Skocz do zawartości

Witamy na Internetowym Forum Farmaceutycznym

Witaj na Internetowym Forum Farmaceutycznym, prawdopodobnie największym forum dyskusyjnym dla obecnych i przyszłych farmaceutów i techników farmaceutycznych.

Ale to nie wszystko ... jest tutaj też miejsce dla każdej osoby chcącej uzyskać fachową poradę naszych specjalistów.

Aby włączyć się do dyskusji musisz się ZALOGOWAĆ lub jeżeli jeszcze nie masz konta użytkownika ZAREJESTROWAĆ.

To zajmie tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł/mogła:
  • brać udział w dyskusjach we wszystkich działach forum,
  • czytać zawartość niedostępną dla niezarejestrowanych użytkowników.
  • przeglądać dostępne u nas oferty pracy
  • rozmawiać na shoutboxie
  • korzystać z Prywatnych Wiadomości do komunikacji z innymi użytkownikami
  • i wiele więcej ...
Dołącz do naszej społeczności już TERAZ.

Zapraszamy Administratorzy: Nysander i Anusia wraz z ekipą Moderatorów: Hasal, Olga RaQ, lunaak
Guest Message by DevFuse

Staż W Aptece

17 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gość [Ada]

• Gość

Napisano 28 czerwiec 2010 - 10:07

Witam.
Chciałam się dowiedzieć, czy po otrzymaniu dyplomu technika farmaceutycznego chcąc odrobić staż, w aptece musi być receptura, czy nie koniecznie.

#2 derek

• Nieaktywny
  • PipPipPipPipPip
  • 535 postów
  • Miejscowość:
    Poznań

Napisano 28 czerwiec 2010 - 11:16

nie musi

#3 lunaak

Alchemik Receptury

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 802 postów
  • Miejscowość:
    Warszawa
  • Miejsce pracy:
    apteka otwarta

Napisano 04 lipiec 2010 - 09:54

Wyświetl postUżytkownik derek dnia 28 czerwiec 2010 - 11:16 napisał

nie musi

Nieprawda.

ustawa

Bardzo proszę o przeczytanie tego i przyswojenie, bo to BARDZO WAŻNE dla przyszłego adepta studium.

#4 Gość [ooba]

• Gość

Napisano 04 lipiec 2010 - 10:15

Stażysta może wykonywać samodzielnie leki recepturowe? Tzn. jako wykonawca sam się podpisuje czy opiekun stażysty? Czy tylko może pomagać?

#5 catalina1988

• Użytkownik
  • 10 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    Uniwersytet Medyczny w Łodzi

Napisano 04 lipiec 2010 - 18:44

Wiesz co myślę że to wszystko zależy od apteki do której się trafi. Ja studiuje farmacje i po trzecim roku odbywamy praktyki (1 miesiąc) w aptece. Ja trafiłam do apteki gdzie wykonuje sie bardzo dużo leków recepturowych. O dziwo dostaje po prostu recepty do ręki i mam je zrobić sama. Oczywiście mogę się spytać pani technik (panie magister są wiecznie zajęte i nie jestem godna by usłyszeć od nich odpowieć) ale nikt nie patrzy mi na ręce i jestem sama w pomieszczeniu recepturowym.

#6 derek

• Nieaktywny
  • PipPipPipPipPip
  • 535 postów
  • Miejscowość:
    Poznań

Napisano 05 lipiec 2010 - 09:04

Wyświetl postUżytkownik lunaak dnia 04 lipiec 2010 - 09:54 napisał

Nieprawda.

ustawa

Bardzo proszę o przeczytanie tego i przyswojenie, bo to BARDZO WAŻNE dla przyszłego adepta studium.

a ja bardzo prosze o przeczytanie zmiany rozporzadzenia MZ w sprawie praktyk technikow. praktyka nie musi odbywac sie w aptece z receptura.

Załączone pliki

#7 Oksydniak

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1068 postów

Napisano 05 lipiec 2010 - 11:17

Wyświetl postUżytkownik derek dnia 05 lipiec 2010 - 09:04 napisał

a ja bardzo prosze o przeczytanie zmiany rozporzadzenia MZ w sprawie praktyk technikow. praktyka nie musi odbywac sie w aptece z receptura.

