Witamy na Internetowym Forum Farmaceutycznym
![]() |
Witaj na Internetowym Forum Farmaceutycznym, prawdopodobnie największym forum dyskusyjnym dla obecnych i przyszłych farmaceutów i techników farmaceutycznych. Ale to nie wszystko ... jest tutaj też miejsce dla każdej osoby chcącej uzyskać fachową poradę naszych specjalistów. Aby włączyć się do dyskusji musisz się ZALOGOWAĆ lub jeżeli jeszcze nie masz konta użytkownika ZAREJESTROWAĆ. To zajmie tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł/mogła:
Zapraszamy Administratorzy: Nysander i Anusia wraz z ekipą Moderatorów: Hasal, Olga RaQ, lunaak |
Leki Na Receptę
Napisano 27 maj 2010 - 10:27
Napisano 27 maj 2010 - 13:52
W określonych wypadkach można wystawić receptę farmaceutyczną na jedno najmniejsze opakowanie leku. Taka recepta jest pełnopłatna i wystawia ją kierownik apteki.
Tyle prawo.
Z życie pokazuje, że są leki, które farmaceuta wyda bez recepty biorąc na siebie całe ryzyko działania takiego leku.
Mam na myśli leki typu 0,9%NaCl, który jest na receptę, ale jest też prawie identyczny bez recepty pod inną nazwą. Jak tego bez recepty akurat nie mam to być może sprzedam ten na receptę bez.
Napisano 27 maj 2010 - 20:46
Napisano 28 maj 2010 - 08:10
Użytkownik tmkl dnia 27 maj 2010 - 20:46 napisał
A my nie słyszeliśmy tylko to wiemy z praktyki - lek na receptę jest wydawany na receptę (lekarską lub farmaceutyczną), koniec kropka - jeśli ktoś wydaje go bez recepty to łamie przepisy i robi to tylko i wyłącznie na swoje ryzyko. A idąc Twoim tokiem myślenia - kontrolowane w aptece może byc wszystko.
Napisano 28 maj 2010 - 08:13
Użytkownik tmkl dnia 27 maj 2010 - 20:46 napisał
A co nie jest kontrolowane?
Są leki bardziej i mniej kontrolowane, ale konsekwencje wydania leku bez recepty, nawet tego "mniej kontrolowanego" mogą być poważne - aż do utraty prawa wykonywania zawodu. Jak ktoś lubi ryzyko...
Napisano 28 maj 2010 - 10:58
Napisano 08 czerwiec 2010 - 16:15
Napisano 09 czerwiec 2010 - 11:31
Napisano 09 czerwiec 2010 - 16:46
#12 Gość [ALA]
Napisano 14 czerwiec 2010 - 20:45
Użytkownik hypnoogen dnia 10 czerwiec 2010 - 08:21 napisał
Prawda jest taka że właścicielowi nie farmaceucie nikt nic nie może zrobić za wszystko odpowiada kierownik sama przez to przechodziłam
Napisano 26 czerwiec 2010 - 17:11
Użytkownik hypnoogen dnia 09 czerwiec 2010 - 11:31 napisał
Dzis do mnie przyszła pacjentka i mówi
"Poprosze receptę na Duomox. Byłam w aptece bo miałam goraczke i kaszel. Dali mi opakowanie ale kazali donieść potem recepte"
Zbadałem pania i powiedziałem, ze to infekcja wirusowa i nie musi brac antybiotyku a pani
"musi pan mi wypisać bo mi juz nic bez recepty w aptece nie wydadzą!"
Opadły mi rece i nogi...
Napisano 28 czerwiec 2010 - 17:58
Użytkownik hypnoogen dnia 09 czerwiec 2010 - 11:31 napisał
Znam podobny przypadek, może nie tak drastyczny, ale na identycznej zasadzie.
Częściej takie akcje zdarzają się w sieciówkach niż małych prywatnych aptekach...
Właściciel podejmuje decyzję, a jej konsekwencje ponosi wykwalifikowany pracownik :/
Wkurza mnie też jak pacjent dostanie gdzieś jakiś lek Rx bez recepty i potem reaguje mega zdziwieniem (w najlepszym przypadku) kiedy ja odmawiam mu wydania tegoż leku bez recepty
Napisano 28 czerwiec 2010 - 21:04
Użytkownik Anais dnia 28 czerwiec 2010 - 17:58 napisał
Częściej takie akcje zdarzają się w sieciówkach niż małych prywatnych aptekach...
oj, wg mnie zupełnie odwrotnie.. to te małe apteki konkurujące z sieciówkami muszą się z czegoś utrzymać i mieć lojalnych Pacjentów - i wydaje mi się że to raczej tam wszystko idzie bez recepty (zazwyczaj w granicach rozsądku, ale niektórzy stali Pacjenci dostają wszystko po kolei). Duże sieci po prostu stać na to żeby nie ryzykować i nie wydawać bez recepty Rxów; po to mają groszówki i niższe ceny żeby Pacjent i tak do nich wrócił. Aczkolwiek są takie tereny gdzie jest duże zagęszczenie aptek i tam nawet małe sieciówki puszczają białe stuprocentowe...:
-Pani Magister, oddaję ten lek który mi Pani ostatnio sprzedała
-a co, nie może Pan przyjmować?
-nie, jednak pytałem lekarza i z moim nadciśnieniem absolutnie nie
-ale nie powiedział Pan która apteka to Panu dała?
-nie, nie, tyko zapytałem czy mogę stosować
chodziło o Viagrę 100mg
autentyk
Napisano 29 czerwiec 2010 - 08:28
Użytkownik Magdalena dnia 28 czerwiec 2010 - 21:04 napisał
Niestety potwierdzam...w rejonie , w którym pracuję wydawanie RX bez rp oznacza być albo nie być małej, rodzinnej apteki....
Napisano 14 lipiec 2010 - 20:12
#18 Gość [iggy81]
Napisano 15 lipiec 2010 - 13:16
........................
Apteki w Polsce
Napisano 15 lipiec 2010 - 13:38
nie spotkałam się z sytuacją żeby ten sam konkretny lek w konkretnej wielkości opakowania był do kupienia bez recepty pełnopłatnie i równocześnie na receptę z refundacją. Chyba że coś mi umknęło
Napisano 15 lipiec 2010 - 14:56