Witamy na Internetowym Forum Farmaceutycznym
![]() |
Witaj na Internetowym Forum Farmaceutycznym, prawdopodobnie największym forum dyskusyjnym dla obecnych i przyszłych farmaceutów i techników farmaceutycznych. Ale to nie wszystko ... jest tutaj też miejsce dla każdej osoby chcącej uzyskać fachową poradę naszych specjalistów. Aby włączyć się do dyskusji musisz się ZALOGOWAĆ lub jeżeli jeszcze nie masz konta użytkownika ZAREJESTROWAĆ. To zajmie tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł/mogła:
Zapraszamy Administratorzy: Nysander i Anusia wraz z ekipą Moderatorów: Hasal, Olga RaQ, lunaak |
Staż W Aptece
#1 Gość [Ada]
Napisano 28 czerwiec 2010 - 10:07
Chciałam się dowiedzieć, czy po otrzymaniu dyplomu technika farmaceutycznego chcąc odrobić staż, w aptece musi być receptura, czy nie koniecznie.
Napisano 28 czerwiec 2010 - 11:16
#4 Gość [ooba]
Napisano 04 lipiec 2010 - 10:15
Napisano 04 lipiec 2010 - 18:44
Napisano 05 lipiec 2010 - 09:04
Użytkownik lunaak dnia 04 lipiec 2010 - 09:54 napisał
ustawa
Bardzo proszę o przeczytanie tego i przyswojenie, bo to BARDZO WAŻNE dla przyszłego adepta studium.
a ja bardzo prosze o przeczytanie zmiany rozporzadzenia MZ w sprawie praktyk technikow. praktyka nie musi odbywac sie w aptece z receptura.
Załączone pliki
Napisano 05 lipiec 2010 - 11:17
Użytkownik derek dnia 05 lipiec 2010 - 09:04 napisał
Nowelizacja nic nie zmienia w tym zakresie:
§ 4.
1. Praktykę odbywa się w aptece zapewniającej świadczenie usług farmaceutycznych, co najmniej w zakresie, o którym mowa w art. 86 ust. 2 ustawy.2. Dopuszcza się możliwość odbywania praktyki w innej aptece, pod warunkiem umożliwienia praktykantowi odbycia części zajęć praktycznych w aptece zapewniającej świadczenie usług farmaceutycznych, co najmniej w zakresie określonym w art. 86 ust. 2 ustawy.
Praktyka może być w dowolnej aptece, jeśli cały zakres będzie przerobiony - uzupełniony w aptece z recepturą.
Napisano 05 lipiec 2010 - 22:12
teraz czytajac o ten artykul w prawie farm. niby wychodzi na to ze "czesc" musi byc z receptura - czesc czyli np. miesiac
Napisano 06 lipiec 2010 - 16:07
Użytkownik derek dnia 05 lipiec 2010 - 22:12 napisał
teraz czytajac o ten artykul w prawie farm. niby wychodzi na to ze "czesc" musi byc z receptura - czesc czyli np. miesiac
Część, czyli co najmniej tyle ile w programie praktyk (programu nie mam pod ręką).
Napisano 06 lipiec 2010 - 20:48
Użytkownik Oksydniak dnia 06 lipiec 2010 - 16:07 napisał
nigdy nie slyszalem o programie praktyk. nigdzie ofcjalnego pisma nie ma.
poza tym tak naprawde to przeciez ani zeszyt stazysty nie trafia nigdzie poza apteke i jest w razie kontroli do wgladu. potem dostaje sie zaswiadczenie o odbyciu stazu i poprawdzie mnie jesli cos zle pisze, ale chyba nie jest nigdzie zglaszane, ze taka i taka osoba ma zaliczony staz, bo to przeciez wynika z umow o prace automatycznie. moze dlatego staze bez receptury przechodza bez problemu i zaliczane.
Użytkownik derek edytował ten post 06 lipiec 2010 - 20:48
Napisano 07 lipiec 2010 - 08:38
Użytkownik derek dnia 06 lipiec 2010 - 20:48 napisał
...
Nie słyszałeś bo czytałeś
Jest w rozporządzeniu które podawałeś (jako załącznik nr 1).
Internetowy System Aktów Prawnych
A w nim:
"Program praktyk obejmuje:
1. Prace przy sporządzaniu leków recepturowych, przez okres 8-12 miesięcy..."
Napisano 07 lipiec 2010 - 21:18
"przygotowywanie stanowiska recepturowego — w tym stanowiska do pracy w warunkach aseptycznych"
czyli co wychodzi na to ze staz mozna miec tylko w aptece z receptura aseptyczna????
Napisano 08 lipiec 2010 - 05:37
przy nieobecnosci w pracy staz technika ulega przedluzeniu. a czy jesli technik pracuje na ponad etat np. w jednej aptece na etat a w drugiej na 1/4 etatu to czy w takim wypadku ma skrocony staz??? czyli w tym konkretnym wypadku po roku pracy na umowe o prace w obu aptekach ma zaliczone rok i 3 miesiace stazu??
Napisano 08 lipiec 2010 - 13:26
Użytkownik derek dnia 08 lipiec 2010 - 05:37 napisał
przy nieobecnosci w pracy staz technika ulega przedluzeniu. a czy jesli technik pracuje na ponad etat np. w jednej aptece na etat a w drugiej na 1/4 etatu to czy w takim wypadku ma skrocony staz??? czyli w tym konkretnym wypadku po roku pracy na umowe o prace w obu aptekach ma zaliczone rok i 3 miesiace stazu??
