Skocz do zawartości

Witamy na Internetowym Forum Farmaceutycznym

Witaj na Internetowym Forum Farmaceutycznym, prawdopodobnie największym forum dyskusyjnym dla obecnych i przyszłych farmaceutów i techników farmaceutycznych.

Ale to nie wszystko ... jest tutaj też miejsce dla każdej osoby chcącej uzyskać fachową poradę naszych specjalistów.

Aby włączyć się do dyskusji musisz się ZALOGOWAĆ lub jeżeli jeszcze nie masz konta użytkownika ZAREJESTROWAĆ.

To zajmie tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł/mogła:
  • brać udział w dyskusjach we wszystkich działach forum,
  • czytać zawartość niedostępną dla niezarejestrowanych użytkowników.
  • przeglądać dostępne u nas oferty pracy
  • rozmawiać na shoutboxie
  • korzystać z Prywatnych Wiadomości do komunikacji z innymi użytkownikami
  • i wiele więcej ...
Dołącz do naszej społeczności już TERAZ.

Zapraszamy Administratorzy: Nysander i Anusia wraz z ekipą Moderatorów: Hasal, Olga RaQ, lunaak
Guest Message by DevFuse

- - - - -

Witamina B6, Dzienne Zapotrzebowanie.

5 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gość [Bartek]

• Gość

Napisano 25 sierpień 2010 - 13:34

Witam, jestem osobą aktywnie uprawiajaca sport, lecz zaniedbanie ostatniego czasu doprowadzilo u mnie do niedoborów magnezu. Trener z klubu powiedział mi, abym zaczął brać MGB6 (16,7% RDA Magnezu i 300% RDA Witaminy B6, 6,00 mg.). Zapytalem sie pani w aptece, czy jezeli zwiekszylbym dawke magnezu, tak aby wynosila ona 100% dziennego zapotrzebowania to czy nie bedzie ze mna coś nie tak, uzyskalem odpowiedz, ze magnez moge spokojnie brać, zatem kupilem kolejne tabletki Magnum Forte, gdzie w 1 kapsułce mam 100% mojego zapotrzebowania na magnez, ale dodatkowo jest tam 2 mg witaminy B6. I teraz mam takie pytanie, czy jeżeli będę brał po jednej tabletce MGB6 i Magnum Forte dziennie to nic się nie stanie? Dzienna dawka magnezu będzie w porządku, lecz w przypadku witaminy b6 bedzie ona wynosić 400% dziennego spozycia, (6 mg z MGB6 i 2 mg z Magnum). Nie bedzie to ze szkoda dla mojego organizmu, jezeli dziennie bede przyjmowal 8mg witaminy b6? Lub moze odstawić któreś z tabletek?

Pozdrawiam i dziekuje z gory za odpowiedzi.

#2 hasal

Zasłużony

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2667 postów
  • Miejscowość:
    WarSzafka

Napisano 25 sierpień 2010 - 13:56

Witaminę B6 trudno jest przedawkować, więc nią raczej bym się nie przejmował. Podarowałbym sobie dodatkową suplementację magnezem (Magnum Forte), zapominiałeś że z każdym kęsem i łykiem pożywienia również przyjmujesz magnez co w połączeniu z suplementacją może doprowadzić do nadmiernego spożycia magnezu, a te może prowadzić do wystąpienia np. biegunek, zaburzeń wchłaniania wapnia. Generalnie zagrożenie jest niewielkie ale po co przesadzać.

#3 aaadelayda

• Użytkownik
  • PipPip
  • 47 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Miejscowość:
    warszawa
  • Miejsce pracy:
    apteka szpitalna

Napisano 25 sierpień 2010 - 14:08

Dzienne zapotrzebowanie na pirydoksynę wynosi co prawda 2 - 2.4 mg, ale w wiekszości preparatów magnezowych dodatek tej witaminy wynosi ok. 5 mg, a zalecane dawki tych preparatów siegają nawet 6 tabl. na dobę. a to już czyni nam w sumie 30 mg.

Jednocześnie produkowane są tabletki w dawce 50 mg stosowane w lecznictwie. Przykładowo dawki stosowane w awitaminozie sięgają 1000 mg/dobę przez miesiąc, a w leczeniu wypadania włosów w przebiegu łojotoku 100-150 mg/dobę.

Trzeba mieć jednak na uwadze, że dzienne zapotrzebowanie na pirydoksynę jest w całości pokrywane przez typową dietę; niedobór wit. B6 należy do rzadkości.

Izoniazyd, cykloseryna, hydralazyna, kortykosteroidy, kortykotropina, cyklosporyna, doustne środki antykoncepcyjne i penicylamina mogą zmniejszać ilość wit. B6 w organizmie i wywoływać objawy jej niedoboru.

Tak więc podsumowując, większe dawki nie niosą ze sobą ryzyka przedawkowania ( witamina rozpuszczalna w wodzie, łatwo wydala się z organizmu ),ale nie nalezy przedłużać czasu stosowania.
No i nie należy zwiekszać dawek w leczeniu choroby Parkinsona, bo pirydoksyna zmniejsza skuteczność leków na tę chorobę.

#4 Gość [Bartek]

• Gość

Napisano 26 sierpień 2010 - 08:24

Czyli nie ma zadnych przeciwskazań, abym dziennie brał jedną tabletke MGB6 i Magnum Forte?

#5 hasal

Zasłużony

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2667 postów
  • Miejscowość:
    WarSzafka

Napisano 26 sierpień 2010 - 08:27

Przeciwskazań nie ma, wskazań raczej też nie

#6 Gość [Bartek]

• Gość

Napisano 26 sierpień 2010 - 08:32

Wskazanie miałem takie, że miałem dość spory niedobór magnezu, co się obiawiało licznymi skurczami, zaburzeniami koncentracji i sennością. Jako, że uprawiam aktywnie sport trener doradził mi lepszą diete i dodatkowo tabletkiz magnezem b6. Jako, że widzę, iż starczy mi jeden preparat to nie będę dawkował dwóch.

Dzięki za pomoc :)

Logowanie

• Potrzebujesz konta? Zarejestruj się!