Witamy na Internetowym Forum Farmaceutycznym
![]() |
Witaj na Internetowym Forum Farmaceutycznym, prawdopodobnie największym forum dyskusyjnym dla obecnych i przyszłych farmaceutów i techników farmaceutycznych. Ale to nie wszystko ... jest tutaj też miejsce dla każdej osoby chcącej uzyskać fachową poradę naszych specjalistów. Aby włączyć się do dyskusji musisz się ZALOGOWAĆ lub jeżeli jeszcze nie masz konta użytkownika ZAREJESTROWAĆ. To zajmie tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł/mogła:
Zapraszamy Administratorzy: Nysander i Anusia wraz z ekipą Moderatorów: Hasal, Olga RaQ, lunaak |
Napisano 13 sierpień 2010 - 11:46
Napisano 13 sierpień 2010 - 12:23
Napisano 14 sierpień 2010 - 14:13
Napisano 16 sierpień 2010 - 12:15
Napisano 16 sierpień 2010 - 17:14
Napisano 27 wrzesień 2010 - 11:28
Napisano 25 kwiecień 2011 - 12:48
Napisano 07 lipiec 2011 - 21:01
Użytkownik MIkka90 edytował ten post 07 lipiec 2011 - 21:03
Napisano 08 lipiec 2011 - 18:36
Użytkownik MIkka90 dnia 07 lipiec 2011 - 21:01 napisał
Nie pomaga, nie ma znaczenia - dla studiowania.
Czy dla dostania się - nie wiem.
Napisano 09 lipiec 2011 - 16:50
Użytkownik Oksydniak dnia 08 lipiec 2011 - 18:36 napisał
Czy dla dostania się - nie wiem.
żaden wydział farmaceutyczny w polsce nie faworyzuje techników farmaceutycznych przy rekrutacji na studia magisterskie. wszyscy kandydaci z rozszerzoną maturą z chemii i z biologii mają takie same szanse. i uważam to za słuszne rozwiązanie.
Napisano 09 lipiec 2011 - 21:20
#12 Gość [tech]
Napisano 13 sierpień 2011 - 20:19
Jakie książki mogę sobie kupić? Znalazłam na necie książki np o interakcjach leków, o interakcjach leków z pożywieniem, leki w ciąży i laktacji, opieka farmaceutyczna itd
Tylko nie wiem co na początek mi się przyda. Te książki kosztują w granicach 50-100zł, a więc dużo dla mnie.
O farmakologii wydaje mi się żeby czerpać wiedzę z pharmindexu.
Na temat roślin dużo jest w internecie, mam też jakąś książke do farmakognozji. Znalazłam fajne strony na necie na których są bardzo szczegółowo opisane wybrane roślinki.
Napisano 28 sierpień 2011 - 07:34
Skończyłem studium, zdałem egzamin i co teraz ? Chciałbym dalej pogłębiać wiedzę, zdobywać nowe umiejętności i wiadomości. Co mogę zrobić ? Nie chodzi mi tu o studia farmaceutyczne ale są może jakieś kursy ? seminaria ? czy cokolwiek ? Zależy mi przede wszystkim na uatrakcyjnieniu mojego CV ale też na satysfakcji, która za tym idzie.
Macie jakieś pomysły ?
Napisano 18 luty 2012 - 22:02
Jestem obecnie na drugim roku w studium farmaceutycznym i zastanawiam się nad studiami, które miałyby jakiś większy sens w związku z moim przyszyłym zawodem. Jako, że jest tutaj sporo magistrów, techników, którzy już znają rynek pracy chciałabym zapytać jaki kierunek/jakie kierunki miałyby największy sens? Może Wy, jako ludzie, którzy wiedzą czego brakuje w ich aptekach, ewentualnie firmach farmaceutycznych moglibyście doradzić w jakim kierunku próbować?
Wiem, że farmację można studiować tylko w trybie jednolitym dziennie (wiem, że są studia stacjonarne i niestacjonarne, ale to w gruncie rzeczy i tak wychodzi na to samo)..