Gdzie znajdziesz kierownika, który zaliczy staż przed upływem czasu?
Chyba, że w drugiej aptece będzie to praca w trybie art.4.2 - to może przejdzie.
Użytkownik Oksydniak edytował ten post 08 lipiec 2010 - 13:31
Napisano 08 lipiec 2010 - 17:57
Użytkownik Oksydniak dnia 08 lipiec 2010 - 13:26 napisał
Chyba, że w drugiej aptece będzie to praca w trybie art.4.2 - to może przejdzie.
wiesz jesli jest to zgodne z prawem (a niestety nie jest wyraznie napisane) to skoro mam dodatkowa umowe o prace to powinien liczyc sie ten czas do stazu i kierownik nie ma tu nic tak naprawde do powiedzenia. z reszta ja mam tak swietnego kierownika wlasnie w tej dodatkowej aptece ze ona zaliczy bez problemu.
Napisano 08 lipiec 2010 - 19:43
Użytkownik catalina1988 dnia 04 lipiec 2010 - 18:44 napisał
to prawda. ja po 3cim roku też kiedy odbywalam praktyki musiałam wszystko robić sama- najgorsze było to właśnie, że nikt nade mną nie stał.. i uważam że nie jest to dobre, potem na 4 roku dowiedziałam się o czymś takim jak niezgodności i dowiedziałam się np. że w recepcie z Sapo kalini bardzo ważna jest kolejność dodawania skłądników (wtedy na szczęście długo nie mogłam znaleźć Sapo w recepturze i po prostu przez przypadek receptę wykonałam poprawnie)
Obeceni jestem na stażu i podobnie jestem puszczona na recepturę "samopas" i muszę sama wszystko robić- wracam ze stażu i siedzę w książkach żeby sprawdzic czy dobrze robie wszystko.. (podobnie w trakcie robienie- sprawdzam wszystko w ksiażkach zanim zrobię lek) no i buszuję po tym forum bo dużo ciekawostek można sie tu dowiedzieć.. ale poza tym jest mi dość ciężko-zwł kiedy muszę wydawać leki-
czy jest to zgodne z prawem że nikt nade mną nie stoi przy wydawaniu? dla mnie to ogromny stres.. zwł że mam problemy z rozczytaniem leków i nieznajomością nazw i znalezieniem czegokolwiek..pytam co prawda panie mgr i techn które równiez wydają leki, ale różnie bywa z pomocą.. i czuje sie jak kompletna sierota..
w necie znalazłam tylko coś takiego"
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 16 lutego 2009 r.
w sprawie praktyki zawodowej w aptece
Na podstawie art. 2c ust. 6 ustawy z dnia 19 kwietnia 1991 r. o izbach aptekarskich (Dz. U. z 2008 r. Nr 136, poz. 856) zarządza się, co następuje:(...)
3. Opiekun zaznajamia praktykanta na początku praktyki z planem praktyki, zakresem zadań oraz sposobem wykonywania zadań na wyznaczonych stanowiskach.
Nie ma nic na temat tego czy ktoś stoi nad praktykantem czy nie
Użytkownik izka86 edytował ten post 08 lipiec 2010 - 19:43
Napisano 09 lipiec 2010 - 09:09
Użytkownik derek dnia 08 lipiec 2010 - 17:57 napisał
Dodatkowa umowa nie ma nic do rzeczy.
Staż odbywasz TYLKO W JEDNEJ APTECE POD JEDNYM KIEROWNIKIEM.
Tyle rozporządzenie.
Praca w innej aptece może zostać zaliczona do stażu tylko w trybie art.4.2
Napisano 20 lipiec 2010 - 19:48
Użytkownik derek dnia 08 lipiec 2010 - 17:57 napisał
Ja bym Ci odradzał takie eksperymentowanie na swoim organizmie, bo potem możesz się zdziwić jeśli kierownik jakiejś apteki zobaczy na Twoim zaświadczeniu, że masz niepełne dwa lata stażu. Zapytany czemu tak jest odpowiesz, że pracowałeś na 1+x etatu a kierownik się uśmiechnie i zapyta Cię gdzie to tu jest napisane, bo we wzorze na zaświadczenie nie ma na to miejsca to raz, a dwa w ustawie nie ma jednoznacznie jak stwierdziłeś okreslonego warunku ilości etatów co umożliwia interpretowanie go różnie ale raczej na Twoją niekorzyść to dwa. Ten staż ma trwać tyle bo masz się nauczyć pożądnie a nie naharować aby odbębnić.
Kierownik ma ZAWSZE najwięcej do powiedzenia gdyż odpowiada za Ciebie i Twoją pracę w aptece bezpośrednio i to on dostanie od inspektoratu baty za Twoje ewentualnie przyspieszone zaświadczenie.
Panie z inspektoratu nie są wyrocznią i nie można się kierować na oślep ich interpretacją aktów prawnych oraz traktować ich nieraz osobliwe pomysły serio (np. konieczność prowadzenia analiz termicznych w suszarkach co jest kompletną głupotą gdyż suszarka jak nazwa wskasuje - suszy a nie sterylizuje)
Użytkownik lunaak edytował ten post 20 lipiec 2010 - 19:49