Użytkownik lunaak edytował ten post 17 kwiecień 2012 - 17:07
Witamy na Internetowym Forum Farmaceutycznym
![]() |
Witaj na Internetowym Forum Farmaceutycznym, prawdopodobnie największym forum dyskusyjnym dla obecnych i przyszłych farmaceutów i techników farmaceutycznych. Ale to nie wszystko ... jest tutaj też miejsce dla każdej osoby chcącej uzyskać fachową poradę naszych specjalistów. Aby włączyć się do dyskusji musisz się ZALOGOWAĆ lub jeżeli jeszcze nie masz konta użytkownika ZAREJESTROWAĆ. To zajmie tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł/mogła:
Zapraszamy Administratorzy: Nysander i Anusia wraz z ekipą Moderatorów: Hasal, Olga RaQ, lunaak |
Napisano 27 luty 2009 - 20:05
Napisano 02 marzec 2009 - 09:54
Napisano 03 marzec 2009 - 11:47
Napisano 22 marzec 2009 - 17:29
Użytkownik Behemot dnia 3/03/2009, 11:47 napisał
Gratuluję pomysłowości.
Bo kiedy nie znamy masy dziecka, najpewniejsza jest metoda z powierzchni ciała. Tylko jak ją zdobędziesz patrząc na receptę
Kurde, nie widziałem takich cudów jeszcze.
PS. Wzór Younga słuzy do obliczenia dawki z wieku...
Napisano 23 marzec 2009 - 18:40
Użytkownik Brian_SWDN dnia 22/03/2009, 17:29 napisał
Użytkownik Behemot dnia 3/03/2009, 11:47 napisał
Gratuluję pomysłowości.
Bo kiedy nie znamy masy dziecka, najpewniejsza jest metoda z powierzchni ciała. Tylko jak ją zdobędziesz patrząc na receptę
Kurde, nie widziałem takich cudów jeszcze.
PS. Wzór Younga słuzy do obliczenia dawki z wieku...
Co do younga to przepraszam z głowy pisałem. Napisałem zresztą że "chyba" za błąd przepraszam ale uczelnie skończyłem jakiś czas temu
A co pesel sam do ciebie przychodzi czy może recepta go przynoisi? A języka w buzi to sie nie ma? Wystarczy zapytać osobę wręczajacą nam rp ile dziecko waży, ja tak robie nawet dla dawek dla syropow dla dzieci i o dziwo wszyscy wiedzą dokładnie ile ważą maluchy. Mało tego jak czasem pytam sie ile ma lat sami mówia że tyle a tyle ale ona duża jest( czytaj dużo waży) jak na swój wiek
Takie to panie kolego cuda są na świecie:)
Napisano 21 lipiec 2009 - 18:04
Napisano 22 lipiec 2009 - 08:48
Użytkownik Brian_SWDN dnia 21/07/2009, 19:04 napisał
Jachowicz o sposobie dawkowania mowi tak:
Wzor Cowlinga:
Dd=(wiek dziecka(lata)/24)*maksymalna dawka dla doroslych
Wzor Younga:
Dd= [(wiek dziecka (lata))/(wiek dziecka +12)]* maksymalna dawka dla doroslych (dzieci w wieku od 2 do 12 lat)
uwaga jest taka ze jesli dziecko ma np. 4 lata i 1 miesiac wpisujemy we wzor cyfre 5.
My na zajeciach liczylismy dawki dla dzieci do 1 roku tez ze wzoru Younga.
Jesli chodzi o wage to mozna zapytac sie matki dziecka ale chyba jest to wieksze ryzyko niz przy przeliczeniu ze wzoru Younga.
Napisano 22 lipiec 2009 - 10:45
Użytkownik bebebe dnia 27/02/2009, 21:05 napisał
W książkach (np. "Receptura apteczna" Jachowicz) są nomogramy wzrost, powierzchnia, masa, ale nie sa skorelowane z wiekiem, o wagę trzeba zapytać.
Wagę można próbować znaleźć z siatki centylowej (zerknij np. do książeczki zdrowia dziecka) - ale możliwości jest wiele (np. 27 +9/-5 kg)
Napisano 22 lipiec 2009 - 13:04
Napisano 22 lipiec 2009 - 20:30
Na Farmakologii PPG mieliśmy co prawda jakieś wzorki, ale nie zabrałem na wakacje notatek ze sobą
Dzięki za zainteresowanie i ciągle czekam na pomysły.
Napisano 14 sierpień 2009 - 16:38
Napisano 16 maj 2010 - 21:22
masa ciała - trza znać
wiek - trza znać
żeby obliczyć powierzchnię - wzrost trza znać wraz z wagą [w ostateczności dopuszczalne jest ustalenie przybliżonej powierzchni, dysponując tylko wagą dziecka - tu owszem - normogram bazujący na pewnych zaokrągleniach i przybliżeniach nie będzie obarczony zbyt istotnym błędem, ale zachowałbym dużą ostrożność...)
wzrost, masa ciała i wiek to przecież podstawowe i zdecydowanie łatwe do ustalenia dane...
Ustalanie wagi z tablic oraz liczenie dawki ze wzoru uwzględniającego wyłącznie wiek - czemu służą ? Co sprawdzają? Wirtualne dziecko ? (ok - może jakieś grubsze błędy się tym wyłapie, ale nazywać to sprawdzaniem czegokolwiek - hmmm...)
I podstawa, która chyba wszystkim umknęła:
dawka u dziecka zależy przeca też (i to w znacznym stopniu) od samej substancji, której dawkowanie się sprawdza - w dużej ilości przypadków można dokopać dane o dawkowaniu danej subst. u dzieciaczków w wieku przeróżnym chociażby w ulotce,Ch.P.L.u, danych z medline...
(że nie wspomnę o innych danych wpływających na dawkowanie, wynikających z charakterystyki samego dziecka....)
P.S.
Wszystko jest względne...
Wzory to tylko narzędzia - mają pomóc w podjęciu decyzji (w tym przypadku - czy dawka dobra, czy nie) - nie zastąpią kompleksowej, wniklkiwej oceny KONKRETNEGO, INDYWIDUALNEGO przypadku ani nie są decyzją samą w sobie... Co komu po samej umiejętności wstawienia czegoś do wzoru i uzyskania jakiegoś wyniku ? - to tak samo pozbawione sensu, jak perfekcyjne machanie młotkiem bez pojęcia, że można nim np. wbić gwóźdź...
P.S.2
Sorka za odświeżenie po takim czasie, ale przez czas dłuższy mnie nie było, a temat ciekawy bardzo...
Użytkownik OsiouPotfur edytował ten post 16 maj 2010 - 21:23
#13 Gość [Wioleta]
Napisano 25 czerwiec 2010 - 21:02
Do jakiego wieku traktuje się pacjenta jako dziecko?? Chodzi mi mianowicie o czerwcowy egzamin dla Techników farmacji gdzie do zrobienia były proszki i pacjent miał 14 lat. Podano wszystkie 3 wzory dla dziecka i trzeba było wybrać właściwy, ale teraz pojawiają się głosy że nie powinno sie wogole liczyć dawek dla dziecka tylko potraktować tą 14-letnią osobę jako osobe dorosła. Jak to jest?? Może mi ktoś pomóc??
Napisano 26 czerwiec 2010 - 10:42
#15 Gość [Kira]
Napisano 29 sierpień 2011 - 09:24
S. 2x dziennie łyżka stołowa, dziecko lat 14
Kto mi pomoże? Bo gdzieś przesiałam swoje notatki i nie pamiętam jak to się już robiło... Tzn. nie to że nic nie wiem, ale proszę o konkretna odpowiedź , bo jest mi pilnie potrzebne poprawne rozwiązanie... i jak jeszcze można o napisanie ile ma łyżka stołowa i te pozostałe jeszcze. Będę bardzo wdzięczna!
Napisano 17 kwiecień 2012 - 11:17
Dj= (0,2x14):24 = 0,116
Dd = (0,6x14):24= 0,35
obliczamy ilosc h/ch papaweryny = 8,4
8,4 s czynnej w 120g preparatu
x w 15,0 g (łyżka stolowa)
wyliczamy x= 1,05 (jednoraz) x2= 2,10 dobowa
więc obie dawki są przekroczone
korygujemy wobec jednorazowej :
0,116g (FP) w 15,0 g (łyżka stołowa)
x w 120,0 g prep
x= 0,928