Z góry dziękuję za odpowiedzi
Napisano 18 luty 2012 - 22:16
http://www.cm.edu.pl..._praktyczna.php
Napisano 19 luty 2012 - 21:12
Użytkownik Mekson dnia 18 luty 2012 - 22:16 napisał
http://www.cm.edu.pl..._praktyczna.php
Zawsze czegoś więcej się dowiesz, ale w naszym prawie istnieje tylko tech.albo mgr, więc Twoje uprawnienia się nie zmienią.Nadal nie wydasz psychotropów itd. dla własciciela apteki będziesz w sumie jak technik.
Wszyscy znajomi po studiach generalnie kpią i raczej nikt się nie odnosi poważnie.Chociaż tech. też poziom mają zaskakujaco różny i w Pozn.w tej chwili możesz szukać pracy tylko po państwowym...Miałam kontakt z osobami po różnych prywatnych i najczęściej z receptury "0", zioła po łacinie - mam w progr.komp.katastrofa a po państwowym pikuś.
Napisano 19 luty 2012 - 21:46
Użytkownik mycofenolan dnia 19 luty 2012 - 21:12 napisał
Wszyscy znajomi po studiach generalnie kpią i raczej nikt się nie odnosi poważnie.Chociaż tech. też poziom mają zaskakujaco różny i w Pozn.w tej chwili możesz szukać pracy tylko po państwowym...Miałam kontakt z osobami po różnych prywatnych i najczęściej z receptury "0", zioła po łacinie - mam w progr.komp.katastrofa a po państwowym pikuś.
Masz całkowitą rację. Wiem, że licencjat w innym kierunku nie pozwoli na zdobycie większych uprawnień w zawodzie farmaceuty. Ale chodzi mi też o swój rozwój i coś co jednocześnie mogłoby mi się przydać w pracy.. Dlatego pytam ludzi, którzy "siedzą" już w tym i wiedzą co mogłoby być przydatne.
Napisano 20 luty 2012 - 00:42
W przyszłym roku robie licencjat z administracji. Zastanawiam się nad zrobieniem technika farmacji, chciałam zacząć na drugim roku magisterki z administracji. z tego co znalazłam w necie wynika że zrobienie technika farmacji trwa 2 lata i kończy się egzaminem państwowym, z czego wnioskuje że nie ma znaczenia do jej szkoły pójde w sensie czy prywatna czy państwowa ważne żeby wykazać się wiedzą na egzaminie. Jednakże moje wątpliwości budzi fakt iż będę miała zdecydowanie mniejsze uprawnienia niż mgr farmacji ( co jest oczywiste) i ogólnie z wpisów na forum wnioskuję że mgr są delikatnie mówiąc uprzedzeni do techników. Dlatego prosiłabym o poradę czy jest sens w wieku 30 lat iść na mgr czy zostać przy techniku. Nie ukrywam że z tego co sie dowiadywałam mgr można skończyc tylko dziennie, a gdzie jeszcze czas na pracę. Z góry dziekuje za wszelkie porady.
Napisano 20 luty 2012 - 12:25
Użytkownik cassana85 dnia 20 luty 2012 - 00:42 napisał
W przyszłym roku robie licencjat z administracji. Zastanawiam się nad zrobieniem technika farmacji, chciałam zacząć na drugim roku magisterki z administracji. z tego co znalazłam w necie wynika że zrobienie technika farmacji trwa 2 lata i kończy się egzaminem państwowym, z czego wnioskuje że nie ma znaczenia do jej szkoły pójde w sensie czy prywatna czy państwowa ważne żeby wykazać się wiedzą na egzaminie. Jednakże moje wątpliwości budzi fakt iż będę miała zdecydowanie mniejsze uprawnienia niż mgr farmacji ( co jest oczywiste) i ogólnie z wpisów na forum wnioskuję że mgr są delikatnie mówiąc uprzedzeni do techników. Dlatego prosiłabym o poradę czy jest sens w wieku 30 lat iść na mgr czy zostać przy techniku. Nie ukrywam że z tego co sie dowiadywałam mgr można skończyc tylko dziennie, a gdzie jeszcze czas na pracę. Z góry dziekuje za wszelkie porady.
Chęć nauki może jedynie ograniczać sytuacja finansowa/rodzinna.
