Witamy na Internetowym Forum Farmaceutycznym
![]() |
Witaj na Internetowym Forum Farmaceutycznym, prawdopodobnie największym forum dyskusyjnym dla obecnych i przyszłych farmaceutów i techników farmaceutycznych. Ale to nie wszystko ... jest tutaj też miejsce dla każdej osoby chcącej uzyskać fachową poradę naszych specjalistów. Aby włączyć się do dyskusji musisz się ZALOGOWAĆ lub jeżeli jeszcze nie masz konta użytkownika ZAREJESTROWAĆ. To zajmie tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł/mogła:
Zapraszamy Administratorzy: Nysander i Anusia wraz z ekipą Moderatorów: Hasal, Olga RaQ, lunaak |
Profesjonalizacja Forum
Napisano 24 maj 2009 - 10:21
W związku z ciągłym powiększaniem się grona użytkowników forum, oraz napływu osób niezwiązanych z farmacją, a wypowiadających się na tematy istotne doszedłem do wniosku, że należy wprowadzić rangi użytkowników oraz procedurę przydzielania użytkowników do konkretnej rangi. W związku z tym proponuję następujące rangi użytkowników:
* użytkownik - osoba niezweryfikowana
* student farmacji - osoba która przesłała administratorowi skan legitymacji studenckiej
* mgr farmacji - osoba, która przesłała administratorowi skan dyplomu ukończenia studiów magisterskich
* dr n. farmaceutyczych - osoba, która przesłała administratorowi skan dyplomu ukończenia studiów doktoranckich z farmacji
* technik farmaceutyczny - osoba, która przesłała administratorowi skan dyplomu ukończenia studium farmaceutycznego
Jestem ciekaw Waszych opinii na ten temat i jestem jednocześnie otwarty na propozycje.
Napisano 24 maj 2009 - 22:59
Użytkownik Nysander dnia 24/05/2009, 11:21 napisał
Jak sprawdzisz, czy skan jest własnością osoby go przesyłającej ? <np - jakbym Ci mój przesłał ? - na tzw. "krzywy ryj" ?
Prościej i bez naruszenia anonimowości byłoby obniżać rangę tych, co piszą bzdury i gusła trącące brakiem związku z branżą, a w przypadku, gdy chcieliby uzyskać rangę wyższą - niech przysyłają, co tam chcesz <tylko po co, skoro i tak pisaliby pewnie to samo...>... Tu widzę rolę moderatorów bardziej, niż papiry jakieś i skany... I nie powiem, żebym uważał, że to proste... wręcz odwrotnie... Ew. można do rejestracji i w ustawieniach profilu dodać oświadczenie, w którym ktoś stwierdzałby swe kwalifikacje - możliwe, że znaleźli by się tacy, co by chcieli coś takiego o sobie publicznie oświadczyć... W razie poświadczenia nieprawdy są na to jakieś regulacje prawne chyba...<nie wiem, nie znam się, ale coś mi mówi, że tak jest>
Można też wydzielić dział, gdzie w odpowiedzi na posty tambylców <czyli niefarmaceutów> wypowiadaliby się zweryfikowani w sposób, jaki zaproponowałeś, fachowcy. Wątpię jednak, by za darmochę i nieanonimowo (vel quasianonimowo) chciałby ktoś się produkować <za odpowiedzialność w większości się płaci...>.... Spróbować można...
I chciałem tylko dodać przy okazji, że uważam, że Administrator jest dla nas jak ojciec najlepszy.
To pisałem ja, Obrezäpfchenführer osioupotfur,
<hmmm...taka ranga - fajna rzecz...
Napisano 24 maj 2009 - 23:16
Regulacje prawne raczej tu srednio są do wyegzekwowania. Konsekwencje podania się za mgr farm dopoki nie stanie się komuś krzywda raczej też znikome. zresztą to i w sądzie do podważenia, że niby na sieci się opierał zamiast udać do specjalisty itd.
Na forum jest wiele osób, które wypowiadają się z sensem, na temat i dzielą chętnie swoją wiedzą merytoryczną z czystej chęci. A Ty przecież się do nich też zaliczasz ... więc wydaje mi się, że dla takich osób to raczej jest wyróżnienie niż jak to określiłeś kwestia odpowiedzialności. Myślę, że każdy farmaceuta w większości przypadków wie co mówi a jeśli się myli to inni szybko to zweryfikują. I w tym właśnie widzę sens takiej weryfikacji. Teraz tylko szukam środków, które w jak najmniej uciążliwy sposób dla zainteresowanych pozwolą ją przeprowadzić, a z drugiej strony nie spowodują, że weryfikacja będzie totalną porażką.
