Potrzebuje coś może co stosowaliście lub Wasi pacjenci sobie chwalili. No i coś skutecznego co pozwoli odstraszać te wredne owady.
Witamy na Internetowym Forum Farmaceutycznym
![]() |
Witaj na Internetowym Forum Farmaceutycznym, prawdopodobnie największym forum dyskusyjnym dla obecnych i przyszłych farmaceutów i techników farmaceutycznych. Ale to nie wszystko ... jest tutaj też miejsce dla każdej osoby chcącej uzyskać fachową poradę naszych specjalistów. Aby włączyć się do dyskusji musisz się ZALOGOWAĆ lub jeżeli jeszcze nie masz konta użytkownika ZAREJESTROWAĆ. To zajmie tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł/mogła:
Zapraszamy Administratorzy: Nysander i Anusia wraz z ekipą Moderatorów: Hasal, Olga RaQ, lunaak |
Guest Message by DevFuse
Komary - Odstraszacze Oraz Leki Łagodzące Skutki Ukąszenia
Rozpoczęty przez joska, 10.06.2010 17:43
18 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 10 czerwiec 2010 - 17:43
Potrzebuje coś co będzie odstraszać komary, ale także jakiś preparat który złagodzi ukąszenia. Tzn do łagodzenia to ostatnio reklamowali pewien żel, no i kiedyś miałam też Comarol. Ale nie pamiętam jak to działało 
Potrzebuje coś może co stosowaliście lub Wasi pacjenci sobie chwalili. No i coś skutecznego co pozwoli odstraszać te wredne owady.
Napisano 10 czerwiec 2010 - 19:16
łagodząco fenistil na jednych działa na innych nie, comarol podobnie. ja na sobie mam przetestowany Dapis i mogę stwierdzić że czasem nawet lepiej działa niż fenistil. był też off na ukąszenia
co do odstraszaczy to są jakieś przepisy wg których część z tych preparatów nie może być sprzedawana w aptekach ze względu na właściwości biobójcze. nie mogę tego potwierdzić bo nie mam pod ręką.
co do odstraszaczy to są jakieś przepisy wg których część z tych preparatów nie może być sprzedawana w aptekach ze względu na właściwości biobójcze. nie mogę tego potwierdzić bo nie mam pod ręką.
Napisano 28 czerwiec 2010 - 17:47
Ja zauważyłam że w odstraszaniu najlepiej się sprawdzają preparaty z olejkami eterycznymi.
Natomiast do łagodzenia po ukąszeniach najlepszy jest dla mnie Fenistil albo Hydrocortison, więc to polecam pacjentom.
Comarol jest beznajdziejny, zresztą już go nie produkują
Ponoć dobry jest żel Ulganol, w zeszłym roku sporo pacjentów go u nas kupowało... nie wiem jak jest teraz z jego dostępnością.
Natomiast do łagodzenia po ukąszeniach najlepszy jest dla mnie Fenistil albo Hydrocortison, więc to polecam pacjentom.
Comarol jest beznajdziejny, zresztą już go nie produkują
Ponoć dobry jest żel Ulganol, w zeszłym roku sporo pacjentów go u nas kupowało... nie wiem jak jest teraz z jego dostępnością.