Nowelizacja nic nie zmienia w tym zakresie:
§ 4.
1. Praktykę odbywa się w aptece zapewniającej świadczenie usług farmaceutycznych, co najmniej w zakresie, o którym mowa w art. 86 ust. 2 ustawy.
2. Dopuszcza się możliwość odbywania praktyki w innej aptece, pod warunkiem umożliwienia praktykantowi odbycia części zajęć praktycznych w aptece zapewniającej świadczenie usług farmaceutycznych, co najmniej w zakresie określonym w art. 86 ust. 2 ustawy.
Praktyka może być w dowolnej aptece, jeśli cały zakres będzie przerobiony - uzupełniony w aptece z recepturą.

#8 derek

• Nieaktywny
  • PipPipPipPipPip
  • 535 postów
  • Miejscowość:
    Poznań

Napisano 05 lipiec 2010 - 22:12

pytalismy o to kobiete ktora byla z nadzoru farm. i wyraznie mowila ze nie musi byc.
teraz czytajac o ten artykul w prawie farm. niby wychodzi na to ze "czesc" musi byc z receptura - czesc czyli np. miesiac ;)

#9 Oksydniak

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1068 postów

Napisano 06 lipiec 2010 - 16:07

Wyświetl postUżytkownik derek dnia 05 lipiec 2010 - 22:12 napisał

pytalismy o to kobiete ktora byla z nadzoru farm. i wyraznie mowila ze nie musi byc.
teraz czytajac o ten artykul w prawie farm. niby wychodzi na to ze "czesc" musi byc z receptura - czesc czyli np. miesiac ;)

Część, czyli co najmniej tyle ile w programie praktyk (programu nie mam pod ręką).

#10 derek

• Nieaktywny
  • PipPipPipPipPip
  • 535 postów
  • Miejscowość:
    Poznań

Napisano 06 lipiec 2010 - 20:48

Wyświetl postUżytkownik Oksydniak dnia 06 lipiec 2010 - 16:07 napisał

Część, czyli co najmniej tyle ile w programie praktyk (programu nie mam pod ręką).

nigdy nie slyszalem o programie praktyk. nigdzie ofcjalnego pisma nie ma.
poza tym tak naprawde to przeciez ani zeszyt stazysty nie trafia nigdzie poza apteke i jest w razie kontroli do wgladu. potem dostaje sie zaswiadczenie o odbyciu stazu i poprawdzie mnie jesli cos zle pisze, ale chyba nie jest nigdzie zglaszane, ze taka i taka osoba ma zaliczony staz, bo to przeciez wynika z umow o prace automatycznie. moze dlatego staze bez receptury przechodza bez problemu i zaliczane.

Użytkownik derek edytował ten post 06 lipiec 2010 - 20:48

#11 Oksydniak

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1068 postów

Napisano 07 lipiec 2010 - 08:38

Wyświetl postUżytkownik derek dnia 06 lipiec 2010 - 20:48 napisał

nigdy nie slyszalem o programie praktyk. nigdzie ofcjalnego pisma nie ma.
...

Nie słyszałeś bo czytałeś :)
Jest w rozporządzeniu które podawałeś (jako załącznik nr 1).
Internetowy System Aktów Prawnych
A w nim:
"Program praktyk obejmuje:
1. Prace przy sporządzaniu leków recepturowych, przez okres 8-12 miesięcy..."

#12 derek

• Nieaktywny
  • PipPipPipPipPip
  • 535 postów
  • Miejscowość:
    Poznań

Napisano 07 lipiec 2010 - 21:18

dziwne rzeczy tam pisza w tym zalaczeniu:

"przygotowywanie stanowiska recepturowego — w tym stanowiska do pracy w warunkach aseptycznych"

czyli co wychodzi na to ze staz mozna miec tylko w aptece z receptura aseptyczna????