Co sądzisz o dodatkowy skan dowodu? ten kto będzie chciał się zweryfikować powinien nie mieć oporów. Natomiast jakiś kombinator jeśli nawet uda mu się zweryfikować podając fałszywe dane z czasem pokaże że jego wiedza jest znikoma i zostanie zrównany rangą z innymi bądź też za podawanie nieprawdy zbanowany.
Napisano 25 maj 2009 - 00:14
W sumie trochę zwątpiłem...Bo tak sobie myślę, że czegoś tu nie chwytam...Mam więc takie nieśmiałe pytanie...Jaki jest konkretnie sens wyłaniania "grupy trzymającej pistel" ? Bo skoro z tego, co rozumiem, procedura ma być dobrowolna - cóżby miało kogokolwiek skłaniać do przesyłania czegokowliek <skany>, skoro i bez tego może sobie pisać, co mu do głowy przyjdzie, poza drobnym dyskomfortem, że rangę jakąś ma przy tym powszednią <czyli taką, jak zawsze
W skrócie - jak zamierzasz zmotywować kogokolwiek do przesyłania skanów czegokolwiek i czemu konkretnie to ma służyć ? Potwierdzeniu jednorazowym i przypadkowym odwiedzającym, że bez względu na uzyskaną odpowiedź jest ona pióra "fachowca" i podniesieniu przez to wiarygodności forum ? Mnie to jakoś nie motywuje, przyznam się całkiem szczerze i bez bicia...
<nie widzę marchewki w tym...ani grama...nie kwestionuję, że to może i dobre dla "pytających niefarmaceutów" i dla wiarygodności, profesjonalizmu forum, ale jaki pożytek dla farmaceutów na tym forum ? tylko problem ze skanowaniem i wysyłaniem a w zamian ?...ranga jakaś? No coś tu mi nie bangla po prostu...
Użytkownik OsiouPotfur edytował ten post 25 maj 2009 - 00:17
Napisano 25 maj 2009 - 08:28
Wydaje mi się że wystarczy podczas rejestracji spróbować zebrać podstawowe dane plus np. nr prawa do wykonywania zawodu oraz mega drukowanymi przypomnieć że każdy wpis jest identyfikowalny przez adres IP i w przypadku złamania prawa istnieje możliwość zidentyfikowania piszącego + informacja o tym że w przypadku złamania regulaminu IP zostanie zablokowane (i faktycznie należy blokować adresy z których ktoś próbuje np. coś kupić, albo sprzedać) i starczy myślę.
Pozdrawiam PH
Napisano 25 maj 2009 - 09:30
Z drugiej jednak strony w jakiś sposób chciałem wyróżnić te osoby, skoro forum jest głównie skierowane do profesji farmaceuty ale dopuszczalne są inne osoby to warto by było, żeby było wiadomo kto jest kim. Sam przyznam się do końca nie wiem jak to przeprowadzić, żeby do tej grupy nie trafiły osoby, które nie powinny.
Jakie dane proponujesz zebrać hasal? Imię Nazwisko PWZ przynależność do OIA? Opieramy się na zaufaniu ludzkim i w razie potrzeby tępimy surowo czy jednak weryfikacja przez skany. Raczej ciężko by było podrobić kilka dokumentów na raz np dowód osobisty dyplom z uczelni/szkoły i PWZ. Choć jak wiadomo nie jest to nie możliwe tylko czy będą tu tacy chętni.
Co do działów zamkniętych to już kiedyś taka dyskusja miała miejsce i myślę, że mogło by to mieć sens w następnej kolejności gdy taką grupę już będziemy mieli.
Napisano 25 maj 2009 - 10:11
A i myślę że atrakcyjność forum zwiększy się znacznie jeśli będzie można umieszczać w treści postów większe zdjęcia, obrazki, pdf-y - i pojawi się ta wspomniana przez Osua marchewa - chcesz mieć dostęp do jakiegoś tam materiału to się zarejestruj.
