Skocz do zawartości

Witamy na Internetowym Forum Farmaceutycznym

Witaj na Internetowym Forum Farmaceutycznym, prawdopodobnie największym forum dyskusyjnym dla obecnych i przyszłych farmaceutów i techników farmaceutycznych.

Ale to nie wszystko ... jest tutaj też miejsce dla każdej osoby chcącej uzyskać fachową poradę naszych specjalistów.

Aby włączyć się do dyskusji musisz się ZALOGOWAĆ lub jeżeli jeszcze nie masz konta użytkownika ZAREJESTROWAĆ.

To zajmie tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł/mogła:
  • brać udział w dyskusjach we wszystkich działach forum,
  • czytać zawartość niedostępną dla niezarejestrowanych użytkowników.
  • przeglądać dostępne u nas oferty pracy
  • rozmawiać na shoutboxie
  • korzystać z Prywatnych Wiadomości do komunikacji z innymi użytkownikami
  • i wiele więcej ...
Dołącz do naszej społeczności już TERAZ.

Zapraszamy Administratorzy: Nysander i Anusia wraz z ekipą Moderatorów: Hasal, Olga RaQ, lunaak
Guest Message by DevFuse

Środki Przeczyszczające

• Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć
19 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gość [filipka]

• Gość

Napisano 21 październik 2005 - 22:19

była dziś u mnie dziewczynka, z 17 lat miała, chciała 10 ALAXÓW :blink:

myślałam, ze sie przesłyszałam, ale ona chciała 10 opakowań...

powiedziałam jej, ze moge jej sprzedac tylko 1, co tez uczyniłam

powiedzc ie mi, jak reagujecie na takie zestawy: Alax, xenna i cos na przeczyszczenie :D

bardzo jestem ciekawa

PS> informujecie pacjentki o działaniu ubocznym "bezpiecznych" leków roślinnych??

#2 Justy

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 490 postów
  • Miejscowość:
    Warszawa

Napisano 21 październik 2005 - 23:44

Użytkownik filipka dnia 21/10/2005, 23:19 napisał

powiedzc ie mi, jak reagujecie na takie zestawy: Alax, xenna i cos na przeczyszczenie :D
S> informujecie pacjentki o działaniu ubocznym "bezpiecznych" leków roślinnych??

Wyświetl post

zwykle "dziwię" się, że aż tyle i uprzedzam, że z takiej ilości przeczyszczaczy mogą szybko wyniknąć kłopoty typu "rozleniwienie jelit" i bez tabletki ani rusz.
również w przypadku kilku opakowań kropli do nosa uprzedzam o możliwosci "uzależnienia śluzówki" lub żeby nie używać dłużej niż ok.7 dni- ale takie ilości i tak zwykle biorą nałogowcy, którzy wiedzą, jak się urzadzili kropelkami.
a co pacjent zrobi z tymi informacjami to już inna sprawa.

#3 Gość [azazello]

• Gość

Napisano 05 marzec 2006 - 21:27

Kiedys szpitale psychiatryczne kojarzyły sie z schizofrenią, depresja czy choroba dwubiegunawą. Obecnie na oddziale młodzieżowym IPiN na Sobieskiego 80% pacjentow to anorektyczki i bulimiczki. I watpie czy ktorakolwiek zniecheciłoby ostrzerzenie farmaceuty o potencjalnej szkodliwosci lekow przeczyszczajacych. Tym niemniej ostrzegac należy, może niektórzy sie zastanowia zanim zrujnuja sobie zdrowie.
Co do znichecania, Mussolini zmuszał swoich wrogow do wypicia butelki oleju rycynowego, przypuszczam ze ci ktorym udało sie to przeżyc byli zniecheceni do środkow przeczyszczajacych.

#4 draq

• Nieaktywny
  • Pip
  • 33 postów

Napisano 10 lipiec 2006 - 09:25

Użytkownik filipka dnia 21/10/2005, 23:19 napisał

była dziś u mnie dziewczynka, z 17 lat miała, chciała 10 ALAXÓW    :blink:

myślałam, ze sie przesłyszałam, ale ona chciała 10 opakowań...

powiedziałam jej, ze moge jej sprzedac tylko 1, co tez uczyniłam

bardzo jestem ciekawa

PS> informujecie pacjentki o działaniu ubocznym "bezpiecznych" leków roślinnych??

Wyświetl post

Jak to jest prawnie, czy aptekarz może powiedzieć "mogę Ci sprzedać tylko jedno opakowanie!" ?? Chodzi mi o aspekt prawny, nie moralny. Może dziewczyna chciała mieć zapas?

Czekam na odpowiedź.