#13 derek

• Nieaktywny
  • PipPipPipPipPip
  • 535 postów
  • Miejscowość:
    Poznań

Napisano 08 lipiec 2010 - 05:37

i mam jeszcze jedno pytanie, na ktore nie moge znalezc odpowiedzi w ustawach.

przy nieobecnosci w pracy staz technika ulega przedluzeniu. a czy jesli technik pracuje na ponad etat np. w jednej aptece na etat a w drugiej na 1/4 etatu to czy w takim wypadku ma skrocony staz??? czyli w tym konkretnym wypadku po roku pracy na umowe o prace w obu aptekach ma zaliczone rok i 3 miesiace stazu??

#14 Oksydniak

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1068 postów

Napisano 08 lipiec 2010 - 13:26

Wyświetl postUżytkownik derek dnia 08 lipiec 2010 - 05:37 napisał

i mam jeszcze jedno pytanie, na ktore nie moge znalezc odpowiedzi w ustawach.

przy nieobecnosci w pracy staz technika ulega przedluzeniu. a czy jesli technik pracuje na ponad etat np. w jednej aptece na etat a w drugiej na 1/4 etatu to czy w takim wypadku ma skrocony staz??? czyli w tym konkretnym wypadku po roku pracy na umowe o prace w obu aptekach ma zaliczone rok i 3 miesiace stazu??

Gdzie znajdziesz kierownika, który zaliczy staż przed upływem czasu?
Chyba, że w drugiej aptece będzie to praca w trybie art.4.2 - to może przejdzie.

Użytkownik Oksydniak edytował ten post 08 lipiec 2010 - 13:31

#15 derek

• Nieaktywny
  • PipPipPipPipPip
  • 535 postów
  • Miejscowość:
    Poznań

Napisano 08 lipiec 2010 - 17:57

Wyświetl postUżytkownik Oksydniak dnia 08 lipiec 2010 - 13:26 napisał

Gdzie znajdziesz kierownika, który zaliczy staż przed upływem czasu?
Chyba, że w drugiej aptece będzie to praca w trybie art.4.2 - to może przejdzie.

wiesz jesli jest to zgodne z prawem (a niestety nie jest wyraznie napisane) to skoro mam dodatkowa umowe o prace to powinien liczyc sie ten czas do stazu i kierownik nie ma tu nic tak naprawde do powiedzenia. z reszta ja mam tak swietnego kierownika wlasnie w tej dodatkowej aptece ze ona zaliczy bez problemu.

#16 izka86

• Użytkownik
  • 11 postów
  • Miejscowość:
    Zgorzelec/Lubań
  • Stanowisko:
    Magister farmacji

Napisano 08 lipiec 2010 - 19:43

Wyświetl postUżytkownik catalina1988 dnia 04 lipiec 2010 - 18:44 napisał

Wiesz co myślę że to wszystko zależy od apteki do której się trafi. Ja studiuje farmacje i po trzecim roku odbywamy praktyki (1 miesiąc) w aptece. Ja trafiłam do apteki gdzie wykonuje sie bardzo dużo leków recepturowych. O dziwo dostaje po prostu recepty do ręki i mam je zrobić sama. Oczywiście mogę się spytać pani technik (panie magister są wiecznie zajęte i nie jestem godna by usłyszeć od nich odpowieć) ale nikt nie patrzy mi na ręce i jestem sama w pomieszczeniu recepturowym.