Musisz pomyśleć nad czym Ci zależy, bo jeśli na zarobkach to się w Polsce mocno zawiedziesz. Jeśli nie przewidujesz, że farmacja Cię porwie i zachwyci to także daj sobie spokój.
Jeśli jesteś noga z chemii i biologii i nie przewidujesz "odnożenia" się tylko zakucia i zdania to także odpuść.
Musisz także liczyć się z tym, że pracę będzie Ci zdobyć w aptece niezwykle trudno, a odpracowanie dwuletniej praktyki może być przez to uniemożliwione.
Otwiera się przed Tobą rynek UE jeśli uda Ci się dobrze wyuczyć języka danego kraju i zaliczyć dwuletnią praktykę zawodową w Polsce. Możesz też pracować w innych krajach gdzie istnieje instytucja technika farmaceutycznego, asystenta farmaceutycznego, etc..
Napisano 20 luty 2012 - 12:47
Użytkownik Hope dnia 19 luty 2012 - 21:46 napisał
Masz całkowitą rację. Wiem, że licencjat w innym kierunku nie pozwoli na zdobycie większych uprawnień w zawodzie farmaceuty. Ale chodzi mi też o swój rozwój i coś co jednocześnie mogłoby mi się przydać w pracy.. Dlatego pytam ludzi, którzy "siedzą" już w tym i wiedzą co mogłoby być przydatne.
Możecie rozszerzać kwalifikacje na różnego rodzaju kursach, tylko trzeba dobrze szukać. Należy kierować się Instytucją, która dane kursy organizuje. Na niskim poziomie są kursy organizowane przez firmy farmaceutyczne i kosmetyczne np. Glaxo czy Avene, Vichy, gdyż na takich będą prezentowane produkty oraz ich pobieżne zastosowanie.
Kursy np. kosmetologiczne organizowane przez szkoły wyższe, będące niezależnymi jednostkami będą kładły nacisk na dermatologię, mechanizmy związane z działaniem kosmetyków, ich towaroznawstwo, charakterystykę surowców, ustawodawstwo etc. Wszystko w ujęciu kosmetyku a nie produktu firmy XYZ.
Takie coś było organizowane w szkole na Podwale w Warszawie w ramach projektu unijnego dlatego było za darmo dla osób zatrudnionych na etacie.
Informacje o innych są w internecie.
Ze studiów wyższych są organizowane studia w systemie zaocznym z zakresu lekkiej technologii organicznej, chemii i technologii kosmetyków na róznych wydziałach chemicznych Politechnik w całym kraju. Nalezy usiąść i poprzeglądać.
Studia takie jednak wymagać będą nauki solidniejszej niż w studium a niekiedy na farmacji gdyż praktyka to podstawa na politechnikach a dodanie do tego teorii, która generalnie nie chce się z praktyką spotykać może być dla wielu trudna. Tu trzeba zdać sobie sprawę z tego, że będą skomplikowane obliczenia, projektowanie reaktorów, nudy na tony, ale poza tym będą zagadnienia związane np. z uwalnianiem leków z podłoży maściowych, doborem odpowiednich surowców aby się lek nie rozleciał, charakterystki tychże, analiza produktów i jej problemy, słowem rzeczy przydatne i zarazem totalnie nieprzydatne dla pracy technika farmaceutycznego czy farmaceuty.
Zresztą informacje na studiach farmaceutycznych przydatne są do pracy w aptece także nie w 100% a raczej nie osiągają w ocenie niektórych procentu pięćdziesiątego.
Nie zorganizowano jeszcze studiów wyższych pod tytułem "Informacje przydatne dla techników aktualnie pracujących w aptekach", dlatego za każdym razem trzeba mieć świadomość, że decyzja będzie wiązała się z pewnymi wyrzeczeniami, utrudnieniami (także w pracy gdyż wybrane weekendy są wtedy zajęte) oraz kosztami, a efekt końcowy nie przyniesie korzyści finansowych (pracodawcy rzadko gratyfikują nawet farmaceutów ze specjalizacją czy doktoratami - dla nich ma być oszczędnie) a jedynie podniesie jakość pracy danej osoby oraz da jej satysfakcję.