Podsumowujac: jeśli wogóle - to stopniowo inaczej sporo osób się zniechęci
PH
Napisano 25 maj 2009 - 10:21
Więc proponuję taką kolejność:
1. wprowadzamy weryfikację dokumentów. (lista do uściślenia)
2. gdy grupy się nam rozrosną powoli zamykamy działy do pisania tylko dla osób uprawnionych
3. wprowadzanie marchewki ... dla tych którzy dokonają pełnej weryfikacji alias pocztowy lub nawet skrzynka mailowa?
4. ... ??
co do załączników i pobierania materiałów myślę, że w wakacje przygotuję odświeżenie forum i wprowadzę dział do pobrania ... oczywiście dla osób uprawnionych
Napisano 25 maj 2009 - 10:49
PH
Napisano 25 maj 2009 - 11:00
Napisano 25 maj 2009 - 11:06
I najważniejsze pytanie czy ja też mam wysyłać
PH
Napisano 25 maj 2009 - 11:18
Napisano 25 maj 2009 - 11:21
Napisano 25 maj 2009 - 11:37
Napisano 25 maj 2009 - 12:00
obawiam się, że jeżeli nie zrobie mail bombingu do wszystkich użytkowników to odzew na ankietę - topic z propozycjami użytkowników może być niestety znikomy.
Nie robiłem do tej pory badań struktury użytkowników więc ciężko określić liczebność tych grup przy ok 2300 zarejestrowanych obecnie użytkownikach.
Napisano 26 maj 2009 - 09:44
Poza tym nie wiem jak weryfikują techników...o ile wogóle jacyś tam zaglądają.
No cóż, trudny problem. Ja bym chętnie przesłała dokumenty, ale chciałabym mieć pewność, że moje dane będą bezpieczne
Pozdrawiam
Ola, magister farmacji napewno
Napisano 26 maj 2009 - 10:21
Co do techników to z tego co się orientuję oni nie mogą mieć dostępu do systemu e-dukacja ponieważ nie są członkami OIA.
Co do bezpieczeństwa dokumentów to tak jak pisałem wcześniej baza danych zostanie zarejestrowana w GIODO zanim zacznę zbierać dane, a przechowywane będą napewno w sposób uniemożliwiający dostęp do nich osobom nieupoważnionym.
Napisano 26 maj 2009 - 12:07
Informacje dla każdej grupy użytkowników
* Imię
* Nazwisko
* PESEL
* nazwa użytkownika na forum (może się zmieniać)
* nr użytkownika (niezmienny)
* adres email
- weryfikacja: skan dowodu osobistego
Oraz dodatkowo:
Dla magistrów farmacji
* numer dyplomu
* data wydania dyplomu
* numer PWZ
* data wydania PWZ
- weryfikacja: skan dyplomu i PWZ
Dla dr n. farmaceutycznych
* dokumenty jak dla magistrów
* numer dyplomu studiów doktoranckich
* data wydania dyplomu studiów doktoranckich
- weryfikacja: skan dyplomu
Dla techników farmaceutycznych
* numer dyplomu ukończenia studium farmaceutycznego
* data wydania dyplomu ukończenia studium farmaceutycznego
- weryfikacja: skan dyplomu
Dla studentów farmacji
* numer legitymacji studenckiej
* data wydania legitymacji studenckiej
!!! tu zastanawiam się nad weryfikacją co rok - jak wiadomo część osób nie kończy farmacji - opinie?
- weryfikacja: skan legitymacji studenckiej
Dane przetwarzane tylko do celów weryfikacji, nie do celów marketingowych. Każdy w formularzu będzie musiał zaznaczyć wyrażenie zgody na takie przetwarzanie. Po weryfikacji skany dokumentów planuję kasować i zostaną tylko dane w bazie danych - zewnętrznej od bazy forum.
Napisano 26 maj 2009 - 12:24
Napisano 26 maj 2009 - 12:47
* data urodzenia
*miejsce urodzenia
jak na dyplomie i PWZ. Poza tym teraz sprawdziłem, że numer dyplomu studiów i data wydania dyplomu są też na PWZ więc mógłby być zestaw dokumentów dla magistrów farmacji ograniczony do PWZ dla posiadających je lub dyplomu ukończenia studiów dla nie posiadających PWZ (choć podejrzewam, że takich osób jest bardzo mało, czy może się mylę? )