to prawda. ja po 3cim roku też kiedy odbywalam praktyki musiałam wszystko robić sama- najgorsze było to właśnie, że nikt nade mną nie stał.. i uważam że nie jest to dobre, potem na 4 roku dowiedziałam się o czymś takim jak niezgodności i dowiedziałam się np. że w recepcie z Sapo kalini bardzo ważna jest kolejność dodawania skłądników (wtedy na szczęście długo nie mogłam znaleźć Sapo w recepturze i po prostu przez przypadek receptę wykonałam poprawnie)
Obeceni jestem na stażu i podobnie jestem puszczona na recepturę "samopas" i muszę sama wszystko robić- wracam ze stażu i siedzę w książkach żeby sprawdzic czy dobrze robie wszystko.. (podobnie w trakcie robienie- sprawdzam wszystko w ksiażkach zanim zrobię lek) no i buszuję po tym forum bo dużo ciekawostek można sie tu dowiedzieć.. ale poza tym jest mi dość ciężko-zwł kiedy muszę wydawać leki-
czy jest to zgodne z prawem że nikt nade mną nie stoi przy wydawaniu? dla mnie to ogromny stres.. zwł że mam problemy z rozczytaniem leków i nieznajomością nazw i znalezieniem czegokolwiek..pytam co prawda panie mgr i techn które równiez wydają leki, ale różnie bywa z pomocą.. i czuje sie jak kompletna sierota..
w necie znalazłam tylko coś takiego"
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA1)

z dnia 16 lutego 2009 r.

w sprawie praktyki zawodowej w aptece

Na podstawie art. 2c ust. 6 ustawy z dnia 19 kwietnia 1991 r. o izbach aptekarskich (Dz. U. z 2008 r. Nr 136, poz. 856) zarządza się, co następuje:(...)

3. Opiekun zaznajamia praktykanta na początku praktyki z planem praktyki, zakresem zadań oraz sposobem wykonywania zadań na wyznaczonych stanowiskach.

Nie ma nic na temat tego czy ktoś stoi nad praktykantem czy nie

Użytkownik izka86 edytował ten post 08 lipiec 2010 - 19:43

#17 Oksydniak

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1068 postów

Napisano 09 lipiec 2010 - 09:09

Wyświetl postUżytkownik derek dnia 08 lipiec 2010 - 17:57 napisał

wiesz jesli jest to zgodne z prawem (a niestety nie jest wyraznie napisane) to skoro mam dodatkowa umowe o prace to powinien liczyc sie ten czas do stazu i kierownik nie ma tu nic tak naprawde do powiedzenia. z reszta ja mam tak swietnego kierownika wlasnie w tej dodatkowej aptece ze ona zaliczy bez problemu.

Dodatkowa umowa nie ma nic do rzeczy.
Staż odbywasz TYLKO W JEDNEJ APTECE POD JEDNYM KIEROWNIKIEM.
Tyle rozporządzenie.
Praca w innej aptece może zostać zaliczona do stażu tylko w trybie art.4.2

#18 lunaak

Alchemik Receptury

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 802 postów
  • Miejscowość:
    Warszawa
  • Miejsce pracy:
    apteka otwarta

Napisano 20 lipiec 2010 - 19:48

Wyświetl postUżytkownik derek dnia 08 lipiec 2010 - 17:57 napisał

Ja bym Ci odradzał takie eksperymentowanie na swoim organizmie, bo potem możesz się zdziwić jeśli kierownik jakiejś apteki zobaczy na Twoim zaświadczeniu, że masz niepełne dwa lata stażu. Zapytany czemu tak jest odpowiesz, że pracowałeś na 1+x etatu a kierownik się uśmiechnie i zapyta Cię gdzie to tu jest napisane, bo we wzorze na zaświadczenie nie ma na to miejsca to raz, a dwa w ustawie nie ma jednoznacznie jak stwierdziłeś okreslonego warunku ilości etatów co umożliwia interpretowanie go różnie ale raczej na Twoją niekorzyść to dwa. Ten staż ma trwać tyle bo masz się nauczyć pożądnie a nie naharować aby odbębnić.
Kierownik ma ZAWSZE najwięcej do powiedzenia gdyż odpowiada za Ciebie i Twoją pracę w aptece bezpośrednio i to on dostanie od inspektoratu baty za Twoje ewentualnie przyspieszone zaświadczenie.
Panie z inspektoratu nie są wyrocznią i nie można się kierować na oślep ich interpretacją aktów prawnych oraz traktować ich nieraz osobliwe pomysły serio (np. konieczność prowadzenia analiz termicznych w suszarkach co jest kompletną głupotą gdyż suszarka jak nazwa wskasuje - suszy a nie sterylizuje)

Użytkownik lunaak edytował ten post 20 lipiec 2010 - 19:49