Napisano 29 czerwiec 2010 - 07:21
Jak dla mnie stosowanie hydrocortyzonu na ukąszenia po komarze mimo super efektów i szybkości działania jest przegięciem. Nie wiem skąd ta polityka ładowania jako lek pierwszego rzutu sterydów ;/ rozumiem na ukąszenia których nie goją i nie łagodzą inne preparaty ale jako pierwszy ... ;/
Napisano 29 czerwiec 2010 - 21:41
skąd te plotki? na przykład z internetu
"podobno" działa 
a co powiecie na posmarowanie ukąszenia kroplami do nosa? jest preparat po ukąszeniu łączący antazolinę i naphazolinę, pacjenci twierdzą że rewelacja, a jakby tak zwykłym xylometazolinem posmarować? a moja mama dla odmiany używa w tym celu buderhinu. wydaje mi się że te oba rodzaje substancji czynnych mogą mieć sens
a co powiecie na posmarowanie ukąszenia kroplami do nosa? jest preparat po ukąszeniu łączący antazolinę i naphazolinę, pacjenci twierdzą że rewelacja, a jakby tak zwykłym xylometazolinem posmarować? a moja mama dla odmiany używa w tym celu buderhinu. wydaje mi się że te oba rodzaje substancji czynnych mogą mieć sens
Napisano 30 czerwiec 2010 - 07:15
no właśnie ten preparat miałam na myśli
więc może zwykły xylometazolin, taki za 3zł (no, teraz to już za 6zł, nie ma to jak rosnące ceny...) też mógłby pomóc? nie próbowałam, muszę podsunąć mamie, na pewno przetestuje
muszę na mamie bo mnie się za bardzo bąble nie robią, zresztą mnie nie gryzą komary (pewnie temu że biorę feminatal, a w nim jest B1
) ...a na mojego męża z założenia żadne leki nie działają więc też jest kiepskim obiektem badań
Napisano 01 lipiec 2010 - 16:59
Żaluję że zmieniłem miejsce zamieszkania, bo w pobliskiej aptece zauwazyłem na ekspozycji Tabletki przeciw komarom. Nazwa niestety wyleciała mi z głowy.
Rozmawiając z Panią technik spytałem, co zawiera. Powiedziała, że witaminy z grupy B i coś jeszcze - ale ogółem wyszła z założenia "czego to jeszcze nie wymyślą".
Rozmawiając z Panią technik spytałem, co zawiera. Powiedziała, że witaminy z grupy B i coś jeszcze - ale ogółem wyszła z założenia "czego to jeszcze nie wymyślą".
Napisano 01 lipiec 2010 - 20:27
Użytkownik Brian_SWDN dnia 01 lipiec 2010 - 16:59 napisał
Żaluję że zmieniłem miejsce zamieszkania, bo w pobliskiej aptece zauwazyłem na ekspozycji Tabletki przeciw komarom. Nazwa niestety wyleciała mi z głowy.
A jest taki z tiaminą i wyciągiem z pachnotki zwyczajnej (Perilla frutescens), o nazwie sugerującej owada, którego ma odstraszać
Napisano 02 lipiec 2010 - 21:52
Skutecznie komary odstraszą takie olejki eteryczne jak: goździkowy, cedrowy, lawendowy, eukaliptusowy, herbaciany, oczarowy, cytronellowy, paczulowęgwy czy o zapachu mięty pieprzowej. Można używać ich w kominkach aromatycznych, nasączyć nimi kawałek waty lub dodać do gorącej wody, tak by parowała, a zapach rozprzestrzenił się po pokoju.
Napisano 03 lipiec 2010 - 16:53
dzis wlasnie pacjent kupowal olejek gozdzikowy na komary. zaczalem zastanawiac sie czy pozyskiwane sztucznie zapachy np gozdziku w postaci estrow maja dzialanie odstraszajace na komary takie samo jak naturalnie otrzymywane olejki.
ktos moze czytal o tym?
ktos moze czytal o tym?
Napisano 18 lipiec 2010 - 15:42
No i właśnie wróciłem z 2 tygodni z komarami i moje wnioski są nastepujące - wszystkie olejki można potraktować jako zapachowe uprzyjemnienie drapania. Niestety ale przy obecnej ilości komarów (tzn. na mazurach) trzebaby chyba kąpać się w tych olejkach i prać w nich ubrania.
To co nam się sprawdziło - a było nas kilkoro farmaceutów z przeróżnymi pomysłami - to tylko i wyłącznie biobóje (OFF, Autan, Raid) w postaciach: dymiąca spirala, smrodek indukowany prądem, spray'e , kremy, kulki itp.
Szkoda kasy na całą resztę - zajzajer niestety ma ogromną przewagę.
Pozdr
To co nam się sprawdziło - a było nas kilkoro farmaceutów z przeróżnymi pomysłami - to tylko i wyłącznie biobóje (OFF, Autan, Raid) w postaciach: dymiąca spirala, smrodek indukowany prądem, spray'e , kremy, kulki itp.
Szkoda kasy na całą resztę - zajzajer niestety ma ogromną przewagę.
Pozdr
Napisano 29 lipiec 2010 - 09:38