Witamy na Internetowym Forum Farmaceutycznym
![]() |
Witaj na Internetowym Forum Farmaceutycznym, prawdopodobnie największym forum dyskusyjnym dla obecnych i przyszłych farmaceutów i techników farmaceutycznych. Ale to nie wszystko ... jest tutaj też miejsce dla każdej osoby chcącej uzyskać fachową poradę naszych specjalistów. Aby włączyć się do dyskusji musisz się ZALOGOWAĆ lub jeżeli jeszcze nie masz konta użytkownika ZAREJESTROWAĆ. To zajmie tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł/mogła:
Zapraszamy Administratorzy: Nysander i Anusia wraz z ekipą Moderatorów: Hasal, Olga RaQ, lunaak |
Guest Message by DevFuse
Lek Apteczny
Rozpoczęty przez Gość [stobor], 10.09.2009 20:02
7 odpowiedzi w tym temacie
#1 Gość [stobor]
Napisano 10 wrzesień 2009 - 20:02
Pytałam już tylu znajomych farmaceutów i nikt nie wie, a tu tyle mądrych głów że szanse na rozwiązanie zagadki rosną
. Do ksiązki Laboratoryjnej nalęzy wpisywać termin ważności sporządzonego leku aptecznego. Jaka jest w takim razie trwałość/termin ważności sporządzonej jako roztwór zapasowy 3 % wody borowej?? Nigdzie tego znaleźć nie mogę
.
Napisano 10 wrzesień 2009 - 21:30
"woda borowa"- cóż to takiego???!!!!!!!!
Jak chirurg zleca pacjentowi okłady na stłuczenie- z "wody borowej", to nigdy nie wiem, czy dać 3% kwas borny- borasol, czy może Płyn Burowa- czyli roztwór zasadowego octanu glinu. Ot, dywagacje nomenklaturowe... W razie czego- mniej zaszkodzi borasol.
"Woda borowa"- u ciebie pewnie chodzi o 3% kwas borny. Ale co do trwałości- nie mam pojęcia. Najlepiej robić ex tempore, tyle, ile sie zużyje od razu. A dla pacjentów można zamówić gotowy, z hurtowni. On ma chyba co najmniej rok ważności, nie pamiętam tu i teraz...
Aha, kiedyś, w jednej z aptek, w której pracowałam- jako roztwór zapasowy był nie- 3% sol acidi borici, ale: Sol. Acidi Borici aquosa 1:30. Subtelna różnica, odrobinkę wyższe stężenie, trzeba było rozcieńczać, jak lekarz pisał 3%. Skąd to się wzięło- nie pomnę, bo to było z 15 lat temu, i nie ja tam robiłam recepturę. Czasem tylko trafiała się wycena- i stąd mi się przypomina.
Jak chirurg zleca pacjentowi okłady na stłuczenie- z "wody borowej", to nigdy nie wiem, czy dać 3% kwas borny- borasol, czy może Płyn Burowa- czyli roztwór zasadowego octanu glinu. Ot, dywagacje nomenklaturowe... W razie czego- mniej zaszkodzi borasol.
"Woda borowa"- u ciebie pewnie chodzi o 3% kwas borny. Ale co do trwałości- nie mam pojęcia. Najlepiej robić ex tempore, tyle, ile sie zużyje od razu. A dla pacjentów można zamówić gotowy, z hurtowni. On ma chyba co najmniej rok ważności, nie pamiętam tu i teraz...
Aha, kiedyś, w jednej z aptek, w której pracowałam- jako roztwór zapasowy był nie- 3% sol acidi borici, ale: Sol. Acidi Borici aquosa 1:30. Subtelna różnica, odrobinkę wyższe stężenie, trzeba było rozcieńczać, jak lekarz pisał 3%. Skąd to się wzięło- nie pomnę, bo to było z 15 lat temu, i nie ja tam robiłam recepturę. Czasem tylko trafiała się wycena- i stąd mi się przypomina.
Użytkownik anna1271 edytował ten post 10 wrzesień 2009 - 21:35
Napisano 10 wrzesień 2009 - 22:58
Użytkownik stobor dnia 10/09/2009, 21:02 napisał
Jaka jest w takim razie trwałość/termin ważności sporządzonej jako roztwór zapasowy 3 % wody borowej?? Nigdzie tego znaleźć nie mogę
.
Zależy, w jakich warunkach i z jakich "surowców" robiona... I jakie na to papiry są... I jak pakowana ostatecznie.... ;P
P.S.
Ta woda z borów... Kiedyś byłem na wakacjach w Borach Tucholskich...Ale nie mam pojęcia, czy woda, która tam była, jeszcze jest... Mam wrażenie, że "wszystko płynie", w szczególności woda...
Użytkownik OsiouPotfur edytował ten post 10 wrzesień 2009 - 23:08
#4 Gość [stobor]
Napisano 11 wrzesień 2009 - 06:43
Chodziło mi oczywiście o 3 % roztwór wodny kwasu bornego
. To prowadzi ktoś w aptece książkę laboratoryjną?? Bo tam właśnie trzeba wpisywać datę ważności roztworów zapasowych sporządzanych np. na użytek przyspieszenia wykonywania leku recepturowego.. Gdzieś to powinno być.. Pewnie u większości na wypadek kontroli ten kwas po prostu znika wgłąb szafek.. A książka jest, alle pusta, lub jej nie ma. A może ma trwałość taką jak lek recepturowy?? Czyli ile
?
#5 Gość [Magda]
Napisano 28 styczeń 2012 - 21:57
Kwas borny
#6 Gość [Magds]