medyczna we Wrocławiu
  • Miejscowość:
    Bolesławiec

Napisano 22 styczeń 2012 - 22:17

Witam wszystkich

Cytat

Ale napewno start w CH dla polskiego farm bedzie o niebo cieższy niz w D ze wzgledu wlasnie na mnogość cholernie ciężkich dialektów. Ale sa na to sposoby.

Czy mógłbyś napisać coś o owych sposobach? Jak, poza prośbą o Hochdeutsch, można wybrnąć z tego kłopotu?

Uzasadnię pytanie.
Szykuję się w perspektywie 4-5 lat na wyjazd do pracy w którymś z niemieckojęzycznych krajów. Tymczasem uczę się języka, którego od czasu matury nie używałem zupełnie. To już 19 lat...
Opis realiów szwajcarskich jest bardzo zachęcający i być może tam skierowałbym się z rodzinką, ale wystraszyły mnie te wzmianki o lokalnych dialektach.

pzdr

Użytkownik Mruf edytował ten post 22 styczeń 2012 - 22:22

#22 Rosso

• Użytkownik
  • Pip
  • 21 postów
  • Uczelnia Wyższa:
  • Miejscowość:
    Szwajcaria
  • Stanowisko:
    Kierownik apteki
  • Miejsce pracy:
    apteka otwarta

Napisano 23 styczeń 2012 - 21:14

Witaj,

Nic nie zrobisz przed przyjazdem. Po pierwsze po osiedleniu mozesz uczeszczac na kursy dialektu, jest tez kilka podrecznikow do dialektu ale pamietaj ze co 30km srednio zmienia sie dialekt. W filmiku ponizej jesli znasz angielski to szwajcarka z krwii i kosci tlumaczy sytuacje jezykowa w tym pieknym i chyba najbardziej indywidualnym kraju swiata :) Mozesz oczywiscie na poczatku prosic o mowienie w hoch ale w naszej pracy po 20 prosbach juz Ci sie nie bedzie chcialo ale po pol roku zaczniesz powoli kapowac co mowia nawet nie uczac sie dialektu, twoj mozg zacznie zmieniac czestotliwosc i dziwnym trafem zaczniesz powolutku rozumiec, jak bedziesz mial mile osoby w pracy i wykarzesz sie chcecia to Ci pomoga w dialekcie. Nie musisz mowic bo zeby mowic musialbyc go naprawde dobrze opanowac, masz go rozumiec a mowic mozesz spokojnie w hochdeutschu i nikt sie nie obrazi bo oni go traktuja jak kolejny dialekt. Wazne zebys rozumial. Hochdeusch jest duzo bardziej skomplikowany niz dialekt, w dialektach wielu form gramatycznych sie nie uzywa, ma tez ubozsze slownictwo i przez samych szwajcarow hochdeutsch jest uwazany za jezyk elegancki ale tez bardzo arogancki co sie bardziej tyczy samych niemcow i ich zachowania. Ale napewno kazdy dialekt jest bardziej melodyjny od hoch.

Oto filmik o sytuacji jezykowej w Szwajcarii (po ang):

http://www.youtube.c...4/0/dpIou1RH7ZA

W sumie możecie przegladnac jej filmik o schweizerdeutsch, bardzo fajnie pokazuje roznice w obu duzych dialektach. Ale nie uczcie sie tego chyba ze chcecie pracowac w Zurychu bo ona mowi w dialekcie Zurychu :))) i w Bernie to juz nie aktualne ;))

A to dialekcik z Valys ;))

#23 SonnenApotheke

• Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 26 styczeń 2012 - 17:14

Witam,
Sonnen Apotheke w Niemczech posukuje osoby majacej wyksztalcenie mgr. farmacji.
Wybrana osoba pracowala by w Niemczech w okresie 20 maj- 20 czerwiec. Oferujemy 1800 euro netto, mieszkanie(pokoj, lazienka i kuchnia znajdujace sie nad apteka) oraz bilet do i z Niemiec. Oferta jest bez zadnych posrednikow i calkowicie legalna(umowa zlecenie).
Od osoby aplikujacej wymagamy tytolu mgr, przynajmniej komunikatywnej znajomosci jezyka niemieckiego oraz pozytywnego nastawienia.
Zainteresowanych prosze o przeslanie CV(najlepiej w jezyku niemieckim) na maila: alimak@tlen.pl Pod ten sam adres prosze kierowac ewentualne pytania.
Pozdrawiamy
Sonnen Apotheke

#24 sequence

• Użytkownik
  • PipPip
  • 50 postów
  • Miejscowość:
    Gdańsk

Napisano 26 styczeń 2012 - 20:16

słyszałem, że w Niemczech śmieciarz zarabia około 2000 euro... :)

#25 Rosso

• Użytkownik
  • Pip
  • 21 postów
  • Uczelnia Wyższa:
  • Miejscowość:
    Szwajcaria
  • Stanowisko:
    Kierownik apteki
  • Miejsce pracy:
    apteka otwarta

Napisano 26 styczeń 2012 - 22:15

na miesiac na reke to jak ktos chce szybko dorobic moze byc zwlaszcza ze mieszkanie daja plus koszty dojazdu.

