Skocz do zawartości

Witamy na Internetowym Forum Farmaceutycznym

Witaj na Internetowym Forum Farmaceutycznym, prawdopodobnie największym forum dyskusyjnym dla obecnych i przyszłych farmaceutów i techników farmaceutycznych.

Ale to nie wszystko ... jest tutaj też miejsce dla każdej osoby chcącej uzyskać fachową poradę naszych specjalistów.

Aby włączyć się do dyskusji musisz się ZALOGOWAĆ lub jeżeli jeszcze nie masz konta użytkownika ZAREJESTROWAĆ.

To zajmie tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł/mogła:
  • brać udział w dyskusjach we wszystkich działach forum,
  • czytać zawartość niedostępną dla niezarejestrowanych użytkowników.
  • przeglądać dostępne u nas oferty pracy
  • rozmawiać na shoutboxie
  • korzystać z Prywatnych Wiadomości do komunikacji z innymi użytkownikami
  • i wiele więcej ...
Dołącz do naszej społeczności już TERAZ.

Zapraszamy Administratorzy: Nysander i Anusia wraz z ekipą Moderatorów: Hasal, Olga RaQ, lunaak
Guest Message by DevFuse

- - - - -

Leki Na Receptę

26 odpowiedzi w tym temacie

#1 tmkl

• Nieaktywny
  • 5 postów

Napisano 27 maj 2010 - 10:27

Jak to jest z lekami na receptę? Kiedyś poproszono mnie o kupno talvosilenu, ktory jak sie potem okazało był na receptę a dostałem go bez. Od znajomych też słyszałem, że niektóre leki można bez recepty dostać. Jak to w takim razie wygląda i ewentualnie które leki na receptę można dostać bez recepty?

#2 Oksydniak

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1068 postów

Napisano 27 maj 2010 - 13:52

Do wydania leku na receptę potrzebna jest recepta.
W określonych wypadkach można wystawić receptę farmaceutyczną na jedno najmniejsze opakowanie leku. Taka recepta jest pełnopłatna i wystawia ją kierownik apteki.
Tyle prawo.
Z życie pokazuje, że są leki, które farmaceuta wyda bez recepty biorąc na siebie całe ryzyko działania takiego leku.
Mam na myśli leki typu 0,9%NaCl, który jest na receptę, ale jest też prawie identyczny bez recepty pod inną nazwą. Jak tego bez recepty akurat nie mam to być może sprzedam ten na receptę bez.

#3 tmkl

• Nieaktywny
  • 5 postów

Napisano 27 maj 2010 - 20:46

Dzięki. Ja z kolei słyszałem, że można sprzedać wszystko co nie jest kontrolowane, ale to z mniej prawnego punktu widzenia :)

#4 hasal

Zasłużony

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2664 postów
  • Miejscowość:
    WarSzafka

Napisano 28 maj 2010 - 08:10

Wyświetl postUżytkownik tmkl dnia 27 maj 2010 - 20:46 napisał

Dzięki. Ja z kolei słyszałem, że można sprzedać wszystko co nie jest kontrolowane, ale to z mniej prawnego punktu widzenia :)

A my nie słyszeliśmy tylko to wiemy z praktyki - lek na receptę jest wydawany na receptę (lekarską lub farmaceutyczną), koniec kropka - jeśli ktoś wydaje go bez recepty to łamie przepisy i robi to tylko i wyłącznie na swoje ryzyko. A idąc Twoim tokiem myślenia - kontrolowane w aptece może byc wszystko.

#5 Oksydniak

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1068 postów

Napisano 28 maj 2010 - 08:13

Wyświetl postUżytkownik tmkl dnia 27 maj 2010 - 20:46 napisał

A co nie jest kontrolowane?
Są leki bardziej i mniej kontrolowane, ale konsekwencje wydania leku bez recepty, nawet tego "mniej kontrolowanego" mogą być poważne - aż do utraty prawa wykonywania zawodu. Jak ktoś lubi ryzyko...

#6 tmkl

• Nieaktywny
  • 5 postów

Napisano 28 maj 2010 - 10:58

No dobra, ale nie musicie na mnie najeżdżać! Po prostu słyszałem, że na kontrolach aptek nie wszystkie leki kontrolują i tyle. Nie znam sie na prawie, dlatego sprzedaż leku na receptę bez recepty (jakiejkolwiek) trochę mnie zdziwiła... Stąd moje pytanie.

#7 Karwoś

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 521 postów

Napisano 08 czerwiec 2010 - 16:15

Mam w aptece ponad 12000 pozycji - kontrola wszystkich zajela by pare miesięcy. - wystarczy że sprawdzą to co chcą - i wylapią jak cos jets nie tak. 

