Skocz do zawartości

Witamy na Internetowym Forum Farmaceutycznym

Witaj na Internetowym Forum Farmaceutycznym, prawdopodobnie największym forum dyskusyjnym dla obecnych i przyszłych farmaceutów i techników farmaceutycznych.

Ale to nie wszystko ... jest tutaj też miejsce dla każdej osoby chcącej uzyskać fachową poradę naszych specjalistów.

Aby włączyć się do dyskusji musisz się ZALOGOWAĆ lub jeżeli jeszcze nie masz konta użytkownika ZAREJESTROWAĆ.

To zajmie tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł/mogła:
  • brać udział w dyskusjach we wszystkich działach forum,
  • czytać zawartość niedostępną dla niezarejestrowanych użytkowników.
  • przeglądać dostępne u nas oferty pracy
  • rozmawiać na shoutboxie
  • korzystać z Prywatnych Wiadomości do komunikacji z innymi użytkownikami
  • i wiele więcej ...
Dołącz do naszej społeczności już TERAZ.

Zapraszamy Administratorzy: Nysander i Anusia wraz z ekipą Moderatorów: Hasal, Olga RaQ, lunaak
Guest Message by DevFuse

Obliczanie Dawek Dla Dziecka

obliczanie dawek dla dziecka

• Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 bebebe

• Nieaktywny
  • 8 postów

Napisano 27 luty 2009 - 20:05

Skąd wziąść wagę dziecka 8letniego? Są jakieś umowne masy ciała czy trzeba się dowiedzieć ile dziecko z recepty waży? I do jakiego maksymalnie wieku obowiązywuje obliczanie dawek dla dziecka?

Użytkownik lunaak edytował ten post 17 kwiecień 2012 - 17:07

#2 Sappho

• Użytkownik
  • Pip
  • 39 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    CM Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Bydgoszczy
  • Miejscowość:
    Bydgoszcz
  • Stanowisko:
    Magister farmacji
  • Miejsce pracy:
    apteka otwarta

Napisano 02 marzec 2009 - 09:54

Jeśli nie znasz masy ciała dziecka, możesz przeliczyć dawkę z wieku..

#3 Behemot

• Nieaktywny
  • PipPipPipPip
  • 175 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    Akademia Medyczna we Wrocławiu
  • Miejscowość:
    Wrocław

Napisano 03 marzec 2009 - 11:47

Njwiekszy bład to przeliczanie dawki z wieku. Dawka nie zalezy od wieku ale własnie od masy ciała wiecodradzam ta metodę. Można jeszcze obliczac z powierzchni ciała dziecka ( wzór younga bodajże)

#4 Brian_SWDN

• Student
  • PipPipPipPipPip
  • 471 postów
  • Uczelnia Wyższa:
  • Miejscowość:
    Praga

Napisano 22 marzec 2009 - 17:29

Wyświetl postUżytkownik Behemot dnia 3/03/2009, 11:47 napisał

Njwiekszy bład to przeliczanie dawki z wieku. Dawka nie zalezy od wieku ale własnie od masy ciała wiecodradzam ta metodę. Można jeszcze obliczac z powierzchni ciała dziecka ( wzór younga bodajże)

Gratuluję pomysłowości.
Bo kiedy nie znamy masy dziecka, najpewniejsza jest metoda z powierzchni ciała. Tylko jak ją zdobędziesz patrząc na receptę :D Z PESELu? :D :lol:
Kurde, nie widziałem takich cudów jeszcze.

PS. Wzór Younga słuzy do obliczenia dawki z wieku...

#5 Behemot

• Nieaktywny
  • PipPipPipPip
  • 175 postów
  • Uczelnia Wyższa:
  • Miejscowość:
    Wrocław

Napisano 23 marzec 2009 - 18:40

Wyświetl postUżytkownik Brian_SWDN dnia 22/03/2009, 17:29 napisał

Wyświetl postUżytkownik Behemot dnia 3/03/2009, 11:47 napisał

Gratuluję pomysłowości.
Bo kiedy nie znamy masy dziecka, najpewniejsza jest metoda z powierzchni ciała. Tylko jak ją zdobędziesz patrząc na receptę :D Z PESELu? :D :lol:
Kurde, nie widziałem takich cudów jeszcze.

PS. Wzór Younga słuzy do obliczenia dawki z wieku...

Co do younga to przepraszam z głowy pisałem. Napisałem zresztą że "chyba" za błąd przepraszam ale uczelnie skończyłem jakiś czas temu

A co pesel sam do ciebie przychodzi czy może recepta go przynoisi? A języka w buzi to sie nie ma? Wystarczy zapytać osobę wręczajacą nam rp ile dziecko waży, ja tak robie nawet dla dawek dla syropow dla dzieci i o dziwo wszyscy wiedzą dokładnie ile ważą maluchy. Mało tego jak czasem pytam sie ile ma lat sami mówia że tyle a tyle ale ona duża jest( czytaj dużo waży) jak na swój wiek

Takie to panie kolego cuda są na świecie:)

#6 Brian_SWDN

• Student
  • PipPipPipPipPip
  • 471 postów
  • Uczelnia Wyższa:
  • Miejscowość:
    Praga

Napisano 21 lipiec 2009 - 18:04

Czy moge prosić o przypomnienie wzoru na obliczenie dawki dla 3-miesięcznego dziecka?

#7 derek

• Nieaktywny
  • PipPipPipPipPip
  • 535 postów
  • Miejscowość:
    Poznań

Napisano 22 lipiec 2009 - 08:48

Wyświetl postUżytkownik Brian_SWDN dnia 21/07/2009, 19:04 napisał

Czy moge prosić o przypomnienie wzoru na obliczenie dawki dla 3-miesięcznego dziecka?

Jachowicz o sposobie dawkowania mowi tak:
Wzor Cowlinga:
Dd=(wiek dziecka(lata)/24)*maksymalna dawka dla doroslych

Wzor Younga:
Dd= [(wiek dziecka (lata))/(wiek dziecka +12)]* maksymalna dawka dla doroslych (dzieci w wieku od 2 do 12 lat)

uwaga jest taka ze jesli dziecko ma np. 4 lata i 1 miesiac wpisujemy we wzor cyfre 5.

My na zajeciach liczylismy dawki dla dzieci do 1 roku tez ze wzoru Younga.

Jesli chodzi o wage to mozna zapytac sie matki dziecka ale chyba jest to wieksze ryzyko niz przy przeliczeniu ze wzoru Younga.

#8 Oksydniak

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1068 postów

Napisano 22 lipiec 2009 - 10:45

Wyświetl postUżytkownik bebebe dnia 27/02/2009, 21:05 napisał

Skąd wziąść wagę dziecka 8letniego? Są jakieś umowne masy ciała czy trzeba się dowiedzieć ile dziecko z recepty waży? I do jakiego maksymalnie wieku obowiązywuje obliczanie dawek dla dziecka?

W książkach (np. "Receptura apteczna" Jachowicz) są nomogramy wzrost, powierzchnia, masa, ale nie sa skorelowane z wiekiem, o wagę trzeba zapytać.

Wagę można próbować znaleźć z siatki centylowej (zerknij np. do książeczki zdrowia dziecka) - ale możliwości jest wiele (np. 27 +9/-5 kg)

#9 derek

• Nieaktywny
  • PipPipPipPipPip
  • 535 postów
  • Miejscowość:
    Poznań

Napisano 22 lipiec 2009 - 13:04

juz mysle ze lepiej liczyc ze wzoru bez wagi choc moze byc to zwiazane z bledem ale mniejszym niz ocena wagi na oko. mozna zawsze zapytac czy dziecko bylo wazone - moze okazac sie ze niedawno bylo i po problemie.

#10 Brian_SWDN

• Student
  • PipPipPipPipPip
  • 471 postów
  • Uczelnia Wyższa:
  • Miejscowość:
    Praga

Napisano 22 lipiec 2009 - 20:30

Po prostu zastałem ostatnio receptę już przyjętą, na dziecko 3miesięczne, a dziś na chyba 4- lub 7-tygodniowe. I muszę wszystkie formalności powpisywać w zeszyt praktyk;) W tym obliczenia dawek oczywiście.

Na Farmakologii PPG mieliśmy co prawda jakieś wzorki, ale nie zabrałem na wakacje notatek ze sobą :P

Dzięki za zainteresowanie i ciągle czekam na pomysły.

#11 yiodsa

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 86 postów
  • Uczelnia Wyższa:
  • Miejscowość:
    Wrocław

Napisano 14 sierpień 2009 - 16:38

Mnie uczyli, że dla dzieci poniżej 1 roku dawki liczy się z masy ciała (wzór Clarka : max. dawka dla dorosłych*masa ciała dziecka/70) lub z powierzchni ciała( powierzchnia ciała dziecka (w m^2) *dawka dorosłego/1,8) A tabelki, które podają uśrednioną masę dziecka i powierzchnię ciała w zależności od wieku są w Jachowicz w rozdziale z dawkami;) Problemem jest to, ze uwzględniają one dzieci powyżej 1 miesiąca, więc jak masz 4- czy 7-tygodniowe dziecko, to chyba lepiej zapytać matki o wagę;)

#12 OsiouPotfur

Zasłużony

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1286 postów
  • Miejscowość:
    Ponure Miejsce Osua

Napisano 16 maj 2010 - 21:22

Moim zdaniem:
masa ciała - trza znać
wiek - trza znać
żeby obliczyć powierzchnię - wzrost trza znać wraz z wagą [w ostateczności dopuszczalne jest ustalenie przybliżonej powierzchni, dysponując tylko wagą dziecka - tu owszem - normogram bazujący na pewnych zaokrągleniach i przybliżeniach nie będzie obarczony zbyt istotnym błędem, ale zachowałbym dużą ostrożność...)

wzrost, masa ciała i wiek to przecież podstawowe i zdecydowanie łatwe do ustalenia dane...

Ustalanie wagi z tablic oraz liczenie dawki ze wzoru uwzględniającego wyłącznie wiek - czemu służą ? Co sprawdzają? Wirtualne dziecko ? (ok - może jakieś grubsze błędy się tym wyłapie, ale nazywać to sprawdzaniem czegokolwiek - hmmm...)
I podstawa, która chyba wszystkim umknęła:
dawka u dziecka zależy przeca też (i to w znacznym stopniu) od samej substancji, której dawkowanie się sprawdza - w dużej ilości przypadków można dokopać dane o dawkowaniu danej subst. u dzieciaczków w wieku przeróżnym chociażby w ulotce,Ch.P.L.u, danych z medline...
(że nie wspomnę o innych danych wpływających na dawkowanie, wynikających z charakterystyki samego dziecka....)
P.S.
Wszystko jest względne...
Wzory to tylko narzędzia - mają pomóc w podjęciu decyzji (w tym przypadku - czy dawka dobra, czy nie) - nie zastąpią kompleksowej, wniklkiwej oceny KONKRETNEGO, INDYWIDUALNEGO przypadku ani nie są decyzją samą w sobie... Co komu po samej umiejętności wstawienia czegoś do wzoru i uzyskania jakiegoś wyniku ? - to tak samo pozbawione sensu, jak perfekcyjne machanie młotkiem bez pojęcia, że można nim np. wbić gwóźdź... :(

P.S.2
Sorka za odświeżenie po takim czasie, ale przez czas dłuższy mnie nie było, a temat ciekawy bardzo...

Użytkownik OsiouPotfur edytował ten post 16 maj 2010 - 21:23

#13 Gość [Wioleta]

• Gość

Napisano 25 czerwiec 2010 - 21:02

Mam pytanie
Do jakiego wieku traktuje się pacjenta jako dziecko?? Chodzi mi mianowicie o czerwcowy egzamin dla Techników farmacji gdzie do zrobienia były proszki i pacjent miał 14 lat. Podano wszystkie 3 wzory dla dziecka i trzeba było wybrać właściwy, ale teraz pojawiają się głosy że nie powinno sie wogole liczyć dawek dla dziecka tylko potraktować tą 14-letnią osobę jako osobe dorosła. Jak to jest?? Może mi ktoś pomóc??

#14 derek

• Nieaktywny
  • PipPipPipPipPip
  • 535 postów
  • Miejscowość:
    Poznań

Napisano 26 czerwiec 2010 - 10:42

odpowiedz pojawila sie juz w innym temacie. 14 latka traktujemy jako dziecko i obliczamy ze wzoru gdzie jest 24 w mianowniku (Cowlinga)

#15 Gość [Kira]

• Gość

Napisano 29 sierpień 2011 - 09:24

7% sol. papaverini h/ch 120,0 MDJ- 0,2 MDD- 0,6
S. 2x dziennie łyżka stołowa, dziecko lat 14

Kto mi pomoże? Bo gdzieś przesiałam swoje notatki i nie pamiętam jak to się już robiło... Tzn. nie to że nic nie wiem, ale proszę o konkretna odpowiedź , bo jest mi pilnie potrzebne poprawne rozwiązanie... i jak jeszcze można o napisanie ile ma łyżka stołowa i te pozostałe jeszcze. Będę bardzo wdzięczna!

#16 paaatii90

• Użytkownik
  • 1 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    nie dotyczy
  • Miejscowość:
    Bydgoszcz
  • Stanowisko:
    Inne
  • Miejsce pracy:
    Inne

Napisano 17 kwiecień 2012 - 11:17