#26 SonnenApotheke

• Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 29 styczeń 2012 - 13:36

Wyświetl postUżytkownik sequence dnia 26 styczeń 2012 - 20:16 napisał

słyszałem, że w Niemczech śmieciarz zarabia około 2000 euro... :)

No to fajnie bylo by wiedziec ile godzin taki smieciarz pracuje... No i zapomnial Pan dodac netto czy brutto... a to robi wielka roznice. Ja musze ponad 40 procent oddac na podatek, ubezpieczenia, kosciol i wszystko inne. A jak doliczy Pan koszty utrzymania to bilans wyglada nieco inaczej.
Pozdrawiam

#27 malina

• Użytkownik
  • 1 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Miejscowość:
    .

Napisano 07 luty 2012 - 19:06

Witam,

Czy ktoś może oreintuje sie jak jest z pracą w Szwajcarii dla lekarzy od razu po studiach??
Jak wygląda staż i ile trwa, oraz jak wygląda specjalizacja? Czy znajomość języka na poziomie B2 wystraczy??

#28 Berthold24

• Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 11 luty 2012 - 23:03

Berthold24 napisał:

Pomieszczenia do wykonywania receptury są ulokowane w sąsiedztwie izby ekspedycyjnej i mają szybę przez którą widać jak pacjenci przychodzą do apteki. Jeśli jesteś w trakcie wykonywania leku recepturowego a widzisz że przynajmniej jeden pacjent czeka na obsługę to rzucasz wszystko jak stoisz i idziesz obsługiwać. W tym czasie może przyjść kilku nowych pacjentów i musisz ich obsłużyć, a lek recepturowy który wykonywałeś/łaś czeka na dokończenie. Beznadzieja totalna. W Polsce jeżeli magister w ogóle brudzi sobie ręce recepturą to przynajmniej jak zacznie robić to robi aż skończy a tutaj musisz obserwować non stop ekspedycję i przerywać robotę jak przyjdzie pacjent i czeka w kolejce i natychmiast do niego biec aby go obsłużyć. Skończyły się czasy że w Niemczech praca była spokojna. Teraz nawet w aptece wszystko ma być robione szybko bo pacjent nie może czekać a jeżeli chwilowo nie ma pacjenta to też musi być szybko.

Smieszny jestes naprawde. Przeciez taka receptura to przewaznie trwa przynajmniej pol godziny. Co ma ten pacjent w tym czasie robic? Czekac az Ty laskawie skonczysz miksture? Mikstura nie ucieknie, ale pacjent ktorego ignorujesz to tak i razem z nim recepta i jego pieniadze. Ciekawe czy bys tak sie zachowywal jesli by to byla twoja apteka? Nie wiem kto Ci opowiadal o az takich „spokojnych czasach”, ale te czasy nigdy tu nie panowaly.

Kolego Apotheker, nie wiem co Ciebie tak smieszy w tym wszystkim. To ze system jest na tyle niedopracowany, ze nie przewiduje czasu na recepture czy moze smieszna jest dla Ciebie ta oszczednosc na personelu ze w czasie kiedy Apotheker miksuje miksture nie ma komu sie zatroszczyc o pacjenta i go obsluzyc? To prawda ze mikstura nie ucieknie ale wyobraz sobie sytuacje ze masz do wykonania wiecej lekow recepturowych (to sie czesto zdarza, przynajmniej w mojej aptece) i zbliza sie zaraz uzgodniony termin odbioru gotowego leku a Ty nie masz kiedy tych lekow wykonac bo akurat jest non stop kolejka i musisz non stop obslugiwac. Przychodzi jeden potem nastepny pacjent po swoja miksture i jest zdziwiony i niezadowolony ze jeszcze niegotowe i malo go to obchodzi ze nie miales kiedy tego wykonac bo caly czas zajelo Ci Beratung. Sytuacje z zycia wziete, nie wiem co w tym smiesznego. Mnie smieszy najwyzej to ze nie ma PharmaAssistentinnen, ktore moglyby zajac sie Beratung kiedy Apotheker jest zajety.