#8 hypnoogen

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 144 postów
  • Miejscowość:
    Łódź

Napisano 09 czerwiec 2010 - 11:31

Znam przypadek apteki, gdzie właściciel /nie farmaceuta/ pozwolił sprzedawać leki na receptę, bez recepty i przebijać na "białą" rp 100%, z wyłączeniem psychotropów i szafki A. Pracownicy "trzaskali" wszystko, antybiotyki, leki na n/ciśnienie, leki dla diabetyków i takie tam... Na moje pytanie 'co w momencie kontroli?' uzyskałam odpowiedź, że kara pieniężna będzie niewspółmierna z zyskiem...

#9 olaM

Zasłużona

• Farmaceuta
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1351 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Miejscowość:
    okolice Kalisza
  • Stanowisko:
    Kierownik apteki
  • Miejsce pracy:
    apteka otwarta

Napisano 09 czerwiec 2010 - 16:46

Kara pieniężna? Przecież za to grożą konsekwencje znacznie poważniejsze....

#10 hypnoogen

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 144 postów
  • Miejscowość:
    Łódź

Napisano 10 czerwiec 2010 - 08:21

Wyświetl postUżytkownik olaM dnia 09 czerwiec 2010 - 16:46 napisał

Ja dobrze o tym wiem, chciałam tylko pokazać beztroskość takich ludzi. I jeszcze głupotę.

#11 Oksydniak

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1068 postów

Napisano 12 czerwiec 2010 - 09:07

Wyświetl postUżytkownik olaM dnia 09 czerwiec 2010 - 16:46 napisał

Zanim te konsekwencje poniesie właściciel to duużo czasu upłynie. Po to zatrudnił fachowców, by ich za to karać.

#12 Gość [ALA]

• Gość

Napisano 14 czerwiec 2010 - 20:45

Wyświetl postUżytkownik hypnoogen dnia 10 czerwiec 2010 - 08:21 napisał

Ja dobrze o tym wiem, chciałam tylko pokazać beztroskość takich ludzi. I jeszcze głupotę.

Prawda jest taka że właścicielowi nie farmaceucie nikt nic nie może zrobić za wszystko odpowiada kierownik sama przez to przechodziłam

#13 mordimer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 705 postów

Napisano 26 czerwiec 2010 - 17:11

Wyświetl postUżytkownik hypnoogen dnia 09 czerwiec 2010 - 11:31 napisał

Znam przypadek apteki, gdzie właściciel /nie farmaceuta/ pozwolił sprzedawać leki na receptę, bez recepty i przebijać na "białą" rp 100%, z wyłączeniem psychotropów i szafki A. Pracownicy "trzaskali" wszystko, antybiotyki, leki na n/ciśnienie, leki dla diabetyków i takie tam... Na moje pytanie 'co w momencie kontroli?' uzyskałam odpowiedź, że kara pieniężna będzie niewspółmierna z zyskiem...

Dzis do mnie przyszła pacjentka i mówi

"Poprosze receptę na Duomox. Byłam w aptece bo miałam goraczke i kaszel. Dali mi opakowanie ale kazali donieść potem recepte"

Zbadałem pania i powiedziałem, ze to infekcja wirusowa i nie musi brac antybiotyku a pani

"musi pan mi wypisać bo mi juz nic bez recepty w aptece nie wydadzą!"

Opadły mi rece i nogi...

#14 Anais

• Użytkownik
  • Pip
  • 31 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    Warszawski Uniwersytet Medyczny
  • Miejscowość:
    mazowieckie

Napisano 28 czerwiec 2010 - 17:58

Wyświetl postUżytkownik hypnoogen dnia 09 czerwiec 2010 - 11:31 napisał

Znam podobny przypadek, może nie tak drastyczny, ale na identycznej zasadzie.
Częściej takie akcje zdarzają się w sieciówkach niż małych prywatnych aptekach...
Właściciel podejmuje decyzję, a jej konsekwencje ponosi wykwalifikowany pracownik :/

Wkurza mnie też jak pacjent dostanie gdzieś jakiś lek Rx bez recepty i potem reaguje mega zdziwieniem (w najlepszym przypadku) kiedy ja odmawiam mu wydania tegoż leku bez recepty :angry:

#15 Magdalena

• Farmaceuta
  • PipPipPip
  • 152 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    Gdański Uniwersytet Medyczny
  • Miejscowość:
    Gdańsk
  • Miejsce pracy:
    apteka otwarta

Napisano 28 czerwiec 2010 - 21:04

Wyświetl postUżytkownik Anais dnia 28 czerwiec 2010 - 17:58 napisał

Częściej takie akcje zdarzają się w sieciówkach niż małych prywatnych aptekach...

