Skocz do zawartości

Witamy na Internetowym Forum Farmaceutycznym

Witaj na Internetowym Forum Farmaceutycznym, prawdopodobnie największym forum dyskusyjnym dla obecnych i przyszłych farmaceutów i techników farmaceutycznych.

Ale to nie wszystko ... jest tutaj też miejsce dla każdej osoby chcącej uzyskać fachową poradę naszych specjalistów.

Aby włączyć się do dyskusji musisz się ZALOGOWAĆ lub jeżeli jeszcze nie masz konta użytkownika ZAREJESTROWAĆ.

To zajmie tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł/mogła:
  • brać udział w dyskusjach we wszystkich działach forum,
  • czytać zawartość niedostępną dla niezarejestrowanych użytkowników.
  • przeglądać dostępne u nas oferty pracy
  • rozmawiać na shoutboxie
  • korzystać z Prywatnych Wiadomości do komunikacji z innymi użytkownikami
  • i wiele więcej ...
Dołącz do naszej społeczności już TERAZ.

Zapraszamy Administratorzy: Nysander i Anusia wraz z ekipą Moderatorów: Hasal, Olga RaQ, lunaak
Guest Message by DevFuse

Komary - Odstraszacze Oraz Leki Łagodzące Skutki Ukąszenia

18 odpowiedzi w tym temacie

#1 joska

• Nieaktywny
  • 19 postów

Napisano 10 czerwiec 2010 - 17:43

Potrzebuje coś co będzie odstraszać komary, ale także jakiś preparat który złagodzi ukąszenia. Tzn do łagodzenia to ostatnio reklamowali pewien żel, no i kiedyś miałam też Comarol. Ale nie pamiętam jak to działało :)
Potrzebuje coś może co stosowaliście lub Wasi pacjenci sobie chwalili. No i coś skutecznego co pozwoli odstraszać te wredne owady.

#2 Nysander

Administrator

• Administrator
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5978 postów
  • Potwierdzone wykształcenie:
    Magister Farmacji
  • Uczelnia Wyższa:
    Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Miejscowość:
    Kielce
  • Stanowisko:
    Magister farmacji
  • Miejsce pracy:
    apteka otwarta

Napisano 10 czerwiec 2010 - 19:16

łagodząco fenistil na jednych działa na innych nie, comarol podobnie. ja na sobie mam przetestowany Dapis i mogę stwierdzić że czasem nawet lepiej działa niż fenistil. był też off na ukąszenia

co do odstraszaczy to są jakieś przepisy wg których część z tych preparatów nie może być sprzedawana w aptekach ze względu na właściwości biobójcze. nie mogę tego potwierdzić bo nie mam pod ręką.

#3 Anais

• Użytkownik
  • Pip
  • 31 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    Warszawski Uniwersytet Medyczny
  • Miejscowość:
    mazowieckie

Napisano 28 czerwiec 2010 - 17:47

Ja zauważyłam że w odstraszaniu najlepiej się sprawdzają preparaty z olejkami eterycznymi.
Natomiast do łagodzenia po ukąszeniach najlepszy jest dla mnie Fenistil albo Hydrocortison, więc to polecam pacjentom.
Comarol jest beznajdziejny, zresztą już go nie produkują ;)
Ponoć dobry jest żel Ulganol, w zeszłym roku sporo pacjentów go u nas kupowało... nie wiem jak jest teraz z jego dostępnością.

#4 Nysander

Administrator

• Administrator
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5978 postów
  • Potwierdzone wykształcenie:
    Magister Farmacji
  • Uczelnia Wyższa:
    Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Miejscowość:
    Kielce
  • Stanowisko:
    Magister farmacji
  • Miejsce pracy:
    apteka otwarta

Napisano 29 czerwiec 2010 - 07:21

Jak dla mnie stosowanie hydrocortyzonu na ukąszenia po komarze mimo super efektów i szybkości działania jest przegięciem. Nie wiem skąd ta polityka ładowania jako lek pierwszego rzutu sterydów ;/ rozumiem na ukąszenia których nie goją i nie łagodzą inne preparaty ale jako pierwszy ... ;/

#5 mordimer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 615 postów

Napisano 29 czerwiec 2010 - 19:54

Proponuje kupic B complex i łykać tak 4 tabl na dobe.

Witaminy z grupy b wydzielaja się z potem i komary wtedy nie gryzą B)

#6 amanis

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 525 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    CM Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie

Napisano 29 czerwiec 2010 - 21:23

Skąd te plotki o witaminach z grupy B? Czy ktoś rzeczywiście badał komary, jak reagują na zapach witaminy B1?

#7 mordimer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 615 postów

Napisano 29 czerwiec 2010 - 21:28

Wyświetl postUżytkownik amanis dnia 29 czerwiec 2010 - 21:23 napisał

Skąd te plotki o witaminach z grupy B? Czy ktoś rzeczywiście badał komary, jak reagują na zapach witaminy B1?

