Skocz do zawartości

Witamy na Internetowym Forum Farmaceutycznym

Witaj na Internetowym Forum Farmaceutycznym, prawdopodobnie największym forum dyskusyjnym dla obecnych i przyszłych farmaceutów i techników farmaceutycznych.

Ale to nie wszystko ... jest tutaj też miejsce dla każdej osoby chcącej uzyskać fachową poradę naszych specjalistów.

Aby włączyć się do dyskusji musisz się ZALOGOWAĆ lub jeżeli jeszcze nie masz konta użytkownika ZAREJESTROWAĆ.

To zajmie tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł/mogła:
  • brać udział w dyskusjach we wszystkich działach forum,
  • czytać zawartość niedostępną dla niezarejestrowanych użytkowników.
  • przeglądać dostępne u nas oferty pracy
  • rozmawiać na shoutboxie
  • korzystać z Prywatnych Wiadomości do komunikacji z innymi użytkownikami
  • i wiele więcej ...
Dołącz do naszej społeczności już TERAZ.

Zapraszamy Administratorzy: Nysander i Anusia wraz z ekipą Moderatorów: Hasal, Olga RaQ, lunaak
Guest Message by DevFuse

Technik Farmaceutyczny Pytania

16 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gość [klandzia]

• Gość

Napisano 24 czerwiec 2009 - 20:14

jestem absolwentka liceum ogolnoksztalcacego profil matemaryczno geograficzny. na maturze zdawalam rozszerzona geografie. zastanawiam sie nad podjeciem nauki w studium medycznym na kierunku technik farmacji. czy moglby mi ktos powiedziec, czy ciezko jest w takiej szkole, czy bardzo trzeba przykladac sie do chemii, czy trudny jest egzamin zawodowy

#2 Gość [Migotka]

• Gość

Napisano 25 czerwiec 2009 - 19:21

To wszystko zależy od poziomu szkoły, wykładowców, idywidualnego podejścia do sprawy. Zdecydowanie odradzam tzw. "szkółki niedzielne" czyli szkoły z systemem zaocznym. Nauki jest sporo, ale żeby coś umieć, trzeba się najpierw tego nauczyć. Mnie osobiście egzamin nie sprawił trudności, choć jeszcze wtedy obowiązywał teoretyczny i praktyczny
/losowało się trzy rp do zrobienia i się ROBIŁO, a nie jak teraz opisywało na kartce (?)/

Zawód ciekawy, zmuszający do ciągłego rozwoju, przynoszący satysfakcję. Polecam.

#3 Helichrysi

• Nieaktywny
  • 14 postów

Napisano 26 czerwiec 2009 - 15:31

Pracuje jako technik co prawda od niedawna bo dopiero 4 miesiac, skonczylam medyczna szkole policealna a wczesniej liceum na profilu angielski historia. W szkole medycznej nie mialam problemow nawet z chemia choc orlem nie bylam w liceum. Wystarczy sie przykladac i byc systematycznym.
Polecam bardzo taki kierunek bo jest naprawde fajny, satysfakcja gwarantowana.

#4 Gość [monikkk]

• Gość

Napisano 19 lipiec 2009 - 17:37

a czy ktoś może mi powiedziec o co pytaja na rozmowie kwalifikacyjnej albo co jest na ezgaminie wstepnym??? bo ja sie wybieram na to studium, ale czeka mnie jeszcze rozmowa i nie wiem z czego sie przygotowac??????

#5 Gość [Martyna]

• Gość

Napisano 06 sierpień 2009 - 17:00

Wyświetl postUżytkownik monikkk dnia 19/07/2009, 17:37 napisał

a czy ktoś może mi powiedziec o co pytaja na rozmowie kwalifikacyjnej albo co jest na ezgaminie wstepnym??? bo ja sie wybieram na to studium, ale czeka mnie jeszcze rozmowa i nie wiem z czego sie przygotowac??????

mnie na rozmowie pytali tylko na temat dlaczego akurat ten kierunek, ta szkola, o chemie i biologie, ale w sensie czy sobie poradzę, a nie bylo zadnych pytan chemicznych

#6 Gość [Gość [Aga]]

• Gość

Napisano 06 sierpień 2009 - 18:30

U mnie był egzamin wstępny z biologii i chemii, częściowo to był test ale pytania otwarte też były. Pamiętam tylko, że zapomniałam jak wygląda wzór kwasu mlekowego i nie wiedziałam co to są roztwory buforowe ;P.

#7 Fazikus

• Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 26 sierpień 2009 - 19:03

Czy istnieje technikum farmaceutyczne ale po gimnazjalne?? Jeśli tak poproszę adresy (najlepiej dolny Śląsk)

Sory że w tym temacie ale nie mogłem założyć nowego,

#8 iza_bella

• Nieaktywny
  • Pip
  • 23 postów

Napisano 27 sierpień 2009 - 11:17

techikum farmaceutyczne jest zawsze policealne....

