Skocz do zawartości

Witamy na Internetowym Forum Farmaceutycznym

Witaj na Internetowym Forum Farmaceutycznym, prawdopodobnie największym forum dyskusyjnym dla obecnych i przyszłych farmaceutów i techników farmaceutycznych.

Ale to nie wszystko ... jest tutaj też miejsce dla każdej osoby chcącej uzyskać fachową poradę naszych specjalistów.

Aby włączyć się do dyskusji musisz się ZALOGOWAĆ lub jeżeli jeszcze nie masz konta użytkownika ZAREJESTROWAĆ.

To zajmie tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł/mogła:
  • brać udział w dyskusjach we wszystkich działach forum,
  • czytać zawartość niedostępną dla niezarejestrowanych użytkowników.
  • przeglądać dostępne u nas oferty pracy
  • rozmawiać na shoutboxie
  • korzystać z Prywatnych Wiadomości do komunikacji z innymi użytkownikami
  • i wiele więcej ...
Dołącz do naszej społeczności już TERAZ.

Zapraszamy Administratorzy: Nysander i Anusia wraz z ekipą Moderatorów: Hasal, Olga RaQ, lunaak
Guest Message by DevFuse

Profesjonalizacja Forum

• Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć
27 odpowiedzi w tym temacie

#21 hasal

Zasłużony

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2664 postów
  • Miejscowość:
    WarSzafka

Napisano 26 maj 2009 - 13:09

Moim zdaniem dane z PWZ wystarczą - masz imię nazwisko i zdjęcie, aby tego kogoś odszukać w razie czego wystarczy.
Osób z dyplomem i bez PWZ jest całkiem sporo - wszyscy Ci którzy do 2004 roku nie pracowali w aptece - dla tych wystarczyć powinien dyplom.
Myślę że nie ma co się zapędzać z ilością zbieranych informacji, wystarczy konieczne minimum do potwierdzenia kwalifikacji i ew. identyfikacji - czyli kopia PWZ lub dyplomu.
Ale cały czas uważam że takie komplikacje zmniejszą ilość piszących, chyba że masz jakiś plan co do kierunku rozwoju forum po profesjonalizacji

#22 Justy

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 490 postów
  • Miejscowość:
    Warszawa

Napisano 26 maj 2009 - 15:14

jedna z podstawowych zasad budowania serwisów internetowych- ludzie są leniwi, nie każ im myśleć, nie każ się fatygować. im więcej fatygi, tym bardziej ludziom nie będzie się chciało w to bawić. przestaną pisać, znajdą sobie inne, otwarte forum. obawiam się, że to prosta droga do śmierci forum. jak dla mnie- weryfikacja może być, ale nieobowiązkowa

#23 Nysander

Administrator

• Administrator
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 6038 postów
  • Potwierdzone wykształcenie:
    Magister Farmacji
  • Uczelnia Wyższa:
    Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Miejscowość:
    Kielce
  • Stanowisko:
    Magister farmacji
  • Miejsce pracy:
    apteka otwarta

Napisano 26 maj 2009 - 15:29

wiem co macie na myśli. i nie mam zamiaru pogrzebać tego forum bo zbyt wiele się tutaj dzieje żeby tym sposobem zakończyć jego żywot. Co do planu rozwoju to mam pewne koncepcje które osobom zweryfikowanym mogłyby przynieść w późniejszym okresie profity mniej lub bardziej odczuwalne) Od początku moim zamierzeniem było bardziej aby było widać czy wypowiedzi, porady zamieszczane na forum są pisane przez osobę wykwalifikowaną czy przez kogoś przypadkowego. I głównie to. Dlatego istnieje cały ten wątek aby wypracować kompromis, który pozwoli na zrealizowanie mojego celu, a jednocześnie będzie jak najmniej uciążliwy dla użytkowników. Dopiero jak pomysł się przyjmie i będzie większa grupa osób zweryfikowanych zacznę publikować kolejne informacje na temat ścieżki rozwoju forum, oczywiście tak jak i ten pomysł poddając pod dyskusję. Bo forum nie jest dla mnie ale dla właśnie użytkowników.