#5 Justy

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 490 postów
  • Miejscowość:
    Warszawa

Napisano 11 lipiec 2006 - 19:25

można odmówieć wydania leku jesli stanowi to zagrożenie dla zdrowia lub życia pacjenta (czyli jest to określone bardzo szeroko)- o tym mówi Ustawa Prawo Farmaceutyczne art. 96 pkt.4

jeszcze inne opcje są w rozporządzeniu minista zdr. z 18 października 2002- osobie w wieku poniżej 13 lat, w przypadku podejrzenia fałszywki itp. można odmówić

pytanie tylko czy sama odmowa, bez uzasadnienia ma sens- lepiej wyjaśnić ryzyko- może??? zapobiegnie to zaopatrywaniu sie w większe ilosci w innych aptekach (pewnie nie zapobiegnie, ale sumienie będzie czystsze).

#6 draq

• Nieaktywny
  • Pip
  • 33 postów

Napisano 11 lipiec 2006 - 21:56

A teraz inna rzecz. Może ta dziewczyna wcale nie chciała się przeczyszczać?
Tylko... naćpać.. Nie chce mi się teraz używać Pharmindex'u ale coś mi się wydaje że w Alax'ie są ekstrakty z wilczej jagody i pokrzyku (o, znalazłem http://www.i-apteka..../_info/?id=336) czyli to samo co alkaloidy tropanowe, to co znajduje się w roślinach typu Bieluń (Datura), czyli silnych halucynogenach.

W którym mieście ta laska chciała tyle tego kupić? Może na obóz jechała i zaopatrzała się w aptekach w efedrynę, kodeinę, dimenhydrinat (Aviomarin), alax, benzydaminę i dekstrometorfan (słynny Acodin)?

Lol.

#7 Gość [kronopio]

• Gość

Napisano 11 lipiec 2006 - 22:57

Użytkownik draq dnia 11/07/2006, 22:56 napisał

A teraz inna rzecz. Może ta dziewczyna wcale nie chciała się przeczyszczać?
Tylko... naćpać.. Nie chce mi się teraz używać Pharmindex'u ale coś mi się wydaje że w Alax'ie są ekstrakty z wilczej jagody i pokrzyku (o, znalazłem http://www.i-apteka..../_info/?id=336) czyli to samo co alkaloidy tropanowe, to co znajduje się w roślinach typu Bieluń (Datura), czyli silnych halucynogenach.

Ech, spiskowa teoria dziejów :) Zważywszy na fakt, że Alax zawiera:
alona - 0,1g, korzeń lukrecji sproszk. - 0,07, wyciąg suchy z kory kruszyny - 0,0375, kora kruszyny sproszk. - 0,06, KORZEŃ POKRZYKU SPROSZK. - 0,01875 i masa tabl. do 0,75g (czyli korzeń pokrzyku, zawierający MAX. 1,5% alkaloidów w przeliczeniu na hioscyjaminę stanowi circa about 1/40 masy tabletki, jeśli się nie mylę), to dziewczę chcąc się narąbać atropiną i skopolaminą musiałoby wziąć tyle tabletek, że już na dzień dobry miałoby zdrowo przesr... :D

pzdr

#8 Justy

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 490 postów
  • Miejscowość:
    Warszawa

Napisano 12 lipiec 2006 - 01:08

Użytkownik draq dnia 11/07/2006, 22:56 napisał

Może ta dziewczyna wcale nie chciała się przeczyszczać?
Tylko... naćpać.. mi się wydaje że w Alax'ie są ekstrakty z wilczej jagody i pokrzyku (

Wyświetl post

no to się zawiedzie. tak było kiedyś, gdy alax miał status Rp z kropką.
skład się zmienił (macie obaj stare dane) i teraz to jest tylko aloes+kruszyna.
1 draż. zawiera: 35 mg wysuszonego, sproszkowanego soku z liści aloesu oraz 42 mg suchego wyciągu z kory kruszyny; zawartość antrazwiązków w przeliczeniu na aloinę: 12,5 mg.

http://www.herbapol.poznan.pl/alax.php

#9 Gość [kronopio]

• Gość

Napisano 12 lipiec 2006 - 21:40

Użytkownik Justy dnia 12/07/2006, 02:08 napisał

tak było kiedyś, gdy alax miał status Rp z kropką.
skład się zmienił (macie obaj stare dane)

:ph34r: Strasznie mi głupio :ph34r:
Sprawdzałem w Ożarowskim sprzed paru lat. dzięki za informację ;)

#10 Edek

• Nieaktywny
  • PipPipPipPipPipPip
  • 719 postów
  • Miejscowość:
    Lodz

Napisano 19 lipiec 2006 - 00:53

ale wtopa Panie Kolego... :D :P :D

(Liczę na jakąś pamiątkę z Vienny)

#11 Gość [kronopio]

• Gość

Napisano 22 lipiec 2006 - 15:23

Użytkownik Edek dnia 19/07/2006, 01:53 napisał

(Liczę na jakąś pamiątkę z Vienny)

Wyświetl post

Za późno, Panie Kolego.
Już wróciłem... a temperatura tam panująca skutecznie zniechęcała do szukania pamiątek :(

#12 Edek

• Nieaktywny
  • PipPipPipPipPipPip
  • 719 postów
  • Miejscowość:
    Lodz

Napisano 23 lipiec 2006 - 11:53

Użytkownik kronopio dnia 22/07/2006, 16:23 napisał

Już wróciłem...

