Użytkownik natala345 dnia 22 lipiec 2010 - 11:11 napisał
Prawde mowiac, to nie spotkalam jeszcze w Berlinie zadnego polskiego farmaceuty...wiec moze i farmaceuci przenosza sie ze Szczecina, ale chyba nie do Berlina lub nie do apteki.
By moc pracowac w aptece w Niemczech, trzeba miec tzw. Approbation. Polacy moga sie o to ubiegac, skladajac mnostwo papierkow, np. w Berlinie w Landesamt für Gesundheit und Soziales (LaGeSo) przy Fehrberlinerplatz. Nie wiem, jak w innych miejscach w Niemczech.
Potrzebne jest zaswiadczenie o niekaralnosci, akt urodzenia, dyplom, zaswiadczenie z izby aptekarskiej, ze studia odpowiadaly normom UE lub zaswiadczenie o stazu pracy w Polsce, CV, zaswiadczenie o stanie zdrowia, certyfikat jezykowy (mi wystarczyl ZMP). Pani w LaGESO miala ze mna problem, bo bylam pierwsza Polka, ktora ubiegala sie u niej o Approbation....
Prace w zawodzie magistra farmacji czyli Apotheker/-in ogolnie nie jest trudno znalezc. najlepiej przez strone Apothekerkammer.
zarobki zaleza od stazu pracy i sa odgornie ustalane wg Tarif. najnizsza stawka to ok. 17,50€ brutto za godzine. Wymaganiem jest Approbation, o ktorym bylo wyzej i ogolna znajomosc przepisow dotyczacych wydawania lekow i medykamentow dostepnych na niemieckim rynku. Zaleta dodatkowa jest znajomosc jezykow obcych, szczegolnie rosyjskiego, z tego co zauwazylam.
w razie pytan, chetnie pomoge

Witam ,cześć, mam krótkie pytanie , po zmianach które miały miejsce na początku 2012 roku tak szczerze nie chcę mi się pracować w aptece w Polsce ,kiedy to rząd odebrał mi tą ochotę ale i także wszelakie różnorakie właściciele aptek w Polsce co wyrosły po 2000 roku jak grzyby po deszczu , co traktują nas magistrów jak maszynę do robienia i prania kasy ,kucać/eastern-galician idiom/ mi się chcę

, Czy gościu , co ma 40 na karku , Univerek Medyczny ukończył Wi Lwowi , staż odrobił w Polsce , zna English ,Ukrainian, Russian , of course Polish ,umie czytać po niemiecku , od dwóch dni intensywnie sztudiren Niemiecki online ma szanse znaleźć pracę w Niemczech ? Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź :0