Skocz do zawartości

Witamy na Internetowym Forum Farmaceutycznym

Witaj na Internetowym Forum Farmaceutycznym, prawdopodobnie największym forum dyskusyjnym dla obecnych i przyszłych farmaceutów i techników farmaceutycznych.

Ale to nie wszystko ... jest tutaj też miejsce dla każdej osoby chcącej uzyskać fachową poradę naszych specjalistów.

Aby włączyć się do dyskusji musisz się ZALOGOWAĆ lub jeżeli jeszcze nie masz konta użytkownika ZAREJESTROWAĆ.

To zajmie tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł/mogła:
  • brać udział w dyskusjach we wszystkich działach forum,
  • czytać zawartość niedostępną dla niezarejestrowanych użytkowników.
  • przeglądać dostępne u nas oferty pracy
  • rozmawiać na shoutboxie
  • korzystać z Prywatnych Wiadomości do komunikacji z innymi użytkownikami
  • i wiele więcej ...
Dołącz do naszej społeczności już TERAZ.

Zapraszamy Administratorzy: Nysander i Anusia wraz z ekipą Moderatorów: Hasal, Olga RaQ, lunaak
Guest Message by DevFuse

- - - - -

Ketonal

17 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gość [Amelia22]

• Gość

Napisano 18 luty 2010 - 08:58

Czy przyjmowanie dużych ilości Ketonalu Forte (tak +10 tabletek na dobę, przez długi czas) może wpływać na pamięć (szczególnie na to) i koncentrację.
Leku nie "ćpam" jakiś czas, a nie mogę się na niczym skupić, to co do tej pory przychodziło mi bez problemu, np. nauczyć się 200 słów z ang w b.krótkim czasie, stało się mozolne i wręcz niemożliwe.
Nie potrafię znaleźć innej przyczyny takiego stanu niż zażywanie tych tabletek :/

#2 hasal

Zasłużony

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2664 postów
  • Miejscowość:
    WarSzafka

Napisano 18 luty 2010 - 09:09

Przyjmowanie ketonalu forte w takich ilościach absolutnie może mieć negatywny wpływ na Twój organizm, jednak raczej nie spodziwałbym się po nim wpływu na koncentrację.
Przyjmowanie tego leku w sposób jaki opisujesz jest najkrótszą drogą do choroby wrzodowej oraz wielu innych bardzo groźnych powikłań.
Przeczytaj ulotkę i NIE przekraczaj zapisanej tam dawki dziennej, lek przyjmuj po posiłku, popijając szklanką wody. Jeśli standardowa dawka leku nie łagodzi bólu (menstruacyjnego jak sądze), udaj się do swojego lekarza i poproś o inną kurację, bo ta nie jest dla Ciebie ani skuteczna ani bezpieczna.

#3 Gość [Amelia22]

• Gość

Napisano 18 luty 2010 - 09:35

Niestety przyjmowanie takich ilości tabletek nie było związane żadnym bólem..
A co do innych powikłań, to faktycznie się pojawiły.

W ziązku z pierwszym postem: tabletki przeciwbólowe nie wpływają na stan szarych komórek, połąćzeń nerwowych itp?

#4 hasal

Zasłużony

• Moderator
  • 2664 postów
  • Miejscowość:
    WarSzafka

Napisano 18 luty 2010 - 09:50

Te nie.

P.S. A jeśli nie ma bólu/stanu zapalenego to po co je brać ??? Ketoprofen nie wykazuje wpływu na układ nerwowy więc jedyne co sobie zafundowałaś to problemy zdrowotne.

#5 Nysander

Administrator

• Administrator
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 6038 postów
  • Potwierdzone wykształcenie:
    Magister Farmacji
  • Uczelnia Wyższa:
    Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Miejscowość:
    Kielce
  • Stanowisko:
    Magister farmacji
  • Miejsce pracy:
    apteka otwarta

Napisano 18 luty 2010 - 09:54

w ulotce preparatu jest wyraźnie napisane że może wywoływać senność zmęczenie wyczerpanie osłabienie zawroty głowy, zaburzenia orientacji ITD ... lista nie jest krótka. Zaznaczam, że działania te są opisywane dla dawek terapeutycznych zwykle stosowanych. W przypadku nadużywania i przekraczania ich działania niepożądane drastycznie się nasilają.

#6 hasal

Zasłużony

• Moderator
  • 2664 postów
  • Miejscowość:
    WarSzafka

Napisano 18 luty 2010 - 09:56

O proszę a jednak jakiś tam wpływ ma - nie mam aktualnej ulotki. Jednak mi raczej chodziło o działania halucynogenno-odurzające.

#7 Gość [Amelia22]

• Gość

Napisano 18 luty 2010 - 12:16

Teraz, to już mało ważne z jakiego powodu to brałam, raczej nie cofnę tego. W tej chwili zastanowiłabym się 10 razy, zanim zrobiłabym to jeszcze raz, no ale cóż..