Wyświetl post

to ja Kolegi poszukam w poniedziałek, albo we wtorek, ok?

#13 Milcia

• Nieaktywny
  • PipPip
  • 44 postów

Napisano 17 wrzesień 2006 - 13:50

powiedzcie mi jakie są nasłabsze śr.przeczyszczające a jakie najsilniejsze?

#14 zaruwa89

• Nieaktywny
  • 10 postów

Napisano 05 kwiecień 2009 - 20:17

moim zdaniem to nie dopuszczalne żeby pracownik apteki czy jakiego kolwiek innego miejsca sprzedaży mógł mi odmówić sprzedaży czegoś, ja nie muszę się tłumaczyć po co mi tyle czy tyle opakować jakiegoś leku, ostatnio kupowałam dla sąsiadki która nie wychodzi z domu dziesięć opakowań jakiegoś leku i w aptece nic mi nie powiedzieli, tylko by spróbowali

#15 Rohu

• Użytkownik
  • 9 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    CM Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie

Napisano 10 kwiecień 2009 - 17:07

Wyświetl postUżytkownik zaruwa89 dnia 5/04/2009, 20:17 napisał

moim zdaniem to nie dopuszczalne żeby pracownik apteki czy jakiego kolwiek innego miejsca sprzedaży mógł mi odmówić sprzedaży czegoś, ja nie muszę się tłumaczyć po co mi tyle czy tyle opakować jakiegoś leku, ostatnio kupowałam dla sąsiadki która nie wychodzi z domu dziesięć opakowań jakiegoś leku i w aptece nic mi nie powiedzieli, tylko by spróbowali

Przede wszystkim apteka jest placówką ochrony zdrowia publicznego, a nie sklepem spożywczym.
Jeżeli farmaceuta ma obawy, że lek może zaszkodzić danej osobie może jak najbardziej odmówić jego wydania.
Podstawa prawna została już zacytowana powyżej. EOT

#16 Karwoś

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 521 postów

Napisano 11 kwiecień 2009 - 11:25

Cytat

tylko by spróbowali

To co ???

Nie raz odmawiałem wydania leku i nikt i nic nie ma nic do tego - apteka to nie spożywczy i jak istnieje cien wątpliwości w jakim celu chce się użyć leku lub że lek może zaszkodzić to nie sprzedaje - raz pani chciała koniecznie pyralginę bo jej 2 letnie dziecko gorączkuje - co jak co ale do pyralginy to ja jestem przeczulony i oczywiscie nie sprzedałem a jak się upierała i krzyczała to jej grzecznie powiedziałem - cóż złośliwość rzeczy martwych - właśnie się skończyła :) A jakby ktoś się bardzo upierał i robił problemy - od tego jest ochrona - a jak ta nie pomoże to się policję wzywa. A policja zawsze trzyma racje farmaceuty - oczywiscie dajemy numer do inspektora i niech siię tam urzala - inspektor dzwoni do nas mówi że ktoś tu narzeka - a my - niech narzeka, a ja i tak więcej niż 1 op nie sprzedam i inspektor nie ma nic do tego.

#17 amanis

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 652 postów
  • Uczelnia Wyższa:

Napisano 28 październik 2009 - 23:57

Cytat

Mówie zawsze o "rozleniwieniu" jesli ale słuchać nie chca :P

#18 olaM

Zasłużona

• Farmaceuta
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1351 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Miejscowość:
    okolice Kalisza
  • Stanowisko:
    Kierownik apteki
  • Miejsce pracy:
    apteka otwarta

Napisano 30 październik 2009 - 12:46

A nie ,że im wrzody n d....wyskoczą? ;)

#19 Brian_SWDN

• Student
  • PipPipPipPipPip
  • 471 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    CM Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Bydgoszczy
  • Miejscowość:
    Praga

Napisano 02 listopad 2009 - 16:34

Jak zniechęcić?
Dać podwójną dawkę:)
Jak się obrobi po kolana to przejdzie ochota;)

#20 amanis

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 652 postów
  • Uczelnia Wyższa:

Napisano 02 listopad 2009 - 19:52

NIestety nie jest to takie proste bo czasem przychodza ludzie u których i4krotna dawka gówna właśnie już nie da.