#29 Maria

• Użytkownik
  • PipPip
  • 41 postów
  • Miejscowość:
    w Polsce
  • Miejsce pracy:
    apteka otwarta

Napisano 12 luty 2012 - 02:50

A mnie martwi czy takie odrywanie się od receptury nie grozi pomyłką w wykonaniu leku. Zaczniesz odważać skł. i możesz się pogubić np.co do ich ilości. A jeśli robisz rp. jałową ? STRACH pomyśleć !

#30 lunaak

Alchemik Receptury

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 802 postów
  • Miejscowość:
    Warszawa
  • Miejsce pracy:
    apteka otwarta

Napisano 12 luty 2012 - 13:32

Wyświetl postUżytkownik Maria dnia 12 luty 2012 - 02:50 napisał

A mnie martwi czy takie odrywanie się od receptury nie grozi pomyłką w wykonaniu leku. Zaczniesz odważać skł. i możesz się pogubić np.co do ich ilości. A jeśli robisz rp. jałową ? STRACH pomyśleć !

Tragedia.
Widać potwierdzenie w tym, że Niemcy nie potrafili, tak jak Polska, obronić izb recepturowych przed degradacją.
Obyśmy w Polsce szybko doczekali systemu brytyjskiego gdzie leki robione wykonują profesjonalne laboratoria w warunkach zgodnych z najwyższymi normami.
Bez racjonalizacji i dyletanctwa.

#31 Rosso

• Użytkownik
  • Pip
  • 21 postów
  • Uczelnia Wyższa:
  • Miejscowość:
    Szwajcaria
  • Stanowisko:
    Kierownik apteki
  • Miejsce pracy:
    apteka otwarta

Napisano 13 luty 2012 - 00:20

To moja kochana Szwajcaria pod względem receptury o niebo bije i nasza Polske i Niemcy tym bardziej. Nie licząc ogromu substancji recepturowych do któych ma sie dostęp dodam leki recepturowe oparte na mieszankach ziołowych ( w mojej aptece w recepturze mam ponad 100 ziół do dyspozycji ) plus leki recepturowe homeopatyczne czy tzw Spagyrig. Szwajcarzy kochaja naturalna medycynę więc ziołolecznictwo i homopatia odgrywaja znaczącą rolę.

#32 olaM

Zasłużona

• Farmaceuta
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1351 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Miejscowość:
    okolice Kalisza
  • Stanowisko:
    Kierownik apteki
  • Miejsce pracy:
    apteka otwarta

Napisano 13 luty 2012 - 15:21

Ja popieram system brytyjski. Dla dobra i bezpieczeństwa pacjentów...i farmaceutów też.

A fuj homeopatia...a fuj, fuj, fuj.

#33 Berthold24

• Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 17 luty 2012 - 20:01

Wyświetl postUżytkownik Maria dnia 12 luty 2012 - 02:50 napisał

Dokladnie takie same sa moje przemyslenia w tym temacie Mario. Pamietam jak w Polsce moj szef prosil wszystkich, ze jesli zobacza ze ktos sie odrywa od receptury i wraca do niej po jakims czasie, aby wszystko dotychczas odwazone i nieskonczone wyrzucic do smietnika dla bezpieczenstwa i unikniecia niebezpiecznych pomylek. Dlatego ten niemiecki system az mnie zszokowal swoim nieodpowiedzialnym podejsciem do sprawy receptury.
Wypowiedzi Rossa sa kuszace i pelne optymizmu. Chetnie bym zwinal manatki i wyjechal do Szwajcarii tylko martwi mnie ta niewielka przydatnosc Hochdeutsch w Szwajcarii i wlasciwie koniecznosc nauki nowego jezyka (ktoregos z lokalnych dialektow) od zera.

#34 Rosso

• Użytkownik
  • Pip
  • 21 postów
  • Uczelnia Wyższa:
  • Miejscowość:
    Szwajcaria
  • Stanowisko:
    Kierownik apteki
  • Miejsce pracy:
    apteka otwarta

Napisano 18 luty 2012 - 14:01

Zle rozumiesz, bez Hochdeutscha nic nie zdzialasz w CH. Ty mozesz mowic w hoch ale musisz nauczyc sie rozumiec dialektu, nie ma potrzeby w nim mowic bo Ciebie kazdy zrozumie .... no prawie ;)) w Hoch masz kazda ksiazke, gazete, ulotke,czesc radia i TV wiec to nie jest tak ze tam nikt nie rozumie hoch.Pierwsze miesiace bede ciezkie zanim poznasz melodie dialektu, najwazniejsze roznice w wymowie i slownictwie i potem juz bedzie lepiej.