Co do spadku moich zdolności intelektualnych, to już prawie załatwione. Jutro idę odebrać receptę na Memotropil 1200 mg i mam nadziej, że zadziała. Nie zniosę, stanu "otępienia" dłużej.

Dzięki za odp, chociaż nie martwię się, że to przez Ketonal.

#8 hasal

Zasłużony

• Moderator
  • 2664 postów
  • Miejscowość:
    WarSzafka

Napisano 18 luty 2010 - 12:19

Mam nadzieję że wszystko wróci do normy.
W przypadku watpliwości pisz a postaramy się pomóc.
Powodzenia
PH

#9 mordimer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 705 postów

Napisano 19 luty 2010 - 22:53

Wyświetl postUżytkownik Amelia22 dnia 18/02/2010, 12:16 napisał

Teraz, to już mało ważne z jakiego powodu to brałam, raczej nie cofnę tego. W tej chwili zastanowiłabym się 10 razy, zanim zrobiłabym to jeszcze raz, no ale cóż..

Co do spadku moich zdolności intelektualnych, to już prawie załatwione. Jutro idę odebrać receptę na Memotropil 1200 mg i mam nadziej, że zadziała. Nie zniosę, stanu "otępienia" dłużej.

Memotropil na poprawe zdolności intelektualnych?? To jakiś zart?? Przeciez ten lek nie poprawia funkcji poznawczych..
A czy jakiś psychatra czy psycholog zobiektywizował twoje "otępienie" testami MMSE czy innymi badajacymi funkcjie poznawcze?

Nie chcę Cie martwic ale "otepienia" dzielimy na obiektywne (zmiany w testach) lub subiektywne (testy OK ale pacjent czuje sie "otepiały")

"Otępienie" subiektywne to objaw depresji lub co gorsze shizofrenii...

#10 Gość [Amelia22]

• Gość

Napisano 20 luty 2010 - 16:47

Wyświetl postUżytkownik mordimer dnia 19/02/2010, 22:53 napisał

Wyświetl postUżytkownik Amelia22 dnia 18/02/2010, 12:16 napisał

Memotropil na poprawe zdolności intelektualnych?? To jakiś zart?? Przeciez ten lek nie poprawia funkcji poznawczych..
A czy jakiś psychatra czy psycholog zobiektywizował twoje "otępienie" testami MMSE czy innymi badajacymi funkcjie poznawcze?

Nie chcę Cie martwic ale "otepienia" dzielimy na obiektywne (zmiany w testach) lub subiektywne (testy OK ale pacjent czuje sie "otepiały")

"Otępienie" subiektywne to objaw depresji lub co gorsze shizofrenii...

Chyba źle mnie zrozumiałeś z tym "otępieniem" (specjalnie jest w cudzysłowie!).
A memotropil jest mi potrzebny albo "potrzebny" (zależy co tam sobie uważasz..), ale nie dlatego bo mam jakieś super słabe zdolności intelektualne (zawsze były duże, więc jeśli trochę nawet spadły..), tylko zwyczajnie z powodu spadku koncentracji i takich innych "zdolności" potrzebnych przy uczeniu się.
Jak siedzę na prawię i czytam kazusy, to zwyczajnie chwila nieuwagi...i odlatuję. Wystarczy, że przestanę MEGA skupiać się na tym co robię i wszystko, (a raczej znaczna tego część) co np. do tej pory przeczytałam, jakoś ulatuję z mojej pamięci.

#11 hapiest

• Użytkownik
  • PipPip
  • 47 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    CM Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie
  • Miejscowość:
    Kraków

Napisano 21 luty 2010 - 12:57

Wyświetl postUżytkownik Amelia22 dnia 20/02/2010, 16:47 napisał

Jak siedzę na prawię i czytam kazusy, to zwyczajnie chwila nieuwagi...i odlatuję. Wystarczy, że przestanę MEGA skupiać się na tym co robię i wszystko, (a raczej znaczna tego część) co np. do tej pory przeczytałam, jakoś ulatuję z mojej pamięci.

Nie wiem czy akurat ten Memotropil jest najbardziej wskazanym lekiem dla Ciebie. Rozumiem Twój stan związany z problemem uczenia się takich rzeczy o których piszesz, znam to z własnego doświadczenia, i może byc to spowodowane różnymi czynnikami psychologiczno-społecznymi. A jako kobiety, mozemy mieć wieksze wahania nastrojów, co tym bardziej utrudnia nauke w takich momentach, zwłaszcza przy ogólnym wyczerpaniu i takim stanie podobnym do otępienia.
Zastanawiam się czy faktycznie, tak jak wyzej było napisane, robił Ci ktoś dokładniejsze badania, a nie tylko na podstawie wywiadu, przepisal Ci ten Memotropil.

