Witamy na Internetowym Forum Farmaceutycznym
![]() |
Witaj na Internetowym Forum Farmaceutycznym, prawdopodobnie największym forum dyskusyjnym dla obecnych i przyszłych farmaceutów i techników farmaceutycznych. Ale to nie wszystko ... jest tutaj też miejsce dla każdej osoby chcącej uzyskać fachową poradę naszych specjalistów. Aby włączyć się do dyskusji musisz się ZALOGOWAĆ lub jeżeli jeszcze nie masz konta użytkownika ZAREJESTROWAĆ. To zajmie tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł/mogła:
Zapraszamy Administratorzy: Nysander i Anusia wraz z ekipą Moderatorów: Hasal, Olga RaQ, lunaak |
Technik Farmaceutyczny Pytania
#1 Gość [klandzia]
Napisano 24 czerwiec 2009 - 20:14
#2 Gość [Migotka]
Napisano 25 czerwiec 2009 - 19:21
/losowało się trzy rp do zrobienia i się ROBIŁO, a nie jak teraz opisywało na kartce (?)/
Zawód ciekawy, zmuszający do ciągłego rozwoju, przynoszący satysfakcję. Polecam.
Napisano 26 czerwiec 2009 - 15:31
Polecam bardzo taki kierunek bo jest naprawde fajny, satysfakcja gwarantowana.
#4 Gość [monikkk]
Napisano 19 lipiec 2009 - 17:37
#5 Gość [Martyna]
Napisano 06 sierpień 2009 - 17:00
Użytkownik monikkk dnia 19/07/2009, 17:37 napisał
mnie na rozmowie pytali tylko na temat dlaczego akurat ten kierunek, ta szkola, o chemie i biologie, ale w sensie czy sobie poradzę, a nie bylo zadnych pytan chemicznych
#6 Gość [Gość [Aga]]
Napisano 06 sierpień 2009 - 18:30
Napisano 26 sierpień 2009 - 19:03
Sory że w tym temacie ale nie mogłem założyć nowego,
Napisano 27 sierpień 2009 - 11:17
#9 Gość [Gość12]
Napisano 30 sierpień 2009 - 10:13
Napisano 30 sierpień 2009 - 13:16
pierwsza sprawa czy w technikum przepisza ci sie pokrywajace przedmioty (o ile takie masz)
druga sprawa to ilosc zajec i stopien trudnosci na studiach
osobiscie znam kilka osob laczacych studia i technika. jedna z nich daje sobie rade choc wymaga od niej to bardzo duzo pracy. druga osoba miala bardzo powazny problem z pogodzeniem planow zajeciowych w obu szkolach.
#11 Gość [takasama]
Napisano 30 sierpień 2009 - 13:30
Użytkownik Gość12 dnia 30/08/2009, 10:13 napisał
Da się. Skoro są ludzie, którzy godzą 2 kierunki studiów to dlaczego nie miałoby się dać pogodzić studiów ze studium. Chociaż może być to trudne w zależności od tego jaki kierunek studiujesz. Czy dużo czasu spędzasz na uczelni co dziennie, i ile nauki masz podczas semestru, nie tylko w sesji. Na pewno łatwiej byłoby pogodzić dzienne studia z technikum zaocznym. Chociaż ponoć teraz są tylko dzienne, ale w niektórych szkołach układają plan tak, że zajęcia są np piątek-sobota-niedziela (+ ewentualnie jakiś dzień na tygodniu ale po południu).
#12 Gość [Ania]
Napisano 03 grudzień 2010 - 19:28
Rivanoli
Hydrocortisoni aa 0,05
Zinci oxydi
Talci
Ethanoli 95'
Glyceroli aa 7,5
Aqua dest. ad 50,0
Mf. susp
Chodzi mi o obliczenia dawek Rivanolu (takie było m.in polecenie). W FP VIII były podane dawki dla roztworu i maści. Większość osób liczyła dla roztworu (ja też) i wydaje mi się, że ta opcja jest poprawna. Pierwotnie klucz był napisany przez nauczycielkę- mgr farm. na roztwór ale po projekcie kilka osób poszło do babki i zmieniła na maść...! Proszę powiedzcie jak powinnam obliczać ten Rivanol bo ja mimo "klucza" dalej obstawiam roztwór. Teraz mam mętlik w głowie i nie wiem jak w końcu mam to liczyć gdyby coś takiego pojawiło się na egzaminie. Aha i jeszcze jedno:) W ćwiczeniach z receptury Jachowicz przy wykonaniu zawiesin do użytku zewnętrznego pisze, że substancje stałe rozciera się w moździerzu. Czy byłoby błędem gdybym Hydrokortyzon roztarła z cynkiem i talkiem, a nie rozpuściła w etanolu??
Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam:)
#13 Gość [magda]
Napisano 23 sierpień 2011 - 20:06
#14 Gość [sylwia]
Napisano 23 sierpień 2011 - 21:22
#15 Gość [sylwia]
Napisano 23 sierpień 2011 - 21:28
#16 Gość [Marta]
Napisano 27 sierpień 2011 - 14:12
#17 Gość [Marta]
Napisano 27 sierpień 2011 - 14:14