#9 Gość [Gość12]

• Gość

Napisano 30 sierpień 2009 - 10:13

wie ktos może czy da sie rade połączyć studia dzienne z technikiem farmacji dziennym. Może znacie kogoś takiego piszcie.

#10 derek

• Nieaktywny
  • PipPipPipPipPip
  • 535 postów
  • Miejscowość:
    Poznań

Napisano 30 sierpień 2009 - 13:16

to zalezy...
pierwsza sprawa czy w technikum przepisza ci sie pokrywajace przedmioty (o ile takie masz)
druga sprawa to ilosc zajec i stopien trudnosci na studiach

osobiscie znam kilka osob laczacych studia i technika. jedna z nich daje sobie rade choc wymaga od niej to bardzo duzo pracy. druga osoba miala bardzo powazny problem z pogodzeniem planow zajeciowych w obu szkolach.

#11 Gość [takasama]

• Gość

Napisano 30 sierpień 2009 - 13:30

Wyświetl postUżytkownik Gość12 dnia 30/08/2009, 10:13 napisał

wie ktos może czy da sie rade połączyć studia dzienne z technikiem farmacji dziennym. Może znacie kogoś takiego piszcie.

Da się. Skoro są ludzie, którzy godzą 2 kierunki studiów to dlaczego nie miałoby się dać pogodzić studiów ze studium. Chociaż może być to trudne w zależności od tego jaki kierunek studiujesz. Czy dużo czasu spędzasz na uczelni co dziennie, i ile nauki masz podczas semestru, nie tylko w sesji. Na pewno łatwiej byłoby pogodzić dzienne studia z technikum zaocznym. Chociaż ponoć teraz są tylko dzienne, ale w niektórych szkołach układają plan tak, że zajęcia są np piątek-sobota-niedziela (+ ewentualnie jakiś dzień na tygodniu ale po południu).

#12 Gość [Ania]

• Gość

Napisano 03 grudzień 2010 - 19:28

Witam Wszystkich:) Jestem na 2 roku studium. Ostatnio pisaliśmy projekt do recepty i pojawiła się niejasność...

Rivanoli
Hydrocortisoni aa 0,05
Zinci oxydi
Talci
Ethanoli 95'
Glyceroli aa 7,5
Aqua dest. ad 50,0
Mf. susp

Chodzi mi o obliczenia dawek Rivanolu (takie było m.in polecenie). W FP VIII były podane dawki dla roztworu i maści. Większość osób liczyła dla roztworu (ja też) i wydaje mi się, że ta opcja jest poprawna. Pierwotnie klucz był napisany przez nauczycielkę- mgr farm. na roztwór ale po projekcie kilka osób poszło do babki i zmieniła na maść...! Proszę powiedzcie jak powinnam obliczać ten Rivanol bo ja mimo "klucza" dalej obstawiam roztwór. Teraz mam mętlik w głowie i nie wiem jak w końcu mam to liczyć gdyby coś takiego pojawiło się na egzaminie. Aha i jeszcze jedno:) W ćwiczeniach z receptury Jachowicz przy wykonaniu zawiesin do użytku zewnętrznego pisze, że substancje stałe rozciera się w moździerzu. Czy byłoby błędem gdybym Hydrokortyzon roztarła z cynkiem i talkiem, a nie rozpuściła w etanolu??
Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam:)

#13 Gość [magda]

• Gość

Napisano 23 sierpień 2011 - 20:06

uwazam ze nie mozesz zrobic tego w mozdziezu , moga zrobic sie kluchy ,

#14 Gość [sylwia]

• Gość

Napisano 23 sierpień 2011 - 21:22

Mnie na studiach uczyli że talku się nie uciera bo się kurzy, tylko dodaje się na końcu delikatnie mieszając z pozostałymi substancjami.

#15 Gość [sylwia]

• Gość

Napisano 23 sierpień 2011 - 21:28

Ja bym roztarła hydrokortyzon, rivanol i cynk w moździerzu z glicerolem. Na końcu dodałabym ten talk i wymieszałąbym. Po przelaniu do butelki dolałabym etanol i wodę. Proszę mnie poprawić jeśli się mylę.

#16 Gość [Marta]

• Gość

Napisano 27 sierpień 2011 - 14:12

a ja substancje stałe oprócz cynku rozpuściła w kleiku 33.3% woda woda wapienna i guma arabska. wtedy masz pewnosc ze nie będzie żadnych "kluchów". dawkę rivanolu policzyła bym dla maści bo roztwór to roztwór a zawiesina to zawiesina. Może się mylę.... ale z tym kleikiem dla bezpieczeństwa żeby nie było reklamacji od pacjenta

#17 Gość [Marta]

• Gość

Napisano 27 sierpień 2011 - 14:14

a ja substancje stałe oprócz cynku rozpuściła bym w kleiku 33.3%*********************