#35 mecyja

• Użytkownik
  • Pip
  • 39 postów

Napisano 21 luty 2012 - 23:36

Wyświetl postUżytkownik natala345 dnia 22 lipiec 2010 - 11:11 napisał

Prawde mowiac, to nie spotkalam jeszcze w Berlinie zadnego polskiego farmaceuty...wiec moze i farmaceuci przenosza sie ze Szczecina, ale chyba nie do Berlina lub nie do apteki.

By moc pracowac w aptece w Niemczech, trzeba miec tzw. Approbation. Polacy moga sie o to ubiegac, skladajac mnostwo papierkow, np. w Berlinie w Landesamt für Gesundheit und Soziales (LaGeSo) przy Fehrberlinerplatz. Nie wiem, jak w innych miejscach w Niemczech.

Potrzebne jest zaswiadczenie o niekaralnosci, akt urodzenia, dyplom, zaswiadczenie z izby aptekarskiej, ze studia odpowiadaly normom UE lub zaswiadczenie o stazu pracy w Polsce, CV, zaswiadczenie o stanie zdrowia, certyfikat jezykowy (mi wystarczyl ZMP). Pani w LaGESO miala ze mna problem, bo bylam pierwsza Polka, ktora ubiegala sie u niej o Approbation....

Prace w zawodzie magistra farmacji czyli Apotheker/-in ogolnie nie jest trudno znalezc. najlepiej przez strone Apothekerkammer.
zarobki zaleza od stazu pracy i sa odgornie ustalane wg Tarif. najnizsza stawka to ok. 17,50€ brutto za godzine. Wymaganiem jest Approbation, o ktorym bylo wyzej i ogolna znajomosc przepisow dotyczacych wydawania lekow i medykamentow dostepnych na niemieckim rynku. Zaleta dodatkowa jest znajomosc jezykow obcych, szczegolnie rosyjskiego, z tego co zauwazylam.

w razie pytan, chetnie pomoge Dołączona grafika

Witam ,cześć, mam krótkie pytanie , po zmianach które miały miejsce na początku 2012 roku tak szczerze nie chcę mi się pracować w aptece w Polsce ,kiedy to rząd odebrał mi tą ochotę ale i także wszelakie różnorakie właściciele aptek w Polsce co wyrosły po 2000 roku jak grzyby po deszczu , co traktują nas magistrów jak maszynę do robienia i prania kasy ,kucać/eastern-galician idiom/ mi się chcę :( , Czy gościu , co ma 40 na karku , Univerek Medyczny ukończył Wi Lwowi , staż odrobił w Polsce , zna English ,Ukrainian, Russian , of course Polish ,umie czytać po niemiecku , od dwóch dni intensywnie sztudiren Niemiecki online ma szanse znaleźć pracę w Niemczech ? Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź :0

#36 Apotheker

• Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 22 luty 2012 - 01:03

Wyświetl postUżytkownik mecyja dnia 21 luty 2012 - 23:36 napisał

Witam ,cześć, mam krótkie pytanie , po zmianach które miały miejsce na początku 2012 roku tak szczerze nie chcę mi się pracować w aptece w Polsce ,kiedy to rząd odebrał mi tą ochotę ale i także wszelakie różnorakie właściciele aptek w Polsce co wyrosły po 2000 roku jak grzyby po deszczu , co traktują nas magistrów jak maszynę do robienia i prania kasy ,kucać/eastern-galician idiom/ mi się chcę :( , Czy gościu , co ma 40 na karku , Univerek Medyczny ukończył Wi Lwowi , staż odrobił w Polsce , zna English ,Ukrainian, Russian , of course Polish ,umie czytać po niemiecku , od dwóch dni intensywnie sztudiren Niemiecki online ma szanse znaleźć pracę w Niemczech ? Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź :0

Gosc z 40 na karku to jeszcze mlody, wiec to zadna przeszkoda. Te wszystkie jezyki obce to wprawdzie mile widziane ale oczywiscie najwazniejszy jest jez. niemiecki. Bez dosyc dobrego, konwersacyjnego poziomu i to jeszcze na fachowe tematy sie nie obedzie. Bez tego to pacjent cie nie bedzie bral na serio. Wiec proponuje przyjazd do Niemiec na pare tygodni i doszlifowanie jezyka, bo do tego poziomu to samemu online w Polsce sie bedzie trudno nauczyc.