#24 hasal

Zasłużony

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2664 postów
  • Miejscowość:
    WarSzafka

Napisano 26 maj 2009 - 15:36

Myślę że najlepszym rozwiązaniem jest dział "zapytaj farmaceutę" na którym będą mogły odpowiadać tylko osoby po weryfikacji (na ochotnika).

#25 Behemot

• Nieaktywny
  • PipPipPipPip
  • 175 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    Akademia Medyczna we Wrocławiu
  • Miejscowość:
    Wrocław

Napisano 27 maj 2009 - 16:40

Słuchajcie a zdajecie sobie sprawę z prawnych konsekwencji? Nysander dane które oczekujesz otrzymac od nas sa to dane wrażliwe tzn musza być odpowiednio przechowywane i gromadzone, jeżeli tego nie bedzie są oreślone odpowiednie kary. Poza tym nie podoba mi się pomysl przesyłania skanu. Jak pewnie zdajecie sobie sprawe dość łatwo jest włamać sie do komputwera i go przejąć ( kiedyś i mnie laikowi się to udało). Jeżeli coś takiego wycieknie i ktoś podrobi to ja się bede musiał tłumaczyć. Niestety według mnie werykikacja to tylko przez izby zostaje ale to dość mozolne i upierdliwe bedzie dla moda.

#26 Nysander

Administrator

• Administrator
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 6038 postów
  • Potwierdzone wykształcenie:
    Magister Farmacji
  • Uczelnia Wyższa:
    Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Miejscowość:
    Kielce
  • Stanowisko:
    Magister farmacji
  • Miejsce pracy:
    apteka otwarta

Napisano 27 maj 2009 - 16:49

przeczytaj wcześniej co pisałem na temat gromadzenia przezemnie danych. jeśli chodzi o skany to po weryfikacji będą usuwane, istotne dane zostaną wynotowane do ZAREJESTROWANEJ w GIODO bazy danych, a sam skan usunięty. Gdybym nie był świadom tego co muszę nie podejmowałbym się tego.

#27 OsiouPotfur

Zasłużony

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1286 postów
  • Miejscowość:
    Ponure Miejsce Osua

Napisano 27 maj 2009 - 21:42

wracając do tematu - całość realna pod warunkiem istnienia silnej, pożądanej przez potencjalnych weryfikowanych, pożywnej, wypasionej marchewki....
Inaczej będzie lipa...
I to w kolejności:
- najpierw marchewka <choć szczątkowa, ale silna - materiały, opracowania, sygnowane i rzetelne, trudne do odnalezienia lub wręcz unikatowe, ściśle branżowe i skrajnie niszowe, dostępne NIE DLA KAŻDEGO, TYLKO DLA ZWERYFIKOWANYCH, weryfikowane przez innych zweryfikowanych, z komentarzami i uwagami, dotyczące tematów łatwych do określenia po analizie najczęściej poruszanych kwestii z działu "problemy apteczne i takie tam" - tak wymyśliłem>
- później stopniowe "łowienie" dalszych weryfikowanych
- stałe powiększanie zagonu marchwi, z tendencją do jej ciągłego ulepszania, z wykorzystaniem nowozweryfikowanych
Warunek:
wstępne utworzenie "trzonu" pierwszych chętnych do weryfikacji idealistów-praktyków, skłonnych do stworzenia interesujących materiałów.

Inne drogi to raczej zbyt duże i zupełnie nieuzasadnione ryzyko wtopy...
hej ho...

Użytkownik OsiouPotfur edytował ten post 27 maj 2009 - 23:36

#28 agar

• Użytkownik
  • 19 postów

Napisano 31 maj 2009 - 11:42

Pomysł ciekawy tylko wątpie żeby wszyscy przesłali swoje dane osobowe razem ze skanem dowodu osobistego...

Ja tak za bardzo nie miałabym co przesłać bo jeszcze nie skończyłam szkoły i tytułu technika jeszcze nie mam ale mogę się zeskanować :D żart

Logowanie

• Potrzebujesz konta? Zarejestruj się!