Na poprawę koncentracji, skupienia i zwiększenia energii polecam Ci taki preparat jak Sesja i do tego tabletki z Rzeń-szenia (tylko żeby to był standaryzowany preparat). Wiadomo, nie od razu zacznie działać, ale działa i to bardzo dobrze. Ja sama zarzywałam jedno z drugim, przez pare miesięcy, i czuje się lepiej, mam wiecej energii, i szybciej przyswajam to co czytam i się ucze. Sesja jest preparatem bezpiecznym, nie wywołującym jakiś działań ubocznych, nie kosztuje wiele, i dobrze jest go zacząć zarzywać pare miesięcy wcześniej przed egzaminami, a wg mnie skuteczny :) .

Pozdrawiam i życzę powodzenia!

#12 derek

• Nieaktywny
  • PipPipPipPipPip
  • 535 postów
  • Miejscowość:
    Poznań

Napisano 21 luty 2010 - 13:09

a dla mnie sesja to sciema. sam kiedy zazywalem lecytyne forte przez miesiac i moze pomoglo mi to przez pierwsze 5 dni, a potem juz bylo tak jak wczesniej.

#13 hapiest

• Użytkownik
  • PipPip
  • 47 postów
  • Uczelnia Wyższa:
  • Miejscowość:
    Kraków

Napisano 21 luty 2010 - 13:16

Wyświetl postUżytkownik derek dnia 21/02/2010, 13:09 napisał

a dla mnie sesja to sciema. sam kiedy zazywalem lecytyne forte przez miesiac i moze pomoglo mi to przez pierwsze 5 dni, a potem juz bylo tak jak wczesniej.

Tylko Ty zażywałeś samą lecytynę, a sesja jest preparatem złożonym, w którego skład wchodzą: ekstrakt z miłożębu japońskiego, lecytyna, kofeina i magnez. Także pewnie i mnie by sama lecytyna nie pomogła, nawet w dużej dawce. Jeśli nie brałeś konkretnie tego preparatu, to co możesz powiedzieć na temat jego działania - wiadomo, nie można powiezieć że jeden lek/supl. diety działa na każdego, ale jeśli nie brałeś to nie wiesz. Poza tym zażywanie przez tak krótki okres czasu jak jeden miesiąc, to za mało żeby coś powiedzieć. Tak jak pisałam wyżej, żeby uzyskać dobry efekt trzeba zarzywać dłuższy okres czasu, dlatego zalecam wcześniejsze wykupienie i zarzywanie.

Użytkownik hapiest edytował ten post 21 luty 2010 - 13:18

#14 Gość [Amelia22]

• Gość

Napisano 21 luty 2010 - 18:41

Brałam sesje jakiś czas temu. Zaczęłam jeszcze w wakacje, żeby zanim zacznę naukę już dobrze działała. Ale faktycznie nie jest to super suplement (wystarczy spojrzeć na skład procentowy albo porównać z czymś innym). Znajoma farmaceutka mi odradziła, czytałam też na forach i raczej nie zachwalają. No ale to zależy od organizmu i potrzeb.

Jak na razie biorę memotropil i faktycznie czuję dużą różnicę, ale na wszelki wypadek lekarz skierował mnie na badania krwi - morfologia itd + tarczyca (wg niego to może być przyczyną zmęczenia i senności)
Muszę znaleźć przyczynę mojego kiepskiego stanu <_<

#15 hapiest

• Użytkownik
  • PipPip
  • 47 postów
  • Uczelnia Wyższa:
  • Miejscowość:
    Kraków

Napisano 21 luty 2010 - 21:01

U mnie działa :) ale to też może być przyczyna tego że równocześnie biorę żeń-szeń, a sesje w wiekszej dawce niż zalecana ;)
Mam nadzieje, że znajdzie się przyczyna Twojego samopoczucia. Powodzenia!

#16 Gość [Amelia22]

• Gość

Napisano 22 luty 2010 - 10:36

Na jakimś forum czytałam (chyba nawet moderator to napisał), że dla kobiet najlepszą odmianą żeń-szenia jest dong quai.
Ale nigdy nie wypróbowałam jej na sobie.

#17 hapiest

• Użytkownik
  • PipPip
  • 47 postów
  • Uczelnia Wyższa:
  • Miejscowość:
    Kraków

Napisano 22 luty 2010 - 15:38

Ja też nie próbowałam, a pierwsze słysze od Ciebie Amelia. Ja brałam najzwyklejszy (chyba najtańszy również) żeń-szeń (tylko ważne jest żeby na opakowaniu było napisane że produkt jest standaryzowany). Mnie pomógł :)

#18 Gość [Marek]

• Gość

Napisano 08 sierpień 2010 - 23:36

2xmemotropil 1200 / dobę, to duża/mała dawka jeśli brać to powiedzmy od około roku ? Ma jakieś skutki uboczne ? Bo wiadomo coś tam sobie piszą na ulotce, ale na ile to Waszym zdaniem istotne sprawy ? Co np. z prowadzeniem pojazdów, które zgodnie z ulotką jest niewskazane ?

Logowanie

• Potrzebujesz konta? Zarejestruj się!