Skocz do zawartości

Witamy na Internetowym Forum Farmaceutycznym

Witaj na Internetowym Forum Farmaceutycznym, prawdopodobnie największym forum dyskusyjnym dla obecnych i przyszłych farmaceutów i techników farmaceutycznych.

Ale to nie wszystko ... jest tutaj też miejsce dla każdej osoby chcącej uzyskać fachową poradę naszych specjalistów.

Aby włączyć się do dyskusji musisz się ZALOGOWAĆ lub jeżeli jeszcze nie masz konta użytkownika ZAREJESTROWAĆ.

To zajmie tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł/mogła:
  • brać udział w dyskusjach we wszystkich działach forum,
  • czytać zawartość niedostępną dla niezarejestrowanych użytkowników.
  • przeglądać dostępne u nas oferty pracy
  • rozmawiać na shoutboxie
  • korzystać z Prywatnych Wiadomości do komunikacji z innymi użytkownikami
  • i wiele więcej ...
Dołącz do naszej społeczności już TERAZ.

Zapraszamy Administratorzy: Nysander i Anusia wraz z ekipą Moderatorów: Hasal, Olga RaQ, lunaak
Guest Message by DevFuse

- - - - -

Niedociśnienie

• Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gość [Hanna]

• Gość

Napisano 07 wrzesień 2009 - 12:42

Witam, lekarz stwierdził u mojego 16letniego syna niedociśnienie. Nie wiem skąd mu się to wzięło, bo ani ja ani mąż nie mamy żadnych większych problemów zdrowotnych, ja prędzej bym stawiała na anemię, ale lekarzem nie jestem. Lekarz zalecił nam zmianę diety, więcej płynów i soli, większą aktywność fizyczną, a jeśli się nie polepszy mamy się zgłosić po leki. Zbliża nam się kolejna wizyta, a nie zauważyłam u syna specjalnej poprawy - nadal jest ciągle zmęczony, śpiący, ma zawroty głowy, wiecznie zimne dłonie, tak więc wydaje się że raczej będą potrzebne te leki. Z tym wiąże się moje pytanie - jak działają takie leki podnoszące ciśnienie? Czy rozwiązują problem czy syn będzie musiał je brać już do końca życia? Czy to bezpieczne? Może powinnam pójść z synem do innego lekarza?

#2 derek

• Nieaktywny
  • PipPipPipPipPip
  • 535 postów
  • Miejscowość:
    Poznań

Napisano 07 wrzesień 2009 - 17:03

Wyświetl postUżytkownik Hanna dnia 7/09/2009, 13:42 napisał

Witam, lekarz stwierdził u mojego 16letniego syna niedociśnienie. Nie wiem skąd mu się to wzięło, bo ani ja ani mąż nie mamy żadnych większych problemów zdrowotnych, ja prędzej bym stawiała na anemię, ale lekarzem nie jestem. Lekarz zalecił nam zmianę diety, więcej płynów i soli, większą aktywność fizyczną, a jeśli się nie polepszy mamy się zgłosić po leki. Zbliża nam się kolejna wizyta, a nie zauważyłam u syna specjalnej poprawy - nadal jest ciągle zmęczony, śpiący, ma zawroty głowy, wiecznie zimne dłonie, tak więc wydaje się że raczej będą potrzebne te leki. Z tym wiąże się moje pytanie - jak działają takie leki podnoszące ciśnienie? Czy rozwiązują problem czy syn będzie musiał je brać już do końca życia? Czy to bezpieczne? Może powinnam pójść z synem do innego lekarza?

mozw wyjdzmy od tego jakie cisnienie ma Pani syn i czy stosowali sie panstwo do zalecen niefarmakologicznego podwyzszenia cisnienia:
  • picie dużej ilości płynów (2-2,5 l/dobę)
  • zwiększenie ilości spożywanej soli (10-20 g/dzień)
  • unikanie obfitych posiłków
  • regularna aktywność fizyczna
  • prysznic na przemian ciepłą i zimną wodą
czy Pani syn pije napoje zawierajace kofeine?
na jakiej podstawie lekarz stwierdzil niedocisnienie-jedynie poprzez badanie cisnienia?

po przeczytaniu Pani posta jedynie moge powiedziec ze inna konsultacja lekarska nie zaszkodzi i mozna wybrac sie do lekarza nie sugerujac mu diagnoz. niech sam ja wystawi i sprawdza Panstwo czy sie one pokrywaja.