Przetestowane na sobie i rodzinie :rolleyes:
Rada starszego kolegi ze szpitala. Muszę przyznać,ze bardzo cenna B)

#8 Olga RaQ

• Moderator
  • PipPipPipPipPip
  • 346 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach
  • Miejscowość:
    Bielsko-Biała

Napisano 29 czerwiec 2010 - 21:41

skąd te plotki? na przykład z internetu ;) "podobno" działa ;)

a co powiecie na posmarowanie ukąszenia kroplami do nosa? jest preparat po ukąszeniu łączący antazolinę i naphazolinę, pacjenci twierdzą że rewelacja, a jakby tak zwykłym xylometazolinem posmarować? a moja mama dla odmiany używa w tym celu buderhinu. wydaje mi się że te oba rodzaje substancji czynnych mogą mieć sens

#9 hasal

Zasłużony

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 2519 postów
  • Miejscowość:
    WarSzafka

Napisano 29 czerwiec 2010 - 22:10

A co to jest dermaphenazol? - krople do nosa w sprayu na komary

#10 Olga RaQ

• Moderator
  • PipPipPipPipPip
  • 346 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach
  • Miejscowość:
    Bielsko-Biała

Napisano 30 czerwiec 2010 - 07:15

no właśnie ten preparat miałam na myśli ;) więc może zwykły xylometazolin, taki za 3zł (no, teraz to już za 6zł, nie ma to jak rosnące ceny...) też mógłby pomóc? nie próbowałam, muszę podsunąć mamie, na pewno przetestuje :P muszę na mamie bo mnie się za bardzo bąble nie robią, zresztą mnie nie gryzą komary (pewnie temu że biorę feminatal, a w nim jest B1 :P ) ...a na mojego męża z założenia żadne leki nie działają więc też jest kiepskim obiektem badań

#11 amanis

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 525 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    CM Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie

Napisano 30 czerwiec 2010 - 23:06

"Odpukać" mnie jeszcze żaden komar nie ugryzł i jak mniemam może to być ta witamina B (która to już nie wiem :P), w końcu lubię piwo :)

#12 Brian_SWDN

• Student
  • PipPipPipPipPip
  • 467 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    CM Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Bydgoszczy
  • Miejscowość:
    Praga

Napisano 01 lipiec 2010 - 16:59

Żaluję że zmieniłem miejsce zamieszkania, bo w pobliskiej aptece zauwazyłem na ekspozycji Tabletki przeciw komarom. Nazwa niestety wyleciała mi z głowy.
Rozmawiając z Panią technik spytałem, co zawiera. Powiedziała, że witaminy z grupy B i coś jeszcze - ale ogółem wyszła z założenia "czego to jeszcze nie wymyślą". ;)

#13 dotti

• Nieaktywny
  • Pip
  • 29 postów

Napisano 01 lipiec 2010 - 20:27

Wyświetl postUżytkownik Brian_SWDN dnia 01 lipiec 2010 - 16:59 napisał

Żaluję że zmieniłem miejsce zamieszkania, bo w pobliskiej aptece zauwazyłem na ekspozycji Tabletki przeciw komarom. Nazwa niestety wyleciała mi z głowy.
Rozmawiając z Panią technik spytałem, co zawiera. Powiedziała, że witaminy z grupy B i coś jeszcze - ale ogółem wyszła z założenia "czego to jeszcze nie wymyślą". ;)

A jest taki z tiaminą i wyciągiem z pachnotki zwyczajnej (Perilla frutescens), o nazwie sugerującej owada, którego ma odstraszać ;) też pierwsze co przyszło mi do głowy to "czego to jeszcze nie wymyślą"

#14 rapsodia

• Użytkownik
  • PipPip
  • 77 postów

Napisano 02 lipiec 2010 - 21:52

Skutecznie komary odstraszą takie olejki eteryczne jak: goździkowy, cedrowy, lawendowy, eukaliptusowy, herbaciany, oczarowy, cytronellowy, paczulowęgwy czy o zapachu mięty pieprzowej. Można używać ich w kominkach aromatycznych, nasączyć nimi kawałek waty lub dodać do gorącej wody, tak by parowała, a zapach rozprzestrzenił się po pokoju.

#15 derek

• Nieaktywny
  • PipPipPipPipPip
  • 535 postów
  • Miejscowość:
    Poznań

Napisano 03 lipiec 2010 - 16:53

dzis wlasnie pacjent kupowal olejek gozdzikowy na komary. zaczalem zastanawiac sie czy pozyskiwane sztucznie zapachy np gozdziku w postaci estrow maja dzialanie odstraszajace na komary takie samo jak naturalnie otrzymywane olejki.
ktos moze czytal o tym?

#16 hasal

Zasłużony

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 2519 postów
  • Miejscowość:
    WarSzafka

Napisano 18 lipiec 2010 - 15:42

No i właśnie wróciłem z 2 tygodni z komarami i moje wnioski są nastepujące - wszystkie olejki można potraktować jako zapachowe uprzyjemnienie drapania. Niestety ale przy obecnej ilości komarów (tzn. na mazurach) trzebaby chyba kąpać się w tych olejkach i prać w nich ubrania.
To co nam się sprawdziło - a było nas kilkoro farmaceutów z przeróżnymi pomysłami - to tylko i wyłącznie biobóje (OFF, Autan, Raid) w postaciach: dymiąca spirala, smrodek indukowany prądem, spray'e , kremy, kulki itp.
Szkoda kasy na całą resztę - zajzajer niestety ma ogromną przewagę.
Pozdr

#17 Gość [Gość]

• Gość

Napisano 21 lipiec 2010 - 13:13

Mi ostatnio ktoś polecał... "pudroderm" cze jakoś tak, małe białe opakowanie z pomarańczowa etykietą. podobno dobrze łagodzi

#18 Oksydniak

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1045 postów

Napisano 29 lipiec 2010 - 09:38

Wyświetl postUżytkownik hasal dnia 18 lipiec 2010 - 15:42 napisał

Szkoda kasy na całą resztę - zajzajer niestety ma ogromną przewagę.

Potwierdzam. Przy zakupie warto zwrócić uwagę na stężenia. Na rynku są trzy substancje (spraye, żele itp) w stężeniach zależnie od substancji, chyba do 30%.
Dziecięce mają mniej.

#19 Gość [Malinka]

• Gość

Napisano 17 sierpień 2010 - 13:20

Co stosowac gdy komar ugryzie ;)