oj, wg mnie zupełnie odwrotnie.. to te małe apteki konkurujące z sieciówkami muszą się z czegoś utrzymać i mieć lojalnych Pacjentów - i wydaje mi się że to raczej tam wszystko idzie bez recepty (zazwyczaj w granicach rozsądku, ale niektórzy stali Pacjenci dostają wszystko po kolei). Duże sieci po prostu stać na to żeby nie ryzykować i nie wydawać bez recepty Rxów; po to mają groszówki i niższe ceny żeby Pacjent i tak do nich wrócił. Aczkolwiek są takie tereny gdzie jest duże zagęszczenie aptek i tam nawet małe sieciówki puszczają białe stuprocentowe...:

-Pani Magister, oddaję ten lek który mi Pani ostatnio sprzedała
-a co, nie może Pan przyjmować?
-nie, jednak pytałem lekarza i z moim nadciśnieniem absolutnie nie
-ale nie powiedział Pan która apteka to Panu dała?
-nie, nie, tyko zapytałem czy mogę stosować

chodziło o Viagrę 100mg

autentyk :(

#16 olaM

Zasłużona

• Farmaceuta
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1351 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Miejscowość:
    okolice Kalisza
  • Stanowisko:
    Kierownik apteki
  • Miejsce pracy:
    apteka otwarta

Napisano 29 czerwiec 2010 - 08:28

Wyświetl postUżytkownik Magdalena dnia 28 czerwiec 2010 - 21:04 napisał

oj, wg mnie zupełnie odwrotnie.. to te małe apteki konkurujące z sieciówkami muszą się z czegoś utrzymać i mieć lojalnych Pacjentów - i wydaje mi się że to raczej tam wszystko idzie bez recepty (zazwyczaj w granicach rozsądku, ale niektórzy stali Pacjenci dostają wszystko po kolei). Duże sieci po prostu stać na to żeby nie ryzykować i nie wydawać bez recepty Rxów; po to mają groszówki i niższe ceny żeby Pacjent i tak do nich wrócił. Aczkolwiek są takie tereny gdzie jest duże zagęszczenie aptek i tam nawet małe sieciówki puszczają białe stuprocentowe...

Niestety potwierdzam...w rejonie , w którym pracuję wydawanie RX bez rp oznacza być albo nie być małej, rodzinnej apteki....

#17 Karwoś

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 521 postów

Napisano 14 lipiec 2010 - 20:12

Sieciówki raczej tego typu dzialań nie prowadzą - po wykryciu takiego czegoś kontrola objęła wszystkie apteki - a co za tym idzie zabraniem koncesji włascicielom, odebraniem prawa wykonywania zawodu kierownikom itp. Co innego jak kierownik jest na tyle odpowiedzialny że na to pozwala - a prawda jest taka że to raczej kierownik mówi co komu wolno w aptece a co nie - a własciciel jak się do tego wtrąca - powinien zostać sprowadzony na ziemie przez kierownika - bo po to go zatrudnil żeby dbał o takie rzeczy - a jak wlasciciel się upiera to na rynku skarpety powinien sprzedawać a nie zarządzać apteką. W końcu to w jakie interesie dziala kierownik. 

#18 Gość [iggy81]

• Gość

Napisano 15 lipiec 2010 - 13:16

Piszesz o lekach, które można kupić i na receptę, i bez. Na receptę są tańsze, natomiast bez droższe. Tak jest np. z Amertilem na alergie, czy z Nifuroksazydem.

........................
Apteki w Polsce

#19 Olga RaQ

• Moderator
  • PipPipPipPipPip
  • 357 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach
  • Miejscowość:
    Bielsko-Biała

Napisano 15 lipiec 2010 - 13:38

nifuroksazyd jest pełnopłatny - na receptę kosztuje tyle samo co bez, był na receptę ale zmienił status z RP na OTC (przynajmniej z firmy hasco). amertil ten na receptę i bez, jak inne podobne leki na alergię z loratadyną i cetyryzyną - to różne wielkości opakowań, małe opakowania (7-10 tabl) są bez recepty i bez refundacji, a większe opakowania (20, 30, 60 tabl) są na receptę i są refundowane. tych większych nie można sprzedać bez recepty bo mają status Rp.

nie spotkałam się z sytuacją żeby ten sam konkretny lek w konkretnej wielkości opakowania był do kupienia bez recepty pełnopłatnie i równocześnie na receptę z refundacją. Chyba że coś mi umknęło :P

#20 Agata.D

• Nieaktywny
  • 16 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    Warszawski Uniwersytet Medyczny

Napisano 15 lipiec 2010 - 14:56

paski :))

Logowanie

• Potrzebujesz konta? Zarejestruj się!