#3 szarlotka

• Nieaktywny
  • 12 postów

Napisano 08 wrzesień 2009 - 09:02

niskie ciśnienie może też być objawem innej choroby - problemów z układem krążenia, sercem, tarczycą, cukrzycy, itd. więc jeśli nie ufasz temu lekarzowi w 100% to ja bym poszłą też skonsultować to z innym. bo jeśli to niedociśnienie wtórne to nei ma co leczyć objawowo tylko lepiej poszukać przyczyn takich dolegliwości.

#4 bam-bam-bam3

• Nieaktywny
  • 16 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    CM Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie

Napisano 09 wrzesień 2009 - 12:59

hej, może nie do końca odpowiem na twoje pytania ale powiem ci że mi najczęściej na niskie c pomaga siedzenie z głową w dół albo leżenie z nogami uniesionymi wysoko, picie cappucino z rana (czarna kawa to ostateczność), częste wietrzenie pomieszczeń, spacery, przemywanie twarzy zimną wodą no i oczywiście ruch. a z tą solą to trzeba uważać, bo ona dopiero jest podobno niezdrowa... wiem że to nie rozwiązuje problemu, ale może wam pomoże :) pozdrawiam!

#5 Kamiln

• Nieaktywny
  • Pip
  • 20 postów
  • Miejscowość:
    lublin

Napisano 09 wrzesień 2009 - 23:10

Wyświetl postUżytkownik bam-bam-bam3 dnia 9/09/2009, 13:59 napisał

picie cappucino z rana (czarna kawa to ostateczność),

z własnego doświadczenia mogę powiedzieć że w przypadku picia kawy następuje przyzwyczajenie, (tachyfilaksja), czyli im dłużej pijemy kawę tym więcej musimy jej wypić później w celu uzyskania takiego samego efektu ( w tym przypadku wzrostu ciśnienia), a nadmiar małej czarnej jest raczej niewskazany w takim wieku.

#6 gringo

• Nieaktywny
  • 15 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    Akademia Medyczna we Wrocławiu

Napisano 10 wrzesień 2009 - 10:44

Myślę że skoro lekarz zaleca leki to widocznie są potrzebne, choć skonsultować się zawsze warto, wiadomo - lekarze są różni. Z tymi lekami to bym tak nie panikował, ja sam brałem kiedyś Gutron na swoje ciśnienie i mi pomógł. Wiesz, żyjemy w XXI wieku, leki raczej są bezpieczne ;)

#7 OsiouPotfur

Zasłużony

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1286 postów
  • Miejscowość:
    Ponure Miejsce Osua

Napisano 10 wrzesień 2009 - 23:02

Wyświetl postUżytkownik gringo dnia 10/09/2009, 11:44 napisał

Wiesz, żyjemy w XXI wieku, leki raczej są bezpieczne ;)

Khe khe...podkrztusiłem się nieco, z chemioterapią nowotworów na końcu języka ;P ...
(i te dane ze Stanów i innych cywilizacji o wydatkach na leczenie błędów i powikłań farmakoterapii)...

Użytkownik OsiouPotfur edytował ten post 10 wrzesień 2009 - 23:03

#8 Gość [onomatopeja]

• Gość

Napisano 12 wrzesień 2009 - 15:30

syn jest młody z tego co piszesz, tak więc może jak wyjdzie z okresu dojrzewania to mu to minie a na razie myślę że warto leczyć skoro same naturalne metody nie przynoszą rezultatów. po co ma się chłopak męczyć.

#9 Gość [Gość]

• Gość

Napisano 13 październik 2009 - 12:17

Witam mam 18 lat
i mój problem dotyczy niskiego cisnienia...
niewiem czy mam niedocisnienie
ostatnio mierzyłam sobie cisnienie dwa razy dziennie najwieksze miałam 105/60 a najnizej 87/45 i coraz częsciej własnie mam ponizej 50 czuje sie masakrycznie ciągle zawroty głowy kawa mi nie pomaga wogle...
z tego względu ze musze sie uczyć i chodze do szkoły ciezko mi sie funkcjonuje i drażni mnie ten stan dopiero za 3 dni moge isc do lekrza ale co mi on pommoze sceptycznie jestem do tego nastawiona ....
co do mnie mam 165 cm waze 58 kg. dojerzdzam do szkoły 30 km dziennie wiec jakis to wysiłek jest 2 razy w miesiącu mam basen weekendy prawie mnie nie ma w domu bo ciągle gdzies chodze....
wstaje o 6 wracam o 13 i znowu ide spac wstaje o 19 i ide spac o 23 i tak jest od dłuzszego czsu bez drzemki długiej w dzien nie moge funkcjionowac zasypiam na stojąco i to półdnia potrafie przespac....
czy to tylko problem z cisnieniem czy cos jeszcze? ;((
dziekuje za pomoc

Gosia.

Logowanie

• Potrzebujesz konta? Zarejestruj się!