#37 mecyja

• Użytkownik
  • Pip
  • 39 postów

Napisano 22 luty 2012 - 12:57

Wyświetl postUżytkownik Apotheker dnia 22 luty 2012 - 01:03 napisał

Gosc z 40 na karku to jeszcze mlody, wiec to zadna przeszkoda. Te wszystkie jezyki obce to wprawdzie mile widziane ale oczywiscie najwazniejszy jest jez. niemiecki. Bez dosyc dobrego, konwersacyjnego poziomu i to jeszcze na fachowe tematy sie nie obedzie. Bez tego to pacjent cie nie bedzie bral na serio. Wiec proponuje przyjazd do Niemiec na pare tygodni i doszlifowanie jezyka, bo do tego poziomu to samemu online w Polsce sie bedzie trudno nauczyc.

Dzięki bardzo :)

#38 daisy

• Użytkownik
  • 6 postów
  • Miejscowość:
    Kraków

Napisano 06 marzec 2012 - 09:07

Jest na forum ktoś to pracuje w Niemczech jako magister i ma już za sobą załatwianie zezwolenia na pracę w naszym zawodzie i mógłby opowiedzieć co nieco jak to wygląda? Prosze o kontakt tutaj albo na priv:)

#39 Apotheker

• Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 09 marzec 2012 - 18:28

Wyświetl postUżytkownik daisy dnia 06 marzec 2012 - 09:07 napisał

Jest na forum ktoś to pracuje w Niemczech jako magister i ma już za sobą załatwianie zezwolenia na pracę w naszym zawodzie i mógłby opowiedzieć co nieco jak to wygląda? Prosze o kontakt tutaj albo na priv:)

Jest to juz tu opisane:

Wyświetl postUżytkownik natala345 dnia 22 lipiec 2010 - 11:11 napisał

Prawde mowiac, to nie spotkalam jeszcze w Berlinie zadnego polskiego farmaceuty...wiec moze i farmaceuci przenosza sie ze Szczecina, ale chyba nie do Berlina lub nie do apteki.

By moc pracowac w aptece w Niemczech, trzeba miec tzw. Approbation. Polacy moga sie o to ubiegac, skladajac mnostwo papierkow, np. w Berlinie w Landesamt für Gesundheit und Soziales (LaGeSo) przy Fehrberlinerplatz. Nie wiem, jak w innych miejscach w Niemczech.

Potrzebne jest zaswiadczenie o niekaralnosci, akt urodzenia, dyplom, zaswiadczenie z izby aptekarskiej, ze studia odpowiadaly normom UE lub zaswiadczenie o stazu pracy w Polsce, CV, zaswiadczenie o stanie zdrowia, certyfikat jezykowy (mi wystarczyl ZMP). Pani w LaGESO miala ze mna problem, bo bylam pierwsza Polka, ktora ubiegala sie u niej o Approbation....

Prace w zawodzie magistra farmacji czyli Apotheker/-in ogolnie nie jest trudno znalezc. najlepiej przez strone Apothekerkammer.
zarobki zaleza od stazu pracy i sa odgornie ustalane wg Tarif. najnizsza stawka to ok. 17,50€ brutto za godzine. Wymaganiem jest Approbation, o ktorym bylo wyzej i ogolna znajomosc przepisow dotyczacych wydawania lekow i medykamentow dostepnych na niemieckim rynku. Zaleta dodatkowa jest znajomosc jezykow obcych, szczegolnie rosyjskiego, z tego co zauwazylam.

w razie pytan, chetnie pomoge Dołączona grafika

#40 AnaP

• Użytkownik
  • 4 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    Uniwersytet Medyczny w Lublinie
  • Miejscowość:
    Lublin
  • Stanowisko:
    Magister farmacji
  • Miejsce pracy:
    apteka otwarta

Napisano 12 marzec 2012 - 17:17

Wyświetl postUżytkownik Apotheker dnia 09 marzec 2012 - 18:28 napisał

Jest to juz tu opisane:
Hej,
A ja mam pytanko o zaświadczenie o znajomości j.niemieckiego?? Jestem w trakcie załatwiania papierów do pracy w Niemczech i powiem szczerze że mój niem. jest dopiero na poziomie B1 i nie mam jeszcze żadnych certyfikatów.Wyjazd planowałam dopiero na lipiec więc do tego czasu myśle douczyc się do poziomu B2 jaki wymagają.Papiery zaczełam załatwiać wcześniej bo wiem że to troche trwa.Zastanawiają mnie propozycje pracy w Niemczech bez znajomości niemieckiego.jak oni to przeskakują...tzn. Urząd który tego wymaga. I co ja moge z tym zrobić.
Z góry dziękuje za odp.